BALIK BULUCULARI NEKADAR DOĞRU YORUMLUYORUZ?

Konu, 'Tekne Donanımı ve Bakımı' kısmında Erhan ALKAYA tarafından paylaşıldı.

1. Erhan ALKAYA

Erhan ALKAYA Erhan

Bu şekilde bir başlık altında ,balık bulucularımızın eksilerini artılarını konuşup balık buluculardan nasıl maksimum şekilde faydalanırız bu konuda tecübesi olan arkadaşların katkıları olur umarım..
    öncelikle kendi balı bulucum dan bahsedeyim....
    1 dipten gelen kırmızı mercanlar balık bulucuda gözükmüyor neden ?
    2 patlakgöz balıklar yine yazmıyor ?
    3 takip ettiğim kadar yanımda büyük bir gırgır teknesi vardı jigle çalışıyordum... ben balık göremezken,, yanıma botla gelip yakaladığın balığı tekneye çekme altında çok büyük bir sürü var hareketlenmesini bekliyoruz dediler ben bu sürüyü sonarda farketmedim.....
    Hiç balık göstermiyor demiyorum genellikle yazmıyor..........
    (GARMİN 500 )

2. kıyıdan balık bulucu

Benim bu konuda merak ettiğim birşey var; kıyı balıkçıları da düşünülerek üretilmiş balık bulucu varmı. Balığı görmekten ziyade, örneğin 50 m ilerisine kadar su altı yapısını, derinliği gösterecek olan. Özellikle tatlı suda çok önemli bence. Marker şamandıralı oltalarla bazen saatlere varan etüdleri ortadan kaldırmış olurduk.

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 14 Mart 2012
  3. Erhan ALKAYA

Erhan ALKAYA Erhan

benim bildiğim Humminbird SMARTCAST RF 25 diye birtane vardı....

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 14 Mart 2012
  4. Cihan

Cihan Yetkili Kişi

AMATÖR BALIKÇILIKTA TEKNOLOJİK GELİŞMELER VE TARTIŞMALAR

Adı altında, bir arkadaşımız daha önce bir konu başlatmış. Bu tür cihazlar, etik mi, amatör ruha uygun mu, değil mi, lütfen ilgili başlık üzerinden devam edelim. Mükerrer içeriklerin tekrarlanmaması adına, forum düzeni için bu, gereklidir.

Anlayış gösteren arkadaşlarımıza teşekkür ediyor ve ilgili mesajların, yukarıdaki başlığa taşındığını bildirmek istiyoruz.

5. nicholai hel

nicholai hel Aykut

Arkadaşlar balıkbulucudan isteyen hoşlanır, istemeyen hoşlanmaz.
    Çapari avından da isteyen hoşlanır, istemeyen hoşlanmaz.
    Ama "Çapari takımı nasıl hazırlanır?" konusunun altına "ben çapariden hoşlanmıyorum." yazmak ne kadar anlamlıysa buraya da benzer yorumlar yazmak ancak o kadar anlamlı kalıyor ne yazık ki.

Sonuç olarak yasadışı bir av yönteminden değil, imkanlar dahilinde kullanılan bir yardımcı ekipmandan bahsediliyor. Bazı av türleri için neredeyse olmazsa olmaz sayılabilecek bir araçtan bahsediliyor. Bu konudaki olumlu/olumsuz düşünceler için gerekirse ayrı bir başlık açılıp konuşulur. Kaldı ki daha önce başka yerlerde ve hatta bir üst konuda yeterince tartışılmış da.

Burada konu 'bu ekipmanı nasıl verimli şekilde kullanırız' üzerine ve Erhan abi'nin en son verdiği av raporuyla da bağlantılı olarak oldukça faydalı olabilecek bir konu olduğunu düşünüyorum. Herkesin fikrine saygım eşittir ama bundan sonra rica ederim benzeri tartışmayı uzatmadan, bilgisi olanlar konu dahilinde cevap vermeye özen göstersinler. :)

Örneğin Garmin 500 kullanıcısı varsa konu sahibinin sıkıntılarına çözüm olabilecek öneriler, ayarlar verirse güzel bir başlangıç olacaktır.

Yavuz abi'nin sorusunun cevabı da birçok arkadaşımıza faydalı olabilir. Portatif balıkbulucular var ama kıyıdan ne kadar etkili çalışırlar tam bilemiyorum.

Herkese saygılar, sevgiler...

Düzeltme Notu: Moderatör'ün uyarısıyla eşzamanlı yazılmıştır. Uygun görülmezse kaldırılabilir.

Son düzenleme: 14 Mart 2012
  6. Erhan Bey, bahsettiğiniz cihaz ile ilgili olarak

Teknik Özellikleri:
    Derinlik Kapasitesi : 37 m
    Ekran Çözünürlüğü : 48V x 32H
    Ekran Tipi : STN LCD
    Sonar Frekansı : 125 kHz
    Sonar Kapsamı : 90°
    Kablosuz Kumanda Mesafesi : 45 m
    Su Isısı Gösterimi : Standart

bilgileri verilmiş. Diğer açıklamalarda kıyıdan kullanılabilirliği ile ilgili bir bilgi de yok. Fakat iki özelliği alıp birleştirerek, (Derinlik Kapasitesi : 37 m, Kablosuz Kumanda Mesafesi : 45 m) acaba olta ile maksimum 45 m. ileri atıp kullanılabilir mi diye düşündüm.
    Siz de bunu kastetmiştiniz acaba.

7. Erhan ALKAYA

Erhan ALKAYA Erhan

ben bu cihazın nasıl kullanıldığıyla ilgili net bir bilgiye sahip değilim...sadece bu olablirmi diye düşündüm kullananlar varsa belki bizde öğreniriz...

8. Gökhan Aydınlı

Gökhan Aydınlı Gökhan

Favori Kamış:
    Extreme Cast, Okuma Powerliner
    En İyi Avı:
    İçi mazot dolu, bir bidon
    Kıyı balıkçılığı için gereksiz ve işi mekanikleştiren av avcı ilişkisine uymayan, bir yöntem ve düşünce. Balık bulucuyu kıyıdan kullanma düşüncesini kendi adıma doğru bulmuyorum sağlıklı bir düşünce değil.
    Teknelerde ise malum malesef zaten kullanılıyor.
    Balıkçılık gözlem ve doğanın içinde doğayla bütün olabilmek için bir yolsa bir balıkçı için, balık bulucuyu kullanmak tırıvırı kadar olmasa bile anlamsız ve gereksizdir. Derdimiz etse bir şey diyemem. Derinlik ölçmek için ise başka yöntemlerde kullanabiliriz...

9. Ben birşey demiyorum.idk

10. HakanDurgut

HakanDurgut Hakan

Favori Kamış:
    SavageGear Bushwhacker XLNT 240cm 10-40gr
    Favori Makine:
    SHIMANO Stradic CI4 3000F
    En İyi Avı:
    88cm 4kg Yayın (spin takım ile)
    Yani bu cihazı eline alan istediği her balığı yada gittiği meradaki tüm balıkları yakalayabilme yeteneğine sahipmi oluyor ?
    hiç kullandığım olmadı yada çalışırken görmedim.. ben merakımdan araştırmıştım hiç bir yerde türkçe video bulamadım şöyle çalışır, şöyle balıklar görünür, foksiyonları budur vs..
    insanlar bu cihazı gözlerinde çokmu büyütüyorlar yada hakikaten çokmu etkili cihazlar yoksa insanlar sahip olamadıkları için başkalarıda almasın diyemi kötülüyorlar anlamadım ben :confused:

bu cihazlar hakkında nekadar yeterli bilgiye sahibizki iyi yada kötü diyoruz idk

11. Şimal

Şimal İsa Sivri

Favori Kamış:
    Lineaeffe Surf Mill 4.20
    Favori Makine:
    Daiwa Emcast Plus 5000
    En İyi Avı:
    Balık Avı Dostlarım...
    Kıyıdan balık avında bana görede balık bulucular amatör ruha ters gelir.Tıpkı havuza balıkları atıp sonrada tutmak gibi bir şey olur herhalde...
    Ancak profesyonel balıkçıların sonarla avlanmasıda gayet doğaldır.

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 15 Mart 2012

12. Katılıyorum...
    Konu başlığı da zaten bu konular tartışılsın diye değil, bu cihazlar hakkında bilgi sahibi olan varsa bizi aydınlatsın diye açılmış.

13. Erhan ALKAYA

Erhan ALKAYA Erhan

en azından ben bildiklerimi paylaşayım hatasıyla doğrusuyla.........
    cihazda kurulum yaparken nelere dikkat ettim.....
    1...balık simgelerini balık şekli gözükecek şekilde tutmayıp bulut şeklinde gözküecek ayara getirdi..(baytekinin tavsiyesidir) ve alarmı açık tuttum.

2.eğer 50m ve üstünde ise çift frekans açısını aktif duruma getirdim....ekran 2 ye bölündü.......77 khz ve 200 khz sığlarda 200 khz daha verimli olduğu söylendi(bu da firmanın yönlendirmesiydi)

3.a scope özelliğini açık tuttum anlık olarak dipten gelen sinyalin gücünü daha iyi yorumlayıp ...ona göre verimi artırmayı düşündüm...(.bu özellikte parekete atan teknelerin sahiplerinden izin alarak nasıl parekete döşüyorlar onu izleyerek tespit ettim)

4. tekne eğer duruyorsa ekran kaymasını hızlı ayarladım....hareket halindeyse ekran kaymasını yavaş konuma getirdim(buda baytekin firmasının tavsiyesidir)

5.net olarak öğrendiğim.....kumda olsa kaya da olsa zemin kırmızı gözküyor...kaya zemin sadece daha yoğun ve kalın kırmızılıkta oluyor...eğer yükseltiye denk gelirseniz belrgin bir şekil çıkıyor....

6... yorumlamakta zorlandığım konular su sıcaklığına göre av tahmini?

bu ayarların yanlış olduğu düşünülüyorsa yine de paylaşım yapalım....
    ben esas şunu anlatmak istiyorum..
    daha önceki kullandığım 160 c ile de aynı sonuçları alıyordum... daha çok para vererek aynı sonucu alacaksak orta siklet bir balık bulucuyu değiştirmenin bir anlamı kalmamaktadır...

14. spes35

spes35 Asım Encü

Amatör bir balık bulucu kullanan amatör biri olarak şunu diyebilirim ki;

Balık bulucum
    - Yeni bir yerde dip yapısını ve derinliği,
    - Kerterizimin olmadığı noktalarda balık varlığını,
    - Kerterize gittiğimde doğru yerde olup olmadığımı
    bana göstermeye yarıyor.

Şu ana kadar Orta ve Alt gruplarda satılan hiçbir balık bulucunun Balığı yakaladığını görmedim.

Ben en çok balığın yemi alırken benimle mücadele etmesini seviyorum. Yoksa balığın olmadığı bir noktada saatlerce beklemeyi değil...

15. serwar

serwar Serdar Özdil

Favori Kamış:
    Shimano Catana
    Favori Makine:
    Shimano BBLC
    En İyi Avı:
    CARP CLUB BURSA
    Humminbird RF15 ile tatlı suda diptaraması yapıyorum.Cihaz 90 C lik açıyla tarama yapıyor.Bu durumda 10 metre derinlikte 20 metre çapında bir alan taranıyor.Peki ekranda gözüken derinlik cihazın tam altımıdır yoksa 10 metre ilerideki derinlik midir?

16. kurbagaprens

kurbagaprens Ergin DEMİROĞLU

Favori Kamış:
    Major Craft Solpara 274 up to 50.gr
    Favori Makine:
    Shimano Stradic C3000HGFK
    En İyi Avı:
    1 cm Lepistes
    Açıkcası tartışmaların bir kısmına katılmakla beraber. Sadece dip yapısını görebilmek amacıyla kullanıyorum. Çoğu zaman yanımda olmuyor. Bildiğim avlaklarda pek ihtiyacım da olmuyor açıkcası ama ilk defa gideceğim bir yerde pek sık balığa çıkma fırsatım olmadığından zamandan tasarruf etmek amacıyla almıştım. Beklentim çok fazla olmadığından Humminbird'ün 30 derecelik açıya sahip vasat sayılabilecek bir makinasını almıştım. Yalnız dikkatimi çeken şey 2-3 istavriti bile atlamıyor. Balığın hangi suda olduğu konusunda dahi hiç yanılduğını görmedim. Bu tür cihazların çoğunda hassasiyet ayarları vardır, konu sahibi arkadaşa bu ayarları gözden geçirmesini tavsiye ederim. Ayrıca derinlik arttıkça bu hassasiyetin zayıfladığını gönderilen dalga frekansının zayıflayarak dönmesi dipteki balığın okunmasına engel oluyor olabilir.

Kullanılmalı mı kullanılmamalı mı tartışmalarına ek yapmak isterim.
    Ticarinin kural tanımaksızın 20-30 binliralık makinalarla yasak olan kıyı şeridinde tarama yapması, balığı ininde gafil avlayıp nefes aldırmaksızın üzerine çökmesi sonucu avlaklarımızda dökmelik, kırmalık haricinde balık popülasyonu bitme noktasına gelmiştir. Dolayısı ile amatörün buna en az profesyonel(!)ler kadar hakkı olduğuna inanıyorum. Her ne kadar balığı gösterse de tutup getirmiyor. Tutabilmek yine beceriye yeteneğe kalmış bir durumdur.

17. Erhan ALKAYA

Erhan ALKAYA Erhan

hummindbird serilerinin hasaslık derecesi garmin e göre çok daha başarılı..
    2 cihazı karşılaştırma şansım oldu...bu kanaate vardım..

18. REİS

REİS Mahir Ersin

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Torikler-Kofanalar
    Erhan kardeşim

Genel bilgiler verilmiş, ben de ek yapayım.

Önce 300 dolarlık Garminle 3000 dolarlık (gırgırdaki) cihazdan aynı hassasiyeti beklememek lazım.

Garmin 500, 1900 feet diyor, bu tuzlu suda 700 feete iniyor, sen balıkları kaç metrelerde yakalıyordun?

Sen tek balığı göremediğinden bahsederken, gırgırın, altında sürü var dediğini belirtiyorsun, o sürüyü senin de görmen gerekirdi, göremedin mi?

Ben de (çalınıncaya kadar) bir süre Humminbird matrix 25 kullanmıştım, sonra üretimden kalktı, kesintisiz olarak dip yapısını, derinliği ve varsa balık ( ya da benzeri şeyleri) gösteriyordu.

Arkadaşların dediği gibi balık bulucu balığı tutmuyor, sadece aşağıda bir şey var balık olabilir diyor, daha profesyonel cihazlar kullanan balıkçılar bile çoğu zaman cihazda gördüklerinin balık olup olmadığını ya da ne balığı olduğunu anlayamıyor.
    Bunun için çok gelişmiş cihazlar lazım, onlar da 3 bin dolardan başlayıp 30 bin dolara doğru gidiyormuş, yani bize değil, denizi kurutan endüstriyellere hitap eden cihazlar.

Son olarak, imkan bulursam ben de Garmin Echo 500(veya550) almayı düşünüyordum, senin tecrübelerine göre vazgeçmem gerekiyor galiba, yine bir humminbird mü bakayım dersin.

Selam ve sevgiler, rastgele.

19. Erhan ALKAYA

Erhan ALKAYA Erhan

selamlar ,bu cihaz istediğim peformansı vermiyor diyebilirim...humminbirdlere daha sıcak bakıyorum...

20. Erhan ALKAYA

Erhan ALKAYA Erhan

ayrıca uçuk derinliklerde performans beklemiyorum.. 80 mt ye kadar olan yerleri sağlıklı gösterse yeter ....suyun tuzluluk oranı arttkça sinyal çok daha azalıyor...