Balik Bulucu öneriniz Lütfen….

Konu, 'Takım Çantası' kısmında Twenn73 tarafından paylaşıldı.

1. Twenn73

Twenn73 Okan Yazıcı

Yeni fiber bir tekne (4,50 Mt / Mercury 25 BG.) aldım bir de buna çok da pahalıya kaçmadan iş görür bir balık bulucu almayı düşüyorum aşağıda belirttiğim iki model arasında kaldım. Siz Değerli dostlarımın önerilerini tavsiyelerini bekliyorum.

Humminbird Piranha MAX160 balık bulucu

GARMIN FISHFINDER 90 BALIK BULUCU

2. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Okan, nereden yazıyorsun?

Bahsettiğin modellerin ikiside balık bulmada pek başarılı değildir. Ama başka işlere yarar, size doğrudan balığı gösteremez fakat balığın olacağı yeri gösterebilir, bunu da nispeten daha düşük başarımla yapar.

İki modelden, Humminbird biraz daha iyi netice verir. Katalog değerleri sizi yanıltacaktır, bunlarla tercih yoluna gitmeyin. Humminbird'in makul çalışma alanı, 50m derinliğe kadar, az akıntılı bölgelerdir. Diğeride bundan farklı değildir gerçi. Ekrandaki balık işaretlerini önemsemeyin. Zira, çoğu zaman balık olur, o işaretler olmaz. İşaret varsa, balık olduğu da kesin değildir zaten. Ama balık işaretleri bolca gösteriyorsa, orada bir sürü ufak, büyük, karides, yosun, plankton vs. var demektir ki, zaten balıklar böyle şeylerin ardında gezer.

Son olarak bu modellerin zorlu açık deniz koşullarından ziyade birer göl modeli olduğunu ekleyeyim. Deniz için iyi netice verecek aletler maalesef bir hayli daha pahalı oluyor.

Birde, bütçenizi biraz kontrol edip, GPS'li bir alet alırsanız, her durumda çok daha iyi olacaktır.

Denizde bu alet, daha ziyade kerterizin 3. boyutu gibi fayda verir. Bildiğiniz yere gider, aha burada 35m'de taş vardı der, derniliğin 35 m gösterdiği yere oltanızı atarsınız. Patır kütür balık çekersiniz, ekranda bir şey yoktur, bazen çektiğniz balık yaklaşınca ötmeye başlarlar, yani balığı ancak siz tuttuktan sonra gösterirler :)

3. Twenn73

Twenn73 Okan Yazıcı

SKOYLU arkadaşım bu güzel yazın için teşk.ederim çok aydınlatıcı oldu sağol. Çok yabancıyım inan bu balık bulucu olayına ama balık hevesim var bunu da denizde rastgele bir yere gidelim de olta atalım şeklinde yapmak istemiyorum bu açıdan bir tane alayım diyorum bu cihazlardan dediğiniz gibi GPS li olarak nasıl bir cihaz (marka model) önerirsiniz tavsiyenizi önemle takip ediyorum. Saygılar. Bu arada ben Mersinden yazıyorum. :)

4. eskina_man

eskina_man Murat

En İyi Avı:
    canlı bırakma yaptım, hala bekliyorum.
    hadi birde ben şahsi fikrimi söyleyeyim, müsaadeniz olursa

Hani amatör ruh?? hani gidip oltayı atıp o heyecanla balık ne zaman vuracak bekleyişi? Hani bu sefer olmadı ama bir sonraki sefer olacak bu iş kesin olacak ümidi?

Balık bulucuyla bulunan ve tutulan balığın , gidip balık restaurantta pişirilip önünüze getirilen hazır balıktan ne farkı var??
    Saygılar

5. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Sevgili Murat, şuna dikkat et. Balık bulucu sana balık olduğunu göstermez. Balığı tutmanı da sağlamaz. Sadece seni koca denizde doğru yere götürmeye yarar. Ötesi sana kalmıştır.

Ne balık var dediğinde balık olduğuna emin olabilirsin. Ne de yok dediğinde olmadığına. Amatör için bu aletler balık bulma değil, suyu okuma faydası sağlar.

Peki ne işe yarar? Boğazda mesela, bakarsın, termoklini görürsün. Kaç metrede, 18m. Haritadana bakarsın, derinliğin 18 metre den az daha yüksek 17-18 arası olduğu düzlük nerede var? Sarayburnu'nda mı? Hah, lüferler işte orada.. Git, aç aleti bak, sana hiç bir şey yok diye gösterecek. Ama baktın ki termoklin çıkmış 17m'ye. Sarayburnu dibini tuzlu su basmış, hiç arama orada lüferi..

Bu bir örnek elbette. İşte balık bulucu bunu kolaylaştırır, sağlar. O derniliği görmeni, bulmanı vs.

Bir gırgırın olsaydı. Gezerdin, bakardın, altında bir bulut görürdün. Çevir orayı. Düşünme hiç. Ne olur? En fazla çaça sürüsüdür. Hamsidir. Yada lüferdir, her neyse. toplar geçersin. Yüzlerce m2 alanı, orayı olduğu gibi çevirme şansın var. Ama olta için bu söz konusu değil bile zaten. Onun var diye gösterdiği 40m dernilikteki balık senden 20m ötede olabilir, herhangi bir yöne. Sen tam altımda sanırsın, o olur başka bir yerde ve mesela sancaktan 10m açığından gelir ve geçer gider.

Kısaca, balık bulucu, amatör için balık bulmaya yaramaz. Sadece doğru yeri bulmaya yarar.

6. eskina_man

eskina_man Murat

En İyi Avı:
    canlı bırakma yaptım, hala bekliyorum.
    Sağol abi, yazını hiç okumadım bile, ne işe yaradığını biliyorum, son 12 yıldır, marine sektörde çalışıyorum, deniz üzerinde hareket edebilen tüm araçlarda kullanılan, tüm malzemeleri çok iyi tanıyorum, lütfen bana ders verme, ben fikrimi söyledim , sende fikrini söyle fakat " AMA MURAT" diye başlama bunu yapmaya,

suyuda okumak istemiyorum, termoklini de görmek istemiyorum, derinliğin ne kadar olduğuda beni hiç ilgilendirmiyor,

Ha ben nemi yapıyorum, ya Allah bismillah hadi hayırlısı diyerek evden çıkıyorum, gidiyorum kısmetimi bekliyorum, zaten kısmette varsa balığımı alıp geliyorum , yoksa zaten yapacak birşey yok,

Bir kez daha söylüyorum sayın Serdar abi, aynı konu altında yazışıyorsak, gel paşalar gibi kendi yorumunu koy, benim yorumumu malzeme ederek başlama,

Saygılar

Son düzenleme: 19 Kasım 2009
  7. Twenn73

Twenn73 Okan Yazıcı

SKOYLU arkadaşım bu güzel yazın için teşk.ederim çok aydınlatıcı oldu sağol. Çok yabancıyım inan bu balık bulucu olayına ama balık hevesim var bunu da denizde rastgele bir yere gidelim de olta atalım şeklinde yapmak istemiyorum bu açıdan bir tane alayım diyorum bu cihazlardan dediğiniz gibi GPS li olarak nasıl bir cihaz (marka model) önerirsiniz tavsiyenizi önemle takip ediyorum. Saygılar.

8. pride75

pride75 Onur Aydoğan

Favori Kamış:
    x
    En İyi Avı:
    ...
    tekne denizde veya limandamı yoksa karaya mı cekiyorsun? Eger karaya cekeceksen portatif alman gerekir. Eger tekne suda ise portatife gerek yok. Bende 2.yi almak zorunda kaldım. Ne garmin 160c renkli ekran dual beam iyi veya humminbird poartatif cantalı (ben kullanıyorum) gayet guzel is yapıyor. Oda cift acılı dogru dip yapısını gosteriyor. Bu aletler derinlik ve dip yapısı bilgisinde ise yarar. Balıkları yanlıs gosteriyorlar Zira suru balıgında ıse yarar.

9. Twenn73

Twenn73 Okan Yazıcı

GARMIN Fishfinder 140 nasıl iyi bir cihazmıdır deniz için alınabilirmi arkadaşlar bilgileri paylaşırsanız sevinirim.