Merhabalar benim çok yakın bir arkadaşım var kendisi Avustralya 'da yaşıyor bugün onun Avustralya'da yakaladığı balıkların fotoğraflarını yayınlayacağım. Umarım beğenirsiniz Adını bilmiyorum malesef . Uploaded with ImageShack.us 2 tane Tailor (Lüfer Galiba) Uploaded with ImageShack.us Avustralya Somonu Uploaded with ImageShack.us Flattie denilen galiba ülkemiz karasularında bulunmayan bir balık. Uploaded with ImageShack.us 3kg Kingfish Uploaded with ImageShack.us Avustralya Palamutu Uploaded with ImageShack.us Flounder Uploaded with ImageShack.us Güzel bir ahtopot Uploaded with ImageShack.us Slimmy Mackerel (İnce Uskumru tarzı bir şey) Uploaded with ImageShack.us Bream Uploaded with ImageShack.us Gerçekten çok güzel avlar onun yerinde olmak için neler vermezdim bilmiyorum. reeling reeling reeling
Aynı şeyi düşündüm o ilk resimdeki acaba büyük istavrit mi diye ama o kadaar büyük olmaz diye düşündüm bu arada teşekkürler ben tutmadım ama yinede teşekkürler
kesinlikle istavrit dedim hatta yazıklar olsun bizim avcılarımıza dedim bizim burda böyle istavrit yakalasak müzelik kılçıkları olurdu valla
1.Beyaz travally(Pseudocaranx dentex)Bizdeki Tral veya Kral baliginin akrabasi. 2.Evet lufer(Pomatomus saltatrix).Avusturalyada oldukca irilerini bulabilirsiniz. Ama asla ulkemizdeki kadar lezzetli degildir. 3.Kahawai(Arripis trutta)Avusturalya somonu olarak da bilinir ancak som veya soman baligiyla aslinda alakasi yoktur.Pasifige ozgu bir baliktir. 4.Flathead veya kisaca Flatty(Platycephalus fuscusisi )Camurluklarda yasayan eti lezzetli bir baliktir.Ozellikle Pasifigin Avusturalya sularinda bulunur.Degisik turleri olan bir baliktir. 5.Kingfish(seriola lalandi) bizim sari kuyrugun(seriola dumerili) akrabasidir. Ancak Avusturalyada diger seriola cesitlerini de bulabilirsiniz. Yani seriola dumerili veya sarikuyruk , kuzu diye bildigimiz balik Avusturalya'da da cikar.Orda ona amberjack derler.Aslinda bu ailenin butun diger turleri Avusturalya sularinda vardir.Ve hepsi balikcilar icin cok onemli avdir. 6.Avusturalya Palamutu.(Sarda Avusturalis)Ulkemizde ki palamut bildiginiz gibi sarda sarda idi.Bu cok ama cok yakin bir akrabasi.Bu cesit palamut sadece Avusturalya cevresinde cikar. 7-Bu balik Turkcede "pisi baligi" olarak bilinir. Ingilizcede de genel olarak "Flounder" denilir.Ancak Avusturalya sularinda cok cesitli turlerine rastlayabilirsiniz.Cok iyi bir uzman gozu olmadikca tam olarak hangi cesit flounder oldugunu bilmek zor. 8-Elbetteki Ahtapot. Ancak arkadasa Avusturalya sularinda cikan her turlu ahtopotu ellememesini ogutlerim.Bir turu var cok zehirli. Umarim hangisi oldugunu biliyordur.Ihtiyaci varsa , isterse bilgi gonderirim. 9-Southern Black Bream(Acanthopagrus butcheri)... Bizim cupranin (Sparus Auratus, sea bream) Avusturalya subesi.ikisi de mercan ailesindendir. Oldukca lezzetli bir baliktir.
Kolyosa benzeyen baligi atlamisim.(Scomber australasicus) Pek cok isimle bilinir.En bilineni Slimy Mackereldir.Bunun yaninda pacific blue mackerel, Japanese mackerel, Pacific mackerel veya spotted chub mackerel diger adlaridir..Bir kolyos turudur.Muhtesem bir yemdir.
Sevgili Alp kardeşim, paylaşımın için teşekkürler, gözümüz gönlümüz açıldı.Birde yakın arkadaşım ama adını bilmiyorum süperdi:laughing:
Harika paylasim icin tesekkurler... Huseyin agabey, Spanish Mackerel dedikleri baliga da benziyor ama daha kucuk ve onun kadar hasin bir goruntusu yok. Daha masum duruyor. Avustralya, Y.Zelanda'dakileri bilmem ama buradakilerin hicbiri Karadeniz'in, Marmara'nin istavriti kadar lezzetli degil. Saman gibi oluyor tatlari.
Spanish mackerela bu iyi yem olur.Avusturalya sularinda SpanisM.var ancak bizim sularda bulamazsin. SlimyM'da bu sularda tutuyoruz ve bazen kol kadarlari geliyor ancak tadindan cok iyi bir yem bulduk diye seviniyoruz. Kingfish ve mercan buna asla "hayir" demez.Bizim memleketin baliginin tadiyla hic bir denizin baliginin tadi bir olamaz.Ben denedim gordum.Birde biz baligi gercekten pisirmeyi biliriz.Dunyada bu boyle degil.Goruntu cok guzel olabilir ancak icerik biz pisirmedikten sonra biraz nanay...
Avustralya sularinda olup da Y.Zelanda'da olmamasi gercekten ilgincmis. Artik akinti suyunun sicakligi mi yoksa hayvanin yedigi balik cinslerinin azligi coklugu mu, kim bilir hangi faktorler etki etmis de orada olan balik okyanusun biraz otesinde olmamis. Cevaplamasi zor sorular. Dediginiz gibi Huseyin agabey, hangi baligi, hangi pisirme usulunu denediysem bu fikrim degismedi, bizim memleketteki balik yeme keyfi asla yok bunlarda. Bazen dusunuyorum, acaba biz mi cok duygusal davraniyoruz, gurbetci psikolojisiyle, memleket baligina ozlemle abartiyor muyuz diye ama yok agabey artik anladim ki kesinlikle bariz lezzet farki var. Mesela merakimi gidereyim diye denemek icin barbun aldim gecenlerde, ayiptir soylemesi. Malum, en kaliteli baliklardan, belki kimsenin sevmem demeyecegi bir balik turu. Hem de iri iri, Hindistan'dan geliyormus, dondurulmus gerci ama neticede barbun. Goruntu olarak bizim barbundan cok az farki var. Esek barbunu dedigimiz iri barbunun ayni sekil ve renkte olani ama bunda govde ile kuyrugun birlestigi noktada siyah bir benek var. Tum bireylerde bu benek net olarak goruluyor. Bizim klasik usulde tavada kizarttim, misir ununa bulamama ve onca yag koymama ragmen neticede gordum ki hic bir tadi, lezzeti yok. Bizim barbunun, tekirin yanina yaklasamaz. Hatta hanim yerken dedi ki "sen bunun kinali balik olduguna emin misin?" Karadenizli oldugundan, kinali balik der barbuna. Uskumru deseniz o da oyle, iri iri ama hic tadi yok, yagsiz, keyifsiz. Pisirmeyi hic bilmedikleri konusunda da haklisiniz. Sadece balikta degil, her turlu gida maddesini az pisirirler bilirsiniz. Et de tavuk da balik da sebze de hep boyledir. Bizim pisirdigimize onlar yanmis diyorlar. Onlarin pismis dedigi ise bizim icin cig kaliyor. Gerci belki besin degerini dusuruyoruz fazla pisirerek ama neticede bizimkinin daha lezzetli oldugu kesin. Onlarda ise yemek tabakta havali gorunsun, renkli olsun yeter. Lezzet kimsenin umurunda degil. Lezzetimiz kulturumuzdur, sahip cikmamiz ve gelistirmemiz gereken degerimizdir, ben hep buna inanirim. Saygilar, selamlar Huseyin agaabey..
Evet mavi halkalı zehirli ahtapot var o gercekten insanı felç ediyor ve mezara yolluyor balıklar güzelmiş arkadaşını tebrike derim..
bizim sularda nadiren görülebiliyor, spanish mackarel. gerçi ben onlardan akdenizde tuttuğum yıllara bakarak söylüyorum bunu. şu an var mı, emin değilim.