Selamlar, Yaklaşık 1 aylık aceminin de acemisi bir kıyı balıkçısı adayıyım bu 1 aylık süreçte deyim yerinde ise resmen av marketlerin ekonomik olarak sömürdüğü bir adam haline geldim (anlamayan adamı çok fena kösüyorlar) Elimde o kadar çok işe yaramaz kamış ve makina oldu ki! Çoğuda marka olarak işe yaramaz ve işlevsellikten yoksun fakat 1. sınıf ürün parasına alınan malzemeler. Siteyi 20 gündür araştırıyorum. Teoride bir şeyler kapmaya başladım ama pratikte ekipmanlarımın yetersizliği şimdiye kadar defalarca beni yarı yolda bıraktı! Şu an kendime yeni bir at-çek sistemi düşünüyorum. Aklımda shimano var, kamış ve makina seçenekleri aşağıdadır. Uygun konfigirasyonu oluşturmam için yardım ederseniz çok sevinirim sevgili dostlar... KAMIŞLAR: SHIMANO NEXAVE SPINNING 210/240 AX KAMIŞ SHIMANO CATANA MINI TELE SPINNING 300 AX KAMIŞ SHIMANO HYPERLOOP AX SPINNING 270H 2 PARÇA KAMIŞ SHIMANO CATANA BX- TELESKOPİK SPİN KAMI 240cm (5-20 ve 20-40 atarlıları mevcut. Boy seçeneği 240 ve 270) Makineler SHIMANO HYPERLOOP 4000 FB MAKİNE SHIMANO HYPERLOOP 2500 FB MAKİNE SHIMANO CATANA 2500 FA MAKİNE SHIMANO ALIVIO 2500 RB MAKİNE SHIMANO HYPERLOOP 2500 RB MAKİNE Sitede oldukça güzel yönlendirmeler olmasına rağmen ben yine de karar veremedim Son olarak kamış konusunda bilmiyorum etkenmidir fakat kullanıcının boyu 168cm.
Sevgili Yiğit, Shimanonun kataloklarına bakabilirsen yukarıda belirttiğin kamışların tamamının tatlı su için üretildiğini göreceksin. Sana tavsiyem Tuzlu su için üretilmiş modelleri tercih etmen. Aslına bakasan ciddi bir araştırma yapılsa piyasadaki tuzlu su için üretilmiş ürünlerin ( kamış-makina- misina) ne kadar az olduğunu fark edeceksin. Eğer benim için fark etmez diyorsan mesajında belirttiğin SHIMANO CATANA BX- SPİN KAMI 270cm (5-20 ve 20-40 atarlıları mevcut. Boy seçeneği 240 ve 270) kamışı alabilirsin. Ancak her kullanmadan sonra tatlı suyla yıkayıp özelliklede kamış halkalarını kurulaman gerekir. Aksi takdirde bir ay sonra halkaların önce yeşillendiğini sonrada dökülmeye başladığını görürsün. Makina olarak tercihlerin güzel, ancak 4000 modellerine ağırlık verirsen daha iyi olur.
Yiğit eğer alacağın yer bir balık avı mağazası olursa sana tavsiyem ilk anda gidip en ucuzundan bir makina-kamış kombinasyonunu denemen. Örneğin 40 lık makina ve 2.40m lik spin kamışı denedikten sonra bu kombinasyonu beğenirsen, hemen gidip catana, hyperloop,alivio ve nexave gibi modellerden edinirsin. Ya da yukarıda saydığın Shimano modellerinden de bir kombinasyon yaparak başlarsın ama değiştirmek istersen internetten alışveriş sorun olabilir. Bu yüzden yerel bir balık avı mağazası varsa malzemelerini, eğer emin olamıyorsan, oradan alman daha iyi olur. Tatlısu-tuzlusu konusundaki fikirlere katılmıyorum. 2 senedir catana bx th 2.70m kullanıyorum. En ufak bir sorunla karşılaşmadım.
1 aylık süreçte neden o kadar çok kamış makine aldınız? Bozulduysa garanti kapsamında iade veya değişim talep edebilirsiniz. Shimano alınca balık tutmanın garantisi yok ki. Öğrenme sürecinde pahalı ekipman edinmek bence pek doğru değil. Acaba ekipmanların gerçekten yetersiz mi ? hali hazırda hangi ekipmanlarla ne avlamaya çalışıyorsun? ona göre yardımcı olabilinir.
Cüneyt Abi tavsiyeleriniçinçok teşekkürler. Elimde 6.70 den başlayıp 2.40 a kadar değişen halkalı kamış çelidi var En çok 240 dan memnunum ne yalan söyleyeyim, at-çek için çok daha kolay geliyor. 4000 serileri at-çek için yorucu olmazmı peki?
Sevgili Emre Abi; en büyük sorunum da bu zaten. Antalya' da yaşıyorum ve burda av marketlerin fiyat polikası genel olraka %500 gibi bir karmarjı Yukarda ki mesasıjımda da belirttiğim gibi 2.40, hatta 2.10 bana daha cazip geliyor. TAbi ben deneyimde seviyesi oldukça düşük bir amatörüm şu aşamada Bu sebeple bana vereceğiniz her türlü tavsiye altındeğerinde gözümde...
Sevgili Yekta abi, balık tutmayabaşladım diyebilirim Amacım levrek Bu akdar ekipmanın sebebi yanlış yönlendirilmişolmam, çoğu adı bile olmayan markalar. Ne yazik ki garantileri bile yok. Az av marketiyle kavga etmedim bu sorunlar yüzünden.
Öyleyse dediğim gibi ilk başta1.80m /2.10m lik ucuz bir spin kamış ve 25 ya da 40 lık bir makina ile başla. Makina konusunda Shimano ile de başlayabilirsin. Ama en azından av mağazasına gidip makinaları ve kamışları incelemelisin.
Çok yorucu olmaz. Birazda senin kondisyonuna bağlı bir olay. Ben geçen hafta Çanakkalede Shimano catana 300cm 20-50 atarlı kamışıma, shimano ultrega 5500 takarak kullandım. Yaklaşık 45 dakikka sürekli muhtelif sahtelerle at çek yaptım. Hedefim levrekti, kısmet değilmiş olmadı. Makina 570 gr ağırlığında, kamışta 3 metre boyunda. Üstelik antrenman eksiğimde vardı. Bu arada 2 tanede spin için 4000 lik makinam var. Uzun süreli at çeklerde veya balığın durumuna göre 4000 lik makinaları tercih ediyorum. Alvladığın balık beklediğinden büyük ve mücadeleci olursa küçük makina misina kapasitesi bakımından kaloma miktarı için yetersiz kalabilirmi? Veya çekiş gücü açısından yetersiz kalabilirmi? Ben spinde 0,25 misinayı baz alıyorum. Bazen 0,22, bazende 0,28 olabiliyor. En çok hangi balığı hedefliyorsan tavsiyeleri ona göre değerlendir. Tatlı ve heyecanlı olabilecek süprizlerede hazırlıklı ol. Deniz bu ne olacağı belli olmuyor. Rastgelsin.
Eğer Amerikadan getirme imkanınız var ise penn sargus sg3000 yada 4000'i kesinlikle tavsiye ederim kullanıyorum memnunum http://www.cabelas.com/cabelas/en/t...&parentType=index&indexId=cat20333&hasJS=true saygılarımla
Emre, linke bakmadım bile Amerika ihtimali hiç yok. Şimdi aklıma düşerde kafayı yerimdiye bakmadım, yanlış anlamasakın
Shimano catana teleskopik kamış ile shimano exage 4000 rb arkadan kalamalı, metal yedek kafalı makineyi tavsiye ederim, yedek kafayı çok pratik değiştirip at çekten yemliye geçebilirsin. Bence bunları alıp noktayı koyabilirsin tekrar tekrar malzeme almana gerek kalmaz.
aslında en iyisini yaptın 1 sene önce yine amerikadan getirttiğim shimano baitrunner'a daha misina saramadım niye biliyormusun amerikadan getirtmeye kafayı taktığım misinayı getirtemediğim için tam bir paradoks hatta bağımlılık:d
aynı çıkmaza bende düşmüştüm. henuz makinayı aldım. shimano symetre 4000 .tavsiye ederim. ama kamış konusunda bende kararsızım. catana baktım biraz nazik bir kamış. tatlı su için daha çok .. shimano bassterrayı öneriririm. catanadan biraz daha fiyatlı .ayrıca 3 parçalı. 3.parça 30 cm lk parça ve buda kamışınızı hem 2.40 hemde 2.70 lık yapıyor. bu orta parçayı kullanmak onun esnemesinide bozmuyor diyorlar. daha elime alıp inceleyemedim ama. düşünüyorum. atarı 15-60 arası. denizde kullanacaksanız u agırlık iyidir .elinizde baska bir spin oldugunu söylediniz sanırım onun atarıda tatlı su oldugu icin bunun altındadır diye düşünüyorum. bence iyi bir secim olur.
herkes birşeyler yazmış ama at çek ama ne at çeği ? spiningmi surfmü yazdığın makineler tatlı su sazan turna için ideal makineler denizde kullanabilceğin iki tip makine var birisi surf tipi diğer ağir olmayan spin makineler..sizin ilk önce hedef balıklarınız neler ? ben şimdi bu makineyi öneririm deniz avları için http://www.erginbalikcilik.com/urun_detay.asp?pid=14468 yok ben rapala atıcam dersenizde http://www.erginbalikcilik.com/urun_detay.asp?pid=14458 budur yani yok daha fazla param ve maddi gücüm var dersende pennlere bakınız italcanna kamışlara bakınız bu hedef balık ve maddiyat ölçüşünde olan seçimlerdir..böyle konu açarak ancak kafanız karışırz devamlı.... buda iyi bir ustadan alıntıdır...
makine konusunda marka bağımsız bir şekilde dükkana girdiğinizde ön pimi kontrol etmenizi tavsiye edeceğim.. bir çok pahalı makinede bile müthiş boşluklar olabiliyor.. kasnağı elle hafif sağa sola boşluk için test etmek yeterli olacaktır.. Dişli mekanizmalarda boşluk meselesi, sağlamlık ve uzun süreli kullanım açısından önemli bir faktör.. Şahsen 60 TL'ye aldığım 4000'lik makineden gayet memnunum... Kamış konusu ise at-çek için sanırım biraz daha önem kazanıyor.. üzerinde yazan değere bakıp yüklü bir takım atarken kamış iki parça halinde elinizde kalabiliyor.. Tabi ki atış stilinden de kaynaklanıyor çoğu... Atış esnasında yaylanmayı hissetmediğiniz sürece en küçük ağırlıkta bile kamış heba olabilir .. yaptım, biliyorum
Çok doğru söylüyoruz, en önemli bilgileri yani hedefimi belirtmemişim Şimdiye kadar hemen hemen tüm balık türlerini denedim diyebilirim Fakat en keyif aldığım levrek oldu ve dünkü baraj deneyimimden sonradiyebilirm ki bu listeyealabalığı daeklmek çok keyifli olur. Yani sadece levrek ve alabalık avlıycam Bu arada canlı yem kullanmak yerinerapalaüzerineyoğunlaşmak istiyorum...
yiğit ozaman yazdığım alıntı yaptığımı yeri tekrar tekrar oku araştır malzemeleri...kolay gelsin levrek zor hedeftir
Bende bu disipline yeni başlayan biri olarak öğrendiklerimi sıralarsam, Rapala kullanacaksan, atacağın sahtenin ağırlığı kullanacağın kamışın atarı ile ilgilidir. 10 gr lık sahteyi veya 50 gr lık sahteyi aynı kamışla istediğin gibi atamazsın, kıyıdan (uzun) veya su içinden (kısa) atmak kamış boyuyla ilgilidir. kamış ve makine ağırlığı toplamda az olmalıdır yoksa sürekli at çek yapılamaz. kısaca özetlersem farklı atarlı 2 veya 3 kamış taşıma sorun değilse 2 parçalı (110-140 cm) sorunsa 3 parçalı (90cm) veya teleskobik tipte makine olarak sığ kafa, önden kalama, 20-30-40 boy, 5,2 yüksek devir malzemelerini kolay kullanmak için askılı rapala çantası kalite olarak orta sınıf malzemeler pişinceye kadar işini rahatlıkla görecektir sonrası sana kalmış bu sevdadan seni Allah kurtarsın ....