benim anlamadığım yem takarken iğneyi iyice gömüyoruz yemin iine görülmesin diye peki bu rapaların arkasından sallanan iğneleri balıklar görmüyomu
Furkan kardeşim bence görmüyor.niye dersen kıbrıs oltasını ekmeğin üzerine sardığımız zaman iğnelerin çoğu çok rıhat görünücek durumda olmasına rağmen kefal hop fiye atlıyor
sabit oltalarda bekleyn yemli oltalarda hareketsiz olduğundan görüyor olabilir fakat rapala veya çapari gibi durmadan hareket ettirilen sistemlerde yemi kaçırmamak için direk saldırıyordur avlanma güdüsü daha ağır basıyor sanırım
Balığın türüne göre malumuzdur ki, dikkat ve avcılık kabiliyeti farklılık gösterir. Kimi tür ymi çalar, kimisi kıskanır, kimisi kaçırır kimiside drek löp diye ağızlar, kimiside midesinden geri bile çıkarabilir. Action bir av sitilinde balık canlı yem peşinde bir kovalamacada bulunmakta ve iğnenin sallanmasını doğal algılamaktadır. O balık için yem çekingenliği diye birşey olmaz. Aksine çıkardığı tıkırtılar onun için daha bir cezbedici hale varır. Hedef avdır, gerisi teferruattır o balık için. Bahsedilmiş olunan durağan oltada iğne görünmesi konusu ise durum şöyle özetlenebilir. Bazı türler yemi didiklemeden yutmaz. Didikleme aşamasında ise karşılaştığı sert bir nesne o balığın yemden çekinmesine neden olur yada geri tükürür.
Belkide görüp görmemezlikten geliyodur. Rockchy imzan süpermiş bir yer yanlış ama ( buda benden sonrakilere atasözü olmasın balıkçı sözü olsun dicekdin. (-(-
Balıklar çok iyi görür, ama kancadan tırsan balık bilmiyorum. Kancanın iyice gömülmesine asla gerek yoktur. Sadece bazı balıklar usta yem çalıcı hırsızlar olduğundan, yemi doğru ve sağlam takmak gerekir. Çinekop avlarken kesip götürmiyeceği kadar kuyruk sarkacak şekilde kanca ucu dışarıda bırakırım. Sazanda kanca yerine kancanın yanına bağladığım ipe yem takarım. Ispari ve eşkinada karidesin belinden kancayı geçirip ucunu dışarı alırım. Derinsuda mercan avlarken ve izmaritte yemi derli toplu tutar, kanca ucunu mutlaka yemin içinde sağlam bir yerde bırakırım.
bence her balık görüyordur... Ancak burda ayrılan nokta kurnazlık dereceleri mesela bir levreği ispari gibi kandırmanız mümkün değil... Bilmem anlatabildim mi
Ustaaaaa !!! ne var ne yok... yokmu yeni güzel haberler...? Isparinin irisini dip oltasıyla tutmak en zor işlerden biri. Geneli ince, arada sırada irisi gelmesi olayını hariç tutuyorum. Ama sizin gibi parmak ucu ve gözü balığa alışkın ustalar, bizim mekanlarda kurşunsuz şeytan oltasıyla bu balıkta rekor kırar... Niye böyle söyledim, sebebi şu; 0.15-20 mm misina ucunda bir kanca... kancaya takıyorsun midye yada tekeyi... kaç kişi bu oltayı yemi yırtmadan, 15-20 metre ileri atabilir... Hele ki ıspari az rüzgarlı, biraz ırpıntılı havayı sever... Yani bu oltayı 15 metre ileri atan için irisini avlamak çocuk oyuncağı.
yok be abi bende öyle ince misinaları göremiyorum bile hatta geçenlerde contreller (bekir) ve zimzim (servet) köprüye gidiyoruz diye bir başlık açmışlardı gece saat 00:00 da konuyu gördüm atladım düldüle gittim yanlarına hadi takım hazırlıyayım dedim bendeki en küçük iğne 2 numara sizde malzeme varmı dedim çantayı verdiler elime abi içinden çıkan iğneler 12 numara misine 0.10 saat gecenin 01:00' buyur bağlaya bağlayabilirsen alışkın değilizki benim kullandığım en ince misine 0.20 oda nadirendir genelde dynema ip kullanıyorum iğne desen 1-2 ve üçlü kanca kullanıyorum yani ben ispari işini bırakalı çok uzun yıllar oldu yanlış anlaşılma olmasın ispariyi beğenmediğimizden değil sazanın ve turnanın ve tatlı suyun huzurundan olsa gerek 31 ağustosta 4tane sazan yakaladım 30-40 cm arası idi 7 eylüldede 2 tane sazan yakaladım 40cm üstü idiler ama pek kayda değer bulmadığım için konu bile açmaya gerek görmedim ama iri sazan izleri keşfettim peşlerindeyim
Aytekin aslında her yer aynı. Burada ağ ve insan görmemiş bir kaç yer kaldığı için denizden hala bir şeyler alınabiliyor. Bu senenin avları konusunda da durum aynı. Levrek peşine düştük, ispendekten ötesini görmedik henüz. Zaten tüm yaz boyu yattık. İki haftadır tekrar balık peşindeyim ama ıspari ve tatlısu kefalini aşamadık. Sen yine iyi durumdasın peşine düşecek bir hayalin var. Oysa biz ince misinalara mahkumuz. Neyse; asıl konuya dönecek olursak; levrek gibi balıklarda da balık hassas olsa da, ille de kancanın ucunu saklamak zorunda değiliz. Levrekte eğer çok aç olanlar ve liman levrekleri hariç, kancayı yemi doğal yaşam biçimine uygun (yengeç, mamun, canlı balık, teke vs.) şekilde askıya alacak her tür takılış balık yapar. Uzun oltacılar iyi bilir. kancanın ucunu gömsek de sapı genelde dışardakalır. Bunu balığın ayırt edebilmesi için görmekten öte, balığın kanca ucu ve sapı kavramlarını da biliyor olması lazımmış gibi geliyor bana.