At çek için hangi kamışı kullanayım ve öneri

Konu, 'Kamışlar' kısmında AcemiKıyıBalıkçısı tarafından paylaşıldı.

1. AcemiKıyıBalıkçısı

AcemiKıyıBalıkçısı Kadir Kartal KK

Favori Kamış:
    Alba Star supercool 20-40g spin
    En İyi Avı:
    Karagöz 25cm
    Merhaba ben bu amatör balıkçılığı yeni yeni öğreniyorum.İlk olarak düğümleri öğrendim misina vs.Öğrendikçede bu işler derinleşmeye başladı benimde kafam karıştı.Bende sizden yardım alayım dedim evet üstadlarım abilerim bende 2 tane kamış var 2 sinide ben almadım hediye şeklinde elime geçtiler.Kamışların özelliklerini tanıtacak olursam.
    İlki alba star lucky üzerinde 2770/240 yazıyor markanın ve modelin yanında ne olduğunu anlamadım:D
    Alt kısımda ise lenght 2.40cm lenght 70cm 4 sec C.W.T:100-150g yazıyor anladığım kadarıyla 100 150 gr atara sahip.Kendi sitelerindedee bulamadım kamışı idk
    İkinci kamışm ise goldfish galaxy özelliklerine geçiyorum hemen
    3.5mx6 sec. closed lenght:80cm C.W 50-100gr burdanda bu kamşın 50-100 gr atarlı olduğunu düşünüyorum.Şimdi üstadlarım abilerim sorularıma gelirsek
    1- öğrendiğime göre bu kamışların surf ve spin diye ayrılmaları varmış şimdi bunlar ne oluyor kabaca araştırdığıma göre surf kamış denize kıyıdaan kullanılan kamış spinse at çek yapılan kamış şimdi bu kamışlardan surf olanla atçek olmazmı veya spin lede yemli olmazmı aralarındaki fark nedir ve benim kamışlarım bunlardan hangisine girer.
    2-Ben at çek yapmak istiyorum hangisi daha iyi olur.Bu kadar detaylı öğrenmeden önce 100-150gr atarlı alba hafif diye ona spin yaparım diyordum.Fakat o zamanlar atar nedir ondan haberim yoktu bu alba diğer goldfishe göre baya bi daha hafif goldfish ise baya bi ağır benim kolumda çok güçsüz olduğundan dolayı onla atçek yapmanın zor olacağını düşünüyorum.Alba 100-150 gr ile at çek yapamzmıyım malesef maddi durumum yüzünden 15 tl üzeri sahteler para veremiyecem.Alba dan veya başka yerden 5tlliklerden alacağım.
    3-Bu atar işini biraz açarmısınız benim kamışımdan örnek vererek örneğin albanın 100-150gr nedemek oluyor sadece 100 ve 150 arası kurşun mu kullanmalıyım 150den sonrası ağır geldiğini öğrendim fakat 100 den aşağısını kullanmamın bana ne zararı olabilir?
    4-Önereceğiniz 50-60 tl arası at çek yapmak için kamış varmı
    5-Açıkçası hangi balık tutmak istoysun diye soracaksınız fakat hiç düşünmedim yani ben onları takımla ilgili sanıyordum ama palamut çinekop lüfer çipra vs tutmak isterim
    Yardım edenlere ne kadar teşkkür etsem azdır hep kafamı kurcalıyor bu sorular
    Saygılar

2. Nixdorf

Nixdorf Ayhan

Favori Kamış:
    N.S. KN Saltwater 802M, Savage Gear MPP 2,51
    Favori Makine:
    Daiwa Legalis 3000 SH, D.A.M. Quick FZ 30
    Güzel kardeşim, bence ilk olarak zaman buldukça forumda daha önce açılmış konuları araştır, oku. O zaman zaten aradığın cevapların çoğunu bulacaksın.
    "Hangi balığı tutmak istiyorsun" sorusu da gerçekten iyi niyetle sorulan bir soru. Bu hobiye ilk başlayan hemen herkes (ben de dahil) bir tane kamış+makineyle herşeyi yapabileceğini düşünür. Ama olmuyor maalesef... O yüzden senden daha tecrübeli olanlar hangi balık/nerede avlanacaksın tarzı sorular sorar, cevabına göre sana uygun takım önerirler.
    Sana sorulan bu soruları yanlış anlama lütfen. Sana yardım edebilmek için soruyorlar.
    Nerede avlanacaksın bilmiyorum ama senin yerinde olsam fırsat buldukça avlanacağım yerdeki diğer amatör balıkçıları izler, onlarla sohbet ederdim. Hem kullanabileceğin ekipmanlar hakkında bilgi sahibi olursun, hem de kim bilir yepyeni güzel arkadaşlıklar kurma şansın olur ;)
    Saygılarımla...

3. yk71

yk71 Yüksel

Basitçe surf, spin( at çek) yönteminin daha uzağa atış şekli. Surf kamışla hem at çek, hem de yemli av yapılıyor.
    Neden surf kamışlar uzağa atıyor/ atılıyor, kullanılıyor?
    Çünkü spin kamışlara göre daha uzun, daha ağır, daha güçlü, atar gramı fazla, balık uzakta ve tuzlu suya uygun v.s. Bu kamış, kıyıdan (yemli av/ deniz) uzak atış için tasarlanmış( yanlışım varsa ustalar düzeltirler).
    Boğazda da balık daha çok, uzakta olduğu için arkadaşların bir kısmı bu tarz kamışları kullanıyorlar. Ayrıca kimi sazan avcıları da, daha uzağa atışlar yapmak istediklerinden ( özellikle sazan için üretilmiş kamışlar olmasına rağmen) bu kamışları kullanıyorlar.
    Spin kamışların atarı, boyu 0-5 gram/1.20 metre gibi başlıyor. 5/25, 10/30, 10/40 .....20-40 gram ve belki biraz daha üstü gramlarda 2. 70 metre,3 metreye kadar çıkabiliyor. Düşük atar- yüksek atar balıkların büyüklüğüne göre değişiyor.; alabalık en küçük atarlı kamışlarla tutulabilirken, tatlı su levreği, kefal, sudak, turna,baraküda, levrek v.b. diye gittikçe daha ağır atar gramlarına çıkılabiliyor. Mesela tatlı suda turna için 10- 40 gram uygun gelirken, aynı kamış kefal için verimli olmuyor. Turnaya genelde 10 gram üstü sahte balık, sasi, kaşık v.s. kullanılırken, kefale en fazla 6-7 gram kullanılıyor ve bu 10- 40 gram atarlı kamış kefal için kullanılan 3, 4 ,5,6,7 gram yemleri gerekli mesafeye atamıyor.
    Spin kamışla yemli olmaz mı? Ben 2.40 mt, 10- 40 gram atarlı kamışımı bazen tatlı su levreğinde kullanıyorum. Bir problem olmuyor. Kefal ve turna için de pek problem olacağını zannetmiyorum. Ancak bu kamışımla yemli 4-5- 10 kg bir sazan veya daha ağır bir yayın yakalarsam !!! Misina kopması, kamış kırılması v.b. durumlarla karşılaşabilirim; belki kalamayı iyi kullanıp, balıkla 1-2 saat cebelleşip, balık ota, kovuğa, taşa, ağaca v.s. girmezse kıyıya çıkarmayı başarabilirim( hiç zannetmiyorum). O yüzden hiç denemiyorum.
    Kamışlarının ikisi de ne spin, ne de surf. 3.50 kamışın surfe daha yakın( boyu itibariyle/ surfte amaç uzağa atmak). Bu kamışa baya bi ağır yazmışsın. Surf kamışlarda genelde ağır olur. Makine ise 50-60-70 kafa civarında kullanılır. İkisinin toplam ağırlığı 1 kgyi geçebilir. Hafifleri yok mu? Var da... epey pahalı. Her iki kamışını da yemli, at çek ve de surfte kullanırsın (ama iyi netice vereceğini sanmam).
    Ve hangi kamışla daha iyi randıman alırsan onu kullanmaya devam edersin. Biraz tecrübe kazandıktan sonra yeni kamışlara, makinelere bakarsın.
    50-100 gram atar, 100-150 gram atar... önce her ikisiyle de 30- 40 gramdan başlamanı ve ilk atışlarda kamışı zorlamamanı tavsiye ederim. Bir tanıdıkta Alba'nın 3 metre 50- 100 gram atarlı kamışı vardı. Biraz at çekte 10 -15 gram jig head ve sasi ile denedim bu gramı bile tatlı su için iyi mesafeye atıyordu. O yüzden düşük atarlarla başlaman daha iyi olur kanısındayım.
    100 ve 150 arası kurşun mu kullanmalıyım 150den sonrası ağır geldiğini öğrendim fakat 100 den aşağısını kullanmamın bana ne zararı olabilir?
    Normalde 150 grama yaklaşırken ve sonrası zorlanıp kırılma, 100 gramdan aşağı kurşun kullanmakta kamışın atması gereken mesafeye atamama( yakına atma veya uzağa erim yapamama) gibi bir durum oluşması gerekir. Normalde derken kaliteli kamışları kastediyorum ( Forumdan, yorumlardan zaman zaman okuyorum. Bu kaliteli, pahalı kamışlar bile kırılabiliyor.)Ancak yukarıda yazdığım örnekte de görüleceği üzere bu tarz kamışları değerlerinin altında kurşunlarla kullanmak lazım. Bende önceden birkaç tane teleskobik kamış vardı. Hep uçlarından kırıldı.
    2.40- 2.70 metre arası 10-40/ 20-40 gram atarlı at çek(spin) kamışları( ki bu takımla surf olmaz) 25, 30, 40, 50- 60 TLye bulabilirsiniz, çok daha fazlasına da. Ama 50- 60 değilde biraz daha üste çıkarsanız (80-90 TL gibi ) yine başka kamışlara bakmakla birlikte, benim de kullandığım ve memnun olduğum Daiwa Crossfire kamışa bakmanızı/ sormanızı da öneririm.
    Ama bu alacağınız spin( at çek) kamışla kısa mesafeli av yapmak mümkün olur. Surf kamışlar kadar uzağa atılmaz. Ve yukarıda yazdığınız balıkları boğazda verimli bir şekilde yakalamak mümkün olmaz. O yüzden ustaların tavsiyelerini, uyarılarını da dikkate almanızı, boğaza inip gözlem yapmanızı, oradaki avlanan arkadaşlara, yine malzeme satan dükkanlardaki tecrübeli kişilere sormanızı v.b. öneririm.
    Son öneri; Başka kamış veya makine almaz,3.50 kamış ve makinenle, istavrit, çinekop v.s. çaparileri, yemli avlarla başlayabilir; gördükçe, avladıkça eksikliklerini tespit eder ve ona göre alış veriş yaparsın.
    Rast gelsin...

4. AcemiKıyıBalıkçısı

AcemiKıyıBalıkçısı Kadir Kartal KK

Favori Kamış:
    Alba Star supercool 20-40g spin
    En İyi Avı:
    Karagöz 25cm
    Abi tekrar teşekkür ederim benim bilgilerinle doyurduğun için.Çok makbule geçti bu yazın senin sayende balıkçılığı sökmeye başlıyorum hooked

5. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    ALba Lucky'nin üzerinde yazan atarına pek bakma. Belki o ağırlığı atar gene gerçi. Ama daha hafif yemlerle de kabul edilebilir atışlar yapabilirsin. Elbette ideal olmaz, ama iş görür.

Eğer, iyi bir makine ve ip misina kullanırsan, tatmin edici netice alabilmen ihtimal dahilinde.