BALIĞIN ÇAĞLADIĞI ZAMAN ne demek??

Konu, 'Tatlı SU Balık Avcılığı' kısmında ugur35 tarafından paylaşıldı.

1. ugur35

ugur35 uğur

Favori Kamış:
    Remixon
    Favori Makine:
    RYOBİ KOBE 5500
    En İyi Avı:
    acemi şansı 3,5Kg Çipura;Karaburun/Çeşme
    halk arasında bu lafı çok kullanıyorlar.
    -balık çağladığı zaman yemsiz bile balık tutarsın
    -bu zamanda balık kendini kıyıya atar.

gibisinden bir çok söz var.bilhassa kendiminde şahit olduğu bir olay.
    küçüğü büyüğü ne varsa kıyıya vuruyor.iğneye yem takmaya zaman bile kalmıyor.hatta 0,75 ikiz kablo denen elektrikçilerin sık kullandığı kablonun dışındaki yalıtkan kısmı iğneye takıp hiç yem kullanmadan bile balık yakaladığım olmuştur.yaklaşık 1 hafta 10gün süren bir dönem.

ne iştir ne hikmektir??
    bu balıklar yoksa toplu intiharamı kalkışıyor?
    deli dananın balık versiyonumu??
    ortamdan mı sıkılıyorlar?
    gerçektende sebebini çok merak ettiğim bir olay.
    bilen bir arkadaş kafamın içindeki karanlık bölgeye bir ışık tutarsa çok makbule geçicek.

2. yolgezer

yolgezer Volkan DENİZ

Favori Kamış:
    LINEAEFFE TURNAFRESH
    Favori Makine:
    OKUMA POWER LINER PL 865
    En İyi Avı:
    turna-3 kg.(uluabat gölü)
    balığın yumurtladığı zaman olarak biliyorum ben.
    hani o zamanlar kıyıya yaklaşırlar ya,
    yani katliam zamanı. :(

3. Avciperdeci

Avciperdeci SeRDaR

Favori Kamış:
    El Oltası

O dönemde yakaladığınız balıklarda havyar oluyormu _?

4. ugur35

ugur35 uğur

Favori Kamış:
    Remixon
    Favori Makine:
    RYOBİ KOBE 5500
    En İyi Avı:
    %20 havyar çıkıyor.
    geçen 2-3 yıldan beri,yada en azından benim farkettiğim buydu,gölcükte jandarma tarafından yerleştirilen 15hazirana kadar balık avı yasak yazısı var.zaten duyarlı birçok arkadaş yazı olsada olmasada haziranın 3.haftasına kadar oltayı suya indirmez.yani havyar dökme zamanı olacağını pek sanmıyorum.çünkü geçen hafta köylülerle olan görüşmemde balık daha çağlamadı demişlerdi.

not.aklıma şu geldi,
    acaba diyorum gölcük yayla olduğu için havalar geç ısınıyorda,balıklar diğer iç sulara oranla daha mı geç üreme mevsimine giriyor??

5. simendifer

simendifer Sennur

Bence balığın çağladığı dönem dedikleri, balığın yumurtayı bıraktıktan sonraki dönemi olsa gerek. Balıklar yumurtalıyken genellikle yeme yüz vermezler bildiğim kadarıyla. En azından kendi tecrübeme göre böyle. Ama yumurta bıraktıktan sonra aç olur ve yeme saldırırlar. Sanırım bu zamandan bahsediyor olmalılar.

6. ozan

ozan Ozan

balığın cinsini yazmanız iyi olurdur. bazı bölgelerde gavine- çamçak denilen israil sazanına benzeyen bir balık vardır. o balık gürdük denilen zamanında (üreme dönemi) birbirini kovalayarak kıyıya çıkar, yemsiz oltayı bile yer eğer balık o balıksa (anlattıkalarına göre o) çağlama dediğin dönem balığın yumurta dökme zamanı. diğer pek çok balığın tersine bu balık havyar döenminde çılgın yem alır

7. rıfat yaman

rıfat yaman RIFAT YAMAN

Favori Kamış:
    alba star akina ve kamış
    En İyi Avı:
    yıl 1992 ankarada aynalı sazan 16.5 kilo
    balığın çağladığı zaman aktığı zaman deyimleri balık yumurta bırakma dönemine gelir ve arkadaşlarımızın ddiği gibi balık sığ suya yumurtasını bıraktıktan sonra acayip derecede açolur ve her türlü yeme saldırır

8. ugur35

ugur35 uğur

Favori Kamış:
    Remixon
    Favori Makine:
    RYOBİ KOBE 5500
    En İyi Avı:
    eğer dediğiniz gibi balık yumurtasını bıraktıktan sonra açlıktan yeme saldırıyorsa;
    15haziran'da av yasağının sonuysa;

ve bugün ayın 27si ise demekki yumurta bırakma döneminin sonundaki çağlama zamanı bu sıralar oluyor.

az önce burada bir işyeri komşumla görüştüm.
    akşam gölcükteymiş,7 adet sarı,2 adette fazlaca büyük olmayan yayın çekmiş,hemde kıyıdan makinesiz kamışla.ama işin garip tarafı 9 balık içinde Gölcükte bolca bulunan israil sazanının olmayışı,1 tane bile israil yakalamadım dedi.belkide o henüz yumurta bırakmadı.
    herhalde o dönem başladı.:D
    nasipse akşam üzeri işyerini kapatır kapatmaz,gölcükteyim.
    bakalım çağlamış mı? çağlamamışmı?

9. Tugay22

Tugay22 Tugay

balığın yumurtladığı zamandır ben elimle tutuyorum :) balıkları bu dönemde suyun içinde gezinirken görürsün. yani balığı tut eğer sütü akıyosa balık çağlamıştır

10. Tugay22

Tugay22 Tugay

ama kesinlikle balık tutmamanızı öneririm çünü doğaya verilen en büyük zararlardan biri bu olur kesinlikle bunu yapmayın abilerim, kardeşlerim