Arkadaşlar bu başlık altında ilk defa kullanmaya başlayanlar(benim gibi) yada az tecrübesi olanlar için tecrübeli arkadaşların görüş ve bilğilerini paylaşarak belli bir seviyeye ulaşma ihtimalimiz olabilirmi.her ne kadar kitapcıklarında anlatılsada güçlü sinyal dönüşü felan gibi insan denize cıkınca birşey anlayamıyor hatta varsa elimizdeki görüntüler eşliğinde zemin tespiti tahminlerimizi yorumlayabiliriz.bu şekilde umarım en başta ben olmak üzere bir çok kişiye ışık tutatacktır görüşleriniz. ben bir resim ekliyor ve yorumlarınızı bekliyorum
Gödrüğüm kadarıyla siz yerinizde duruyorsunuz. Hava tahminen yağışlı ve/veya dere ağzı gibi bir yerlerdesiniz. Altınızda balık var mı? Olabilirde, olmayabilir de. Derinlik 203 ft, yani 70 metreye yakın. Bunda çıkarılabilecek bilgiler bunlar. O dibe yakın yeşil şeyler herhangi bir şey olabilir, tahminen denizde yüzen çeşitli pislikler veya farklı su kütleleridir. Yosun, kayalık, balıklar vs. olduğunu söylemek güç. Eğer burada hareket halinde olursanız veya cihazın ayarlarını optimize ederseniz, daha iyi netice alabilirsiniz. Yetmiş meterlik bir yerde, termoklin ve haloklin olmaması pek mümkün değil. Böyle bir şey gözlenmiyor ekranda. Demekki alet onu göremiyor, ya ayarları düzgün değil, ya alet pek iyi bir şey değil.
Serdar bey bu tarz balık bulucularda en basit şekilde dip yapısını nasıl anlarız.en basit ip ucu sert zemin yada taş için nasıl bir sinyal olur.ilğinize teşekkürler.
Bunu anlamak güçtür. Orada gördüğün en ince çizgi, en azından 10m bir daireye tekabül ediyor. O çizgi, 10m liak alanın ortalaması gibi bir şey. En iyisi hareketli olmak ve bilinen yerlerde biraz talim yapmaktır. Elinizdeki modelin çeşitli özellikler, frekans, ayna, montaj, yaptığınız ayarlar vs. bunları anlayacak küçük farkları belirler. Bu farklardan dibi okuyabilirsiniz. Eriştelik alanda, dip ekosu son derece güçlü gelir. Güçlü ve kalın bir bant görülür. Yumuşak alanda ise, dip ekosu daha geniştir, nispeten zayıftır. Kayalık alanda ise, dip ekosu belirgin iki çizgi oluşturur. Bazen iki hat, bazense iki şeridin arasında bir çizgi gibi ortaya çıkar.
Özellikle derin suda (>20m), bu çok yanıltıcı olur. Bazen bri deniz anası olabilir. Ama daha önemlisi şudur. Bu balık olması muhtemel şekil ne kadar derinde ise, sizden o kadar uzak olabilir. Yani, 25m derinde gördüğünüz bir balık sembolü, sizden 10m ötede de olabilir. İşin daha kötüsü, siz onun 10m ötesinden geçip gidiyor olabilirsiniz, bunu da farketmezsiniz.
Kullandığım balık bulucunun o kadar hata yapacağını zannetmiyorum benim sorunum balık bulmada değil aksine balıkları 3 değişik boyda veriyor ve hemen hemen hiç yanılmıyor. benim sıkıntım dip yapısını anlayamamk.kullandığım model hummınbırd 997 csı
Dip yapısını anlamak için ekrandaki resme bakmayacaksın. Orada bir resim yok. Yani dibin yan kesidinin resmi değil o. Dip yapısını anlamak için çizgilere bakacaksın. Çizgi, yukarından aşağı tek bir hat. Bu hattı inceleyeceksin. Çizgi, resimdeki yukarıdan aşağı olan o kırmızı hat. Eğer zemin kayalıksa, önce kayanın tepesinden, sonra da dipten bir eko gelir. Böylece dipte iki çizgi oluşur mesela. Anlatması pek kolay değil, biraz resim, şekil vs. lazım. Sonardan resim almak zaten bir mesele. Birde kumluk olursa böyle olur demek için teknede olmak, balık bulucusu olmak ve kumlukta olmak gerekiyor. Biraz bakınayım, uygun resimler vs. bulurum herhalde, bir konu açar eklerim, yorumlarınızı yazarsınız.
Yazdığım mesajları sildim, ama yine dayanamadım. Lütfen Serdar reis, şu yazdıklarına sen inanıyor musun? Yıllarca ekosaunder kalibrasyonundan para kazanmış, ekmek yemiş biriyim.
Ben hummınbırd ün kendi saydasından iki adet görüntü buldum. http://img397.imageshack.us/img397/6105/t400x5e6e34e653c42215f4.jpg http://img61.imageshack.us/img61/7950/t400x7e6e34e653c42215f4.jpg
Vallahi Yakup Hocam, ben kendi çapında sonar cihazı için yazılım filan yapan, testlerini vs. hazırlayan biriyim. Balık ile balık olmayan ayırsın diye algoritmalar filan geliştiriyorum. Dip yapısı için pasif sonar modu geliştiriyorum, otomatik kalibrasyon sistemleri filan geliştiriyorum vs. Kendi çapında sonar imal etmeye, mevcutları geliştirmeye, yenisini icat etmeye çalışan garibanın biriyiz işte Hocam.. Çok fazla tecrübemiz de yok. Masamızdaki 30 kadar modelden filan başka pek bir tecrübemiz yok sayılır. Bu kıt tecrübemizle dilimiz döndüğünce bir şeyler söylemeye çalışıyoruz. Konu bir hayli karmaşık geliyor bana, daha basitleştiremiyorum. Ama anlaşılmayan ve yanlış olan neyse, gösterirsen ben gibi bir yarım akıllıya büyük hayır etmiş olursunuz Hocam. Hem üzerinde tartışırız, bir şeyler çıkarırız.
Herkese kolay gelsin ben bir gps balık bulucu almak istiyorum marka model yardımında bulunurmusunuz şimdiden teşekkürler.
Konu aslında gayet basit ve net. Çok güçlü cihazlara gerek yok. olay altınızda kı balığı kaçırmayacak ürkütmeyecek bir basit cihazdan ibaret olmalı. Hatta siyah beyazda olur. nedenı. 600 Watt güç gönderen bir cihaz yaklaşık 100 mt kadar balığı ürkütmez ama 1 kw 2 kw lik bir cihaz ürkütür ve altınızdan dağılmasını sağlar. bu ekran görüntüsünü verdiğiniz cihaz ise FURUNU FCV-620 muhtemelen ve 203 ft derinlik diyor. surat mph ile gösterilmiş. sıcaklık ise temp 2 kademeli f ve C olarak değiştirilebilir. orda derinde gördüğünüz kısım yemlik balıklar. dip yapısı ise düz bir zemın ustundesınız. 3. resimde teknenın duruşuna göre dibe transducer (Ayna) nın açısı bu cihaz 50/200 lük bir cihazdır açısal olarak. ve 2. resimde ise balıkları gösterıyor.