''Balık avı eziyeti'' 04/11/2012

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında UĞUR_AKIN tarafından paylaşıldı.

1. UĞUR_AKIN

UĞUR_AKIN Uğur AKIN

Öncelikle forumdaki ilk paylaşımımın keyifle okunacak cinsten olmadığı için üzgünüm. (söyleyeceklerimi darboğazdaki avlarını paylaşanlar ve tekne sahipleri üstüne alınmasın)Cuma günü herzamanki gibi forumlarda balık avı paylaşımlarını zevkle okuyor, resimlere bakıyor ve videolarını izliyordum. Kuşadası ‘’dar boğaz’’ videolarını izlemeyeniniz yoktur herhalde :D bende o videoları izleyince ; bir kaptan bulayım da gidip şansımı deneyim dedim, belki bende antenli mercan, karagöz, çupra falan yakalarım dedim. Birkaç kaptanı aradıktan sonra sonunda birinden ‘’yer var gel’’ lafını duyunca sevindim. Oysa izmirden gelen 40 kişi tekneyi kendilerine ayırmışlar. Yani yabancı bir kişinin gelmesini istemiyorlar. Küçük çaplı bir tartışmadan sonra bende onlarla ava çıktım. (sonuçta gecenin bir vakti tireden kuşadasına gelmişim, ayrıca yerimi de ayırtmışım. Gerçi avın ilerleyen saatlerinde bayağı samimi olduk arkadaşlarla) bu paylaşımda benden çok onların dertlerini anlatacağım. Çünkü ben o organizasyonun bir üyesi değildim.

Gece saat 4:00 de kuşadasından yola çıktık (organizasyon için her kişiden 80 tl almışlar);

1.Problem kahvaltıda oldu. Organizasyonu yapan vatandaş ‘’kahvaltı verilecek’’ demiş. Kahvaltıda sadece 2 puaça ve 1 haşlanmış yumurta vardı. Poaçaların 2sini toplasan 1 poaça anca eder. Ayrıca yanında çay bile yoktu. Bu kahvaltı org. Katılanları hiç tatmin etmedi.

2.Problem avlak yerine ulaşımda olmuştu. Tekne de 3 tane personel vardı. Birisi darboğaza gidişimiz 2,5 saat sürer derken diğeri 3 saat sürer dedi. 3. Personelde 3.5 saat sürer dedi. Tura katılanlardan biride ‘’kardeşim nereye gittiğimiz belli değilmi, ilk defa mı gidiyorsunuz…’’ diyerek sitem etti. Sonuç olarak avlakta oltaları atmamız saat 8 i buldu. Sabah suyunu yolda geçirmemiz herkesin sinirini bozmuştu.

3.Problemde tutulamayan balıklardan yana oldu. Aslında burda suçlu varmıydı, yada suçlu kimdi bunu kimse bilemedi. Çünkü forumlardaki meşhur dar boğaz videolardaki antenli mercanlar, çupralar, karagözler, sinaritler bir yana avlakta kupes, izmarit hatta hanos bile yoktu. İzmirde kadagözleri, ısparozları beğenmeyip dar boğaza antenli tutmaya gelen arkadaşların canı çok sıkılmıştı.

4.Problem öğlen yemeğinde oldu. Öğlen yemeğinde pilav salata ve 2 tane hazır köfte ve çeyrek ekmek verilmesi arkadaşları sinirlendirdi. (ben neden sinirlendiklerini anlayamamıştım) 80 lira para veriyoruz karnımızı doyurmuyorsunuz diye sitem ettiler. Söylediklerine göre çeşmede katıldıkları organizasyonda öğlen yemeğinde kişi başı 1 tane çupra veya levrek ikram etmişler.

5.Problem çay servisinde oldu. Sınırsız çay demiş organizatör. Fakat çay demleniyor ama her seferinde 45 kişilik teknede 20 kişi içebiliyor ve çay bitiyor :D çay sorduğumuzda aldığımız cevap; ya ‘’daha demlenmedi’’ yada ‘’ kalmadı’’ oluyordu.

6.Problem: hava kararmadan 1 saat önce kaptana ‘’ burda balık yok başka avlağa gidelim dediler. O da kuşadası marina yakınlarına gidelim orda güzel avlak var, 45 dk da gideriz dedi dedi. Oraya hareket edildi, hava karardı, yarım saat geçti ve biz ancak avlağa vardık. Sonuç olarak; sabah suyundan sonra akşam suyunu da yolda geçirmiş olduk.

7. problem teknede 45 kişi falan olmamız. 200 gr lık kurşunların yetersiz kaldığı yerde dipdibe olta atmamız, üstelik bazı arkadaşların kalamar zokası ve 10 lu çapari atması oltaların devamlı karışmasına neden oldu. Herhes 1-2 tane takımını kesmek ve zamanının çoğunu olta ayırmakla geçirdi. Teknede 45 kişi olmak akıl işi değildi. Ama 45 kişi olacağımızı hepimiz biliyorduk, o nedenle bunun için kimseye kızamayız.

Bu olaydan sonra organizasyonu yapan ile katılanlar arasında ciddi tartışmalar oldu.
    25m civarında koca bir teknede balık bulucunun olmaması da ilginçti.

45 KİŞİLİK TEKNEDE TOLAM TUTULAN BALIK:
    Antenli mercan : 0
    Çupra : 0
    Karagöz :0
    Mercan (+15cm) :5
    Mercan (-15cm) :15-20 (malesef hep kovalardaydı)
    Erkek mercan :15-20
    Kolyöz :12-13 (boyları gerçekten güzeldi)
    gopes :15-20
    ısparos :1-2
    istavrit :15-20

Organizasyona katılmış olsam o organizasyonu yapan kişiyi, kaptanı ve tekneyi burada söylerdim ama şu durumda bunu söylemek bana düşmez.
    Ben sadece o arkadaşların çektiği sıkıntıyı sizde çekmeyin diye yazıyorum.

SONUÇ OLARAK;

Artık Kuşadası veya dar boğaza balık avı için gitmeme kararı aldım.ava katılan herkes de benimle aynı görüşteydi. Şansımı daha önce hiç gitmediğim mordoğan, çeşme, ıldır tarafında deneyeceğim.

Forumda okuduğum- izlediğim her paylaşımdan sonra ‘’bende gitsem demek ki bende tutarım’’ diye düşünmeyeceğim.

Herkese iyi avlar dilerim, rastgele...

2. toruga

toruga tolga

Favori Kamış:
    Safina X Spin 2.70m 10-35gr
    Favori Makine:
    Spro Hardliner
    En İyi Avı:
    aral 2.550gr
    balık turlarına gitmek isteyen ama kalabalık ve organizasyon eksikliğinde geri adım atan ben ve benim gibiler için kötü bir hikaye oldu.Balık tutamamayı anlarım kısmet işidir (yetenek,doğru yem,takım vs hariç) ama keyif bile alamaz hale getirmeleri resmen paranla rezil olmak demektir.

3. budun 34

budun 34 NAİM

Favori Kamış:
    shimano alivio TE 390 -50/100
    Favori Makine:
    lineaeffe fd 60
    Uğur kardeş , bence açıklamalısın' ki öyle her önüne gelen 80 tl alarak ben organizasyon yapıyorum demesin. tüketici bilinci oluşturmak ve bunun gibi olumsuzlukların önüne ancak böyle geçilir. bakın geçenlerde tarım ve gıda bakanlığı kurallara uymayanları açıkladı . toplumda ona göre alışverişine dikkat etti. ilgili firmalar kusurlarını düzeltmek zorunda kaldı.

4. deePblue

deePblue na

Böyle eğlenceli bir hobinin eziyete dönüşmesi çok kötü..
    Acı bir tecrübe olmuş.
    Paylaşımınız yol gösterici olacaktır

5. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Okuma V System 2.40 Lineaeffe Spirit Surf 3.90 (fiyat performans 9/10)
    Favori Makine:
    Spro Red Arc 20'lik (Fiyat/Performans : 8/10)
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    Böyle kalabalık organizasyonlar genelde bu tip sorunlarla karşılaşıyor gördüğüm. O yüzden kalabalık organizasyonlara amaç balık yakalayıp, ellerin balık kokusuna bulaşmasıysa pek katılmamak en iyisi galiba.

Keyifli avlar dilerim.

6. fztyasin

fztyasin yasin özkan

Geçmiş olsun hocam, tekne organizasyonu dediğin 20 kişik teknede 15 kişi ile olabilir belki ama o bile fazla

7. budun 34

budun 34 NAİM

Favori Kamış:
    shimano alivio TE 390 -50/100
    Favori Makine:
    lineaeffe fd 60
    böyle tekne sahiplarine balık olmamak en iyisi.. rastgelsin

8. kanlıkuyu

kanlıkuyu alper

Favori Kamış:
    okuma v system 2.70 10-40 gr. Dam Super Natural 3.30m 50-100gr.
    Favori Makine:
    okuma trio 40S, daiwa ballistic 3000sh
    hocam çeşme turları gerçekten çok daha kaliteli. gerek ulaşım, kahvaltı, yemek vs konularında gerekse av yerleri hakkında çok profesyonel olarak bu işi düzenleyenler var. umarım bir daha böyle kötü organizasyonlara denk gelmezsiniz.

9. cousteau

cousteau Hüseyin MISIR

Favori Kamış:
    Yabomax SURF 4.20
    Favori Makine:
    Shimano ActiveSURF 採用
    En İyi Avı:
    Torik, 2.5 kg.
    Geçmiş olsun, yaşananlar hayret verici. 40 kişiyi kandırarak paralarını dolaylı yoldan gasbeden bu adam adalet önünde hesap vermelidir. Aramızda hukukçular var, şikayetçi olacaksanız size yol gösterebilirler.

10. UĞUR_AKIN

UĞUR_AKIN Uğur AKIN

Tolga kardeşim amacıma ulaştım demektir o zaman :) çünkü insanlar güzel geçen avlarını paylaşıyor ama kötü geçen avlarını paylaşmıyor. Böyle olunca da her ava giden dolu kovalarla dönüyor, yada sorunsuz bir av yaşıyor zannediliyor. O nedenle katılacağımız organizasyonları ve gideceğimiz tekneleri iyi seçmeliyiz.

11. UĞUR_AKIN

UĞUR_AKIN Uğur AKIN

teşekkürler...

12. UĞUR_AKIN

UĞUR_AKIN Uğur AKIN

naim abicim; adam ''kardeşim sen bizim organizasyondan değildin ki, sen bizden ayrı geldin'' derse haklı olur. o nedenle yazmıyorum. ama teknedeki bi çok arkadaş forumlarda dolaşıyorlar, belkide birisi denk gelir isimlerini yazar.

13. UĞUR_AKIN

UĞUR_AKIN Uğur AKIN

doğru söylüyorsun. 40 kişi olduğunu öğrenince ''kalsın abi ben almiyim'' demem gerekirdi ama başka tekne bulamayınca bile bile lades oldum.

14. UĞUR_AKIN

UĞUR_AKIN Uğur AKIN

tekne sahibi ile organizasyonu yapan kişi farklı. dediğim gibi ben o organizasyon ile gitmedim ava. ben direk tekne sahibini aradım, onun vasıtasıyla teknede bulundum. o nedenle. organizasyonu yapan kişiden şikayetçi olmam söz konusu değil. Arkadaşlar başka bölgelerde daha yüksek standartlarda balık avı turlarına alıştığı için bu turu hiç beğenmediler.

15. coder16

coder16 Kamuran

Favori Kamış:
    Major Craft Shore Jigging
    Favori Makine:
    Daiwa Lealis 4000
    En İyi Avı:
    her avım en iyi avdır :)
    Sevgili uğur

ya o organizasyonu yapan kişi/kurum adını söyle ya da bu konuyu yönetim silmesi için mesaj gönder, çünkü bu şekilde orada tekne turu yapan bir çok kişiyi zan altında bırakıyorsun. Kendince doğru yaptığını düşünüyorsun fakat bu işten ekmeğini yiyenlere haksızlık ediyorsun.

16. UĞUR_AKIN

UĞUR_AKIN Uğur AKIN

teşekkürler. inşallah çeşmede söylediğiniz gibi bir organizasyona katılmak bana da nasip olur.

17. UĞUR_AKIN

UĞUR_AKIN Uğur AKIN

bir şeyi yazmayı unutmuşum galiba. o da şu: tekne sahibi ve organizasyonu yapan kişi farklı. yani bu olaylarda tekne sahibinin/kaptanının pek kabahati yok. Zaten teknedekilerde tekne sahibine değil organizasyonu yapan kişiye sinirlendiler. Ben yazımın hiçbir bölümünde genelleme yapmadım, sadece şahit olduğum birşeyi paylaştım. forumun admini isterse paylaşımı silebilir, ona kendi karar versin.

18. befalcon

befalcon Sinan

Favori Kamış:
    Okuma V-System 2.70 10-40
    Favori Makine:
    Daiwa Megaforce 2500
    En İyi Avı:
    Dağ Alası 26 cm.,, Torik 3 kg
    Yıllar önce Eski Foçada 20 kişilik bir teknede böyle bir organizasyona katıldım. Hemen hemen aynı sorunları yaşadım. Balık desen koca gün 4 tane eşek isparozu sadece. Organizasyonların amacı gezdirmek, Eğlendirmek ve denk gelirse balık avlamak. Oysa şimdi gözümü açtım. 6m. boyunda tekneyi 4 kişi kiralıyoruz. Kaptanımız da bize balık yakalatmak için her türlü bilgisini ve avlağını paylaşıyor. Sonuç daha hiç boş dönmedik. Hemde hatırı sayılır şekilde torbamızı doldurarak.

19. mertparlak

mertparlak Mert PARLAK

En İyi Avı:
    300Gr İstavrit
    geçmiş olsun

20. istavrit

istavrit Boğaç

Bende böyle bir org.a şahit olmuştum Foça'da ...Tatil amaçlı gittiğim bu yerde sabah limanda dolaşırken İzmir'den otobüsle bir grup geldi ,biraz konuştuk her hafta çıktıklarını 25-30 kişi olduklarını öğrendim ...Ama onların felsefesi sanki biraz daha balık bahane muhabbet şahane havasındaydı. ( Saat 9 olmuştu bırak sabah suyunu öğle suyu ısınmıştı ama kimsenin pek acelesi yoktu) ...Neticede bu tip kalabalık org.larda beklentiyi fazla yüksek tutmamak lazım ...