Ayvalık civarında Papalina?

Konu, 'Bölgeler' kısmında fup tarafından paylaşıldı.

1. fup

fup

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    48 cm.Zargana tesadüfen:)
    Bazen Ayvalık civarında avlanma imkanı bulabiliyorum ama bir kere olsun tesadüfen de olsa papalina yakalayamadım. Papalinayı körfez bölgesinde avlamanın bir yöntemi var mıdır?? (Çapari, yemli vs...) Bu balığın yakalanabileceği bir avlak söyleyebilir misiniz?:confused: :rolleyes:

Tşk.

Son düzenleme: 31 Ekim 2009
  2. LapinCash

LapinCash

Bu papalinanın başka adı yokmu.

3. fup

fup

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    48 cm.Zargana tesadüfen:)
    Başka adı: Çaça. Ufak sardalya yani diye biliyorum.

4. enginson

enginson engin

Favori Kamış:
    daiwa crossfire(spin) okuma salina
    Favori Makine:
    shimano catana 400 fb, ryobı ecusima 6000vi, okuma avanger 65
    sardalya tirsi çiftleşmesinden meydana gelmiş bir balık olduğunu duymuştum sardalyaya daha çok benzer en fazla 10 12 cm olurlar..

5. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Papalina bir olta balığı değildir. Sardalyanın yavrusudur ve Trata yada Iğrıp denilen kıyı sürütme ağlarıyla avlanılır. Bazen hamsi ve eğer boci ağı küçük gözlü ise sardalya gırgır ağlarına da yakalanır.

Geleneksel bir balıktır, gelenekselliği onun pişiriliş şeklinden gelir. Oysa Karadeniz de dahil her yerde yakalanan ama küçüklüğü nedeniyle önemsenmeyen bir balıktır.

Sardalya stoklarının koruması için önemsememek, bu gelenekten vazgeçmek te iyi olur.
    Sırf bu nedenle trata ülkemiz genelinde yasaklandı, kısa bir süre daha Edremit körfezinde sırf bu papalina için devam ediyordu.
    ====-*====-
    Tekneyle açılıyorsanız, İstanbul'da kullanılan yeşil ipli simli 10-12 no sinek kancalı çaparilere gelebilir.
    Hatta tekneniz ve balık bulucunuz varsa, deniz dibinde yada orta sularda bulut gibi balık sürüsüne rastladıysanız, muhtemelen bu sardalyadır ve büyükleri ve kolyoz yavrularından fırsat kalırsa çaparinize papalina da yakalanır.

6. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Ayvalığa mal edilmiş olan Papalina balığı aslında Çaça balığıdır ve her yerde bulunur. Sardalyaya çok benzer, daha küçük yapılıdır. Balığın temel av aleti akıntılı kıyılarda kepçe, durgun kıyılarda küçük çevirme ağlarıdır. Mart-Nisan döneminde gümüş balığı, sonrasında da çaça İstanbul Boğaz'ından kıyıları yalayarak Karadeniz'e çıkar. Bu sırada geniş kepçelerle ve çökertme ağları ile bol miktarda avlanabilirler.

Geçen Nisan ayında istavrit yakalamak için Arnavutköy'e gitmiştim. 3-4 tane balık anca yakalayabildim ve eve boş dönmek üzereydim. Tam burunda yaşlı bir amcanın koca bir kepçeyi suya daldırdığını gördüm. Kepçeyi kaldırdığında içi yarısına kadar gümüş gibi parlayan çaçalarla doluydu. Balıkları kaldırıma boşaltıyor sonra yine daldırıyor, bir kepçe balık daha çıkartıyordu. İsteyen gelsin alsın dedi, hepimiz kovaları denizden su alır gibi daldırdık, ayaklarımız karda yürür gibi balık puluna batmıştı. Bir kova çaçayı eve getirdim. 3-4 gün yemeklerde birer tabak çaçayı tava yapıp kızarmış patates gibi yedik. Ne kadar lezzetli birşeydi... Kalanları 3-4 paket ayırıp dondurdum. Halen dondurucuda duruyor. Çinekop iyice bollaştığında yem olarak kullanmayı düşünüyorum. Parlak pulları, sardalyaya göre daha sert eti ve ideal boyu ile tam bir çinekop yemi gibi duruyor. Çinekop donmuş balığı beğenmezse o zaman iskorpite kullanacağım ve eminim çok iyi sonuç verecek:)

7. farukaan

farukaan faruk

Favori Kamış:
    Remixon wınner 360mm 80-120 gr
    Favori Makine:
    Okuma Trio RC-55-Ryobi ecusima 6000 vi
    En İyi Avı:
    Hep bir trança avlamak istemişimdir :)
    Papalinayı oltayla yakalıyamazsın arkadaşım,aslında müthiş lezzetli bir balık tavası harika oluyor ama nedense ticari değeri yok gibi birşey,genelde yem olarak kullanılıyor... :)

8. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Ah şu internet... Eskiden bilgiyi ya bir uzmandan ya da kitaptan öğrenirdik.

Uzmanlar ve kitaplar da içeriklerinin sağlamlığı bakımından tartışılabilir o ayrı... Ama internetin de büyük bir bilgi kirliliği olduğu, oradan alınabilecek bilgilerin %95 inin yanlış olduğu yada olabileceği bir gerçek.

Papalina çaça değil sardalyadır.

Küçük sardalya ile küçük çaçayı birbirinden ayırdedecek uzman sayısı Türkiyede 20 kişiyi geçmez, hadi olsun 100 kişi.

Aksini iddia eden; çaça ile sardalya arasındaki on görsel farkı yazsın.

9. tayfunkizilates

tayfunkizilates Tayfun

Favori Kamış:
    Albastar 2804 Hulk Surf Kamış 4.20 80-170 gr
    Favori Makine:
    Remixon ...
    En İyi Avı:
    Levrek 35 cm
    bu acayip balıkların arasında nasıl bir fark olduğunu gerçektende ayırmak zor oluyor ama boyuna göre adlandırıyorlar bildiğim kadarıyla.

çaça

sardalya

papalina

saygılar