iyi geceler MOONSTAR FISH FINDER BALIK BULUCU bu marka balık bulucu ile yeşilırmak ta yayın balığı bulabilirmiyim.Kumlu bir akarsuyumuz var ve bolca agaç diplerinde inlerde ve toprak altında yayın balığı bulunuyo mantarlı oltayla av yapmak istiyorum bu alet işime yararmı bilgisi olan varsa yardımcı olsun yada hangi marka balık bulucu kullanmalıyım
Evet teknoloji artık iyice gelişti...Artık balık bulucular balığın nerde olduğunu bile gösteriyor bizlere...Peki şunu sormak istiyorum acaba doğayla bu kadar iç içe yapılan bir uğraşta hayatımıza bu kadar teknolojiyi sokmamız doğrumu_? Balığın nerde olduğunu balık bulucudan bul oltanı at balığı çek...Ne kadar zevkli... Bir koya gittin balık varmı yokmu bilmiyorsun oltanı atıyorsun 1-2 saat kadar sonra uzun uğraşlar sonunda balığı sonunda çekiyorsun...Bu mu zevkli diğeri mi _? Emeksiz yemek olmaz biraz çaba sarfetmek biraz yorulmak bence bu işin en büyük zevki...O yüzden nacizhane fikrim teknolojiyi bu kadar avımıza sokmasak daha iyi olur diye düşünüyorum.
Peki son teknoloji makineleri, kamışları, acayip sağlam misinaları, süper çelik iğneleri vs. kullanmamız doğru mu? Eğer böyle düşüneceksek, suya atlayıp ellerimizle tutmamız lazım balıkları, sadece ve sadece.. Genel olarak, balık bulucular, nehir ve dereler için yapılmış aletler değildir. İlk ve büyük sorun, derinliğin az, su yüzeyinin stabil olmayışıdır. Otların altında saklanan balığı da göstermesi pek mümkün değildir... Kısaca, bizimki gibi sığ ve küçük nehirlerde balık bulucu hemen hiç verimli olmaz.. Ganj veya Orinoco gibi bir nehrimiz olsa, hadi neyse..
Ben bu konuda Kubilay kardeşime katılıyorum. Bu olay birine hııı deyip parmak sallamakla parmağı direk göze sokmak kadar farklı durumlar.
Tam tersine.. Teknolojik destek olarak kamış veya misinanın balık avına desteği, balık bulucudan çok çok daha fazladır.. Balık bulucu,ancak çevirme ağ (gırgır) gibi imkanları olan ticari balıkçılar için, maliyeti azaltma, boşa kürek sallamama noktasında pratik bir fayda sağlar. Amatör için sorun, balığın olduğu yeri bulmaktan ziyade, balığı tutmaktır..
Serdar bey ozaman mağara döneminin insanları gibi en ilkel yöntemleri kullanalım, bizler amatör balık avcılarıyız birtakım şeylerin bizlerden uzak olması gerektiğini düşünüyorum bana sorarsanız olta yerine sadece misina ve kancadan yani el oltasından aldığım hazı hiçbir av malzemesi veremez çünkü balığın yeme vurmasındaki o elimizi titretmesindeki haz hiç birşeyde yok. Balık bulucu sizlerinde belirttiği üzere bu işi ticari yapanlara uygundur ki bunu bile tasvip etmiyorum. çünkü ya nasip demek nerede elinle koymuş gibi ne var ne yok toplamak nerede , herne iş yapılırsa yapılsın o işin ahlakına saygılı doğasına koruyucu şekilde yapılmalıki devamlılık sağlanabilsin. Bu tüzden balık bulucu gibi şeyleri midem kaldırmıyor.
Yardım Arkadaşlar lütfen açmış oldugum konuya yardım edin kıyıdan ve akarsuda mantarlı olta ile sögüt diplerinde balık avlıcam yazmış oldugum marka balık bulucu benim işimi görür mü iyi günler
Bende sonuna kadar katılıyorum bizim düşüncelerimiz aynı paralelde mutlaka biraz yorulmak biraz emek sarfetmek herşeyden tatlıdır...Avımıza zaten yeterince teknoloji girmiş bir yerlerde buna dur demek lazım geliyor...İşte bir yerlerden birisi de burası BALIK BULUCU... Hepimiz öyle demiyormuyuz ya nasip deyip çıkıyoruz ava oltamıza ne düşerse...Yoruluyoruz bitap düşüyoruz ama kafamızı rahatlatıyoruz zevk alıyoruz hayatın stresinden uzaklaşıyoruz...Bu herşeye değmezmi Allah aşkına...
Sorun sizin balık bulucunun ne olduğunu bilmemenizden kaynaklanıyor.. Siz, balık bulucun, aha aha, tam şurada, şu tşaın dibinde, oltayı şöyle at, yakala dediğini düşünüyorsunuz.. Örneğin derede... Eh, söyledik ya: "Kısaca, bizimki gibi sığ ve küçük nehirlerde balık bulucu hemen hiç verimli olmaz.." Neyse, neymiş, balık bulucu balık tuan eden bir şey değil. Amatör balıkçıya faydası, derinlik, termoklin gösterme filan gibi şeylerdir. Ticari balıkçıya faydası ise, "altında bir şey yok, kesin" demesidir. Bir şey var diyorsa, %20 boş çıkar, %80 olmadık bir balık, denizanası filan çıkar.. Ama asıl önemli olan şey şudur.. Galatada çapari ile istavrit tutarız.. İstavritler yarımşar gelir. Bu, balık bulucudan daha kesin olarak, altınızda lüfer var demektir. Hadi, tutun o lüferi tutabiliyorsanız da görelim.. Palamutlar, gözümün önünde, 10m mesafede suyun üstünde hopluyor, hamsiyi çevirmiş kıyıma girişmişler.. Hadi tutunda görelim. Çok gözümle gördüğüm, varlığından balık bulucudan yüz misli fazlasıyla emin olduğum balığı tutamadım.. İşte amatörün sorunu budur.. Bu sorunu gidermeye, balık bulucu filan zerre katkıda bulunmaz.. Beyinlerdeki yanlış, "balık yok, ondan tutamıyorum" şeklindedir.. Ama gerçek, balık oradadır, sizin yeminizi, misinanızı vs. beğenmez, ondan tutamazsınız şeklindedir. Bu düşüncede olunca, sanki balık bulucu ile balık var, gördük ya, tamam tutacağız artık gibi düşünülmektedir..
Serdar bey siz benim ne anlatmak istediğimi tam olarak anlayamamışsınız, mesela ben gümüşyakada kıyıdan kiloluk mırmırları alana kadar kimse kıyıya yakın bölgelere ağ atmazdı nasılki bendeki balıkları gördüler inanın sahile 50 metre yakınına kadar ağ sermeye başladılar. Sizinde verdiğiniz birtakım doğal balık buluculardan biriside ben olmuştum , bizim sorunumuz avın yeri tesbit edildikten sonra toplu katliama uğramaları, bu sene niye doğru düzgün mırmır çımıyor derseniz ben sorunun bu belirttiğim nedenlerden dolayı diyorum.
Bu muhakkak bir neden ama asli neden değil.. Asli sebep, Marmara'nın geçen sene ölmüş olması.. Marmara biraz anka kuşuna benzer, kendini küllerinden yaratabilir. Yeterki, daha fazla boğulmasın.. Geçen senelerdeki o lez denen kabus, ölüp marmaranın dibini de boğunca, artık dip balıkları için marmaradaki opek çok yerde olmanın bir anlamı kalmadı.. Havalar bahtımıza güzel gidiyor.. Rüzgar vs. bol.. bu su hareketlerini, gelgitleri, seiseleri filan çoğaltır, o pisliğin arınmasına büyük katkısı olur.. Ama biz gene denizi azotla, pislikle beslemeye devam edersek, bunun sürmesi kaçınılmaz olacaktır.. Ve bunun balık bulucu ile olan ilgisini kuramadım nedense...
Balık bulucu ile olan ilgisi balığıntesbit edildiği noktayı çevirip ne var ne yok toptan kaldırmaları , bunlara denizyıldızı salyangoz yengeç ve da ismini sayamadığım birçok canlınında içinde bulunduğu katliam.
Peki bunun amatör avcılıkta balık bulucu kullanımıyla alakası ne? Soru bu.. Ama sorun bu değil.. O adamlar eskidense denize dinamit atıveriyorlardı, işi öyle çözüyorlardı. O açıdan balık bulucu nispeten daha faydalı oldu.. Ama, şu anda, bahsettiğiniz gibi öyle eliyle koymuş gibi balığı bulacak olan bir balık bulucu yok zaten.. Balık bulucu olmayınca, ağ atmayacaklar mı? Hatta, daha gözleri dönmüş olacağından, daha çok ağ atıp resifleri kürümeyecekler mi? Hatta hatta, daha kötü şeyler yapıp, bir tutacağız derken binlerin ölümüne sebep olmayacaklar mı? Bence, balıkbulucuyu yasaklarsanız, o adamların daha şok balığı telef etmesine, daha çok zarar vermesine vesile olursunuz sadece.. Adamların macera filand erdi yok.. Onlar için balık = para.. Onlar balık avlamıyor, para çıkarıyor.. Ve malum para için insanlar her bir şeyi yapar.. Onun çözümü başka bir yerin konusu, buranın değil..
Bahsettiğim noktadaki ağ kullanan insanlar üstelik yazlıkcılar yani balıkcı değiller ve sahil yolunda kilosunu 3 liradan satıyorlardı şimdi bu insanların paraya yani 3 liraya muhtaç oldukarını sanmıyorum , öyleyse bu hırs nedir.
Para hırsı ile, paraya muhtaç olmak başka şeyler ismail.. Çevrene bakarsan, para hırsı olanları, paraya muhtaç olmadıklarını görürsün.. Zaten, para hırsı olan birini paraya muhtaç kalmayacağı da açıktır: O hırsla zaten ne eder, tutar, paraya muhtaç kalmaz.. ama ihtiyacından fazlasında olur gözü.. Paraya tamah etmeyen, para hırsı olmayan adam, parasız adam olacaktır doğal olarak.. Bu başka bir sorun, tartışalım, ama burası yeri değil..
konu gerilmeye başlamış arkadaşlar lütfen daha sakin olalım¿ balık bulucunun amatör balıkçıya sağlaması gereken fayda (kanımca) ilk defa av bölgesi arayanlar için veya gps sayesinde eski av bölgesine gidebilmesi olmalıdır SAYGILARIMLA
Kulanmasini bilen icin büyük katki saglar balik bulucu,tabiki suyun dibindeki baliklari bulmak icin degil ama suyun altindaki dip yapisini anlamaya cok yararli bir alettir,bir kere cok iyi derece balik bulucu olmazsa istediginiz verimi alamazsiniz balik bulmada,dip yapisini anlamaya,suyun derinligini görmek icin kulanacaklara tavsiye ederim,dip yapisini anlamak icin iki careniz var,ya balik bulucu ile yada dalgic olarak suya dalarak kendinize bir harita olusturursunuz...
Turkiye genelinde kullanilan (ticari olarak) en pahali ve en cok kullanilan balik bulucularin marka ve modellerini bilen varsa ve yazarsa sevinirim.
Turkiye genelinde kullanilan (ticari olarak veya teknelerde "amator veya profesyonel" kullanilan) en pahali ve en cok kullanilan balik bulucularin marka ve modellerini bilen varsa ve yazarsa sevinirim.