Selamlar; 4 mt Fiber teknede balık bulucu olarak Garmin Fishfinder 80 modelini kullanıyoruz. Kafama takılan bir soru var. Acaba balık bulucuların boyları yaklaşık 3 cm olan yavru balık sürülerini tek bir büyük balık olarak algılaması mümkün mü? ( En azından sürünün tamamını olmasa da en yogun kısmını ) Bunu şu nedenle soruyorum. Dünkü avımızda 15 metre derinlikte cihaz ekranda 3-4 metrelerde ( satıhtan ) büyük balık gösteriyor. Suya baktığımızda suyun temiz olması nedeniyle yavru balık sürülerini görebiliyoruz. Bu konuda bilgisi olan veya yorum yapabilecek olan arkadaşlarımız var mıdır? Cihazın ayarları ile de ilgili olabilir, ayarlarını tam bilmiyoruz çünkü. Ancak genel olarak tüm ayarlar auto konumunda. Cihazın özelliklerini ve fotosunu kopyalıyorum. Şimdiden teşekkürler... Çalışma Açısı 20° Ekran Boyutu 5.2x8.5 cm (FSTN LCD) Ekran Çözünürlüğü 64X128 piksel Frekans 200kHz Hız Sensörü YOK Max.Derinlik 182 m Sıcaklık Sensörü VAR Sığ su ve derinlik alarmı VAR
Bu cihazlar gerçekten işe yarıyor mu? Bende GPS cihazı var tamam o işe yarıyor uydulara bağlanıyor vs. ama balığı nasıl görür aklım yatmıyor.
Merhaba Bende aynı balık bulucuyu kullanıyorum. Garmin dışında 3-4 değişik balık bulucu ilede çeşitli deneyimlerim oldu. Balık bulucu radar prensibi ile çalışır ve gönderdiği sinyallerin geri dönüşünü analiz ederek dip yapısını ve algılama alanında balık olup olmadığını gösterir. Ancak bu sırada yazdığınız gibi küçük balık sürüleri, naylon torbalar hatta suyun içerisinde daha yoğun bölgeler oluşmasına neden olabilecek kirli katmanlar bile balık bulucuyu yanıltabilir. Onun için balık bulucuyu esas olarak dip yapısı anlamak, kayaları bulmak için kullanmanızı öneririm. Bu arada dip ile tekne arasında kalan ve orta suda yüzen kupez, istavrit v.s. balıkları etkili olarak algılayacaktır. Ayrıca 30 m ve yukarısı derinliklerde kayalık dip yapısı olan bölgelerde dipte gezinen orta boy balıkların çoğunu algılayamayacağını bilmenizi isterim. İyi avlar.
Balık bulucunun otomatik yorumlamasını kapatın. Zaten o bir işe yaramaz. Sabit duruyorken, ekranda hilale benzeyen, sivri uçları aşağıya bakan bir şekil oluşursa, balık olabilecek bir şey, ama deniz anası, poşet, küçük bir larva sürüsü vs. de olabilir, altınızdan geçti ve gitti demektir. Ne tarafa gitti? Allah bilir.. Neydi? Bu da biz kullar için gaiptir.. Basitçe, size olan mesafesi, yana doğru, görüldüğü derinliğin, koni açısının tanjantı ile çarpımıdır. 200 kHz cihazınızın koni açısı 20 derece, tanjantı 0.36 olduğuna göre, 30m derinde görmüşseniz, balık sizden en az 0.36 x 30m = 11m ötede demektir. Bu yüzden, bu tür aletlerden balık bulmakta randıman alamazsınız. Zira, ancak sizden işte bu çarpım değeri kadar uzaklaşana dek balığın varlığını göremezsiniz. Yani, tam ortada, aha balık diye gösterdiği an, aslında balığın çoktan altınızdan geçip gittiği andır. 200 kHz cihazın difraksiyon yeteneği 4cm civardır. Bu da, 4 cm'den büyük şeylerin eko sağlayabileceği demektir. Yani, 4 cm'lik 50 balıktan oluşan bir sürü, tek bir cisimmiş, balıkmış gibi gösterilebilir. Bu alet, böyle bir sürü içindeki küçük balıkları ayıracak alıcı düzeneğine sahip değil.. Otomatik şeyleri kapatın. ekranı gözetleyip, kendiniz bir şeyler çıkarmaya çalışın.. küçük balık sürüleri, genelde, dağlık bir görünümde, karlanma gibi bir bulut şeklinde görülür. Buna burun kıvırmayın, zira bu küçük balık sürüsünün altı, büyük avcıların pek sevdikleri bir yerdir. Sürünün hemen altına yemi indirebilirseniz, bingo yapabilirsiniz.. Kaldı ki, üstteki bu bulut, alttaki büyük balığı zaten sonardan gizleyecektir.. Bir GPS bulundurun. Gezdiğiniz yerlerin derinliğine bakın ve not alın. Eğer, evvelden 70m dernilik olan yerde, 60m derinlik görürseniz, bu büyük ihtimalle orayı basmış bir sürü demek olacaktır..
sevgili sertan bende de bunun bir ust modeli var ama daha acip kullanmadim,ben de sana bir sey sormak istiyorum,alete bagli olan bir ucu kirmizi bir ucu siyah kablo var,onlari nereye bagliyorsun,yani alet enerjisini nereden aliyor,ben ingilizce ogretmeniyim ve ingilizce olan kullanma klavuzundan bunu anlayamadim)bir tek o yazmiyor cunkualetle ilgili sorularini madde madde yazarsan cevaplari tercume eder gonderirim,tesekkurler, selamlar