Anguilla anguilla bilimsel adli, uluslararasi litaraturde Europian Eel olarak gecen Avrupa Yilanbaligi oldukca ilginc bir deniz ve tatli su canlisidir. Boyu 133 cm'e erisebilen bu canli, her ne kadar yilana atifta bulunularak dilimizde isimlendirilmisse de bir su yilani turu degil, tamamen bir baliktir. 85 yasina kadar yasayabilen bu balik, 1980 yillarindan itibaren yasama cografyasi Avrupada hizla azalmaya baslamistir.Bunun baslica sebebi dogal yasam alanlarinin hizla kirlenmesi, yok olmasi,asiri avcilik ve oldukca dusuk nufusunu katlayabilme oranina sahip olmasidir(14 yil da bir kez)Agirligi 6.6 kg ulasabilir(Disisi)Ticari olarak pek nadir baligin boy olcusebilecegi ekonomik degere sahiptir.Bu baligin en ilginc tarafi yasama alani olan Avrupa , Karadeniz, Ege ve Akdeniz kiyilari ve bunlara dokulen nehir ve tatli sularda uremesini gerceklestirmemesidir.Bu balik buyuk bir fenomen olarak ureme olgunluguna erisince yasadigi cografyayi terkederek Gulf Stream akintisini takip ederek Meksika Korfezinde bulunan Sargosa denizinde yumurtalarini doker.Oldukca yuksek yosun kumeleriyle kapli Sargosa denizinde larvalikdan palaza 3 yil gelisen balik, tekrardan Gulf Strem akintisinin bu sefer Avrupaya akan ucundan genetiginin yasadigi cografyaya geri doner.Ureme zamani oldukca buyuk degisiklikler gecirir.Burnu sivrilesir,gozler buyur, sirti siyahlasirken, karin bolgesi acik denizde kendisini neredeyse gorunmez kilacak gumus rengine burunur.Bu doneme bu yuzden gumus donem denir. Balikciligi genellikle tatli sulara girip-cikma olarak kendini gosteren goc mevsimi geldiginde bu baliga gore ozel olarak hazirlanmis pinter(sepetlerle) yapilir. Sahsen Ulkemizde hayatimda bir defa lufere kiyidan gece yemlisinde Kanlica sahilerinde tuttum.SIKILdigim bir ara uzun bambu kamisla yaptigim gece yemlisi oltama, belki bir Iskorpit cikaririm diyerek rihtim kenarinda dipleyerek gezdirdigim esnada atladi.Yem olarak taze kiraca yapragi kullaniyordum. Bu balik kurttan ekmege, balik parcalarina onune neredeyse ne cikarsa yer.Oltaciligi yogun oldugu yerlerde kolay ve zevklidir. Nehirlerde toprak solucani kullanarak yakalandigini biliyorum.Ancak oldukca azalan bu balik, bugun neredeyse cokmak uzeredir.Ulkemizde korumaciligi ne duzeydedir bilmem ancak korunmasinda ve bu ekonomik degeri cok yuksek olan baligin bu isin ticaretini yapanlara terk edilmesinde fayda vardir.Ben hayatimda tek tuttugum yilan baligini salmistim.(o zamanlar korumacilik konusunu dusundugumden degil, beni oldukca korkuttugundan.Hala oltaya geldiginde yarattigi yakamozu, guclukle kaldirdigim kamisimla sudan kesilince kulagimi yalayarak sahile ucusunu unutamam Yarim saat yanina yaklasamamistim ) Bu baliga Asya marketlerinde ozellikle fumesine buyuk ragbet vardir.Deri yoluyla solunum yapabildigi icin, karada uzun sure yasar.Hatta bir caydan oteki caya gece gectigi olur.Balikcilar arasinda anlatilan espirili bir mitle kapayalim konuyu.Yilan baligi oltaya gelmis, balikci kalkmis sepetine koymus, "oldum" dememis.Getirmis evine, mutfaga sokmus, "oldum" dememis.Balikci,almis kafasini kesmis , derisini yuzmus "oldum" dememis.Dilmis parca parca hala"oldum" dememis. Kizartmis, fume yapmis, tabagina koymus " oldum" dememis.Ne zaman catali batirip, govdeye indirmis, bizim yilan baligi "Aha simdi hapi yuttuk " demis. Yilan baligi temizlemesi gercekten vicdan parcalayan bir baliktir.Benden soylemesi. Faydali olmasi dilegiyle.
Mığrı balığıyla benzerliği dikkat çekici size bir link verebilirim http://www.youtube.com/watch?v=RLzh68Wgmdo
verdiğiniz bilgilere çok teşekkürler.ege bölgesinde bu balığın adı mığrı dır proteğin açısından çok zengindir hatta bu balığın girdiği eve 9 doktor girmez derler.
1 malesef bu balık mığrı değil, mığrı bu balığa göre oldukça büyük kalıyor, ve bu balık göç zamanları dışında tatlısuda yaşıyor
yücel kardeşim bu balığı hiç tuttunmu veya yedinmi.ben 8 senedir bodrumda yaşıyorum heralde bu zamana kadar 20 adet tutup yemişimdir ve bodrumda balıkçılar bu balığa mığrı diyorlar. yakalanmasıda çok basittir yakın bir zamanda yakalayıp sitede resimlerle birlikte sizlere sunacağım
Evet bende Mığrı olarak tanıyorum bu balığı, seneler önce Erdekte tatildeyken birkaç arkadaşımla çıktığım bir avda 1 mt civarında bir tane yakalamıştım. Müren sanmıştık saatlerce ölmemişti iğneyi ancak öldükten sonra çıkarabilmiştik. Sağolsun arkadaşlarımızdan birisi şişte yapmıştı etide lezzetli ve güzeldi. Bir dahada ne yakalamak nede yemek nasip oldu. ...
Ben en son Kuşadasında ava çıktığımda, bu balıktan bana ve teknede bulunan diğer iki arkadaşımada sırayla yılan balığı gelince avı bırakıp geri döndük akşam oldu mu genelde yılan balığı denk geliyor teknede bizde hep geri salıyoruz.
By hauki By hauki merhaba H.Alp abi öncelikle paylasim icin tesekkurler bende birkac resim ekliyeyim dedim konuya ilaveten.... avrupada degeri yuksek bir balik olup genelde 25-30 cm lik palazlari dumanda pisirerek kurutup satilmakta...ve bu sekilde fiyatini ikiye katlamakta...ben yazin yaptigim avlarda irili ufakli yaklasik 15-20 tane yakaladim ve suya iade ettim cocuklugumda birkez yakaladigim 4-5 kg civarinda bir yilan baligini yemistim eti gayet lezzetliydi ama bildiginiz gibi adi yilan baligi diye gectigi icin evin mutfagina annem tarafindan bir daha sokamamistimburda da artik somon dururken o yenmez... saygilarla
Katkilarin icin cok tesekkur ederim Yucelcigim. Migriyla bu balik arasinda ki farklari iceren bir karsilastirma yakinda sunacagim. Saygilarla, hayirli bayramlar dostum...
Degerli arkadaslarim Yucel Kardesimin de belirtigi gibi bu balik migri degildir.Ancak bir birlerine cok benzerler. Migri'nin bilimsel adi congar cangar'dir ve tamamen baska bir baliktir. Migrinin gozleri oldukca patlak ve buyuktur.Kirli pembemsidir.Agiz yapisi oldukca dudaklidir.Ancak yilan baliginin agzi ordek gagasini andirir.Ozellikle zeytuni rengin arasinda hafif bir sarilik goze carpar.Derisi de oldukca puruzsuz ve oldukca kaygandir.Ama en onemli ayrac kuyruk yapisindadir.Migrinin ki ince biterken, yilan baliginin oldukca enli bir kuyruk bitisi var. Migri pek Bogazda yakalanan bir balik degildir. Yilan baliginin bir turu Yeni Zelanda da vardir.Oldukca da boldur.Migri,( Congar eel,congar congar) da Yeni Zelanda var ve yakaliyoruz. Sevgili Yakup Erdem ogretmenimin calismalarindan bir alinti olan asagida ki karsilastirmayada bir goz atiniz. "Balıkları tanımlarken kullandığımız bir özellikleri var. Ağzın baktığı yön... Yılan balığı (Anguilla anguilla) nın ağzı yukarı bakar. Yani alt çenesi daha ileri çıkıktır. Mığrı (Conger conger) nın ise genelde üstçenesi alt çenesinden daha uzun veya seyrek olarak her ikisi bir birine eşit boydadır. Yakup ERDEM" Faydali olmasi dilegiyle
Askin sizin oralarda gemelde migri coktur.Ama salmayi seven balikcidan da buyugu yoktur.Ister migri, ister yilan baligi salabilenlerden oldugun icin seni tebrik ediyorum sevgili dostum. Hayirli bir Bayram gecirmeni temenni ederim.Saglicakla kal.
Sevgili Mustafa Her zamanki essiz katkilarin icin cok tesekkur ederim. Has bir yilan baligi yakalamissin.Burada baska bir turu var.(migri degil. oda var gerci) Yakaliyoruz.Eti oldukca beyaz ve lezzetli. Birde dere tepe kayniyor. Ancak bu baligi temizlemek yok mu, beni olduruyor.Kardesim bir balik son dilimini keserken hala elinde oynarmi.Yakalandiktan sekiz saat sonra. Biraktim, artik yakalamiyorum.Duygusal olarak cokerti beni.Ne yapayim... Sevgili dostum hayirli Bayramlar diliyorum. Son gunlerde goremez oldum seni merak ediyordum.Tekrardan gorustugumuze sevindim. Saglicakla kal.
Gökçeada da yakalamıştım bi migri 2 yaz önce ama 40cm civarıydı...Eti pek leziz olmasa da idare eder...