Birşey çok dikkatimi çekti. Bazı arkadaşlar/abiler tuttukları balıkların fotoğraflarını çektirirken balığı makinaya çok yaklaştırıp kendisini o kadar geride tutmuş ki balık dev gibi görünüyor. Kızanlarda olacaktır ama, buradaki amaç ne? Biribirimizimi kandırıyoruz? Bence çok çocukça ve komik oluyor öyle fotoğraflar çok gülüyorum.
Komik göründüğü bir gerçek faruk bey ama bu balığın vermiş olduğu heyecandan da olabilir. Eğer kandırmak gibi bir niyet varsa bırakın insanlar kendi egolarını tatminetsinler.Herkez kendi tuttuğu balıktan mesuldür bence. Üstelik fotoshop diye birşey var hamsiyi dev gibi yapar yanınada sigara paketi koyarsın kimse anlamaz .....
Faruk bey merhaba siz yeni bir arkadaşımızsınız anladığım kadarı ile. Balık avında resim çekmek denerseniz göreceksiniz genelde zor iş. Elleriniz batmış kirli tekneler ufak, av gelmiş zaten siz balık peşindesiniz arkadaşınızı çekeceksiniz inanın tek amaç vardır o anı belgelemek. Burada ki dostların büyük gösterme çabası olanını hiç görmedim hatta hep sigara paketini ölçü yaparlar bende başka şey kullanın der dururum. Bu nedenle resimlerde bir olumsuz çaba yoktur zamanla sizde bunu izleyeceksiniz sanırım. Dostlukla kalınız.
Kızanlar olacaktır demiştim zaten. Haklısınız sitede yeniyim. Balıkçılıkta ise sizin kadar tecrübeli olamam ama kendi çapımda benimde çocukluğumdan beri olta elimden düşmemiştir. Balık avında benimde çektirdiğim fotoğraflar oldu. Ama bahsettiğim şekilde poz vermedim. Benim bahsettiğim şekilde fotoğraf çekildiğini, yani elde balık tutuluyor dirseğin açısı 130° sizde biliyorsunuz aslında ama neyse doğru söyleyene her zaman diyecek lafı olan olur. Ayrıca olayı neden teknecilere indirgediniz onuda anlamadım. Bu sitenin binlerce üyesi vardır herhalde ve bunların arasından çok sevdiğim abilerim ve arkadaşlarım var. Ama üyelerden inanın avını büyük gösterme çabası içinde gördüklerim oldu. Bende bunu belirttim zaten. Foto galeriye bakın sizde göreceksiniz. Gördüğüm fotoğraflardan buraya bir demet koymayıda bilirim ama asıl işte o zaman söylediğiniz gibi dostlukla kalamam. Burada böyle bir tespiti paylaşmak ayıpmı acaba? Ben sadece tespit ettiğim bir olayı paylaşmak istedim.
sevgili kardeşim faruk sana katılıyorum.ancak sende biraz alınganlık yapmışsın.seni kötü gösteren yok.en azından ben öyle algılamadım.sen dahil bu konuya kırıcı bir mesaj ekleyende olmadı.ne demek istediğin anlaşılıyor zaten üstüne alınan (poz verenler)alınsın.cumhur abi olaya iyi niyetle yaklaşıyor.onun dediğindede haklılık payı çok elbette,ama küçücük balıklara 5 kilo -10 kilo yazanlarda oldu.allahtan tecrübeli abiler çıkıpda boy kilo oranlarını yayınlayıp bizleri aydınlattılar.ama geneli temizdir site sakinlerinin bence böyle birşey olursa yayınlayan arkadaşa o anda iletmek uyarmak daha mantıklı.cumhur abinin dediği gibi dostlukla kalalım.rastgele...
Doğru söylüyorsunuz. Alınganlık yaptım galiba Cumhur abi kusuruma bakmasın, maksadımı aştım özür dilerim. Aklımdakini, yazıya istediğim gibi dökemedim. Hepimizin başına gelir. Bir konuda haklı olduğunuzu bilirsiniz, ama bir başkası emin olduğunuz bir konuda "o öyle değil böyledir" dediğinde biraz canınız sıkılır. Yinede ustamıza karşı kusur işlememe rağmen beni konu olarak desteklediğiniz ve yaptığım yanlışı beni kırmadan gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Tabiki dostlukla kalalım, hepimize rastgele. (Bir önceki yazdığımı düzelttim)
Peki, madem sordunuz ben de düşüncemi paylaşayım. Yakalanan küçük balıkları büyükmüş gibi göstermek için fotoğraf makinasını hile oluşturacak şekilde kullanılmamasını istiyorsunuz. Haklısınız. Da.... Biraz hoşgörü ile büyük balık yakalayamamış, ama ona göre güzel bir av yapmış arkadaşları da üzmeyelim. Ne yapsın, o kadarını yakalamış abartmak istiyor. Limitlerin altında da balık oltamıza yakalanabiliyor. Onların da resmini çekip foruma koyabilirler. Tabii sulara bırakılış görüntüleryle. Bence bu çok önemli değil. Asıl önemli olan resimlerini yakaladıkları balıklarla foruma koyanların ağızlarındaki sigara... Sizin asıl onun yarattığı görüntü çirkinliğini ortaya koymanızı beklerdim. Bir süredir bu konuyu foruma taşımak istiyordum. Bahane oldunuz. Şimdi ben sizlerin görüşlerini okumak istiyorum.
Konuya farklı bir açıdan yaklaşayım ben de, hem pek iyimser bir yorumla... Benim düşünceme göre yapılan avlar sonucu elde edilen balık ön plana çıkarılmak için objekife doğru ister istemez yaklaştırılıyor. Fotoğrafların büyük çoğunluğunda bunu farkedebiliriz sanırım. Balık yakalamışsınız ve bu balığı site üyeleriyle paylaşmak istiyorsunuz, elbette balık ön planda olacak. Tabi bunu ( balığı büyük gösterme çabası ) kasti yapanlar varsa da onları ayrı tutuyorum Ölçü birimi olarak sigara pakedi meselesine gelince; hem reklama giriyor hem de kötü örnek teşkil ediyor. Kıyıda yakalanan balıkları ölçülendirmek için deniz kenarında ne yazık ki bol miktarda bulunan pet şişelerden faydalanılabilinir. Herkesin boyutlarını bildiği cisimler çünkü hem de boy boy. 330 ml den başlayıp 19 litrelik damacana şişesine kadar geniş bir ürün yelpazesi mevcut nasılsa. Tabi bu şişeleri de konu mankeni olarak kullandıktan sonra yine orada bırakmayıp çöpe atmayı da ihmal etmeyelim...
ben de balık boyu ölçütü olarak herhangi bir şey kullanılmasına karşıyım. aslında karşı değilim de, bence gerek yok. 38 santim veya 36,5 santim diye balıkları tasnif etmeye de gerek yok, balıklar klasör değil elde tutmak kafi olacaktır, açıkcası ben ilgilenmiyorum balığın 1,5 mu yoksa 2 karış mı olduğu ile. elde tutarken de, önem veriyorsak balığı ön plana çıkartmalı, ancak göğsümüze yapışık tutmalıyız ki perspektif hataları ile balığın boyu aşırı gözükmesin (bu arada eller yalan söylemez, balığı ne kadar yaklaştırırsanız ellerinizi de yaklaştırırsınız, aradaki oran balığın boyunu verir, lafım büyük göstermeye kasanlara, eğer var ise ) not: eğer elde tutulamayacak kadar ufak ve çok balık (sürü balıkları vs) yakalanmışsa, bu durumda üstte söylediklerim geçerliliğini kaybeder bence, bunlarda obje kullanmak elzem olmaktadır.
Konuyu görer görmez ister istemez hemen kendi arşivimi açtım acaba bende bunu yapıyormuyum diye balık görüntüsün ön plana çıktığı yakın plan veya makro modda bir çok fotoğraf çektiğimin farkına vardım..Amatör balıkçı olmanın yanında aynı zamanda görüntü avcılığı yapmak en zevk ve keyf aldığım uğraşlardan bir tanesi yaptığım avlarda makina denklaşörüne defalarca elim gider fakat fotoğraf çekerken bu detaylara hiç takılmam..Balığın fotoğrafta büyük gözükmesi benim için önemli değildir fakat fotoğrafta güzel çıkması ön planda olması benim için önemlidir..Ön plana alınan görüntülerde haliyle uygun açıyı belirlemek gerekir.. Balık avcılığı olsun yakala bırak olsun görüntü avcılığı olsun bütün bu konularda bizlerden daha önce belli bir kültürü yakalamış Amerika Avrupa gibi ülkelerdeki amatör dostlarımın av fotoğraflarını sürekli incelerim forumlarını okurum çevirebildiğim şekliyle anlamaya çalışırım.Görüntü avcılığında balığın fotoğrafta büyük çıkmasından öte fotoğrafta gördükleri güzeliği ile daha ilgililer hatta balığın ön planda olmadığı fotoğrafları eleştiriyorlar bile..Heleki özellikle alabalıklar suya bırakılmadıysa konuyu açan kişiyi yerden yere vuruyorlar...Bence bu tür yaklaşımlar sorgulanmamalı sorgulanması gerekenler av yöntemleri avcılığın sürdürülebilir avcılık esaslarına uygun yapılıp yapılmadığı sorgulanmalıdır birde av sırasında ağızda sigara ile verilen pozlar fotoğraflara yansıyan çevredeki sağa sola savruştulmuş çöpler boş alkol şişeleri,avcılık kültürüne uygun olmayan giyim kuşam,yırtık sökük sadece avdan ava giyilen kirletilmiş giysiler sorgulanmalıdır... Örnek fotolar Yabancı Amatörler Benden bir kaçtane
Size katılıyorum mustafa bey Bu tür görüntüler amatör balıkçılığı hakkında birşey bilmeyenler konusunda ön yargıya düşmelerine sebep olacak. Görünüm ve usüller önemli