Balık avlamayı bilmiyorum

Konu, 'Tatlı SU Balık Avcılığı' kısmında kalotalar tarafından paylaşıldı.

1. kalotalar

kalotalar şinasi

herkeze merhaba forumda daha yeniyim. Benimle ilgili bilgilerin cogu yan tarafta yazsada ilk once kendimi tanıtıyım. 21 yaşındayım tıp fakültesinde okuyorum. Malatyalıyım ve neredeyse hiç arkadsım yok:) bu biraz komik oldu ama dogru. Tatil dedikleri bu zamanın geçmesini istiyorum fakat 1 ayı zor geçirdim. Evde otur otur patlıyorum artık. Bende ne yapıyım ne yapıyım derken Aklıma birden balık tutmak geldi. Daha sonra bu forumu gördüm.Hemen de üye oldum. ve neredeyse tatlı su ile ilgili tüm forumu okudum(yaklasık 10 saat okudum. Okuması zevkli cunku bazı seyler tam acıklanmamıs ve onlarıda google sayesinde bulmaya calısıyorum) Daha sonra ki günde ilk işim bir av pazarına gitmek oldu.İlk once av sezonunun 1 temmuzda başladıgını ogrendim. Kendime cok klasik bir makine bir kamış misine ve 3 sıra tek iğneli iğne takımı aldım. Sizlere misinenin kalınlıgını vs soylemek isterdim ama bende bilmiyorum. Ama cok klasik bir misine sanırım ne cok ince ne kalın. Sonrada Malatyada balık avlıyabileceğim mekanları araştırdım. 60 km uzaklıkta sürgü çayı dedikleri bir çay ile 35 km uzaklıkta ki sultansuyu dedikleri göl gibi bir yer arasında kaldım. Sürgüde yani çay da alabalık varmıs. Sultansuyundada sazan ve alabalık. Bu sebepten sultansuyu dedikleri yeri tercih ettim.
    Dünde sabah 9 dan oltamı aldım ve göle gittim. Mekan cok kalabalık degildi. Ben sadece birkaç kişi gördüm. Birisinin yanına gittim ve burada ki balıklarda ne tür yem kullandıklarını öğrendim. Sonra adam bana dediki ben unu suya katıp yaptıgım hamur ile avlanıyorum. Zaten gittigimde 5 kilo kadar balık yakalamıştı adam. fakat forumda ki yem tariflerinin hiç birisinde un ve suyla yapılan bir yem yok:D. Sizin dediklerinizi hazırlamakta bana cok zahmetli geliyor. Yani içine bal katmamızı falan soylüyorsunuz. Sonra bazı arkadaslar göle kuzu yemi dökmek gerektigini falan bazı arakdaslar ise 1 hafta onceden avlanılacak bolgenin yemlenmeseini falan soylüyor. Arkadaslar ben bu yaptıgınız seyin amator balıkcılık oldugunu sanmıyorum. Sanırım amator olan benim gibiler bu işler biraz profesyonelliğe kaçıyor gibi.
    Neyse işte cok fazla uzatmasam iyi olacak daha sonra adam bana hamur un verdi hamur yap tak dedi solucanla burada yavru balıktan başka bişey avlıyamazsın dedi. Bende hamur yaptım. Buraya kadar herşey heyecanlı ve güzeldi. Sonra iğnelere hamuru taktım. ve izledigim video ve okuduklarıma gore kamısı salladım fakat bunu 20 kere denememe rağmen oltayı 10 metre uzagıma bile atamadım. ayrıca olta suya değdikten sonra makarada ki misinanın büyük bir kısmı boşanıyor ve makaranın her yerine dolanıyor. Yani tek bir atışı yapmak bile en az 10 dk mı alıyor. Cun ku birde makinayı boşanan misinadan kurtarmaya calısıyorum. Daha sonra bu teknikle atamıyacagıma karar verdim ve çok komik gelcek ama misinayı söküp elimle attım 1 saatde 1 balık yakaladım. Ve cok fazla kalmadan canım sıkkın bir şekilde eve döndüm. Akşama kadr moralim bozuktu. Ayrıca orada ki adamlar 10 tane falan misinayla gelmişler. Ve onlar makine kullanmıyor. Bir alet var ellerinde boyle makara gibi ama kamısı yok. Plastik birşey misinayı ona sararak avlanma yapıyorlar ve cok basarılı avlıyor adam. bense bir tek makine ile avlanıyorum. Bende eve gelip neden kamısı uzaga atamadıgımla ilgili bir arastırma yaptım ve sanırım sorun kursunun hafif olması ve atış tekniğimin yanlıs olmasından kaynaklanıyor. Okuduklarıma ve izledigim videolara gore kamısı fırlattıktan sonra kursunu takip ederek kamısı kursunun gidiş yönüne paralel tutmak gerekiyor. Birde boiliden bahsediliyor. Boili hamur çeşidimi yoksa hamurun misinaya takmadan yanında tutuyorlar ya o mu? yoksa her ikside mi ?
    Sorunları mı okudugunuz için hepinize teşekkür ediyorum ve sizlerden neler yapmam gerektiği hakkında fikir istiyorum. Ve balık tutma konusunda çok cahil oldugum için biraz daha derinlemesine anlatırsanız çok sevinirim.

2. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Derinlemesine anlatmayı senin kadar beceremem. Görünen o ki bu senin işin, maşallah amma anlatmışsın. Her neyse, Şinasi öncelikle hoş geldin, sefalar getirdin.:)

Malatya dedin, hele de Sürgü dedin, ben gittim taa 90’lı yılların başına. Sürgü barajında aynalı sazan olduğunu biliyorum. İlk balığımı orada avlamıştım. Arkadaşlarım zorla tutuşturdular elime bir kasnaklı olta takımı. Savurdum göle. 10 dakika sonra gelen balık günün en büyük balığıydı. “Bir balık yakaladım, hayatım değişti.”

Sen henüz balık yakalayamamış olsan da sitemize üye olmakla değişimin ilk işaretini vermiş oldun. İnanıyorum ki, hem balıkların olur, hem de arkadaşların. Her ikisi için de rast gele.:) :)

3. skymount

skymount Nuri ERTİK

Favori Kamış:
    Dam Spezipower 180
    Favori Makine:
    Abu Garcia 100U
    En İyi Avı:
    Yayın,35 kg.,Aras
    abilerim ve bu işi bilen çok kimse var ama ben hazır boş bulmuşken öğrendiklerimi bildiklerimi yazayım...
    Daha doğrusu sana basitçe fikir vereyim.

Öncelikle, kamış ve makara sorunun:

Kamışın üzerinde 100-200 gr gibi rakamlar yazar.
    Bu, kurşun ve yemin o kamışla atılabileceği ağırlık aralığıdır.
    Atış tekniği ise:

Çeşitli resimler vs var ama kısaca, makina telini açıp, bir parmağınla ipi kamışa sabitle, yem ve kurşunu arkaynda temiz bir yere koy,ipin kamışucu ile yem/kurşun arasındaki boşluğu al, yani gergin dursun.
    Sonra kamışla ileri doğru savur.
    Atmayı plaladığın uzaklığa göre bir eğim ver ve misinayı bırak.kamış, misinayı takip etsin.
    Atabileceğin uzaklık çeşitli faktörlere bağlı ama şimdilik, 10-40 mt ideal.
    Daha sonra, balığın olabileceği mesafeyi ya da yeri hedeflemek istediğinde ona göre takımlar hazırlarsın...zaten bu arada bir çok tekniği de öğrenmiş olursın.

Balık yer zaman karşı kıyıda ya da uzakta değildir.

Yem ve Yemleme:

Yem, o merada avlanmak istenen balığın türüne göre seçilir.
    Ama basit olarak, süt mısırı, şeker mısırı, hamur uygundur.Sazan bir çok yerde bunlara hayır demez.

Yemlemek ise, yne mısır, küçük hamur topları, civciv yemi vs gibi balığı avlanacak bölgeye çekmek için kullanılır.,
    Oltamızın olduğu yere, yan, olta ucundaki yemlerin yakınına atılır ve balığı toplar.

Son düzenleme: 28 Temmuz 2009
  4. 56562

56562 xxx xxxxx

Öncelikle balık sevdalılarının arasına hoşgeldiniz. Siz zor olanı zaten atlatmışsınız. Yani işe başlamışsınız. Bundan sonra araştırma-deneme ve kendini geliştirme şeklinde gitgide ileri noktalara varacaksınızdır. Yazdığınız uzun ve düzgün rapordan balıkçılık için en gerekli şeylerden birisi olan sabır faktörüne bolca sahip olduğunuz anlaşılıyor. Sizi aydınlatmak istediğim bazı noktalar var.

1- Bizler amatör balıkçılarız. Forumları okurken dikkatinizi çeken birtakım malzeme adları, yem isimleri v.s. sizi korkutmasın. Örneğin bir iğnenin yabancı bir isim ve rakamlardan oluşan bir kodu olsada sözü edilen şey sonuç olarak bir iğnedir. Herkes bu kodları bilmek ve anlamak zorunda değildir. Siz işinizi görecek iğneyi bulduğunuz an zaten sizin için ,iğne konusu kapanmıştır. Bunun üztüne koyacağınız ilave bilgiler sadece sizin bu konu hakkındaki bilgi dağarcığınızı genişletecektir.

2- Yakınınızda balık tutan o kişilerin ellerindeki aletler anladığım kadar bizim kasnak dediğimiz, misinayı sarmak için kullanılan simit şeklindeki plastik halkalardı. Siz madem makine ve kamış ile başladınız bundan sonra o şekilde devam edin. Bir dahaki avınıza giderken değişik ağırlıkta kurşunlarda götürün. Hafiften ağıra doğru değiştirerek atış mesafenizi geliştirin.

3- Balık av malzemeleri satan sanal mağazaların tatlı su av bölümlerini bolca inceleyin. Kullanılan malzemeler hakkında bilginiz artacaktır.

4- Atış sonrası misinanız makineden kendiliğinden boşalıyorsa ; misinanız çok kalın ve sert olabilir, çok gevşek sarmış olabilirsiniz, aşırı rüzgar altında avlanıyor olabilirsiniz. Atışı yapıp kurşun suya girer girmez makineyi kapatmayı deneyin. Eğer sorun sürerse makinedeki misinayı daha yumuşak bir misina ile değiştirin.

Unutmayınki hiçbirimiz annemizden balık tutmayı bilerek doğmadık.

Rasgele

5. CalkuT

CalkuT İsmail

Favori Kamış:
    Alba Star
    En İyi Avı:
    yayın 8 kg
    Öncelikle hos geldin kardeşim.Bizler burada ne kadar anlatsakta uygulama olmadan ogrenmen bıraz zaman alır.Keşke memleketime yakın olsanda her gun balıga gitsek.Sana bol şanslar zamanlar her şeyi ogrenirsin kardeşim

6. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Şinasi kardeşim yalnız değilsin. Av raporu sayısını forumun üye sayısına bölersen, tıpkı benim gibi %99.99 luk dilime girdiğini görürsün. :)

Balık avlamayı ben de pek bilmem. Zamanla öğrenirsin dediler ama 38 yıldır elimde olta, deniz, göl, ırmak, dere dolanırım, hala öğrenemedim. :)

Teoriyle balık avlanamıyacağı yadsınamaz bir gerçektir. Balık yakalamanın olmaz sa olmaz şartı "balığa gitmek"tir.

Dediler dediler...
    Biz de inandık, şimdi sırf piknik yapmak için su kıyılarına gidiyoruz. Mangal yapıp, çay içiyoruz :) Balık avladığımızı ne gören var ne duyan :)

7. UniX

UniX Alperen

En İyi Avı:
    10 Kg Yayın
    Şinasi abi öncelikle foruma hoş geldin.
    Adamların elindeki o makaralar sanırsam dip oltası.
    Sende onlar gibi balıklar tutmak istiyosan sende dip oltası yap.
    Öncelikle 3 tane Kanca al sonra Misine al bir adet klipsi fırdöndü al 80 gr kurşun al ve bir tane makara al.
    bu sistem gibi hazırla yada hazırlat birisine.
    Kaç tane yaparsan okadar iyi.
    yemi tak kancaya sallla sallla fırlat gittiği yere kadar biryere bağla onu dursun ara sıra bak balık varmı diye.
    Sende kamışlı oltanı al eline onla tut verim daha iyi olacaktır.

8. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Fazla olta takımı denildiği gibi pek o kadar da iyi bir şey değil. Hangi biriyle uğraşacaksın, hangi birini nereye yerleştireceksin, hangi birini nasıl taşıyacaksın... liste uzar gider.

Bir de, -ki en önemlisi- yasal olan en fazla dört olta takımı kullanmaktır.

Değil mi abicim?:)

Son düzenleme: 29 Temmuz 2009
  9. kalotalar

kalotalar şinasi

Verdiğiniz tüm bilgiler için cok teşekkür ediyorum. Bütün sorunlarımı acıklamıssınız. Ewt dediğiniz gibi kamısa baktım 50-150 gr fırlatılıyormus. Ama kursunun üstünde agırlıgı yazmıyor. Tüm misinayı söktüm ve dediğiniz teknik ile daha sıkı sardım. Umarım bir daha ki sefere kamışla daha uzağa atabilrim. Tekrardan teşekkürler kolay gelsin.

Bu dediğin sistem benim kamıştaki sistem zaten(gosterdigin resimdekinin aynısı) Ayrıca ben 1 den fazla kamışka veya başka tür oltayla avlanmak istemiyorum. Belki 4 tane ye kadar yasal olabilir ama ben o şekilde pek zevk alamam sanırım.

Yorumlarınız ve önerileriniz için hepinize teşekkür ederim.

10. UniX

UniX Alperen

En İyi Avı:
    10 Kg Yayın
    balıklar çıkmaya başlayınca çok zevk alırsın ama :D

11. ozgurcan

ozgurcan Özgürcan

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Çapari ile havada uçan martı ve tabii ki hemen serbest bırktık! (Gülmeyin, şahitlerim bile var)
    Şinasi aramıza hoş geldin.
    Forumda bir çok kaynak bulabilirisin. Özellikle de takımlar konusunda; yazılanlardan pek bir şey öıkartamıyorsan sana bir kaç öneri:
    1- Takım bağlama: gir youtube'a, orda her türlü iğnenin misinaya bağlanması ile ilgili görüntüleri izle ve bakarak yapmaya çalış. Fırdöndü, çşitli iğneler ve kurşun, sahte balıklar vs vs vs... bunların nasıl bağlandığını izle ve evde sen de yap.(Teknolojinin niğmetler:D )
    2- Eminim ki bulunduğun bölgede fruoma üye abiler, üstatlar ve arkadaşlar vardır. http://www.balikavi.net/forum/forumdisplay.php?f=44 bu linkden avlanmaya gittiğin bölgedeki arkadaşlara ulaşabilirsin. Onlar balığa giderken sende onlara katıl. Canlı canlı izle neler yapılıyor, nasıl yapılıyor, hangi teknikler kullnılıyor. Okuyarak bir yere kadar ama görerek daha iyi öğrenirsin. Burda hepimiz bilgilerimizi paylaşırız. Eminim ki o arkadaşlar da sana ihtiyacın olan bilgileri vericeklerdir. Bir kaç organizasyona sende katıl; daha sonraki gittiğin avlarda kendindeki gelişmeyi gördüğünde kendine inanamıyacaksın.;)
    Yazında "Sizin dediklerinizi hazırlamakta bana cok zahmetli geliyor. Yani içine bal katmamızı falan soylüyorsunuz. Sonra bazı arkadaslar göle kuzu yemi dökmek gerektigini falan bazı arakdaslar ise 1 hafta onceden avlanılacak bolgenin yemlenmeseini falan soylüyor. Arkadaslar ben bu yaptıgınız seyin amator balıkcılık oldugunu sanmıyorum. Sanırım amator olan benim gibiler bu işler biraz profesyonelliğe kaçıyor gibi." diye yazmışsın. Bir süre sonra kendin yaratıcılığını kullanarak yeni takımlar geliştirmeye başladığında, yem olarak kafanda oluşan fikirleri denemeye başladığında; işte ozaman bu işin tam anlamıyla keyfine varmaya başlıyacaksın. İşin keyfi burda zaten. Varsın hiç balık gelmesin, ama uğraşmak, yeni yeni fikirler bulup uygulamaya geçirmek işin en zevkli tarafları.;)

Hepimiz böyle başladık ve hala öğreniyoruz... Balık konusunda öğrenicek çoook şey var...

Sana tavsiyem Üniversite okuduğun yere gidince de devam et bu uğraşa ve sitede Türkiye'nin heryerinden dostlar var, bulunduğun şehirlerdeki arkadaşlar ile iletişime geç; insana huzur veren, dinlendiren, dış dünyadan uzaklaşıp kendini dinleyebildiğin az sayıdaki uğraşlardan biridir Amatör Balıkçılık... Doğa ve sen... İster şehirde ol, ister dağ başında hiç farketmez. Oltanı suya indirdiğin an dünya ile iletişimin kesilir, kendini dinlersin... Balık ister gelsiiiin, ister gelmesin; hiiiç fark etmez...

Keyfini çıkar;)

Rast gele...

Son düzenleme: 29 Temmuz 2009
  12. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Alperen bak, Özgür abin burada ne güzel şeyler söylemiş.:)

13. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Aslında balık tutmak ile ilgili hiçbirimiz bişey bilmiyoruz. hepimiz senin durumundayız. Bunda ne üzülecek nede hayıflanacak bir durum yok. hergün kendini yenileyeceksin. hergün başka umutlara yelken açıp daha güzelini bulmak için uğraşacaksın. çaba harcayarak emek verererk. geliştirerek. burası bu işler için tam bir labaratuvar ortamı. herkes birrşeyler yazıyor çiziyor deneyimler paylaşılıyor. ve ortaya tepside çok güzel bilgiler çıkıyor.

sevgiler

14. egeli10

egeli10 Eyüp

Ben de balık avına aslında çocuklukta başlamış olsam da ( tuttuğum ilk balığı hala unutmam) çok uzun süre ara verdim ve 2 ay önce epey zamandır aklımda olan "olta almak" fikrini gerçekleştirdim ve başladım balık tutmaya...Şimdi anlıyorum ki çok ayrıntılı noktalar var ve ben de kaptırmış her şeyi araştırıyorum. Sitede sorulara çok güzel cevaplar veriliyor içten ve alçakgönüllü olarak. Bilgilendirme yapanlara çok teşekkür ederim

15. kalotalar

kalotalar şinasi

Verdiğiniz bilgiler için sağolun. Ayrıca bölgelere göre organizasyonda malatya ile ilgili bir organizasyon yok. Okuduğum yer olan antakya ile ilgili bir organizasyonda yok. Sadece iskenderun vardı o arkadaşta 1 yıl once duyuru vermiş. Hepinize kolay gelsin

16. malidemirkan

malidemirkan Mahmut Ali DEMİRKAN

Favori Kamış:
    Shimano Nexave 5-25 15-45
    Favori Makine:
    Shimano Stradic 4000FI
    En İyi Avı:
    76 cm sudak
    80 gr kurşunu atarken eline birşey giymeyi unutma.. misinayı tuttuğun parmaklarının yaralanma ihtimali var? Kurşunları çeşit çeşit al. az gramlıdan çok gramlıya doğru. atış mesafen için en uygun ağırlığı böylelikle belirleyebilirsin..

birde eğer amacın büyük balık tutmaksa iğne sayını düşür. oltanı bir yere taktırma ihtimalin çoğalır ve rahatlıla balık kaçar... Zaten kaçan genelde büyük balık olur :)
    hadi bakalım rastgele......

Son düzenleme: 30 Temmuz 2009
  17. kalotalar

kalotalar şinasi

Bugün gene gittim ama sadece 1 tane balık yakaladım.(Onuda geri bıraktım zaten) Ben bu işi bırakcam sanırım:) Çok cabalıyorum ama yapamiycam sanırım. Bu işi düzgün yapabilmek için etrafınızda balık avlama konusunda çok bilgili insanların olması gerekiyor. Benim gibi sıfırdan başlayarak ve sadece işin teoriğini araştırarak bu işin yapılacagını sanmıyorum. herkeze kolay gelsin

18. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan

Şinasi yukarıdaki sözleri söyleyen abine kulak ver ve lütfen konularına bir göz at.:cool:

Hadi bir gayret daha sevgili abicim. Hadi ama...:rolleyes: :)

19. malidemirkan

malidemirkan Mahmut Ali DEMİRKAN

Favori Kamış:
    Shimano Nexave 5-25 15-45
    Favori Makine:
    Shimano Stradic 4000FI
    En İyi Avı:
    76 cm sudak
    kalotalar

ben balık tutmaya daha 4-5 ay önce başladım.. yanımda hiçbir bilen kişi yoktu. araştırarak deneme yanılmayla, avlakta bulunan kişilerin yardımıyla az çok bilgi ve uygulama sahibi olabildim. Bence bu kadar erken pes etme.. Güzel bir hobi... hadi bakalım rastgelsin...
    eğerki amacın büyük balık ise gittiğin bölgeyi yemleyi ve sabır sahibi olmayı unutma :)
    Sabırla büyük bir sazan tutabilmek için sürekli yemliyorum ve bundan hiç sıkılmıyorum.. keyifle yapıyorum ...

Sazan ustaları bu arada püf noktaları paylaşırlarsa sevinirim :) şöle 4-5 kg lik aynalı sazan çektimmi demeyin keyfime

Son düzenleme: 4 Ağustos 2009
  20. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Nuri üstadım ağzından ballar damlıyor yine sağolasın.

Şinasi sana gelince; 1 balık tuttum diyorsun. hemen sana o zaman şunu soylıyım bu hafta sonu ben 1 balık bile tutamadım. Bak el elden üstünmüş. sen daha çok yakalamışsın. Bu iş teori ile olmaz diyorsun. ama once olayın mantığını
    kavramak lazım teoride bilgileri çok çok depolamalısın. ondan sonra bol antrenman yaparak.

Zaten sen balık avcılığı olayına en kötü zamanda başladın. Balığın en ölü olduğu dönemde inanki sezon ortasında başlasan fikirlerin değişik olacaktı.

Bıraz bekle canını sıkmak istemıyorsan. şu an sadece okumakla yetin. balık başlayınca komple site hainde balıklarla buluşuyoruz zaten o zaman bu fikirlerin değişecektir kesin.