Avlakta Baharatlı Sucuk Yemeyin

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında volex21 tarafından paylaşıldı.

1. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Okuma V System 2.40 Lineaeffe Spirit Surf 3.90 (fiyat performans 9/10)
    Favori Makine:
    Spro Red Arc 20'lik (Fiyat/Performans : 8/10)
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr

Tarih : 19/01/2013
    Yer : Bergama
    Saat : 17:40

3 kişi avlaktayız, Serhat abi, onun taaa İzmir'den gelen bi arkadaşı ve ben.

Gelen arkadaşı geçen zamanlarda bi avda da bizle gelmiş 2 vuruş alıp, balığı çıkartamamıştı. :)
    O günün gazıyla 200 tl verip, makine kamış almış, takım düzmüş, benden hevesli. Balığa gideceğimizi öğrendikten 5 dakka sonra, bekleyin bende geliyom deyip, ta İzmirden Bergama'ya 100 küsür kilometre yol yapmıştı. :)

Avlağa vardığımızda hava alacakaranlığa dönmüştü. Bizim olduğumuz tarafta kimse yok, karşıda 4-5 kişi var. Oh çok şanslıyız diyoruz. İyiki bu tarafa gelmişiz. Lakin bulunduğumuz tarafta müthiş bir akıntı var. Levreğin o akıntıda yüzeceğini sanmıyorum. Deniz de lodos olduğundan akarsudan gelen güçlü akıntıyla denizden gelen lodos dalgası çarpışıp korkunç bir görüntü oluşturuyorlar.
    Bulunduğumuz yerde ayağımız kayıp bir düşsek, çıkış mucize gibi birşey.

Kayalığın arkasında uzanan tehlikesiz kumsal var birde. Orayı daha önce gözüme kestirmişim.
    İzmir'den gelirken zaten mamun alıp geldiğimden yem sorunumuz henüz yok. :D

Bergama, Dikili, Şakran taraflarında mamun yok, millet yana yana mamun arıyor. Hava lodos ve kıyılar karıştırıyor. Levrek aranacak yerler ve şekli belli ama biz hem atçek şansımızı deneyip hem yemli avlanmak istiyoruz.

İlk önce yemli takımları hazırlıyorum. İğneler gayet iri, sanırım 1 numara kalın ve sağlam yapılı levrek iğneleri. Tam mamuna göre. Takımlar Serhat abinin olduğundan çok ayrıntı veremiyorum maalesef. :(

Yemli 2 kamışı sahile dikiyorum ve kamışlarda bir hareketlenme. Yokluyorum şöyle bir ağırlık ama balık değil. Neye takıldı bu deyip çekiyorum ki en nefret ettiğim şey. :( Dehşet bir yosun öbeği.
    Tüm kösteklerde, kurşunlarda.... Burada yemli atmak imkansız. :(

Şartlar gereği spin yapıyoruz saat 24:00'lere kadar. Tek vuruş yok. Arada kasap sucukla, sucuk ekmek yapıyoruz sahilde. :)
    Canımız sıkkın ve abinin arkadaşı, karşıki grup balık aldı diyor. Neeeeee!!!!
    -Gerçekten mi?
    -İki kişi zor taşıdılar arabaya
    -İki kişi mi? (Biz tutalım da, bir kişi rahat götürelim arabaya, problem değil :D)

Avlağa bakıyorum, evet karşısı çok avantajlı, tecrübe bu olsa gerek. Bizim taraf süper akıyor ama çok şiddetli, karşıda cep var ve akıntı yavaş, lodosta vuruyor o bölüme.
    Fikrimi söyleyince; Serhat abi, hadi karşıya gidelim diyor. Karşıya giderken abi çıkalım şurdan bi su alalım, kurudum susuzluktan diyorum. Acılı, baharatlı kasap sucuk cayır cayır yakmış hepimizi.
    Levrek te çıkmayınca soğuk su içme isteğimiz katlanmış :D

Neyse 500 ml'lik suları bir dikişte içip, avlağın diğer yanına geçiyoruz.
    Biz gidene kadar avlağın karşısı sayıca artmış. Gidince bir levrek çıktığını görüyoruz. Kiloluk sanıyorum. Serhat abi tanıyor tutan levrekçileri ve başlıyorlar konuşmaya. Aşağı kumsalda yemli atanlar menemenliymiş. Tüm kumsalı yemli takımlarla doldurmuşlar. Orada atmaya imkan yok. En güzel yeri kapatmışlar yani. :( Biz gidene kadar 2 tane daha kiloluk tutmuşlar.)

Serhat abinin arkadaşı bazı levrekçiler konusunda acemi olduğundan atlıyor kumsala yanlarına gidiyor, bende yukardan izliyorum. :D:D:D 5 dakka olmadan kıpkırmızı olarak yanımıza geliyor?
    Serhat abi soruyor?
    Tutmuşlar mı?
    Yok bişey dediler.
    Yem olarak ne atıyorlarmış.
    Bilmiyorum valla, adamlar yüzüme bakmadılar, konuşmuyorlar bile, yalnızca yok bişey dediler. :(

Bu sefer Serhat abi yanlarına gidiyor ve oralarda spin yapıyor. Spin yaparken yemli takımlarını da alıyor ve yemi görüyor.

İyi levrekçilerden bir tanıdığını arıyor?
    -Nasıl balık var mı?
    -Bende 3 palaz var. Yanımdaki çocuk bir kiloluk, bir 3 kiloluk aldı. Yem yokmu bilader? Kimse de yem yok.
    -Bizde vardı da Volkan bir paketini kayalıktan denize düşürmüş :D:D:D (12 tane mamun var)
    -Ya bilader, avlakta Menemenliler var, bişey söylemiyorlar ama yemleri değişik, madya ya benziyo ama değil.
    -Ciğer olabilir Serhat.

Hayda, levreğe giderken bi de sakatat alacaz galiba bundan sonra. :eek: (bunu da ilk defa duydum)
    -Siz orda ne arıyonuz bu havada? Yeminiz varsa direk buraya gelin.
    -12 mamun yetmez ki bilader
    -Orda dursanız da bişey alamıcanız

Abi üstünüz uygun değil, boy çizmeniz yok, en iyisi gidelim yemli atalım diyorum.

Saat 02:30 gibi lodos vuran birkaç levrek çıkan avlaktayız.
    Telefonda Serhat abinin konuştuğu deneyimli avcı avlaktan ayrılmak üzere.
    S: - Nerde palazlar? Başka balık var mı?
    A: -Başka çıkmadı Serhat, balıklar aşağıda, üzerine basıyonuz. :D:D:D

Kimse görmesin diye gömmüş balıkları :D:D:D (hahaha......) Tam kamışın bir adım gerisine. :D

Bu levrekçilere akıl sır ermez. :)

O levrekçi avlaktan ayrılıyor. Biz oltaları kısıtlı yemimizle yemleyip atıyoruz, hava da yatmak üzere. Bir saat tık yok, umudum kaybolmuş, telefondan internete girmiş dolanırken bir zil sesi geliyor. Sağlam ama kısa sürüyor, tam emin değilim, oturduğum yerden kalkıp kamışıma bakıyorum ki kamışımın ve kazığımın şarkülü kaymış. :D

Belli ki balık vurmuş, ancak yıkamamış, pek büyük değil anlaşılan. Halen takımda olduğuna dair bir emare yok.

Kamışı elime alıyorum ve bir ağırlık var. Balık üstünde, hiç zorlanmadan çekiyorum ispendeği. :)
    Biraz moralimizi düzeltiyor bu balık. Hemen yemler tazeleniyor. İlerleyen süreçte Serhat abi bir vuruş alıyor ama belli ki levrek vuruşu değil. Sargoz, mırmır, çipura türünden bir balık. Abi müdahale edene kadar balık kaçıyor. Ben bir vuruş alıyorum ve tasmayı atıyorum zamanında ve bir Sargoz. :) Saat 04:30 gibi yemler de bitiyor. Uygun yem ve iğneler olaydı mırmır ve sargoz gibi balıklar tutmamız muhtemeldi. Hedef sadece levrek olunca avı bir ispendek bir şans sargozuyla noktaladık. :)
    Onlar da benim kısmetime düştü. Nuri abiye 35 cm'den küçük levrekleri salacam demiştim ama yanımda metre yoktu. :) (Bahanenin güzelliğine bak:D) Yaklaşık 12 saat süren avın tek dişe dokunur balığını da salamadım. :( 30 cm'den fazla olduğu aşikardı ama 35 cm gelir miydi bilmiyorum.

Sırf bana kıllığına 34 cm çıkar şimdi bu balık diye düşündüm. Sonra ben ne yapar eder bu balığı 35 cm çıkartırım dedim. :D
    İlk önce göbişten ölçerim, olmadı sırt kesimden. O da yemedi biraz ütüyle bişeyler yaparım dedim. :D Yüce mevlam bu kafayı boşuna yaratmamıştır ne de olsa. :D Bi yolunu bulurum mutlaka diye düşündüm. İyi düşünmüşüm değil mi? :D

Balık fotoğraflarını eve gidince yükleyeceğim. Bu rapor fotoğrafsız değil. :DHerkese rastgelsin. :)

Son olarak bişey soracam, biraz baktım tam emin olamadım.
    Levrekte palaz neye deniyor, ispendek neye deniyor?
    Cm olarak büyüklüklerine göre isim alıyorlar sanıyorum.

Son düzenleme: 21 Ocak 2013
  2. bilge kağan

bilge kağan bilge kağan tomas

Favori Kamış:
    lineaeffe rapid cx spin 2.05, DAM 2.40, okuma V system 2,40 spin
    Favori Makine:
    okuma trio 30s, okuma avenger 30a, Okuma Raw 65, daiwa sweepfire E 4000
    En İyi Avı:
    alabalık 3 kg, turna 2 kg, levrek 3 kg, çipura 1,2 kg, zargana 95 cm ( 990 gr. )
    bu anlatttıkların hep tanıdık geliyor :) birileri tutar birileri imrenir, öbürü saklar vs. ama bunlar da işin cilvesi, kara avcılığında da böyle.

senin sorduğun palaz ispendek meselesi benim de merak ettiğim konu. biz ispendek, palaz falan bilmeyiz burada. buralarda bir henüz benekleri kaybolmamış çil levrek ( mayıs levreği ) vardır, bir de levrek :)

3. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    O benekli olanlar 20 cm zor gelir buralarda Bilge. Onları salmayan eşektir zaten. :D Bu dediklerim de benek neyim yok.

Bizim buralarda 1 kilo aşağısına bazen ispendek bazen palaz diyorlar. Kafa nerden eserse? :D
    Ben baktım internetten 30 ila 40 cm arasına ispendek deniyor galiba.
    30 cm'e kadar olanlara da palaz deniyor sanırım ama tam kesin bilgi değil.

Ordan burdan devşirme. :) Kesin bilgisi olan birisi yazarsa iyi olacak. Rapor yazarken tanımlar düzgün olsun en azından dedim, kendi adıma. :)

4. boramcse

boramcse bora

Favori Kamış:
    spider surf
    Favori Makine:
    raw II 65
    En İyi Avı:
    eşkina 800 gr
    anlatım çok güzel hocam eline sağlık

5. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Teşekkür ederim Bora, anlatım kadar avcılığım da güzel olsa keşke. :D
    İyiki avcılık ve toplayıcılıkla yaşanan zaman dilimine denk gelmemişim. :laughing:

6. umutemin

umutemin MEHMET EMİN GÖKALP

Volkan abi yine kendine has anlatımınla süper bir rapor :)

7. bilge kağan

bilge kağan bilge kağan tomas

Favori Kamış:
    lineaeffe rapid cx spin 2.05, DAM 2.40, okuma V system 2,40 spin
    Favori Makine:
    okuma trio 30s, okuma avenger 30a, Okuma Raw 65, daiwa sweepfire E 4000
    En İyi Avı:
    alabalık 3 kg, turna 2 kg, levrek 3 kg, çipura 1,2 kg, zargana 95 cm ( 990 gr. )
    aynen öyle, ama şu an semt pazarlarındaki balıkçı tezgahlarında o benekli bebelerden var ve fiyatı 10 - 12 TL arası. geçenlerde bir iş için tarım il müdürlüğüne gittiğimde su ürünleri mühendisi arkadaşlara uğrayıp durumu anlattım ama pek iplediklerini sanmıyorum :(

8. boramcse

boramcse bora

Favori Kamış:
    spider surf
    Favori Makine:
    raw II 65
    En İyi Avı:
    eşkina 800 gr
    abi vejeteryan olurdun büyük ihtimalle :p

9. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Teşekkür ederim Mehmet, akşam fotograf ekleyince daha bir anlam kazanacak sanıyorum. :)
    Akşam misafir geleceğinden yazamayacaktım, ondan önce yazayım, bir fotograf eklemesi kalsın dedim. :)

Yarı yıl tatiline az kaldı, deniz kenarı bi yerlere gelir, olta atarsan rastgelsin. :)

10. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    :laughing: :laughing: :laughing: :laughing:

Ot bulabileceğimden bile şüpheliyim. :D

11. vesper

vesper Ömer ÖZEL

Volkan levrek tutmuşsun tebrikler :) Pek bir geçiştirme olmuş ben halay falan çekeriz diye bekliyordum.

12. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Yuh ya, o beneklileri de tutup satıyorlarsa ne diyim. Sen yazınca aklıma geldi.

Geçen bizim avlaklardan birinde İl tarım müdürlüğünden bir hanımla jandarma kontrol yapmış. :) Azmak ağzında.
    O kadar mutlu oldum ki.
    Belki o gün bişey denkgelmedi ama sık kontrol etmelerini dilerim.
    İnsanlar bilsin ki heraan kontrol olabilir, ona göre hareket edeceklerdir. :)

Alkışlıyor ve devamını diliyorum. :)

13. night fisher

night fisher fatih

Favori Kamış:
    kendisinin dizayn ettiği muhtelif kamışlar
    Favori Makine:
    çançinçon çinişi makineler
    En İyi Avı:
    kırlangıç 8.4 kg
    1000 gr a kadar ispendek,üstü levrek,5 kilo üstü kuzu gibi levrek...:)

14. adminselo

adminselo selçuk

Favori Kamış:
    Lineaeffe s-flex 4206 4.20--SHIMANO YASEI SEA BASS 2,70 -MH- 10-50 GR, Shimano Scimitar 300 cm
    Favori Makine:
    Penn Affinity 8000, Ryobi NAXO 8000
    En İyi Avı:
    4 kg Levrek ---1.800 gr Kofana
    aaaa Volkan abi levrek tutmuş :eek: hihi Tebrik ederim Volkan abi yanlız bu sayılmaz at-çek ile çek artık bir trofe :)

15. nicholai hel

nicholai hel Aykut

Tebrikler Volkan. :)

Bak bu kez kimseye gelmemiş (en azından sizin ekipten:D) ama sana gelmiş!
    Kara talihini kırmayı başardığın av budur bence. :thumb:
    Bugünden sonra herşey daha farklı olacak, inşallah. :rolleyes:

Sahtene binip gelecek trofe de yakındır kardeşim. Şu an beslenip biraz daha semirmekle meşgul. ;)

Diğer konuda benim resmi olmayan ölçülerim ise, :D
    beneklisi palaz, 35 cm altı ispendek, üzeri levrektir.
    Bu sezon tuttuğum tek levreğin 37 cm gelmiş olması bu ölçüleri etkilemiş olabilir. :rolleyes: :D :D

Not: Seninki 34 gelirse bu ölçülerde pek tabii revizyona gidilebilir. ;) :D

16. timursen89422

timursen89422 timur

tebrikler ... Palaz ispendeklere söylenen halk ağızı zannediyorum:) bu bölge balıkçıları genelde ispendeklere palaz diyor . benekleri duranlarada benekli diyor. daha büyükleri rastgelsin İnşaallah...
    bende bi soru sorabilirmiyim izninizle (avcılık tamamda toplayıcılık ne:) )

17. 4443

4443

Tebrikler VOLKAN abi raporunda balık görmek güzel :)

Mevlam hiç bir kafayı boşuna yaratmamıştırda nedense bu kafalar hep şeytanlığa daha elverişli oluyor , şaka tabiki sevgiler avında neşende daim olsun abim:p

18. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Teşekkür ederim, pek bi sönük geldi değil mi? Onca beklendiye rağmen heyecan o ölçüde yok. :)
    Duygumu iyi hissetmişsin. Evet heyecan duymadım çok aslında. Çünkü bişey yapmadım. :D Bankta oturuyordum zil sesi duydum, bi zahmet kalktım gittim yürür adım. Baktım kamış düşmek üzere, elime alip çektim. :D

Ben daha önce de ispendek tutmuştum. 32 cm falan, 1 tane de 30 cm'lik yine yemli tuttum geçen sene.
    Benim hedef spinle 1 kilo üzeri bir balıkla mücadele. Tüm çaba masraf aslında bunun için. :) 1 kilo üzeri bir balık tuttuğum zaman spinle, rapor güzel olmasa bile heyecanı hissedeceksin, söz. :D:D:D

Fatih abi sen böyle diyorsun da google da aratınca 40 cm'e kadar olanlar ispendek yazıyor bazı yerlerde. Sinarit palazından bahsetmiş bazı siteler. 20 ila 30 cm arası demiş. Bana sanki uzunluk ölçüsü sınırları gibi geldi. Çinekop, lüfer gibi bir durum var sanki. :) Net cevap alırım diyordum ama halen askıda bence konu. Kimse bilmiyo belki de :D:D:D
    Senin dediğin gibiyse palaz neye deniyor abi?

Selçuk tuttum ama pek keyif almadım, hatta sitem de ettim. Bi sahteme atlamadınız diye :D
    Atçekle kilo üzeri bir denk getirsem. :)
    Sana da rastgelsin. :)

19. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Vay Volkan kapmisin levregi ( spinle avlanmadiysa saymam :p )
    Huzur yemlide be abicim :)
    Uskumru al irice kes at abicim. Trofe için ignenin altina 3lü uzat, kafayi kuyrugu kes öyle at.

20. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Aykut bu sefer oturduğum yerden balık tuttum. Keşke hiç spine bulaşmayıp elimizdeki 2 kutu iri (orta parmağım kadar "benzetmeye takılma :)") mamunla yakın avlağa gitseymişik varya levrek şov yapacakmışık. 3-5 kesin. Millet küçüçük bozuk mamunlarla yakaladı 3-5. Biz gidene kadar hava yattı. :)
    Biz biliyorduk ta illa spin de yapalım deyince hepimiz balık yalan oldu :D

Ölçüm konusunu hiç gündeme getirme. Ben birde utanmadan 4 kilo üzeri anaç balığı salacam falan diyordum :eek: :p Bunları bile salamıyorum. İlk saatlerde olsa belki salacam ama nasip işte. :):rolleyes:

Ben internetten baktım bazı yerlerde 40 cm altı ispendek diyo Aykut. Palaz olanlar daha küçük boy ama kesin rakamlara ulaşamadım.

Serhat abi de kilo altına levrek denmez diyo :D

Yalnız avlaklar hakkında bayağı bilgi edindim bu sene hihi :p
    İnşaallah bu sezon bitmeden şöyle 3 kilo civarı bir levrek denk getiririm. :):):)