At çek avı için bir soru

Konu, 'Kamışlar' kısmında OzgurYasar tarafından paylaşıldı.

1. OzgurYasar

OzgurYasar Özgür Yaşar

Favori Kamış:
    Okuma Octana 255
    Favori Makine:
    Okuma Trio 40, Okuma Trio30S, Okuma RAW II 65
    En İyi Avı:
    4 kilo lagos, 3.5kg Levrek
    Herkese selamlar. Cormoran bullfighter 2.70cm 10-30 atarlı bir kamışım var. Makinem iyi bir makine degıl. yeni bi rmakine almak istiyorum. Genelde at çek avına gittigim icin kamısıma uygun bir makina almak istiyorum. Nasıl bir makine tavsiye edersiniz? Şimdiden teşekkür ederim.

2. 56561

56561 Yücel

Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    Öncelikle aramıza hoşgeldin özgür. Tanışma bölümünde kendini tanıtıcı bir konu açarsan hepimiz seni tanıma ve "hoşgeldin" deme fırsatı buluruz. Umarım sadece makina tavsiyesi için burada değilsindir.

Tavsiye kısmına gelince bütçeni bilmemekle beraber şunları tavsiye edebilirim.
    Okuma Trio 3x
    Daiwa Crossfire 3050

3. OzgurYasar

OzgurYasar Özgür Yaşar

Favori Kamış:
    Okuma Octana 255
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Teşekkür Yücel Usta. :) bundan sonra öğrenme amaçlı bol bol buradayım inşallah. Tanısma bolumunde kendımı tanıttım.
    Daiwa cok guzel gorunuyor. Tek sarımda 85 santım sarıyormus. At çekte onemlı olan bu sarım hızı herhalde? hem hafif olacak hem de sarım hızı yuksek olacak. Peki bu sarım hızının yuksek olmasını belırleyen unsur nedir? bilya sayısı mı yoksa yuksek bir devir oranı mı? örneğin 5:14,1 üzeri mi?

4. modena

modena

bence daiwa çok daha makul olacaktır...

5. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

Özgür bey Hoşgeldiniz,

Atçek makinası için markaya takılmayınız.

Her markanın parasına göre orantılı makinaları var. Aşağı yukarı vereceğiniz para kalitesinde bir makina alacaksınız. Yani 50TL ye 500TL lik kalitede bir makine yoktur. Yani örnek olarak piyasadaki 50TL lik hemen her makine birbirine yakındır. Yani hemen her markanın çok iyi ve çok kötü makinaları var. Markaya çok fazla takılmayın.

Alacağınız makinada dikkat edeceğiniz özellikler olmalı.

Bir atçek makinası

1) Son derece hafif olmalı, hatta bence 350 gr ların altında olmalı.(ortalama 300, tercihen 250gr)

2) Makia sınıfı olarak (makinalar 20 lik 30 luk 40lık 50 lik vs diye gider) 25 lik yda 30 luk iyidir. Ancak bir markanın 25 liği diğer bir markanın 40 lığı gibi olabiliyor.

3) Yüksek devirli olmalı. Minimum 5.1, ortalama 5.5, idealiyse 6.0 devirdir.

4) Kafası derinlikli değil ileri doğru çıkıntılı olmalıdır. Derinlikli kafalar daha çok yemli avlarda kullanılır. İleri doğru uzayan kafalarsa atçek makinalarında misinanın daha kolay boşalmasını sağlar.

5) Renk olarak özellikle gece avları için mat renkler seçilmelidir. Gözden kaçırılan noktadır ama parlak renkli makinalar özellikle keskin gözlü bir balık olan levreği ürkütüp kaçırabilir.
    Ortalama fiyat olarak 100-150TL lik makinalar işinizi görür. Ancak 50tl ye de işinizi görebilecek makinalar mevcut. Bununla beraber 50 tl lik bir makinanın sizi uzun süre idare edemeyeceğini de hesaba katın.

Saygılar

6. OzgurYasar

OzgurYasar Özgür Yaşar

Favori Kamış:
    Okuma Octana 255
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Teşekkür ederim Turgay Bey. Daiwa gerçekten alınası bir makina.

Alperen Bey,
    Kıstaslar için teşekkür ederim. Peki sarım hızının yani tek çevirmede 80 cm - 1 metre gibi hıza sahip olmasını hangi kıstas belirliyor? Devir sayısı mı? 6.0 bir makina çok mu hızlı sarar yani? mesela yukarda ornek verılen daiwanın sarım hızı 5.2 ve tek cevırmede 85 cm sarıyor. eger 6.0 olsaydı 1 metre mı sarardı?
    cok soru soruyorum kusura bakmayın :)

7. OzgurYasar

OzgurYasar Özgür Yaşar

Favori Kamış:
    Okuma Octana 255
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Verdiginiz bilgiler isiginda Penn Fierce Saltwater Spinning FRC4000 almaya karar verdim. 6.2 devir orani. tek cevirmede 86cm ve 350 gram. 40lik bir makina. Isimi hayli hayli gorur herhalde.. tesekkur edeirm yardimlariniz icin :)

8. hydesigner

hydesigner Hakan

Favori Kamış:
    Tolee kawahagi 2.1
    Favori Makine:
    Ryobi Kobe 3500
    Devir oranı iyimiş ama ağırlığı ve makarasının 40'lık olması bence dezavantaj. Bende 310 gr 35 makaralı bir model var ama 1-2 saat at çek yapınca ufaktan ağrılar baş göstermeye başlıyor. Tavsiyem en fazla 30'luk bir makine ve içinize sinen en az gramajlı makineyi tercih etmeniz.

Ayrıca 40'lık makineye sarılacak 0,20-0,25 minisa veya ipde bayağı fazla olur.

Marka konusunda ustalar yol gösterirse daha iyi olur diycem ama zaten Daiwa tavsiyesi almışsınız önceki cevaplarda.

9. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

Söylediğiniz makineyi önermem. Spin bir makina değil, kafası spin özelliklerde değil. Üstelik söylediğim özelliklerin neredeyse hiçbirine uymuyor. (sadece yüksek devirli bir makine) Onu alana kadar (örnek olarak)

http://www.albashop.com.tr/asp/show_stock.asp?product=BORA 40

yukarıdaki linkteki makineyi alın. (en azından kafa yapısını inceleyin) Bu alba bile pen e göre çok daha sağlam ve en azından hep spin kafalı hem de yemli kafalı olabilen iki ayrı kafaya sahip hafif ve sessiz bir makinadır.

Dikkat: Söylediğiniz pen marka makinayla benim verdiğim linkteki makinanın kafa şeklini bir kıyaslayın. Önceki mesajımda kafa yapısı için ne demek istediğimi anlarsınız.

Not: Derinliği olan makinalar ( sizin pen derinliği olan bir makinadır) Misina boşaldığı zaman her bir turda örneğin 0.50 m misina sarar ama kafaya misina dolmaya başladıkça bu her turda 0.80m lere çıkar. Yani sahteyi örneğin 40m attığınızda kolu çevirme hızınız aynı olduğu halde ilk önce yavaş sonraları hızlı çekersiniz. Bu da av için bir olumsuzluktur. Oysa linkteki türdeki kafalar misina azkende çok iken de aşağı yukları aynı metre misina sarar...

Son düzenleme: 17 Ocak 2011
  10. OzgurYasar

OzgurYasar Özgür Yaşar

Favori Kamış:
    Okuma Octana 255
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Alperen Bey, derinlik konusunda demek istediginizi şimdi anladım. derinligi olmayan ama ıleri dogru uzanan bir kafa yapısı olacak at çek için. Benim gosterdıgım pennin ozellıklerınde spınnıng yazıyordu, adındada spinning gectıgı ıcın at ceke uygundur dıye dusundum. 300 gram civarı, 5.5 üstü, ileri dogru kafa yapısı olan 25lik bir makina araştırmaya devam ozaman. :)

11. OzgurYasar

OzgurYasar Özgür Yaşar

Favori Kamış:
    Okuma Octana 255
    Favori Makine:
    En İyi Avı:

40lık istememin sebebi "olurda, şans eseri" kofana falan takılırsa diye orta boy makina olsun istedim. yanlıs mı dusundum?

12. koate

koate Baybora TUĞRUL

Favori Kamış:
    Shimano Alivio BX 240
    Favori Makine:
    Shimano Nexave 2500FB, Okuma Octana OT-30
    En İyi Avı:
    gümüş balığı, 4 cm
    Üstadın önerdiği makine oldukça güzel bence de.. ben Shimano nexave 2500 fb aldım, 260 gr ağırlığı, metal yedek kafası var. dost aracılığıyla oldukça indirimli bir fiyata aldım, burda söylemem doğru olmaz..

Alba star'ın büyükçe bir makinesi var bende, modeli şu an aklımda değil, yaklaşık 8 yıl oldu alalı üstündeki kaplaması biraz soyuldu, düzenli bakımını yapıyorum hiç yarı yolda bırakmadı. Alba da fiyatına göre kaliteli bir marka bence.