Avladığımız Balıkları Nasıl Saklamalıyız? Tel Livar Av malzemeleri satan mağzalarda 3-5 liraya bulabilirsiniz. bir parça ip ile denize sarkıtıp avlandığınız süre boyunca balıkların canlı kalmasını sağlayabilirsiniz. Buzluk Bu iş için gidip hususi buzluk almaya gerek yok. Eski buzluklardan yada köpük kutulardan bulup kullanabilirsiniz. İçine koyucağınız buzu 2 şekilde temin edebilirsiniz. ilki evde şişelere su doldurup buz yaptıktan sonra şişeyi kesip buzluğa atmak olabilir. ikincisi buzcudan çeyrek kalıp eğe ihtiyaç fazla ve hava sıcak ise sularınızı biraz kola gibi şeyleri soğutmak için maximum yarım kalıp buz sabahın köründen akşama kadar sizi idare eder. Balığı buzluğa koyduktan sonra üzerlerinin kurumaması için deniz suyu serpiştirin yada bir gazeteyi ıslatıp üzerlerine serin. Kıl Çuval Bu yöntem dedelerimizin atalarımızın yöntemidir. Kestane çuvalı olarakta bilinen kıl çuval artık pek bulunan birşey değil. Bir şekilde bulduğunuzu farzedelim. Balığı avladığınızda kıl çuvalın içine koyup bir ip yardımıyla denize sarkıtabiliceğiniz gibi, çuvalı ıslatıp gölge bir yere koyup 15-20 dakikada bir ıslatarak balığı koruyabiliriz. ikinci yöntemi uygularken içine birazda yeşil vıcık vıcık olan yosunlardan koyulabilir. Kova Tasvip etmediğim bir yöntemdir balık o kovanın içinde canlıyken bile bayatlar. Güneşin altındaki 1 kova su (en fazla 15 litre) kısa süre içinde kaynama derecesine gelir.(mecaz anlamda yani). İllaki kovada görücem o canlı balıkları derseniz sürekli su sirkülasyonu yaptırmanız gerekir.15-20 dakikada bir üzerinden bir kap yardımıyla su boşaltıp yerine denizden taze su dökerseniz sorun kalmaz. Bunların hiçbiri yok diyelim ki evde unuttunuz. Yapıcağınız en basit yöntem şu. Bir torbanın alt kısmına kalınca gazete koyup (10 sayfa kadar) deniz suyuyla ıslatın. Daha sonra üstüne bir o kadar daha gazete koyup iyice ıslatın yakaladığınız balıkları ıslak gazetelerin arasına koyun ve gazeteyi sık sık ıslatın. Mümkünse gölgede muhafaza edin. Ben genelde bu yöntemi kullanıyorum.
Paylaşım için teşekkürler Okancım. (12 yaşındaydın değil mi?) Gazete kağıdının kullanılması pek tavsiye edilmez. Zira, başta kurşun gibi ağır ve zehirleyici metallar olmak üzere bir çok zararlı madde ihtiva edermiş. Yöntem aynı olmak kaydı ile pamuklubez kullanımı daha iyi olur sanırım, ne dersin?
benim bildigimde eskiler hep gazete veya bezle sarar bi cesit termos gorevi yapiyor zor zaman icin ideal
En iyisi tel livar,hem ucuz hem sağlıklı... Ayrıca av sonunda tuttuğunuz balığı yemeyip donduracaksanız uzmanlar balığın temizlenmeden olduğu gibi dondurulmasının daha sağlıklı olduğunu söylüyor...
okan paylaşımın için teşekkürler.tel livar konusunda hem fikiriz ancak bunu uygulama şansımızın olmadığı yerlerde(örneğin kumsalda veya sahilde diyelim) ne tür bir çözüm ile balıkların yaşamını devam ettirebiliriz ? Ben zamanında tel livarı sabitlemiştim yani dik bir vaziyette.sıkı bir ip bağlayıp atabildiğim kadar atıyordum ileriye ama çözüm olmuyor dalga çok fazla ve içindeki balıkların solungaçları kumla doluyor.Bu konuda parlak bir fikir varsa beni çok memnun eder açıkcası
Bunları biliyorumda buzlukta nasıl muhafaza edecem ben balığı tutunca annem hemen pişirmez en geç 1 hafta sonra pişirir yani temizleyip mi koyim temizlemedenmi geçen gece aklıma takıldı uyuyamadım ya :d Bence temizlenmeli ama yukardaki yorumda temizleemeli denmiş ? Bir parlak fikir rica ediyorum .
Emrecim... -BALIK NASIL DONDURULMALIDIR- Doç. Dr. Sevim Köse, satın alınan balıkların bekletilmeden dondurulması gerektiğini belirterek, ''Balık yıkandıktan sonra ister iç organları temizlenerek isterse bütün halde depolanabilir. Bütün halde depolananlar çözündürülürken, tam çözünmeden iç organları daha rahat ve güvenilir şekilde temizlenebilir'' dedi. ''En iyi dondurma şekli en hızlı olanıdır'' diyen Köse, şunları kaydetti: ''Balıklar eksi 35 derece ve üzerindeki dondurucularda dondurulduktan sonra eksi 18 derecede depolanabilirler. Balık bir kez dondurulduktan sonra, saklama süresince elektrik kesintileri ya da tasarruf için özellikle dondurucunun fişinin çekilmesi ürünün bozulmasına ve lezzetine etki eder. Donmuş ortamdaki ürünlerin kurumaları polietilen torba gibi paketlerle engellenerek, balığın dayanma süresini artırarak, lezzetini koruyabilir. Ayrıca evlerde tuzlanan ürünlerde mutlaka buzdolabı koşullarında saklamalıdır.'' Alıntıdır,dememe gerek yok sanırım