Geçenlerde dip takımı ile aldığım ilk levreğimin tadı henüz damağımdaki tazeliğini koruyorken, genlerimde var olduğuna inandığım at-çek avı ile levrek almayı kendime hedef belirlemiştim .. Yaklaşık 8 - 10 gündür çeşitli raglou, silikon, river2sea nin bubble peni ile atıp atıp çektim .. tabi sürekli boş çektim .. saatlerce yılmadım .. gece gündüz vs.. boş çekmekten öte neredeyse sahte ile levrek avlamanın bir ütopya olduğuna kanaat getirmeye başlamıştım. Dün saat 01.00 sularında sarımsaklıda ayvalık tostumu yedikten sonra yavaş yavaş yola koyuldum hedef artık herkesin diline doladığı boğaz köprüsüne gitmekti .. Ancak yolda olta atan iki elemana bakmak için arabadan indiğimde suyun oldukça durgun ve su üstünün hareketli olduğunu gördüm.. Her zaman olduğu gibi heyecanlandım ve sarıldım kamışa .. Atıp atıp çekiyorum .. Kamış 2.10 , makina alba rr30 (efsane ve emektar makinam) misina 0,20 yem olarak ise 8 lik fosforlu raglou deniyorum .. Raglou çok hafif olduğu için 4-5 metre atabiliyorum sadece .. Mesafeyi biraz artırmak için raglounun ağzına 1 gramlık bir kıstırma ekledim .. Aksiyonu daha güzel bir hale geldi ve mesafede 10-12 metreye çıktı.. Atıp çekerken daha önce sadece tatlı su turnası ve levreklerinden alabildiğim ve çok iyi tandığım "ilk vuruşumu" aldım .. zaten raglou geldiğinde kancanın ucuna doğru büzülmüştü bu da kuyruktan bir vuruş aldığımı gösteriyordu .. Daha sonraki muhtelif atışlarda vuruş alamadım ancak 2-3 ispendekin takibine maruz kaldım ve bir adet zargana vuruşu aldım .. saat 03,00 sularıydı ve arkamdaki karayolundan geçen araç sayısı azaldığı için sessizlik hakimdi .. Debriyaj(kalama) açıktı ancak ayarsızdı.. geçenlerde arıza yaptığı için söküp tamir etmiştim ancak yağlamayı unutmuştum .. ufak bir operasyonla makina dişlisini ve debriyaj somunlarını vs yağladım ve ayarını yaptım.. Derken bir foşurtu geldi 7 - 8 metre çaprazımdan.. hemen o bölgeye çalıştım .. hiç de ümidim yoktu ama .. kısa bir süre sonra raglou suya inişinden 2-3 saniye sonra debriyajın cırcır sesi ortalığı çınlattı .. balık ilerde parlıyordu bende heyecandan küt küt .. derken elemanı aldım karaya .. böylece sahte ile ilk levreğimi de almış oldum .. bunlarda sabah misafirleri .. beni koruyorlardı .. Hava aydınlandıktan sonra asıl hedef olan boğaz köprüsüne gittim .. ne vuruş ne de takip alabildim .. Boğaz köprüsünün altındaki patika yoldan biraz ilerleyip yeni bir mevkiye geldim .. burada her atışımda yemin peşinde neredeyse 7-8 levrek görüyordum .. Gözlerime inanamadım .. öyle ki kıyıya 40 - 50 cm ye kadar sahtenin peşinden geliyorlar ama bir türlü atlamıyorlardı .. bazıları 50 - 55 cm ye varan bu levrekleri nasıl olurda kandırırım diye düşünürken diğer sahtelerle denemeler yaptım .. Takip devam ediyordu ama bir türlü atlamıyorlardı .. ilginçtir sahteyi takip eden balıklar içinde mesela 10 lu bir kefal grubu yanlarında 3-4 karagöz arkalarında ise levrekler vardı ve sanki kankardeşiymiş gibi beraberce gelip beraberce uzaklaşıyorlardı.. nasıl oluyorda levrekler kefallere karagözlere saldırmıyordu anlamıyorum .. sonuç olarak eve bir levrek ile sabah 9 sularında dönüş yaptım. *sizce balıkların takip edip atlamama sebebi ne olabilir ? *yine sizce levreklerin hemen önlerindeki kefal ve karagözlere saldırmayışını neye yoruyorsunuz ? *son bir soruda raglou yu uzağa atmak için siz ne gibi yöntemler kullanıyorsunuz ? (ustanın bahsettiği şeffaf şamandırayı bulamadığım için alternatif arıyorum ) bu işin " kitabını yazan" ustalardan yorum bekliyorum .. Saygılarımla
Hakan tebrik ederim, ve bence şükretmelisin. Ben levrek için at-çek olayına başladığım günden tam 5 ay sonra ulaşabildim o zevke, 8 günde değil Şaka bir yana gerçekten güzel bir balık, can-ı gönülden tebrik ederim seni Ben kesinlikle rapala bağımlısı bir adam oalrak silikonla hiç haşır neşir olmadım. Fakat o topların yerine benzer yapıda içinde bilye gibi ses yapan etkenlerin olduğu bir çeşit şamandıra kullanıldığını gördüm. Mantık hem ağırlığı arttırıp uzağa atış yapmak hemde çıkan sesle balığın dikkatini çekmek.
Tebrikler güzel av olmuş. Levrek avcılığı konusunda çok da tecrübeli olduğum söylenemez ama silikonu uzağa atabilmek için 50 gramlık fosforlu bulrag şamandıra kullanıyorum. Şamandıranın ucuna 2m misina ekleyip sonra silikonu takıyorum. Diğer bir alternatif olan silikon balığa Jighead takarak yaptığım denemelerde henüz balık alamadım. Levreğin takip edip atlamamasında denizin durgun ve berrak olması gibi etken olabilir.
güzel bir av olmuş sonunda levreğinize kavuşmuşsunuz. Sabah köprünün oraya gittim yazmışsınız ve sahteyi takip eden bir çok levrek olduğunu söylemişsiniz. Değişik sahtelerle avlanmayı deneseydiniz keşke. Levrek aç gözlü bir balık benim tahminime görede levreğin bu sahtelerin peşinden gitmesi karnı tok olmasına rağmen aç gözlülüğünden saldırmasa bile takip ediyor avcı birbalık olduğundan. Bidahaki avın için bol şans diliyorum şimdiden rastgele..
levrek her zaman her sahteye yada her balığa saldıran bir avcı değildir.çok uyanık bir balıktır.çok zor oltaya gelir bence(hele de sahteyse)....siz çeşitli sahteler deneseydiniz bile onlarıda sadece takip edecekti...raglou yu uzağa atmak için zoka kullanabilirsiniz...tebrikler...rastgele...
tebrikler muradınıza ermişsiniz ,bende bir başladı bu atçek sevdası anlatamam,2 saat uyku çekip meraya gidiyorum,eve geliyorum saat 8,1 saat de evde kestiriyorum işe gidiyorum gece 1 e kadar çalış babam çalış bende silikon yem ile karışıklığın olduğu bölgeyi bir tarıyacağım,rapalaya atlamaz ise peşinden silikonlu oltayı göndereceyim hedefe,çift olta ile gidiyorum meraya afiyet olsun saygılarımla
tebrikler, bahsettigin tarihlerde ben de cunda adasinda 4 gun boyunca tekneyle balik aradim ama nafile. Bir tik alamadan dondum. Bogazdaki avlananlari bosa kurek cekiyorlar diye yorumlardim hep, demek ki bu sefer levrekler oradaymislar. tekrar tebrikler.
güzel bir ispendek...kutlarım...bakalım bu zevki ne zaman yaşayacağım...levrek hariç ne varsa tuttum ama levrek tutamadım hiç...
köprünün girişinden sağ tarafa patika bi yol var .. oradan giderek balık fabrikasının arka tarafında avlandım ..
Merhaba Hakan, Levreğin yemi takip edip almamasının nedeni, seni görmesi olabilir. Mümkün olduğunca hedef küçültmeni, at-çek yaparken çömelmeni ya da oturmanı tavsiye ederim. Kullandığın misina uygun incelikte. Ama balık misinayı farkediyor da olabilir. 0,12-0,16 arası örgü ip denemeni tavsiye ederim. Kamışın atarı nasıl yazmamışsın, ama mümkünse daha esnek ve hafif atarlı kamış kullanabilirsin. 2-8 gr. atarlı kamışlar silikonu güzel atıyor. Bence, levrek için kıyıdan at-çekte silikonlar diğer sahtelerden biraz daha cezbedici. Ben vuruşu kaçırma ve mesafe problemine kendimce bir çözüm buldum. İki ucunu bükerek halka yaptığım, silikondan yaklaşık 1 cm. daha kısa boydaki çelik teli silikonun içine yerleştirip, arka tarafına yuvarlak küçük ve sağlam bir klips, klipse de uygun büyüklükte üçlü rapala iğnesi taktım. Sahtenin aksiyonu kesinlikle bozulmadı. Üstelik ağırlığı da baya arttı ve mesafeyi yaklaşık 3 katına çıkardı. (Rüzgarsız havada 30 m. civarında gidiyor.) Sahte daha hızlı batıyor ki avlandığım bölge gereği bu işime de geliyor. Sahteye sadece su üzerinde değil, dikey olarak da aksiyon kazandırabiliyorum. Ayrıca sahtedeki üçlü iğne, tek iğneye göre çok daha avcı. İlkinde 4-5 vuruşta 1 tanesi başarılı olurken, yeni yöntemimle aldığım ilk 3 vuruşta tasmalamayı başardım. Renk olarak, sırtı gri-beyaz karınlı ve beyaz simli olanları da denemelisin. Zaten diğerlerine göre oldukça ekonomik olduğundan Raglou markasından şaşma derim. Rastgele
ulaş bey zaman ayırıp fikirlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim .. 3-4 gündür sürekli at-çek yapıyorum ve fosforlu raglounun o kadar da etkili olmadığını sizin de belirttiğiniz gibi simli olanların daha cezbedici olduğunu az önce farkettim .. zira balıktan yeni geldim ve son 15 dakika simli ile çalıştım ne kadar gariptir ki 3 saat fosforlu ile çalışmama rağmen vuruş alamamıştım ama simli ile 15 dakikada 2 vuruş aldım .. 12 cm lik olması sanırım bir dezavantaj .. yarın gidip 6 cm liklerden alacağım .. bu arada sizin üçlü kanca monte ettiğiniz sahte kaç cm ?
slm hakan abicim sonunda levrekle tanışmışsın bende bi turna sevdalısı olarak hep denizde at çek le levrek tutmak istemişimdir helal sana
Her sayfası ayrı bilgi dolu forumumun, teşekkürler arkadaşlar, yalnız bir ricam olacak; avlak tariflerimizi özelden paylaşalım, nedeni malum
heheh benimde avlandigim bir yer burasi turkiyenin ilk bogaz koprusunun asagisi guzel bir yer bende ayvalikta ikametkah ediyorum ayvalikta at cek le levrek tutulan baska bir yer biliyorsaniz ve paylasirsaniz memnun olurm