Merhaba arkadaşlar göl veya nehire balık tutmaya gittik balık sepetini yanımıza almamışız 2 gün burada kalacağız tutulan balığı eve götürmeyi düşünüyoruz bu balığı bozulmadan nasıl muhafaza ederiz ama herkes fikrini söylesin cevabını ben sonradan vereceğim inşallah iyi fikirler gelir bilgi paylaşıldıkca güzeldir herkese selamlar rasgele
Selam Metin bey, Bu cevabımı latife olarak algılayınız. Arkadaşlar göl veya nehir kenarında sazlık varsa sazları yaprakları ile birlikte keserek bir sıra yere düzülür daha sonra balıklar üzerine serin yine kamış üzerine örtün üzerini zaman zaman suyla ıslatın oldu size doğal buzdolabı iki günde kalsa balıklara hiçbir şey olmaz tuttuğun anki tazelikte kalır şayet sazlık yoksa tuttuğunuz balığı gazete veya saman kağıdına sarın üzerini ıslatın gölgelik bir yere koyun hiç bozulmayacağını göreceksiniz hepinize rasgele Buda benim cevabım olsun. Kesinlikle "livar" hemde en irisinden, Nedenide şu... Balık bir besindir ve bu besin çok hızlı olarak bakteri oluşturur ve bu bakteriler çok çabuk "toksin etki" yapar. Sabah tutlan balık bile dış hava ile temas ederek akşama kadar bekleme yapması bile çok sakıncalıdır. Saygılar.
Selam metin abicim bizim ekip balığa termosumuzu ağzına kadar buz doldurmadan çıkmayız bize yaklaşık 1 tam gün gider akşama kadar da soğuk içecek sevrisi yapılır gelelim sizin sorunuza tahminim arkadaşlarında dediği gibi balık öldükten sonra içini temizleyip nemli bir bezle altını ve üstünü örtüp devamlı ıslatarak göngede durur sanıyorum
selamlar metin abi aynı durum geçen bizim başımıza geldi. buldugumuz çözüm, ince bir tahta barçasına kalın bir misina ile dügüm atın. çubuk şeklindeki barçayı balıgın solungaçlarından geçirip agzından çıkarın ve misina nın diger ucunu saglam bir yere baglayın. bu yöntem için bazı ekipmanlar var ama hazırlıksız yakalandıgımız için böyle yapmak zorunda kaldık bu şekilde balık günlerce suda kalabilir bol şans
dedem anılarını anlatırken bu konudan çok bahsederdi yanlarında balıkları saklamak için livar olmadığında kıyıda gölün sığ olan bir yerine büyük taşlar ile suya havuz yaparlarmış üzerinide çuval, saz, dal parçası vb malzemelerle kapatıyolarmış balıklarda günlerce burada zarar görmeden saklanmaktaymış
balık kurdu ercan arkadaşın söylediği en mantıklı metod olarak geldi bana. kimsenin başına ikinci veya üçüncü sınıf çarelere başvurma durumu gelmesin isterim. gene de öss ye giden öğrencinin kontrollaeri gibi kontrollü gitmek gerekir. rast gele bayram uçar
Canlı saklama imkanınız yoksa, tek yol tütsülemek gibi görünüyor.. Biraz meşe gibi yaprağını döken ve sert odun. Biraz tuz.. Biraz yaprak.. Balıkları iyice temizler, ovalayarak yedire yedire tuzlarsınız. Dalları yakıp söndürür, bolca duman çıkarken balıklrı dumanın içinde bırakırsınız. Ateşi ve balıklaırn üstünü yaprakla örtmek, iyi olur.. Bu tarif pek yüzeysel, bu kadarcık bilgiyle tütsü yapılmaz ama işte böyle bir şey.. Bunu anlatacak pek vaktim yok şu anda.. Merak eden, google'dan vs. arayıp bulabilir..
tuttuğunuzu afiyetle yiyin derim taze taze sığ yerler varsa taş döşemek mantıklı yoksa balıklara misina geçirmekten başka çare görünmüyor .
Ben geçen akşam saat 11 gibi babm gille göle doğru gittik babamla annem dolaşırken bende ordaki sazan tutan abilerin yanında oyalanıyordum.Yeni gelmişlerdi..Zil öttü ilk ben koştum Gelen sazan 40 cm civaıydı.Onlar genelde çuvala koyuyorlardı canlı kalması için sabaha kadar..Unutmuşlarıdı abileri gelecekti o getirecekti o zamana kadar canlı kalması için boş bir el oltasının ocuda çubuk bğladılar onuda solungaçında geçirim ağzından çıkardı vede çıkamıyordu..