Sezon sonuna geldiğimiz şu günlerde sizlere hem memleketim Kayseri'nin Bünyan ilçesinden birkaç kare sunarak gözlerinizi renklendirmek istiyorum hem de aşağıda anlatacağım konuda fikrinizi sormak istiyorum. Suyun nispeten soğuk olması yazın serinlememize yararken içinde barındırdığı tatlısu yengeçleri, az miktarda su kaplumbağaları ve genel adıyla gümüş olarak nitelendirebileceğimiz yemlik balıklarla da çeşitlilik sağlamaktadır. Babamın gençlik yıllarındaki balıklardan ise malesef eser kalmamıştır. Artık sadece belli noktalarda küçük balıklar çocukların su içindeki eğlencesi haline gelmiş, amatör avcılar içinse yemlik kaynağı olmuştur. Son yıllarda su kaynağının başlangıç noktasına yakın yere 7-8 adette alabalık kafesi konmuş olsada buradan kaçan alabalık yavrularının yine fazla büyümesine müsade edilmeden yakalanıp tüketilmesi su açısından zengin olmasına rağmen balık noktasındaki fakirliğine bir çare olmamıştır. Gökkuşağı alasının doğal ortamda özellikle akarsulardaki çoğalmasının etkileri ise başka bir konudur, azalıp çoğalmaları ayrıca konuşulabilir. Kaynağın adı Pınarbaşı olarak adlandırılır ve buradan çıkan su aşağılara doğru bazen derin bir şekilde bazen de sığ bir dere göüntüsünde kısmen menderesler yaparak iki adet havuzu geçer. Bu iki adet havuz yanılmıyorsam yapımı 1950 yıllarda tamamlanan ve Kayseri çevresinde bir ilk olan Bünyan Hidroelektrik santralini besler. En nihayetinde Bünyanı terk ederek Sarımsaklı Barajına dökülür. Bu kadar güzel bir su rezervine sahipken balıktan yoksun boş sulara bakmak beni üzüyor. Acizane bir fikrim de şudur... Sezonu dahilinde gerçekleştirmeyi düşündüğüm soyları günden güne azalan doğal alabalıklarımızdan olan Salmo Platycephalus (Anadolu Alası) dan belirli bir miktarda buraya aşılamak. Bu sayede balıklar için alternatif bir çoğalma alanı oluşturmak fikrindeyim. Sizlere sunmuş olduğum resimlerde alabalığın aşısı için düşündüğüm noktalar yok. İnsan elinin çok uzak olduğu noktalarda bunu denemeyi düşünüyorum. Şimdi genel olarak forumda aşılama konusunun hassasiyetinin farkındayım. Ancak gerçekten bilinen noktalarda balıkların durumu günden güne azalıyor ve ben onlar için bunu denemek istiyorum. Suda doğal alanın yaşamını tehdit edecek turna vb. yırtıcı balıklar olmadığı gibi doğal alaların varlığı ile tehdit oluşturacağı bir yaşam şeklide yok. Ancak ve ancak beslenme zincirinde bolca olduğunu gördüğüm tespit ettiğim yarım veya bir parmak ölçüsünde ufak balıklar var. Bunu başarabilir miyim bilmiyorum, doğal alabalıkların yaşama alanını genişletmenin bir sakıncası olabilir mi? Balıkların bölgeye aşısı yapılırsa tutunabilirler mi? Amacım burdaki niyetimin balıkların faydasına olacak şekilde anlaşılması ve yönlendirilmemdir. Konunun konuşulup tartışılacağı yer tam olarak burası olmayabilir bu konuda yöneticilerimizden yardım bekliyorum. Ama özellikle alabalık avına ilgi duyan, bu konuda fikri tecrübesi olan herkesten, her üstaddan görüşlerini bekliyorum. Keyifli paylaşımlar dilerim..
Çocukluğum,ilk avlarım;Sarmsaklı da Gömeç'in deresinde gecti.Yazdıklarınızı okurken birilerininin balık bırakma haberini alarak oraları talan ettiği canlandı gözümün önünde.Allah yardımcınız olsun.En azından kalbim sizinle...
Mehmet kardeş cümlelerin bizim sevgili Rıfat'ın (point.shot) cümleleri. Konu burada tartışıldı. http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=24076 .
kopyala yapistir yapmis,amaci ne acaba,balik dunyasi basligiyla,yasadigin yer konya,yazi kayseriden bahsediyor..
aslında iyi olur aşılamak,sen aşıla birileri yok etsin,yok ettiği gibi kalmaz balık tutmak bahanesiyle oralarıda pislik yuvasına çeviriirler,benden söylemesi..