merhaba 15 yaşındayım ben balık işine yeni merak sardım izniniz olursa ben size bir şeyler sormak istiyorum kıyıdan iskeleden at çek yapmak istiyorum ryobi ecusima 6000 makine aldım 0.30mm 23kg çekerli bir misina ve 4.20cm 100-300 gr atarlın ultimate poseidon surf kamışım var kamışım 3 parçalı sormak isteiğim şeyler şunlar at çek diyince genelde spin kamış lafını duyuyorum araştırdım av marketim gibi sitelerde gördüm ama benm kamışım çok sağlam bir kamış bu yuzden aldım attığım suni yemler rapala deniyor galiba 10 gr gibi benzer ağılıklarda kamışımın atarı 100-300 acaba bir sorun yaratırmı yada ne önerirsiniz ne yapabilirim levrek tutmak istiyorum yardımın için şimdiden teşekkürler
bu atarlı kamısla 10 gr ı cok uzaga atamazsın bence ucuz bı 5-25 gr atarlı bı kamıs al 2 parcalı ben de cok bılgıılı degılım ama bılgılerımı senle paylasmak ıstedım
cevabın için teşekkürler ama ağır bir rapala da bulamadım jig için 100 gr 200 gr gibi ağır rapalalar var acaba bunlardan kullansam olurmu internetten getirtip levrek yakalayabilirmiyim bu aksiyon da ne anlama geliyor
Vahi, öncelikle hoşgeldin. Senin de dikkatini çekmiş olduğu gibi suni yemlerle yapılan spin avcılıkta kullanılan kamış ve makaraların bu avcılık türüne özel bazı nitelikleri olmalı. Bahsettiğin sahte balıkların ağırlıkları bildiğin gibi 5-20gr civarındadır. 100-300 gram atarlı bir kamış ile bu sahteleri gereken uzaklığa eriştirebilmen oldukça zor. Boğazda kullanıldığı gibi kamış atarına uygun bir ağırlıkla sahte balıkları atabilmen gibi bir olasılık var, fakat bulunduğun yer için pekde önerilmez. Zira bu düzenek İstanbul Boğazı için ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda geliştirilmiş bir düzenektir. Sahip olduğun takımın ağırlığı spin avcılıkta seni çok zorlayacaktır. Bir başka dezavantajı da, bu ağır takım ile yapacağın avcılığın zevk yönünden spin takım ile mukayese bile edilemeyeği. Tavsiyem, bu avlanma stiline uygun uygun atarda hafif bir kamış ve uygun nitelikte makara edinmen.
abisi merhaba...at-çek mümkün olduğunca hafif donanımla yapılması gereken bir av disiplinidir...uzunca süre ayakta kalma ve sürekli olarak takımın elde tutulması bir süre sonra yorgunluğa yol açabilir...kamış boyu genelde 210 ve 240 cm...bu bazı şartlara göre 270 ve nadir olarak 300 cm çıkar...makineler ufak kafalı 25-40 arası...misina buna uyumlu olarak 0.18-0.30 arası olabilmekte...kamışların atar değerleri 5-25-,10-30,15-40 gr olabilmekte...bu atar değerleri bize sahteyi en uzak mesafeye atma imkanı sağlar... aksiyon sahte yemin su altında yüzerken yaptığı kendine has yüzüş durumudur...bir takım kamış hareketleri ile bu aksiyonlar daha farklı hale getirilebilir... aslında en güzeli sen makineler ve kamışlarla ilgili bölüme bir göz at...orada nedenleri ile beraber bütün sorularının cevabını çok rahatlıkla bulabilirsin...
Bahsettiğin jigler derin su avları için kullanılan sahteler. Nadir durumlarda kıyıdan kullanılabilselerde üretim amaçları tekneden derin su avcılığıdır. Aksiyon, hedefin olan avcı balığın ilgisini çekebilmek için kullandığın sahte balığa vermen gereken hareketliliktir. İşte tam da bu sebepten edinmiş olduğun takım spin avcılıkta sınıfta kalır. O kamış ile gerekli aksiyonları verebilmen oldukça zor.
anladığım kadari ile kamışımı değiştirmem gerekiyor makinemi aslında çok seviyorum ama galiba onuda değiştirmem gerekiyor misina olarak ne önerirsiniz örgü misinalar galiba daha sağlam oluyor onlardan kullanabilirmiyim birde bu spin kamışlar ile olurda buyuk balık gelirse çekebilirmiyim biraz kafama takılan o
takımlarımla kıyıdan atıp çekemem yanı illa değiştirmem mi gerekiyor açıkçası değiştirmek istemiyorum çünkü alıştım takımıma çok zor olmuyor benim için kullanmak acaba sahte yeme kurşun eklesem yada ne bilim başka neler yapabilirimki??
Bu isi iyice araştırmadan, mümkünse yakın çevrende bulabileceğin ustalarla yuzyuze gorusmeden para harcama derim, ip misinadan önce bu isde kullanabileceğin normal misinalari deneyip biraz deneyim edindikten sonra masraf edersen daha doğru olur. Eğer at- cek yapacaksan bu takımı degistirmelisin, ama dediğim gibi başlangıç için uygun olan , uygun fiyatli bir takım yap kendine, zamanı geldiginde daha üst seviye ekipman gereksinimini kendiliğinden hissedeceksin, kalama ayarını uygun seviyede tutarak büyük balığı yorabilir ve yavaşça kıyıya kadar getirebilirsin, bu tür avlarda Balik sudan kepçe ile kaldırılır, olta ile kaldırayım dersen takımı kopartabilir, kamisi kirabilirsin, selamlar..
Sahte yemlerle avcılıkta balık yakalayabilmenin olmazsa olmazı yeme gerekli aksiyonu verebilmektir Vahi. Takacağın kurşun bunu gerçekten çok zorlaştıracak. Ekstra ağırlıkta sahte balık atmak İstanbul Boğazı için son derece makbul ve kabul görmüş bir yöntem, fakat özel şartlar söz konusu. Boğazda son derece yüksek bir akıntı mevcut. Anladığım kadarıyla bulunduğun bölgedeki sonsuz koylardan birinde ya da bir iskelede at-çek yapacaksın. Oradaki suyun berraklığı ve akıntısı surf kamışla ağırlık takarak sahte balık kullanımına pek uygun değil. Bu takımı kullanarak son derece zevkli beklemeli avlar yapabilirsin ancak spin için yeni bir takım yapman çok daha isabetli bir karar olacak. Spin kamış konusundaki kaygılarına gelecek olursak; piyasa gerçekten son derece yüksek kaliteli malzemelerden imal edilmiş envai çeşit spin kamış mevcut. Hafifliklerine ve ince yapılarına aldanmamak gerek. İşini görecek bir çok kamış bulabilirsin. Çok büyük ve kavgacı bir balığı spin takımla yakalamışlığım yok fakat şunu söyleyebilirim; orta kalite bir spin kamışla zargana kovalarken oltaya atlayan yaklaşık iki kiloluk bir kefali kamışta hiç bir zorlanma hissetmeden alabildim. Spin avda misina seçimi gerçekten önemli. Şahsen örgü misinaları spin avcılıkta pek tavsiye etmem. Evet monofilament misinalara göre son derece kuvvetlidir ama hafif yemleri atarken gerçekten çok fazla sorun çıkarabiliyorlar. Sürekli düğüm yapıp seni bezdirebilir. Su tutup görünürlüğünün çok fazla artmasıda cabası. Bunun yerine esneyebilen ancak gam yapmayan misinalara yönelmelisin. Fırdöndü kullanılmayacaği için gam yapmaması gerçekten önemli bir özellik. Bunun yanında alacağın misinada çeker konusu ilk sırada olmasın derim. Çünkü yakalayacağın iri bir balığı kıyıya çıkartacak olan büyük ölçüde makinanın kalama yeteneği. Site içerisinde spin avcılık disiplini ile ilgili ihtiyacın olan bilgileri bulabileceğin bir çok konu var. Dikkatle okumanı tavsiye ederim. Özellikle Vedat dedemizin aşağıda linkini verdiğim konularını hatim et derim. http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=20896&highlight=vedat+abayo%F0lu http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=30900
Orgu misinayi at cek icin kullanman cok zor gibi. Daha once benim gul gibi orgu misinam karisip telef oldu gitti Karistigi takdirde onu acman cok uzun zamanini alir yada hic acamazsin.
merhaba sevgili kardeşim şu tarz kamşılar işini görür. http://www.avmarketi.com/asp/product/13439/DAIWA-AQUA-SEA-TELE-SURF-KAMIS-420CM http://www.avmarketi.com/asp/product/13440/DAIWA-SENSOR-RED-SURF-KAMIS-420CM bu kamışların aynısı olmak zorunda değil gözünde canlanabilmesi için koydum . 380 gr lık kamışlar yaşında ufak olduğundan sürekli kamışı sallarken yormaz seni. 100-200 gr atarlılar 500 gr lım kamışlar olur genelde. ve geriye hamle yaptığında rapalaya direnç gösterir. bu kamışlar ucundaki ağırlığa uyum sağlar biraz geriye doğru esner. buda atarken yaylanma kuvveti doğurur uzağa atarsın .. son önemli bi not. bulunduğun yerdeki balık cinslerini öğren. ona göre suni yem rapala al . zira at çek yapmaya uygun balıklar pislikden yada akıntıya orantılı avlandığın yerde olmayabilir... haybeye at çek yaparsın sonrada bu at çek avlanmalığı hiç bişi yaramıyo dersin. oyusden kamış makine rapalanın yanı sıra kullanacağın yeride belirle iyi avlar kardeşim
Nasıl yani? Rapalayla at çek için surf kamışlar mı öneriyorsunuz? Daha önce hiç surf kamışla at çek yapmadım. Keza ,boğazda kurşun takviyesiyle kullanım hariç, yapanıda görmedim. Sizin surf kamışla rapala kullanma gibi bir deneyiminiz oldu mu? Oldu ise faydasını görebildiniz mi? Söz konusu kamışlarla sahteye hangi aksiyonları ne şekilde sağlayabiliyorsunuz?
kullanmak gibi bir deneyimim olmasa yazarmıyım daha dirençli surf lerde kurşun takviyesi istiyor. sizde kurşunlu atmışsınız sanırım. bazı bölgeelrde surfle jigg rapalaları kullanıyolar.. rapala için daha önce 2.40 alba neraus 10-30 ve 2.70 cormoran bullfighter 10-30 kullandım ikiside kullanışlı mesafe ayarlamada ve fırlatırken oluşturduğu kuvvet daha fazla . ancak surf ile yarattığı aksiyon ve daha keyifli geldi. daha uzun surf kamışlarda salınım hareketi yapmasanız bile dikey tutup jigg yapar gibi ama daha sakin çalıştığınızda . aynı aksiyonu alıyorsunuz ama daha az yorgunluk yapıyor. özellikle avınız oltaya geldiğinde asıl surf etkisini orda gösteriyor ... ağırlıkla salınım daha kolay olsada av esnasında verimli olduğuna inanmadığımdam ağırlık pek kullanmıyorum .
bende sormuştum jig ile olurmu dedim daha sonra araştırdım filan olmayacağını anladım cunku derin su içinmiş jigler surf ile aksiyon vermesi zor gibi geldi bana ki yigit arkadaşımda saolsun bana bu konularda 1 sn bile sıkılmadan anlattı bende daha sonra spin kamış almaya karar verdim
Sizin tercihiniz bu şekilde olabilir ama at çek işine yeni başlayan biri için bu kamışlarla avlanmak oldukça yorucu olmaz mı? üstelikte at çke sayısı tahmin ediyorum ki 15-20 yi geçmez veya geçemez. zira bu tip takımlarla at çek işi oldukça yorucu olur. bende at çek ile avlanmayı tercih ediyorum elimde farklı aksiyonlarda 6 tane kamış var ve hiç bir zaman surf kamışı ile at çek yapmayı tercih etmedim zira günde yeri geliyor aşağı yukarı 500 defa atış yapabiliyorsun. atçek için arkadaşın tercih ettiği makinede oldukça büyük bir makine bunun yerine aynı serinin 30 veya 40 lığı olabilir. Sadece 100-200 gramlık jig atılacaksa belki olabilir derim ama atış sayısı yinede düşecektir. kıyıdan jig atışları içinde ağırlığa uygun aksiyonda yine 2 parçalı 240-270 cm boyunda kamışlar mevcut . Sonuç olarak at çek işine yeni başlayan birisi içn surf kamışı ile ve 60 lık motor ile at çek uygun değil.
evet bende öyle düşünüyorum surf kamışlar at çek gerçekten zor bende yarın oltamı allah izin verirsen değiştiricem artık spin kamış ufak ama kuvvetli bir makine alıcam