balık avı belgesi - almanya...

Konu, 'Genel Konular' kısmında karadeniz57 tarafından paylaşıldı.

1. karadeniz57

karadeniz57 Sabri

Favori Kamış:
    Sportex Black Stream 20gr
    Favori Makine:
    Shimano ...
    merhaba arkadaşlar ve abiler.

ocak ayı başlarında bahsettiğim, almanya'ya has, balıkavı belgesini (fischereischein) 12mart itibariyle aldım.
    daha doğrusu yaklaşık üç aylık hazırlık döneminden sonra imtahanları kazanıp hak ettim.

belgeyi almaktan ziyade, almanya'da balık avcılığını düzenleyen yasa ve kuralların şart koştuğu eğtimden bahsetmek istiyorum.

1. ocak 1973 yılından itibaren almanya'nın kuzey-ren-westfalya eyaletinde, balık avı belgesi olmadan, hertürlü balık avı yasaklanmıştır.
    belgeyi hak edebilmek için bazı prosedürleri yerine getirmiş olmak gerekiyor.
    bunların en önemlisi herhangi bir hayvana eziyetten sabıka kaydı olmaması dır. sabıkanız varsa hertürlü avlanma belgesi hakkından men ederler.

6-10 yaş arası çocuklara belge gerekmemekte. ancak belgeli birinin gözetimi altında avlanmalarına müsade vardır.
    10-16 yaş arası olanların imtahana tabi tutulmadan belediyeden 'gençlik balıkavı belgesi (jugend fischereischein)' alma hakkı tanınmıştır.

16 yaşından sonra imtahanlı belge şartı vardır ve bunun kaçamağı yoktur. kanunlara uymayanları caydırıcı para cezasına çarptırırlar birkere o cezaya maruz kalan birdaha yasak avlanmyı aklının ucundan bile geçiremez. :confused:

imtahanlara katılabilmek için hazırlık derslerine katılmak zorunludur.
    hazırlık derslerini ise avcılar kulübünde eğitimini görmüş bir eğitmen verir yada özel bir eğtim kuruluşu.

====================================

teorik eğitimin ana temaları şu şekilde sıralanmaktadır:
    1. genel balık bilgisi
    2. özel balık bilgisi
    3. sular bilgisi ve balık besleme koruma
    4. doğa ve hayvanları koruma
    5. donanım/kamış/olta düzeneği bilgisi
    6. kanun bilgisi

imtahnlarda her tema'dan 10 soru gelir ve her konu'dan en az 6sını doğru bilme şartı vardır.

krw eyaleti göl ve ırmaklarında rastlanan 44 tür balığın ezberlenmesi.
    (imtahanlarda 44 tür balığın 6sını resim olarak gösterip en az 4ünü doğru bilme şartı vardır)

pratik eğtim de ise balık türüne göre 10 adet olta düzeneği oluşturabilmek gerekmekte'dir.
    balık çinsine göre kamış, makina, misina kalınlığı, fırdöndü, şamandıra, olta, yem, sudan çıkrmak için ekipman vs.

10 adet olta düzeneğinin hiçbiri birbirine benzemez. seçim ve sıralama doğru olduğu takdirde pratikde 28 puan toplanabilinir. 24 puanla kaybetmiş olursunuz.

====================================

işin özü almanya'da eğtim bundan ibarettir.
    inşallah memleketimizde de birgün buna benzer düzenlemelerle bilincli avcılığa destek olup balık türlerini korumak için katkı sağlarlar...

NOT: toplam maliyeti yaklaşık 300 avro'yu buluyor.

2. karadeniz57

karadeniz57 Sabri

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Shimano ...
    forumdaki yeni düzenlemden dolayı sizlere ulaşmadı sanırım...

3. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Hayırlı olsun Sabri
    Yasalara uyarak avlanmanın tadını çıkart:)

4. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Hayirli olsun. Fransada daha farkli. Alman disiplininden çok dogal olarak fransiz kaypakligi mevcut. Ücreti dahilinde avlanilacak bölge ve bölgeler için avlanma izin belgesi aliyoruz. Bu esnada avlanma kurallari ile ilgili teblig elimize veriliyor. Mantik su : kanun kural elinde, uyarsan gül gibi geçiniriz, uymazsan öteki eline de ceza makbuzunu ilistiririm. Kontrol mekanizmasi saglam tabi ki.

5. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Bir düzeltme; ben belgeyi dernekten aldigim için teblig veriyorlar. Kanunen böyle bir zorunluluk yok. Genelde av marketlerden alimda teblig verilmiyor. Ama bilme ve tatbik etme mecburiyeti var.

6. bilge kağan

bilge kağan bilge kağan tomas

Favori Kamış:
    lineaeffe rapid cx spin 2.05, DAM 2.40, okuma V system 2,40 spin
    Favori Makine:
    okuma trio 30s, okuma avenger 30a, Okuma Raw 65, daiwa sweepfire E 4000
    En İyi Avı:
    alabalık 3 kg, turna 2 kg, levrek 3 kg, çipura 1,2 kg, zargana 95 cm ( 990 gr. )
    bizde sürücü ehliyeti almak dahi bundan kat kat kat daha kolay, bizim bu seviyeye gelmemiz çok zaman ister, her şeyden önce zihniyetin değişmesi gerekir.

mesela bizde kara avcılığı için eğitim belgesi alma şartı var, daha o sertifika mecburi olmadan önce 2000 yılında, o eğitime girip sınavla sertifikayı almıştım. derste anlatılması gereken konular çevre bilinci, av hayvanları ve bunların dışında kalanlar, ilk yardım, ateşli silahlarla ilgili bilgi, güvenlik vs. olması gerekirken anlatılanlar şuydu :

-keklik ve tavşanı hangi havada nerede buluruz, kaç no saçma ile en randımanlı şekilde avlarız ?
    -en iyi avlaklar nerededir ?
    -atış için en uygun mesafe ne olmalıdır ? vs. gibi tırı vırı şeyler, bildiğiniz avcı sohbeti yani.

eğer ki balıç avı için de bir eğitim ve sınav şartı gelirse bundan farklı olmayacak.

7. karadeniz57

karadeniz57 Sabri

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Shimano ...
    teşekkür ederim selim abi, inşallah :D

yakında avrupa birliği yasalarına göre bir düzen çekerler.
    artık almanya'nın kuralları mı esner yada geri kalan ab ülkerinin yasaları mı katılaşır zamanla görürüz. :D
    hayırlısı...

bir yerden başlanıp en azından bir düzenleme gelmesi gerekir.