Emrecim soruna daha aydınlatıcı olması nedeniyle bir öernek ile cevap vermek istedim.. Eminim mangalda pişmiş eti seversin..Çünkü bu gerek lezzet,gerek alışkanlık gerekse bünyemiz için güzeldir.. Peki çiğ olarak et yermisin ??yersin Ama mecbur kalman gerek..Bir adadasın ve ateş imkanın yok...Fakat kıyıya biftek kutusu gelmiş..açsın,yaşamak için yersin.. Şimdi zarganayı düşün..Daha önce tatmadığı,bilmediği birşeyle karşılaşıyor..Yermi?? yer ama aç ve yiyecek gerekçesi olması gerekir.. Kıssadan hisse yakalanırmı yakalanır.Örneklerinide biliyorum.Ancak ortalıkta lezzetli gümüş yavruları varken solucanı tercih edermi sen karar ver.. Şimdi "Peki ipek ile yakalanıyor zargana ipekmi yiyor" diyeceksin.. Tabikide yemiyor..Sadece yediği birşeye benzettiği için saldırıyor ve dişlerine dolaşan ipek nedeniyle yakalanmış oluyor..
. Emre kardeşim merhabalar. Hangi bölgedesin acaba? Erdal Abinin dediği gibi en iyi yöntemlerden bir tanesi ipek kullanmak. Sitemizde bol bol kaynak bulunuyor. ama takıldığın bir şey olursa mutlaka sor, elimizden geldikçe yanıtlamaya çalışırız. Selamlar. / Derslerini ihmal etme bu arada...
solucanı kafadan tak. at-çek yapmana da gerek yok. Ara sıra oynat o bile yeterli oluyor. Yeter ki zargana olsun. Bahar da mart sonu nisan gibi daha verimli bir yöntem. Taç restauran'ın solundaki burun ile Burunbahçe'de Rakı Fabrikasını sağına al. Bu bölgeler zargana için oldukça iyi sonuç veren yerler.
Mayıstan başlayarak ekim ortalarına kadar avı yapılabilir..Bölgelere göre farklılık olabilir.. Solucan konusunda yazmayı unuttuğum bir nokta var..Solucan tuzlu suda hemen ölerek rengi beyazımsı hale gelir..Kullananlar bunu kolayca gözlemlemiştir.Ama yinede solucanı kullanıp yakalayamazsan şunu dene.Yakalamak için gümüş yada istavritin parlak kısmından uzunca bir parça (1-1,5cm eninde 5-8 cm boy yeterli olur.uzun kullandığında hırsız iğne verimi artırır) kesip zargana topu olarak bilinen ve toptan sonra 1,5-2 metrelik tercihen 015-020 arası bir misina ucuna bağladığın iğneye şeklini muhafaza ederek yüzecek şekilde tak..sonra at denize ve hafif hafif,zaman zaman duraklayarak çek..eminim yakalayacaksın..Lüfere yem için bu yöntemle kısa sürede epey yakalayabiliyoruz..
deniz kenarlarında ince çakıllıkların altında yosun biriken yerlerin altında fosforlu deniz solucanları var kardeşim mutlaka iş yapar hemde ölmezler vede çok iyi bir yemdir
Sevgili Emre Zarganalar yumurtalı olarak Boğazda ilk defa kıyıya yaslayan iri gümüşlerin(aterina)av vermeye başladığı mart ayları ortalarından itibaren bu sürülerin peşine düşerler. Gümüş zargananın baş yemi olmasına rağmen,ikinci tercihi bilinen kaya kurtlarıdır.Hızır Şerif kardeşimin bahsettiği kurtlar. Eski bir Boğaz uzun oltacısı olarak bilirimki,sahlara kadar tekne başına suya olabildiğince yakın bir vaziyette kepceyle zargana yakalama cabasındayken,özellikle yatık havalarda bu kurtlar tamamen su yüzeyinde,tırtıllı ayaklarıyla öylesine seri yüzerlerki.İşte zarganalar bunların peşindedirler.Boru kurtları koyu turuncu,altları koyu sarı renktedir.Zargana ipeğine saldırmaları işte bu sebeptendir.Gümüş haricinde usulünce takılmış boru kurduna asla dayanamazlar ve anında atlarlar. Kurt bulunamadığı hallerde iri midyenin kurdu anımsatan,etinin dış kısmından kurt boyunda cıkarılacak kısım usulünce takıldığında aynı işi nispeten görecektir. İstenirse evvelden ele almama rağmen tekrar bütün taktikleriniş ele alabilir boğazın önemli kerterizlerini anlatabilirim. Sevgiler .
Haklısın Vedat ağabey. Benim çaparilerime de birkaç sefer denk geldi. Özellikle kırmızıya yakın solucanı da ipeğe benzerliğinden dolayı deneyip çok verim aldım. Zargana'nın bol olduğu dönemde uygulanması lazım. Uzun süre dayanmıyor. Ama ben de sürekli değişik yöntemler uygulamayı seviyorum