aşırı titreme vibrasyon + parsun 9.8 (4 zamanlı) rodaj hakkında

Konu, 'Tekne Donanımı ve Bakımı' kısmında Tamer10 tarafından paylaşıldı.

1. Tamer10

Tamer10 Tamer

Favori Kamış:
    Silstar Proflex 2.40
    Favori Makine:
    Shimano Catana 2500FB,Zirca 2500F,Zircos 4000F x 2
    En İyi Avı:
    Hatunum
    Selam arkadaşlar...Bundan 14 yıl önce ahşap 6.70m 11hp eski tabiriyle pancar motor bir teknem vardı,2 yıl sadece sırtı avı yaparak kullandım,sonra taşındım vs satmak zorunda kaldım,2 gün önce 4.50 marin boat fiber tekne ve parsun 9.8hp 4 zamanlı bir motor aldım (sıfır)

şimdi öncelikle daha tekne yeni, 2 saat anca çalıştı,ilk farkettiğim şey tekne yavaş yada yarım gaz giderken farketmiyor aşırı vibrasyon titreşim var teknede,bunun sebebi ne olabilir ? 2. sorumda tekneyi teslim eden arkadaşlar 2-3 depo fazla zorlamadan kullanmam gerektiği sonrasında servise gidip yağını vs değiştirtmem gerektiği yönünde oldu !? (tekneyi teslim eden 2 kişi parsun motorun gaz kolunu takarken sorun yaşadılar söktüler taktılar söktüler taktılar, zorladılar taktılar olmadı,sonra ortaya çıktı ki vitesi kolda sanıyorlarmış,halbuki yanda ayrı yerdeydi,ben bile farketmiştim :) söleseniz karışsanız çok bilmiş kıl müşteri oluyorsunuz malesef. her neyse burdan birkaç konuyu okuduğum kadarıyla ilk çalıştırmayı da servis yapması gerekiyormuş yoksa garanti dışı kalırmış şeklinde okudum.Parsunun kitapçığı ingilizce,rodaj hakkında bir bilgi bulamadım,servis vs telefonlarını nette bulamadım,sanıyorum parsunla bir başıma kaldım ! Bilgili arkadaşlardan teknedeki bu aşırı vibrasyon hakkında ne yapabilirim,motorun hatalı montajı vs olabilirmi ? ve motor rodajı ve sonrası için ne yapmam lazım bilgilendirirlerse çok mutlu olurum,saygılar

2. aileron

aileron murat DAĞCI

Favori Kamış:
    şıpşıp
    En İyi Avı:
    mercan
    öncelikle selamlar ve tekneniz hayırlı olsun bendede 4.55 ve 9.8 4 zamanlı parsun
    var sorunlarına çözüm olarak motorun kapagınının iyi kapandıgını kontrol edin sonra tekneye baglanana 2 saplama kolunun da gevşek olmadıgından emin olun
    ve arka aynaya tam ortadan baglandıgına emin olun
    ilk 1 depo benzin yarım gaz üstüne cıkmamaya çalışın
    1 litrelik motor yagının hepsini boşaltmayın
    motoru KESİNLİKLE yere yatırmayın(kimsenin birşey olmaz demesini asla dinlemeyin)
    bu sezon bitti gibi seneyede sezon sonu motor yagını
    bujisini,kuyruk yagını degiştirin
    denizden teknenizi karaya aldıgınız motoru çalıştırmıcanız zaman KESİNLİKLE tatlı suyla temizleyip
    baglantı ayaklarını gresle yaglayın ve en son motoru benzinle silin..........
    umarım faydam olmuştur(benim motordanda üst kapak iyi oturmadıgı zaman vibrasyon ve aşırı ses yapıyor contasına iyi bakıp uygun kapandıgına emin olun)saygılarr........

3. Tamer10

Tamer10 Tamer

Favori Kamış:
    Silstar Proflex 2.40
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Hatunum
    Teşekkür ederim..motoru tam ortalamadıkları bir an aklıma geldi sonra herhalde ortalamışlardır o kadar da acemi değillerdir diye düşünmüştüm,yarın sabah sırtıya çıkmadan önce bir kontrol edeyim bakalım,ayrıca kapağada bakayım,bu arada oluşan vibrasyon aşırı rahatsız edici,gözlük kullanıyorum nesneleri titreşimli görüyorum :) bu arada rodaj süresi dolunca (rodaj için kaç saat kullanmak yada depo bitirmek gerekiyor ? 1 depomu ? 2-3 depo dediler teslim eden arkadaşlar ! ) motor yağını değiştirin deniyor,bir dahaki sezonamı bırakalım bu değişimi

not : sırtıya çıktım mı genelde 4-5 saatten aşağı dönmüyorum, 2 sırtıda sanırım benim rodaj süresi tamamlanır

4. Tamer10

Tamer10 Tamer

Favori Kamış:
    Silstar Proflex 2.40
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Hatunum
    bugün sabah erken tekrar balığa çıktım,motor tam ortalanmış takılı gözüküyor,fakat motorun üst kapağı gevşek ,söktüm tekrar taktım yine aynı,bu gevşekliği gidermenin yoluna bakıcam bakalım,bu arada 14 senelik levrek hasretimi de giderdim :) Yaklaşık 6.5 saat sırtı yaptım,9.8hp 4 zamanlı parsun toplamda yarım depo yaktı,yani 6 - 6.5 litre civarı,saatte 1 litreye tekabül ediyor,motorun yakıtını benim gibi merak edip satın alma aşamasında olanlara faydası olur belki

bu sabahın getirisi

5. aileron

aileron murat DAĞCI

Favori Kamış:
    şıpşıp
    En İyi Avı:
    mercan
    maşallah darısı bizim başımıza

6. Tamer10

Tamer10 Tamer

Favori Kamış:
    Silstar Proflex 2.40
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Hatunum
    Merhaba,verdiğin bilgiler için çok sağolasın.Dün akşam yazmıştım motor ortalanmış gözüküyor diye ama sonradan farkettim ki motor 1.5cm sağa oturtulmuş,metre yoktu başka bir kılavuz araçla ortaladım,titreşim yarı yarıya azaldı gibi,bu arada üst motor kapağı gevşek elimle elleyince sallanıyor ,üstten tam baskı yapmıyor ana gövdeye,sanıyorum üst kapağın kanca kısmı eğri.

Dünkü avdan sonra aşağı yukarı 1 depo kullanmış oldum tekneyi,şimdi aklımda kalan soru işareti şu ; biliyorsun motorlar ilk kullanımda piston silindir sekman vs alışma durumunda metal parçaçıklar atıl oluşuyor yağda birikiyor,bunun için yağın değiştirilmesi sağlıklı olur diye düşünüyorum,çünkü bu parçacıklarla dolu yağı uzun süre kullanırsak pistonda silindirde çizilmeler olabilir diye düşünüyorum,siz ne dersiniz bu konuda ? 1 depo daha kullanıp yağını değiştireyim diyorum,birde servisle uğraşmak istemiyorum,tekne liman gibi bir yere bağlı olmadığından söküp motoru servise götürmek zor iş (derede bağlı) yerine çağırsak bir ton para isterler,motor yağını kendim değiştiririm,ama ilk bakımda başka neler yapılıyor bilmiyorum,bu konuda bana bilgi verebilirmisiniz,ilk bakımda neler yapılmalı,tekneyi teslim edenler servis ilk bakımda bişeyini açacak dediler ama anlamadım :) sevgiler

7. aileron

aileron murat DAĞCI

Favori Kamış:
    şıpşıp
    En İyi Avı:
    mercan
    sıkıntı yapma kullan bujiyi sök kontrol et alt su giriş filtresini sök temizle
    yola devam....

8. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Yağ değiştirmenin cep dışında bir zararı olmaz. Değiştir gitsin derim.

Ama o sallantı pek hayra alamet değil. Bu genelde şaftın yamuk, prevanenin vs. balanslı olduğu gibi bir soruna işaret eder. Pek iyi değildir, işini bilen birine göstermek çok hararetle tavsiye edilir.