Merhaba değerli üstadlarım. Öncelikle ilk defa bu işe neden spor dendiğini çok iyi anladım. 2 - 3 saat boyunca bıkmadan usanmadan keyifle hareket halinde olduğunuz başka spor yoktur sanırım. Okuma safina 270cm 10-35gr atarlı kamış, safina spa 25 makine sufix siege 0,25 misina ve rover 98 g15r 10,6gr sahte ile ilk denememi gerçekleştirdim. Diğer kamışları hiç tecrübe etmediğim için karşılaştırma şansım yok ama atış yaparken gerçekten bu kamışların bu iş için üretildiğini hissettiriyor. Şimdi sahteyi son halkaya yakın tutup attığımda daha uzun atışlar yapabildim ama bu şekilde atış yaparken kamışın ucuna çok fazla yük biniyor kamışa zarar verebilirim düşüncesiyle biraz endişelendim. İzlediğim videolarda genelde 50 60 cm bir boşluk bırakılıyor atış yaparken. Boşluk bırakınca biraz havaya doğru yükseldiğinden diğerine göre biraz daha yakına düşüyor. Doğru olanın hangisi olduğu konusunda kararsız kaldım. İlk denememde suyun içinden atışlar yaptım. Okuduğum makalelerde suyun içinden yapılan avlara 240 cm kamışların elverişli olduğu yazıyordu. Pek olumsuz bir durumla karşılaşmadığım için olası problemlerin ne olabileceğini sormak istiyorum. Sahteye doğru aksiyonu vermeye çalışırken 2 defa misina kamışın ucuna dolanmış ikisinde de bunun farketmeden atış yaptım ve misina makinenin etrafına dolandı. Bu sanırım hareketi doğru yapamamaktan kaynaklanıyor veya hareket verirken aynı zamanda doğru hızda sarım yapamamaktan ama böyle bir durumdan misina kaybetmeden kurtulabiliyor muyuz? Her ikisinde de misinayı kesmek zorunda kaldım. Sadece 2 defa sahtenin doğru bir şekilde geldiğini görebildim. 270 cm kamış, sahteye aksiyon verebilmek için sanırım pek uygun değil 240 cm kamışın daha uygun olduğu söyleniyor. Bu kamışla doğru aksiyonu verebilmek için bir püf noktası var mıdır? Sahte 10 - 15 m yakınlaştığında zıplayarak geliyor mesela. Bu hangi hatamdan dolayı böyle geliyor? Sarım hızı ne olmalıdır? Balığın sahteyi yakalayabileceği bir hız limiti var mıdır? Bana hızlı sarıyormuşum gibi geldi. Son olarak sahteye aksiyon vermedende sonuç alınabilir mi? Sadece atıp çekilerek veya kendiliğinden aksiyon alan sahteler var mıdır?
Makina : Kullanıdığınız makinanın devri biraz düşük kalıyor WTD aksiyonu yapmak için. Zira bu aksiyonu vererek çekerken daha hızlı sarım yapmak zorunda kalıyorsunuz ve ilk başta verdiğiniz düzgün aksiyonu daha sonra kaybediyorsunuz ve sahte düzgün gelmiyor. Ancak makina kullanılmaz değildir biraz daha sert misina ve daha kaliteli ve dengesi iyi su üstü yemler ile yaşadığınız sorunları en aza indirecektir. Kamış :İlk olarak kamış boyunuz su üstü sahtelerin kullanımı için uzun ama kullanılamaz diye bir kaideside yok sadece suya girmeyin karadan ve mümkünse yüksek bir yerden atış yaparak aksiyon vermeye çalışın. Misina : Bir zamanlar bende sufix kullandım ancak yine su üstü sahteleri kullanırken bu misina biraz yumuşak(esnek) kalıyor ve istenilen aksiyonun sahteye iletilmesini zorlaştırıyor. Biraz daha sert veya mümkünse ip misina kullabilirsiniz. Sahte yem : Kullandığınız Rover marka su üstü yemi bende kullandım. Fakat ben pek sevemedin nedense dengesi atış erim mesafesi ve aksiyonu bana göre oldukça başarısız bir yem. Zira sahte kutumda duruyor ama sadece yer işgal ediyor Su üstü sahtelerde bir kaç marka tavsiye edebilirim. Marka ==- Seri IMA ==== Popkey SMITH - Chinupen yada Chinupen hotaru (bu yemi özellikle tavsiye ederim boyu kısa ve hafif gelebilir ama atış mesafesi tatmin edici wtd aksiyonu ve balıkları nasıl cezbettiğini gördüğünde nedemek istediğimi anlayacaksın)
.......................................misinanin makine rotoruna dolasmasinin sebebi atis sonrasi sarim telini kapattiktan sonra misina boslugunu almamanizdan kaynaklaniyor... atistan sonra misina boslugunu aldiktan sonra aksiyon vermeye baslayin........................................... misinanin kamisin ucuna dolanma sebebi ise sahteyi cektikten sonra genelde kamisin sag tarafinda kaldigindan sizde atarken sol taraftan attiginiz icin dolanma yapiyor... atis oncesi kisa bir ileri-geri sarim yaparsaniz kamis ucuna dolanmissa zaten makine rotoru donmeyecektir buradan anlarsiniz dolandigini...............sahteyi atarken en az 30-40cm mesafede tutun cok uzun olursa havalanir bilassa ruzgarli hava atcek yapmak zorlasir............................gagalilarda asiriya kacmadikca hizli sarmada cok onemi yok eger takimi yoklayacaksa zaten siz ne kadar hizli cekerseniz cekin jet hizinda beliriyor hemen................su ustulerde ne kadar hiz o kadar iyidir ama silikonlarda aksiyonu bozuyor sadece..............
Çok teşekkürler demek ki çok kötü bir kombinasyon yapmışım peki mevcut sistemle kullanabileceğim fazla atraksiyon yapmadan aksiyon alan sahteler var mıdır önerebileceğiniz? Uzun kamışla iskele gibi yüksek yerlerden avlanmanın mantığı nedir? Bunun uzun kamışta ne gibi bir avantajı oluyor?
Sevgili Samet, sahtenin kamışın ucuna yakın bir şekilde atış yapılması demek ,sahteyi istediğin bir noktaya nişanlıyarak atış yapılmasıdır ,yani hedef vardır.. mesela tatlısularda derelerde mepss kullanırken bu şekilde atışlar yapılır.. karşı taraftaki bir gölgelik yere - bir girdaplı yere -bir girintili yere vs.. Sahte nin kamış ucundan itibaren daha uzun bırakılarak atışlarda belli hedef olmaksızın uzaga atıp çekmek için yani açık sularda uygulanır.. inşallah avların gönlünce olur..
abi çok teşekkür ederim. Demek ki uzun bırakıp atış yapma üzerine çalışmam gerekiyor. Zor iş vallahi sağolasın abi bilgi için.
Doğru hareketin nasıl yapıldığını buldum ama perişan oldum. Bu iş bu kadar zahmetli mi yoksa benim kötü kombinasyonumdan ötürü mü bu kadar yoruldum. Doğru hareketi verirken göğüs kafesimin sağ tarafına ve sağ kolumun üst iç kısmına vurdurarak kamış ucunun yaylanmasını sağladım. Bu oldukça yorucu bir hareket ve şu anda müthiş ağrılarım var. Taş ocağında çalışmış gibiyim. Bu normal mi yoksa ben abartılı hareketler mi yapmışım? Sahtenin gelişi normalde olması gereken sanırım sağ taraftaki gibi yalnız benim ki sol taraftaki gibi geliyor. Bu şekilde gelmesi bir sorun oluşturur mu? Balığın sahteye gelmesi için mutlaka aksiyon vermek gerekiyor mu? rover 98 g15r resmen levrek yatağına attım ama hiç ilgi göstermediler yanlış aksiyondan dolayı mı yoksa sahteden dolayı mı olmuştur bu? Ne yaptıysam misinanın kamışın ucuna dolanmasının önüne geçemedim. Bu neden oluyor onuda bulamadım. Bu yüzden misinanın 3 te birini kaybettim. Misina tavsiyesi verebilir misiniz? Çok teşekkür ediyorum yardımcı olan tüm üstadlarıma.
Smith Chinupen Sahte yem : Kullandığınız Rover marka su üstü yemi bende kullandım. Fakat ben pek sevemedin nedense dengesi atış erim mesafesi ve aksiyonu bana göre oldukça başarısız bir yem. Zira sahte kutumda duruyor ama sadece yer işgal ediyor Su üstü sahtelerde bir kaç marka tavsiye edebilirim. Marka ==- Seri IMA ==== Popkey SMITH - Chinupen yada Chinupen hotaru (bu yemi özellikle tavsiye ederim boyu kısa ve hafif gelebilir ama atış mesafesi tatmin edici wtd aksiyonu ve balıkları nasıl cezbettiğini gördüğünde nedemek istediğimi anlayacaksın)[/QUOTE] Merhabalar, Smith Chinupen'i nereden temin edebileceğimizi bilen var mı acaba? Hur beyin son urun incelemesinden sonra bir patlama yapacagını tahmin ediyorum ve tükenmeden birkaç tane edinmek isterim.
Selam arkadaş bende senin gibi yenilerdenim bu atçekte o ağrıları biliyorum sorma. Fakat balık gelince hepsi unutuluyor. Sana bir link yolluyorum seyretmende fayda var. Hem atış tekniği konusunda hemde bilgiledirme konusunda. Orda diğer görselleride izleyerek çok fazla bilgi edine bilirsin. Sahte yem konusu bence avlandığın sahadaki etkenlerle doğru orantılı bu yüzden durumunu avlanma zamanın ve etkenleri bizlere anlatırsan arkadaşlar sana daha iyi yardımcı olacaklardır. Genelde avlanma saatin Suyun temziliği derinlik . Mesela derinden kıyıyamı çekiyorsun yoksa derinden liman gibi yüksek bir yeremi çekiyorsun. Taban kayalıkmı kumlukmu dere ağzımı bu bilgileri iletirsen daha geniş bilgide edinme şansın olmuş olur. Yeni başladığın için sahte yem kayıpların olacaktır buda maliyetli bir külfet sonuçta.
konu gözden kaçmış eklediğin resimde sağ tarafdaki çizelge ile kendini yorarsın,o kadar sık kıvrak verdirme,böyle yaptığın içinde makinan wtd nin bu hızına yetişemiyor,misina dolaşmaları başlıyor, bu sahte yaralı balığı andırsın diye yapılmış tasarlanmış, kamışın ucu vibrason gibi titrememeli!!! tatatatata misali deyil tak tak tak araya birer saniye yerleştir: böyle yaparsan sahten böyle yanlara yağ gibi kayar süzüle süzüle,ve arkasındaki tüyü çıkarma,bu aksiyonda o tüye ihtiyacın olacak,aksi takdirde iğne arkada sırıtır,öncekine göre daha yavaş aksiyon verdirdiğin için,iğne pervane misali dönmez,bu açığıda o tüy kapatacak kuyruk misali: baktın takip alıyorsun tempoyu biraz artır. sol tarafdaki çizimini anlatıyor: http://www.youtube.com/watch?v=LD3LZKXUAXo