Uzun süredir forumu okuyucu olarak takip ediyorum. Hepiniz Türkiye'deki amatör balikcilik regülasyonlarindan az cok haberdarsiniz. Eger Avusturya'da olsaydiniz baliga gitmek icin neler yapmaniz gerektigini yazmak istedim. Cok ilginizi cekeceginden eminim. Bulundugunuz yer ile bir kiyaslayin bakalim. Önce baliga gideceginiz yere karar vermeniz lazim. Belli avlaklarda türlü baliklar var. Nehir veya göller tercih edilebilir. Nehirde alabalik ve alp somonu, gölde turna, sazan türleri, zander(türkce adini bilmiyorum) ve yayin baliklari var. Gecen hafta benim yaptigim gibi göle gitmeye karar verdiniz diyelim. Önce fischerkarte (balikci karti) almaniz gerekiyor. Bu karti almak icin Fischerverband (balikcilik odasi) 'in actigi kursa katilip sinavi gecmek gerek. Olta nasil atilir, igne agizdan nasil cikarilir, hangi balik ne büyüklükte avlanmali gibi bilgiler ögretilir. Bu sinavin sonunda karti almaya hak kazanan kisiler yillik belli bir ücret karsiliginda "amatör balikci" kartina sahip olabilirler. Bunun haricinde "misafir balikci karti" da almak mümkün. Bir aylik veriliyor, sinava ihtiyac duyulmuyor. Fiyati 15€. Bu bahsettigim kartlar sadece alinan eyalette gecerli. Örnegin, Ege bölgesinde aldiginiz balikci kartini, akdenizde kullanamiyorsunuz. Karti almak istedigimiz gibi balik tutmak icin yeterli degil elbette. Gidecegimiz avlaga karar verdikten sonra balikcilar odasinin tahsis edip yetki verdigi kisilerden birine gitmeniz gerekiyor. Genelde av malzemesi satan dükkanlar yetkili olur. Buradan, belirlenen avlak icin, sadece bir günlük lisans almak gerekiyor. Lisansla birlikte kurallarin yazili oldugu bir kagit veriliyor. Bu lisans sadece tek bir olta icin gecerli. Günlük 30€ civari. Her avlagin farkli kurallari var. Bazilarinda canli yem kullanamiyorsunuz, bazilarinda sadece tek igne ile avlanabiliyorsunuz. Tek igne kurali neredeyse hepsinde gecerli. Sahteleriniz varsa 3 lü igneleri cikarip sadece kuyruga tek bir igne takmaniz gerekiyor. Lisansi da aldik, ama hala hazir degiliz. Baliga giderken yanimizda kanunen bulunmasi gerekenler; -Baligi sudan cikarmak icin gerekli ag (kepce?) -Üzerinde baligi igneden cikaracagimiz kalin bir örtü. -mezura -tükenmez kalem -kerpeten ya da pense. (igneyi cikarmak icin) -Ve tabi ki aldigimiz lisans ve kart. Simdi balik tutmaya haziriz. Tuttugumuz balik izin verilen ölcüler dahilindeyse ve eve götürmek istersek, derhal öldürmemiz gerekiyor. Öldürdükten sonra boyunu, cinsini ve tuttugumuz saati bize verilen lisansta ilgili yere yaziyoruz. Yakala birak icin sinir yok. Sanirim 3 veya 6 ayda bir ayni baliktan 1 veya 2 tane tutma hakkimiz var. Emin degilim. Avlaga göre degisiyor bu limitler de. Baliktan döndükten sonra, lisansi da aldigimiz yere geri veriyoruz. Yani hangi baliktan ne kadar yakaladigimiz yetkililerin kontrolünde oluyor. Avlanma aninda kontrole gelen yetkililer, arabanizi, cantanizi, her türlü esyanizi kontrol etme yetkisine sahip. Lisanssiz balik tutmak cok ciddi bir suc. Ehliyetsiz araba kullanmak gibi. Basiniz ciddi derde girebilir. Bazi özel göllerde sadece para karsiligi, yine tek igne ve belli yemler ile avlanabilirsiniz. Kurallar daha rahat olur böyle yerlerde ama yetistirilmis baligi avlamak pek keyif vermiyor. Avusturya'ya ilk geldigimde bir nehirde alabalik avina gitmistim lisans olaylarindan habersiz. Bir adam gelip bagirmaya basladi polis cagiricam diye. Sanirim samadirali takimi görüp kural disi avlandigimi farketti. Hemen olay yerinden uzaklastim Herkes cok bilincli. Kurallar uygulaniyor. Bu sekilde tek igneyle balik tutmaya calisirken hep aklima akyaka'da iskele boyunca sira sira sarma olta atan amca geliyor. Selamlar.
Bende size buradan örnekler vereyim. Öncelikle internetden balık hangi gölde hangi derede var araştırma yapıp öğreniyorsunuz. Sonra meranın durumuna göre uygunsa misina ağ ile boydan boya merayı ağ ile kapatıp saz diplerine sopalarla vurup balığı ürkütüp ağa sokuyorsunuz eğer akşam olduysa ışıkla da çalışabilirsiniz ne kadar çok gürültü o kadar çok balık hareketi. Mera ağ atmaya elverişli değil ise balık otu, tüp gaz, kireç vs kullanarak balıkları öldürüp su üstünden toplayabilirsiniz. Kepçe burada gerekli olabilir uzaklara erişebilmek için. Mera çok kalabalık ise bir elde trıvırı bir elde şarap şisesi balık yakalayabilirsiniz. Şarap şişesinden korkup size kimse bir şey söylemez. Bütün bu olanlar espiri sanıyorsunuz dimi? Maalesef espiri değil yaşanmış gerçekler.
Avusturya yine Almanya'ya göre avantajli. Balik tutan gruptan bir kisinin lisansa sahip olmasi gruptaki diger insanlarin da günlük balik karti almasina yeterli olabiliyor.O yüzden Almanya'dan lisansi olmayan cogu kisi Avusturya'ya gidiyor.. Almanya'da böyle bir sans yok.
@ uccrow Iki hafta önce Münih'te bir tanidigimizin kendi gölünü ziyaret ettim. Kendisi de fanatik balikcidir. Alman olmasina ragmen, kendi ülkesinin kurallarindan biktigini, cok abarttiklarini söyledi. Sadece balik tutmak icin baska ülkelere ucuyor. Ben de bu yaz tatilimi sadece balik tutmak icin bati avrupada gecirecegim. Türkiye'ye gittigimde de bir yilin özlemini cikarircasina her gün baliga gidiyorum. Elinizdekilerin kiymetini bilin.
Güzel bir paylaşım olmuş, teşekkürler. Örnek almamız gereken bir çok husus var. Yazdıklarınızın tamamını okuduktan sonra, son cümle kulağa biraz ironik geliyor.
yada avlada yakin elettirik kaynagi varsa kablonun bazi yerlerini koruyucu kaplamadan siyiriyoruz,kabloyu suya birakiyoruz ve pirize takiyoruz,butun baliklar kablonun ciplak yerlerine yaklasip cozurdadiktan sonra baliklari topluyoruz,baliklari toplarken fisi pirizden cekmesinizde olur(dunyadan bir luzumsuz canli gitmis olur)
Yanlis anlasilmis. Ben denizsiz, baliklari sayili ülkelerdeki zorluklari anlatip, sahip olduklarinizi koruyun, yoksa birgün orasi da ayni duruma gelebilir demek istedim. Kuralsizligi övmüyorum.