Ustalar bir bakista soyler gerci ama cinsine ve boyuna gore baligin agirliginin tahmin edilmesinde kullanilan basit formuller var. Avlakta yanimizda tarti yoksa, baligin agirligini bu yontemle tesbit edebiliriz. Ozellikle de fotograflanip olcumu yapildiktan sonra suratle suya iade edilecek olan baliklar icin pratik bir yontem olacaktir. Farkli cins baliklar icin kullanilan formuller asagidaki linkte. Kolaylik olmasi icin birkac ceviri; bass: levrek, pike: turna, trout: alabalik, salmon: somon, perch: tatlisu levregi, catfish: yayin, carp: sazan. Ayrica; 1 lb: 0,45359 kg ve 1 oz. : 28 gr. Bir de sayfa acilinca `AUTO FISH WEIGHT CALCULATOR` linki var. Fakat olcuyu metrik sistemden donusturmek gerekiyor. http://www.bobberstop.com/weightcaculator.html
Arkadaşlar balıklarda yaş-boy-ağırlık ilişkisi bulundukları ortamlara göre değişir .. bu konuyu etkileyen birden fazla sebep vardır en basit bir örnek vermek gerekirse aynı anda yumurtadan çıkan bir türün dere versiyonu ile göl versiyonu arasında agırlık ve cüsse farkı olur.. bu konuda en önemli etken sıcaklık tır enlem ile değişir veya aynı anlamde irtifa yani yükseklik ile de değişir.. yayla suyu serindir ova suyu daha ılıktır. beslenme şartları önemlidir.sudaki ortam önemlidir. vs..aynı boyda ki iki balık aynı agırlıkta olmaz - aynı yaştaki iki balık aynı agırlık ve boyda olmaz. mesela bir bölgeden toplanan bir türe ait incelemede 3 yaş gurubu tesbit edilir ancak boylarına baktıgınızda 8 -12 cm arası olabilir.. çok merak edenler. arama motorunda balıgın türkçe ve latince adını yazıp PDF formatında arama yaparsa bölgesel akademik çalışmalara ulaşabilir..
Balık Terazisi Sevgili İbrahim çok teşekkürler. Zamanında, saygıdeğer hocamız Yakup ERDEM’in nefis bilgilendirmeleri ışığı altında, ve gayet hoş diyaloglar eşliğinde aynı konuda birtakım paylaşımlar vardı. Tam yeri galiba.
Muvaffak bey, katkilariniz icin tesekkurler. Nuri agabey, evet gercekten de cok guzel, detayli bir konu altinda islenmis. Bilim adami agabeylerin sayesinde boyle ilginc seyler ogreniyoruz. Bu da guzel bir ornegi olmus. Ben gecmise donuk detayli bir tarama yapmadim acikcasi. Neyse, boylece bu arsiv bilgilerine ulasmis oldum sayende. Sagolasin agabey.