Arkadaşlar cahilliğime bağışlayın sorum şu.;Ülke Deniz sularımızda at ve çek yöntemiyle hangi balıklar yakalanabilir? 1.sırada levrek geldiğini biliyorum ama arada sırada başka bir balıkta olsun diyorum oltamda.. saygılar
Nerede yer belirtirsen ona göre cevap yazılabilir. lüfer tutulabilir mesela kaşık ve ya rapalayla, palamut olabilir, lambuka olabilir siranit olabilir.
Tüm denizlerimizde...bana belli olmuyor kafam eser bir bakmışın kendimi karadenizde,bir bakmışın egede bulurum o yüzden tüm denizlerimizde.. saygılar..
At çek ile hemen her tür balık yakalanabilir. Bu noktada mesele, at-çek denen şeyin çok kaba bir tarif olmasıdır. Genelde bundan anlaşılan bir şey at, sonra sarda sar olmasıdır. Halbuki, sahte yemle avcılık, yemin doğru yerde doğru hareketi yapması esasına dayanır. Bunlar şans değil, ustalıkla olan şeylerdir. Yani doğru yer, balığın hasbel kader önüne düşmek değildir. Doğru yer, örneğin, dipten bir karış yukarda olmaktır. Bunu daha çok açarsak, at-çek olarak bilinen olgu, eğer doğru şekilde uygulanırsa, hemen her tür balığı yakalayabilir demek olacaktır. Bunu etkileyen faktörler: 1. Kullanılan sahte yem. 2. Sahtenin nasıl atılıp çekildiği. Olacaktır. bu ikisinin doğru kombinasyonu istenen balıkla bir şekilde eşleşecektir. Bu eşleşme çoğu zaman bir tek tür değil, belli bir grubu kapsar. Bu ikisinin farklı bir kombinasyonu ise, o türü kapsamazken, başak türler için anlamlı olacaktır. Örneğin, kaşığı atarsınız, sürekli ve hızlı olarak çekersiniz, bu lüfer için can alıcı olur. Ama aynı kaşığı atar, dibe inmesini bekler, silkeleterek seri ama son sürat demeden çeker, bekleyip tekrar dibe indirir, tekrar çekersiniz, ortada akya varsa hiç dayanamaz. Fakat bu iki farklı kullanım birbiri ile çelişir. Yani, atıp son hızla çekmek lüfer için iyi olsada akya için kötüdür; diğeride elbette tersine olacaktır. Bilhassa doğru yumuşak yemler, silikonlar vs. uygun aksiyonla birlikte sudaki her balık için ideal avcıdırlar. Sert balıklar, şu rapala, kaşık vs. dediklerimiz genel olarak türlerin çeşitli davranışlarına özgün olarak çok özelleşmiş olurlar bu nedenle ancak belli aksiyonları yapıp belli türleri yakalayabilirler. At-çek ile yakalanmayacak balıklar, avını aslen kokusu ile bulan, yırtıcı olmayıp toplayıcı davranan balıklardır sadece. Fakat, bu listeyi asıl belirleyen, yem ile çok kolay avlanabildiği halde, sahte / at-çek ile avlanması çeşitli sebeplerden güçlükle çıkaran türlerdir. Örneğin karagöz, küçük kurt tipi silikonlarla, dipte hoplatarak çok iyi yakalanabilir. Ama sahteyi oraya indirmek, kayalığa yakın tutmak, bir yere takmadan sürekli oynatmak vs. son derece güçtür. Bu nedenle sahteyle boğuşmaktansa, bir midye takıp atmak akıllıca olur elbette. Kısacası, bu konudaki asıl mesele, yemli olarak yakalaması açık farkla çok daha kolay ve verimli olan balıklar için, at-çek yapmanın gereksizliğidir. Ama temel olarak, at-çek her tür balık için verimsiz olsada mümkündür, elbette doğru sahte ve aksiyonla kullanılmak şartıyla.