Havalar çok güzel gidiyor.Bunun sonucu suların ısınmasıyla balık erkenden kendini gösterebilir mi acaba? Küresel ısınma nedeniyle neredeyse iklimler bile değişecek gibi.Bu sebeple balıklarda bir değişiklik olur kanısındayım. Sezonu açan arkadaş varsa yazsın lütfen.Ancak erken avlanmak balıkçılığa zarar verir düşüncesindeyim.Bu konuda biraz bilgi lütfen.
Kıyı balıkçılığında önemli olan Deniz suyu ısısının yükselmesidir..Bildiğiniz gibi deniz suyu geç ısınıp geç soğur..Buna rağmen havaların güzel güneşli olması ısınmayı çebuklaştırıp balıkların kıyıya gelmesini öne alabilir..Her yöreye,her balığın ayrı ısılarda yaşaması nedeniyle bazı bölgelerimizde erken başlayabilir..Marmara denizi için özellikle kapıdağ bölgesinde 15-16 derecelik su sıcaklığı pullu balıkların(çupra,karagöz,levrek) kıyıladığı dönemlerdir..Ancak unutulmamalıdırki göç balığı olan türler mesafenin uzunluğu nedeniyle her yıl aynı dönemlerde kıyılara gelir..Egedeki levrek şu sıra göç etmeye başladı 10-15 gün içinde boğazdan geçeceğini düşünüyorum.nisan ortası,mayıs gibi Kapıdağa ulaşır
Aydın Bey biz ekibimizle beraber iki haftadır gidiyoruz. tabiri caizse tık bile demedi. hava sıcaklığının son iki haftadır mevsim normallerinin bayağı üzerinde olduğunu hesaba katarsak, bunun başka bir açıklaması olsa gerek. bu açıklamayı bilen arkadaşlardan biri varsa bizde öğreniriz. geçen yıllarda mart ayının 15'inden sonra balık avlama imkanımız olmuştu. hatta geçen sene mart ayının son haftasında kar yağarken tuttuğumu biliyorum. ama martın 15'inden önce geçen senede bu senede boş geldik. belki tutanlar vardır. benim açıklamam altınkaya barajı için. . saygılar
Biz balıkcıların icindeki bu sevda yuzunden havalar az bile ısınsa acaba balık cıkarmı gibi dusuncelere hepimiz kapılıyoruz..zaten kendimize bahane arıyoruz balıga kacmak icin..Ama ben bu mevsimler hic balık yakalayamadım (terkos * catalca) ama mayısta keyifli oluyo.. ASlında mantıklı bi yerde sular ısındımı surec hızlanmalı ama ..ben bunu balık avının yasak oldugu donemlerde dusunuyorum..mesela alabalık avı 1 nisanda acılıyor ama havalar sıcak gittimi balık erkenden yumurta dokebilir o zaman belkide mart 1 de baslamalıdır av sezonu..bunu nasıl anlıyacaz...
Eyüp Bey Ben daha çok deniz balıkçılığınla ilgileniyorum(fırsat ve vakit buldukça ,maalesef o kadar çok istememe rağmen fırsat kolay kolay bulamıyorum) Aslında avcılıktan çok arkadaşlarımla geçirdiğim o sessiz ,doğal ortam hoşuma gidiyor.İnşallah bir organizasyonda biz yaparız tanışırız. Balık havaların ısınmasıyla kendini gösterir diye düşünüyordum fakat öyle olmuyor dediğiniz gibi değişik tarihlerde kendini gösterebiliyor.Geçmiş tarihlerde deniz için söylüyorum balığın başlama tarihi hemen hemen belli idi fakat son yıllarda inanın kış yaz aramak gerekiyor.Saygılar
Hasan Bey Dediğinize katılıyorum ,bizimki maksat havalar güzel olunca biraz piknik biraz avlanmak.Yasaklara tabiki uymak gerek bazen masumane biriki balık tutulabiliyor bazen
Neden yasak zamanı ava gideriz ki? Yasak olduğunu bile bile neden deneme yapılıyor ki. Geçen hafta bende terkos gölünde ailemle pikniğe gittim. insanlar at-çek yapıyorlardı. Ne yapıyorsunuz dediğimde turna atıyoruz dediler. Yasak değil mi? diye sorduğumda "sanki tutuyoruzda yasak olsun" diye hiç hoş olmayan bir cevapla karşılaştım. Kendilerine devam ederlerse jandarmaya haber vericem dediğimde malzemelerini toplayıp oradan gittiler.
alabalık avı Arkadaşlar,benim merak ettiğim bir konu var daha doğrusu sirküleri okuyunca tam anlamadığım konu.Gökkuşağı alabalık avı hakkında ,hani bu balık çiftliklerinden kaçıpda göllerimize yaşayan ve kendi kendine üreyemeyen balık.Bazı avcı arkadaşlar vejandarma 1 nisan da av yapabiliyorsunuz diyor.Sirkülerde ise bazı kapalı orman içi göller hariç yıl boyunca avlama yasağı yok diyor.Hangisi doğru ,hangisine uyacağız.Birde sirkülerden bi haber jandarma problemi var.Arkadaşlardan ricam bu konuhakkında aydınlatıcı bir bilgi verirlerse sevirinirim.
Yusuf Bey Ben size balık konusunda fazla bilgi veremeyeceğim.Jandarma konusuna gelince .Görevli jandarma yetki ve görevini tam olarak bilmiyor malesef.Önce davanızda haklı olacaksınız,yani sirküler ve tebliğlere tam uyacaksınız.Tabi bunu birde görevli jandarmaya uygun bir şekilde anlatmak ve kanıtlamak durumundasınız.Bunun için sirküleri yanınızda taşımak lazım herhalde. Olayı birde ters mantıkla düşünürsek biz avcılık konusunda tam bilinçli değiliz,eğer jandarma korkusu olmazsa yasaklara da çoğu kimsenin uyacağını sanmıyorum.
kardes haklısın zaten olataya balığın vururmasından anlayabilirisn yumurtayı döküp dökmediği ama bu dönem hayvanlar bencede erken yumurta dökcekler küresel ısınma herşeyı etkiledi tatlısuda suan av yapılmaması gerekiyor sizi anlıyorum hayvan yumurtayı dökünce okdar istekli oltaya vurmuyo ama asıl ustalık onu o sekilde yakalamaktır..
arkadaşlar dediğiniz iş pek olası görünmedii bana. balığın yem almaya başlaması sadece su sıcaklığıyla ilgili değildir. mesela baraküda, kalamar, yaladerma ve kolyozda av su sıcaklığından öte ayın konumuyla başlar. yani mevsim olarak çok erkene gelmesi söz konusu olmaz