Ben kendi çapımda hem tuzlu suda hemde denizde ortama ve balığa göre fırsat buldukça tatlı su ve tuzlu su kıyı avcılığı yapıyorum. Sürekli balık avcılığında usta sayılabelicek düzeyde avlarım hiç olmadı, ara ara şans olmuştur olanlarda. Yaptığım balık avları Kocaeli İstavrit, İzmarit, Eşkina, Mırmır, Karagöz, Kalkan- Ordu Çevresinde Levrek- Amasya Tatlı su levreği ve sazan, Giresinde kırmızı benekli alabalık ve Şu an yaşadığım yer olan Samsun civarında Gökkuşağı Alabalığı, Somon ve Karagöz, Genelde balık avlarken elimde olmayan bir huyum var, yeni bir şey denemek, bu nedenlede aldığım ve kullanmaya fırsatım olmayan ve benden çok çok iyi balık tutan bir çok arkadaşın hiç bilmediği bir sürü malzeme sahibi oldum. Forumları teknikleri okudum bilgi sahibi oldum etkilendim. Konuya gelirsem bir süredir içimde hep merak konusu olan ve kullanmak nasıl bir histir diye merak ettiğim baitcasting olayına girdim. Makine konusunda internet literatüründe neredeyse tüm konuları okudum, kendim karşılaştırdım ve amaca en uygun olacağını düşündüğüm makine ve kamışı satın aldım. Hiç balık yakalamadım, sadece atış çalışıyorum. 30 gram kurşun- 15 gram rapala ve 12 gram meps atışlarım oldu. 12 gram mepsi 50 metre üzeri başarılı ve başarısız atışlar yaptım. Şuan kısmen yan atışlarda bir çizgi yaptım. KAMIŞ MAKİNE Kamış olayı ve makine konusunda deneyimlerimi ve teknik hakkındaki yorumlarımı paylaşmak istiyorum. Bunları madde madde bir çok konuda yazacağım. 1-SAĞ EL SOL EL? Ben sol el aldım, çünkü spin makinemi sol el sarıyordum, atış yaptığım elimden kamışı sarmak için diğer ele geçirmek zaman kaybı yaratacağını, hoş olmayacağını düşünüyordum, İnternette bir çok video izledim, ustalar hep sağ el makine kullanıyorlardı, Ben ise çok hızlı peşpeşe üç atış en teknik nasıl yapılır diye kendime soruyor ve ancak sol el modelde yapılır diyordum. Kullandıktan sonra şunu keşfettim, eğer balık çekiyorsan ve balık büyükse kesinlikle sol el kamışı tutup sağ el sarmak çok daha güçlü, rahat, güvenli ve anladımki amerikalı ustaların avlakları büyük balık dolu olduğundan sağ el kullanıyorlar. Eğer 2 kilo üstü balıkların peşine gidecekseniz sağ el tekniğini edinmenizde fayda var diye düşünüyorum. (Ağır Yükte İki Elde Denedim,) 2-KALIN MİSİNA - İNCE MİSİNA İlk önce makineden bahsedeyim, baitcasting makineler çok küçük aletler, çok yönlü olanların haricinde low profile denilen makineler neredeyse minyatür makineler. Tabiki misina tanburlarının taban çapları 1 cm civarı, bunu neden yazıyorum, olay şu kalın misina mesela bir 35-40 lık misina sardığınızda 1 cm çapında artan turlar yapıyor, maddenin doğal özelliği olan eski haline dönme özelliği hafıza olarak belirtiliyor, yani misinayı sardığınızda uzun süre sarılı kala bir misina boşalırken sarılı olduğu tamburun şekliyle halkalı olarak boşalıyorsa hafızalı oluyor, tavsiye edilmiyor, hafızasız olan ise tanburda sarılıyken halka duran, atıldığında düz duran misinalar oluyor. Burada ip misinalar harici olarak monofilament misinalar için şunları söylemek istiyorum. Elinize 4-5 cm bir parça misina alın 1,5 cm çaplı bir daire şeklinde masanın üzerine koymaya çalışın, misinanın halka yapıp masaya bıraktığınızda misinanın tekrar düz konuma geldiğini göreceksiniz, oysa bir ip bırakmış olsaydınız aynı halka şeklinde duracaktı, şimdi ikinci olarak elinize 20 cm bir misina parçası alıp elinizde halka şeklinde bükerek masaya bırakın, açılmaya çalışsa bile kısmen halka şeklinde durduğunu göreceksiniz, çapın önemine anlamanıza yardımcı olmuşumdur inşallah, konuya dönersem bait casting makinenin misina tanbur çapı az olduğu için misina kalınlaştıkça, misinanın düzleşme isteği o kadar artacaktır, bu maddenin doğal tepkisidir, bi tepkiyi boşalma sırasında serbest misina daha fazla hissettirecektir. Şimdi kendi deneyimimden önerimi söylüyorum, makinanız ne kadar küçükse o makinaya monofilament misina kullanacaksanız yumuşak türde ve elinizden geldiği kadar ince misina kullanın. Sert misinaların sıfır sürtünme ortamında boşalırken mancınık çıkrığına sarılmış, daha sonra taş fırlatan düzenek gibi olmasın misinanın boşalımı. Ayrıca kalın misina tanburun üzerinde aynı uzunlukta ince misinaya göre daha fazla ağırlık demektir, buda dönüşte tamburun dönerken salınımını- merkez kaç kuvvetini ve ağırlık merkezini etkilemektedir. Bu yüzden bait casting low profile makinelerde ip misina kesinlikle alternatifsiz şart, atış öğrenim aşamasında ince ve yumuşak misina kullanımı. Ayrıca makaraya atılabilecek minumum miktarın biraz fazlası miktarda misina sarılması. kesinlikle maksimum misina sarılmaması, Spin makinalarda orta kafa ne kadar doluysa o kadar uzak atış olur, bunda tam tersi, az misina düzgün atış. 3- ATIŞ VE MANYETİK FREN Manyetik fren atış yapıldıktan sonra attığımız cisim yarı yola vardığı zaman kuvvetli olarak devreye giriyor, Atış yapıldıktan sonra gevşek ve kuş yuvası yapacakmış tarzda misina boşalımı oluyor, manyetik fren devreye girdikten sonra makaranın dönüş hızını yavaşlatarak makara üzerinde bulunan misinanın düzgün bir şekle gelmesini sağlıyor, misina sarımı düzelince makaraya hemen el freni yapmak gerekiyor. Zira atışta erim gerçekleşiyor ve artık misina ileri gitmiyor, makara dönüşü fren yaparak yavaşlasa bile tur bindirmeye devam ediyor. Bu yüzden makaradaki sarım düzelir düzelmez başparmak freni yapmak gerekiyor. Atış yaptıktan sonra alışana kadar makineyi gözle takip edelim. you tubedeki videolarda bir ayrıntıya dikkat edelim, o videolardaki makinelerin bir çoğunun makarasi gerçek aliminyum ağır makara. 4-ATIŞ TEKNİĞİ Yan atışlar ilk başlarken kesinlikle şart, yan atışlarda başarı sağlandıktan ve sorunsuz atışlar gerçekleştirdikten sonra omuz atışlarına başlanılabilir. Ayrıca normal spin atıştan fark olarak eğer elimizdeki kamışı bir çubuk ve uçunda elma takılı ve biz bunu uzağa istediğimiz yöne atacağız. hani çocukken çubuklara çamur, elma vs takarak atardık, onun gibi, kamışın ucundaki ağırlığın hissedilmesi gerekiyor. İşabetli atış için şart. 5-KAMIŞ SEÇİMİ VE UZUNLUĞU kamış ne kadar kısa ve küçük aksiyonlu olursa daha başarılı olunacağını düşünüyorum, kamış boyunun uzaması dezavantaj. Kısa ve düşük atarlı güzel bir karbon kamış, kendi boyumuza göre 1,20-190 arası kamış seçilmeli. , Eğer kamış ne kadar kısaysa makineyi ve kamışın ucundaki ağırlığı hissetmek daha kolay. 6-MAKİNE SEÇİMİ İlk başlayanlar için manyetik fren veya santifrüjlü frenin ikisininde olduğu makineler. Bunlar benim şu an için kendime has yorumlar. Ben şu an balıkta bu tekniği kullanıyorum ve memnunum diyen ustalar yanlış şeylerde yazmış olabilirim. Bunlar benim ilk izlenimlerim.