At-Çek Levrek avı / Paşa çağırdı

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında Bahadır Sarıca tarafından paylaşıldı.

1. Bahadır Sarıca

Bahadır Sarıca Bahadır Sarıca

En İyi Avı:
    Levrek, bir sonraki
    Av tarihi : 15/11/2011
    Av yeri : İzmir kıyıları
    Av türü : At-çek
    Avı gerçekleştirenler : Bahadır Sarıca
    Hedef av : Levrek
    Gerçekleşen av : 1 Adet levrek(53cm / 2 kg)
    Hava : 3-5 Bft Kuzey-Kuzeydoğu
    Ay durumu : Şişkin Ay evresi
    Av saati : 16.45 - 19.30 (Balık 17.25 civarında yakalanmıştır)
    Kullanılan kamış : Shimano Nexave 210-240cm(AJ2124AX) Atarı 5-20gr
    Kullanılan makine : Shimano Super 3000 SGT RC
    Kullanılan misina : Makine ana misina - Ф0,06 mm(20LB) Whiplash Crystal ip(leader kullanılmadı)
    Kullanılan sahte : Çeşitli, levrek Maria(Chase-WRKH) ile alınmıştır.

Merhaba amatör balıkçı dostlar,

Avlarımız, sonuca ulaşma açısından uzun zamandır kısır geçiyordu. At-çek levrek sezonun girmesiyle dostlarımın güzel avlar yapmasına rağmen, ben bir türlü güzel bir paşa alamamıştım. Aslında birçok at-çekçi arkadaş için tanıdıktır bu durum. Siz, her ne kadar koşulların(hava-su durumu-mevsim vs) uygun olduğunu düşünsenizde, av bir türlü gerçekleşmez. Aslında geçen yıl bu zamanlarda çok güzel avlar yapmışsınızdır. Ama… Belkide gel-git daha azdı, yoksa sular çok berraktı da, ondan mı av vermedi aynı mera, diye sorular uzar gider aklınızda… Boş geçen avlardan sonra, gerçek ve kesin olansa; deneyim ve tecrübelerinize bir av daha katmış olmanızdır. Ve çıraklığınız hep devam edecektir. Güzel ve çekici olanda budur aslında.

Ofiste bu düşünceler içindeyken, sevgili dostum Aykut’a(Aykut Aytış) telefon açtım. Hal, hatır sormadan sonra konu “levrek” özeline indirgendi. O muydu, bu muydu derken “Ben gidiyorum” dedim. Tez hazırlıkları son aşamasında olan sevgili av partnerim maalesef gelemeyecekti. Ama aklımızda olan merayı denememi özellikle istedi. Akşam suyu için hemen bir planlama yaptım:

Kızım üniversite hazırlık için kursu için saat 16.00 gibi evden çıkacaktı. Hemen telefona sarılıp;

==“İpek’ciğim seni kursa ben bırakayım, çıkışta da(saat 20.00 gibi) seni alabilirim.” dedim.

Böylece hem kızımın gönlünü almış, hem de balık için ortamı hazırlamıştım. Saat 16.30 gibi avlakta olacak, 19.30’a kadar at-çek yapacaktım.

Düşündüğüm saatte avlaktaydım. Takım ve kıyafetler açısından sorun yoktu, zaten arabadaydı. Hemen üstümü değiştirip başladım at-çek yapmaya. Kıyı 3-5 Bafor şiddetinde esen rüzgarın etkisiyle köpük köpüktü. İşte tam levrek havası diye geçirdim içimden. Rüzgarı tam karşımdan aldığım için ağır sahte kullanmam gerekiyordu. Erimli atışlar için uygun olan sarı-kırmızı GES’i (Gelibolu sahtesi) kullanmanın tam sırasıydı.

Yaklaşık 45 dakika kapüren dalgalarda GES’imi denedim. Aksiyon gerçekten harikaydı. Ama sonuç alamadım. Rüzgarın şiddetini arttırmasıyla atış erimlerim iyice düştü. Artık attığım sahte yüzüşten çok dalgalarla birlikte kıyıya vurmaya başlayınca yer değiştirmeye karar verdim. Tam karşımdaki mendirek, hem rüzgarı arkadan alma, hemde sahile yakın kısımda dalgaların vuruşuyla suyun karışması açısından uygundu.

Mendireğe geçtiğimde, sahte değişikliğine giderek, sırtı avlarında çok kez kendini ispatlamış Maria Chase’i taktım. Sığ sularda çok avcı olan bu sahte, 125mm uzunluğunda ve 19,5g ağırlığında. Mendireğin üzerinde olmam sebebiyle kamışımı 2.40m uzunluğa ayarladım. Böylece benden yaklaşık 1-1,50m mesafedeki su hızasına kamışımla erebilecek ve aksiyon verme kolaylığını sağlanmış olacaktım. Birkaç atıştan sonra, balığı aldığımda ne yapacağım sorusu aklıma geldi. Partnerim yoktu. “Aldım, kepçeee” diyecek biri de…

Hemen kepçemi de alarak suya sıfır, kayaların arasında rahat atış yapabileceğim yere geçtim. Nexave 210-240cm çift uzunluklu kamışın böyle durumlar için çok faydasını gördüm. Su seviyesine geçtiğiniz anda 2.10m uzunluğa dönebiliyorsunuz. Şimdi hedefim dalgaların karşı kıyıyı dövdüğü ve suyun çalkalandığı yere ermekti. Makineme sarılı ince ipim ve rüzgarı arkama almam sebebiyle, bu çok zor olmadı. Yaklaşık 50-60m mesafedeki bu yere rahatça erebiliyordum. Sanırım 8-10 atış ya yapmış ya yapmamıştım; misinamı makine klavuzuna yerleştirdikten sonra ikinci veya üçüncü turunda kamışım elimden alınırcasına eğildi. Levrek sahteme hamlesini yapmıştı. İşte uzun zamandır hissetmeyi beklediğim aramızdaki ortak bağ kurulmuştu. Oldukça uzakta sahteye hamlesi sebebiyle uzun bir adrenalin patlaması yaşayacaktık. Levreğin ilk hamlesinde tasmalamayı kolaylaştırdığı için kalamamı genelde oldukça sıkı ayar yaparım. Fakat tek başıma olmam sebebiyle, balığı kepçeleme işinide ben yapacağımdan, paşayı yormam gerekiyordu. Bunun için arkadan kalamalı makinemin mücadele kalamasını biraz rahatlattım. Sanırım paşa ile yaklaşık 2-3 dakikalık güzel bir dans yaptık. Başlangıçta sağa-sola yaptığı hamlalerle oldukça agresifti. Dört yada beş metre mesafe kala, suyun yarılırcasına girdaplar yaparak açıldığını gördüğümde, gözlerim fal taşı gibi açılmış, ayaklarım titriyordu. Sakinliğimi korumaya çalışarak yavaş yavaş yanıma getirdim. Yanıma geldiğindeyse oldukça yorulmuştu. Bende son hamlemi yapıp rahatça kepçeledim. Sanki gün ortası beni çağırmış, bende gelmiştim. İşte uzun hasret sona ermişti.

Levreği solungaçlarındaki ana arteri keserek hemen sonlandırdım. Levreğin yakalanmasıyla beraber; hem balığı hızlıca sonlandırmak, hem de lezzetini arttırmak(laktik asit salgılamasını önlemek) için, solungaçlarındaki ana arteri keserek, kanını akıtmanızı öneririm. Lezzet gerçekten farklı.

Büyük bir keyifle 19.30 gibi avı sonlandırarak, kızımı kurstan aldım. Evdeki ölçümleme sonuçları;

Tüm amatör dostlara keyifli avlar dilerim.
    Sevgi ve selamlarımla…

2. bornovalı_emre

bornovalı_emre emre

En İyi Avı:
    400gr mercan
    tebrikler çok güzel bi av olmuş...
    ben sürekli mercan yada gopez yakalıyorum...artık levreğe çalışacağım...umarım bende böyle güzel bir paşayla eve dönerim en kısa zamanda...

3. Kadir Levrek Peşinde

Kadir Levrek Peşinde SİDEPRENSİ eski nick im

Favori Kamış:
    OKUMA ALUMİNA SPİN KAMIŞ 240cm
    Favori Makine:
    süper passion 740m ve küçük kardeşleri
    En İyi Avı:
    süper maxim misina :9
    vayy Bahadır abim:) ne güzel yakışıklı imiş paşa öyle maşallah maşallah:)
    tebrik ederim,darısı birazdan gideceğim oltamın başına olsun:)
    kullandığınız sahtenin başka kodlusu var bende seabass kodlu,henüz onunla levreği tanıştıramadım ama ilk günden beri turnada iyi iş çıkarıyor:D

bakıyorumda abi,küsüratlı levrek takılmıyorsun:D tam kılı kılına 2 kilo gelmiş:D

neyse atçekci nin yola düşme vakti geldi,bana müsade abi,benim levrek tutmam lazımda:D

rasgele sayın abim,
    saygılar

4. tufanturgan

tufanturgan Tufan

Sayın Bahadır Sarıca, avınızı tebrik ederim.Yakışıklı bir paşaymış.Avlarınız daim olsun.Saygılarımla.

5. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    Sevgili kardeşim afiyet olsun.. çok ta güzel bir balıkmış..

6. fthstorm

fthstorm fatih

Favori Kamış:
    Shımano Vengeance Shad 2.70 Cormoran Bull Fighter 2.70 DAİWA Crossfire 2.70
    Favori Makine:
    Shimano Exage 2500 FC Okuma Travertine TR40
    En İyi Avı:
    3.5 kg. Levrek
    tebrikler bahadır abi.güzel bir ava imza atmışsın.umarım tüm avların daim olur.

7. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Okuma V System 2.40 Lineaeffe Spirit Surf 3.90 (fiyat performans 9/10)
    Favori Makine:
    Spro Red Arc 20'lik (Fiyat/Performans : 8/10)
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    Doyurucu raporun için tebrik ve teşekkür ederim abi. Müthiş hikayelendirmişsin :)

Levreğin solungaçlarının altındaki arter neresi abi?

İlk kez senden duydum, yakalarsak hayvan fazla acı çekmesin. Dakikalarca çırpınmasın. Daha detaylı ve hatta resimli bilgi verebilirsen çok iyi olur.

Avın için tebrikler, rastgelsin...

8. vessa

vessa gürel

Favori Kamış:
    Alivio CX Surf TE
    Favori Makine:
    Daiwa WindCast X5000
    En İyi Avı:
    5.7 aynalı
    guzel av olmuş tebrıkler afıyet olsun

9. nicholai hel

nicholai hel Aykut

Abi müthiş bir rapor olmuş, keyifle okudum. Paşa zaten harika, güzel de besiliymiş maşallah. Sezona 2.0 ile harika bir başlangıç yapmışsın. ;)
    Gecikme konusu sanırım tüm sahillerimizde yaşanıyor. Havaların iyi seyretmesiyle sezon kışa doğru kayıyor. Bakalım gelecek yıllarda nasıl devam edecek.

Bu güzel raporların devamı eminim gecikmeyecektir. Sezonun hayırlı ve bereketli geçmesini dilerim. Görüşmek üzere.

10. hakansaygun

hakansaygun hakan

Tebrikler cok guzel anlatmissiniz levrek avinizi. Levrek hic yakalamadim ancak merak ettim solungactaki ana arterin nasil kesildigini. Eger bu sekilde balik icin daha az acili bir sonlanma sozkonusu ise detqyli ogrenmek isterim.tekrar tebrik ederim aviniz icin.

11. cemil sarihan

cemil sarihan cemil sarihan

Teşekkürler roman kalitesinde av hikayesi...

12. KANLIKAYA

KANLIKAYA Alper

Favori Kamış:
    D.A.M.
    Favori Makine:
    Okuma Safina SNa-25
    En İyi Avı:
    Yiyiciyim :)
    Tebrikler abi :)

13. NİHATSUNAR

NİHATSUNAR

Favori Kamış:
    olta ve çapari
    En İyi Avı:
    22 tane sargan
    Bahadır,öncelikle uzun zamandır, bir amatör balıkçı tarafından yazılmış bu kadar teferruatlı,öykü tadında ve doyurucu bir rapor okumamıştım.Teşekkür ederim,ellerine sağlık.:clap2: Balık ise afiyet olmuştur herhalde;) Avların bereketli olsun.reeling

14. orhan kucukbicmen

orhan kucukbicmen Orhan Kucukbicmen

Favori Kamış:
    El ile balık avlarım, bu şekilde avlandığım için çok mutluyum.
    Favori Makine:
    penn
    En İyi Avı:
    32 kilo Akdeniz kılıcı.
    :) :) :) Çok güzel levrek, ellerine sağlık tebrikler.:)

15. MTNTRN

MTNTRN METİN

Favori Kamış:
    SHIMANO SHIMANO ALIVIO BX SPINNING 2,10 MT ML
    Favori Makine:
    Cormoran Corcast 4Pif Süper Jet 2500
    En İyi Avı:
    Levrek 1,5 Kg
    Bahadır abi hoşgeldin, seni özlemiştik

Paşa çok güzel ama anlatım ondan daha güzel, amaçta balıktan çok balığı yakalarken hissedilen haz değilmi........ Devamının gelmesi dileğiyle ratsgele

16. FLATRON BJK

FLATRON BJK Mehmet

Favori Kamış:
    Carmoron
    Favori Makine:
    Ryobi
    Kırkbir kere maşallah daha irilerine rasgele.

17. mesut sevil 25

mesut sevil 25 mesut sevil

Favori Kamış:
    palikan
    Favori Makine:
    robin 28
    En İyi Avı:
    levrek 8.250 kg
    yakışır abime daha büyüklerinin denk gelmesi dileğiyle

18. blackboy55

blackboy55 Musa Karaoğlan

Favori Kamış:
    Okuma Salina Seaspin 2.85
    Favori Makine:
    Okuma Salina 40
    En İyi Avı:
    2410gr Gökala -3000 gr levrek
    Bahadır abi tebrikler,paşa çok güzel, raporda bir o kadar keyifliydi.

19. Hırçın Karadeniz

Hırçın Karadeniz GÖKMEN

Favori Kamış:
    Okuma VSystem 2.40
    Favori Makine:
    Shimano Stradic CI4 4000f
    Merhabalar, Bahadır bey çok sıkmadan iyi bir anlatım ve güzel bir at çek avı gerçekleştirmişsiniz avınız daim şansınız bol olsun.:)

20. Bahadır Sarıca

Bahadır Sarıca Bahadır Sarıca

En İyi Avı:
    Levrek, bir sonraki
    Sevgili Emre,
    Teşekkür ederim. Umarım gönlündeki avı yapmak nasip olur.
    Daha bereketlileri sizlerin olsun.
    Sevgi ve selamlar...