Arkadaslar herkese selam.Foruma yeni üye oldum.Dün rasgele girdim bu foruma gaza gelip gittim olta aldım.gökovada avlanıcam giyince oltacı bana şöyle bi takım hazırladı.2,5 metrelik kamış. 3 tane 9 luk çengel ve 20 gramlık ağırlık.dün forumdan okuduğum gibi tavuk göğüsünü hazırladım.çünkü diğer böceklerle avlanmak istemedim.malüm ilk kez gidiyorum balık avlamaya.sabah 2 kişi vardı avlanan ikiside hiç bişey avlayamamışlardı.taktım göğüsü salladım oltayı her sallamala balıkların oltadan tavukları götürmesi bir oldu.oltanın boşlğunu alınca balıklar bir vuruyor daha cekmeye kalmadan tavuklar yok olmuş.acaba dedim göğüs tel tel olduğundan düşüyormu.diğer balık tutanlarla muhabbeti kurunca bide onların yeminden takayım dedim.tek tek diye bişey dün donmaya tiksindiğim şeyleri bugün bi iğneye takıyordumki sormayın ondada durum değişmeyince tavuğa döndüm. saat 9 dan 15 e kadar 2 tane küçük mırmır yakaladım.zaten kimse doğru dürüst bişey avlayamadı.şimdi sormak istediğim oltaya balıklar vurmaya başlayınca hızlıca mı? yoksa çok yavaş makaraya sara sara balığı yemin arkasından sürükleyerekmi çekeyim bu konuyu anlayamadım.her 3 dakkada yem takmaktan belim ağrıdı. bide kurulan takım mırmır mercan vs dip beslenen balıklar için uygunmu? haa sonradan tanıştıgım diğer avlananların 8 lik çengelini taktık 9 çok büyükmüş.zaten 2 balığıda 8 lik çengelle yakaladım. son soru 8 lik çengele tavuk göğüsü doğru sekilde nasıl takılır?acaba ben iyi takamadıgım için balıklar kolayca çekip aldımı?bidahaki sefere tavuk budu denemek istiyorum kaslı ve kaslı ve parcalanması zor olduğu için ne dersiniz? şimdiden teşekürler.
öncelikle kamışın atarı kaç diye soryım 20 gr atıyosan buyzden misinayı gerdirmen ve oltanın dibe inmesi zaman alır olta dibe inesiya kadar yavru balıklar iğneden yemleri temizlerlerkamışın atarı uygunssa 75-100 gr olması atıcağın mesafeyi uzatır bu sayede küçük balıklar derin suda çok gezmez hemde kıyıya atıyosan bile dipde gezen büyük balığın suyuna hızlı lı indirmiş olursun vede misnanın boşluğunu alırken ağır kurşunla daha iyi gerdirirsin. tavuk göğüsü kalamara göre daha kolay dağalır ama daha dayanıklı olması için aldığın tase tavuk göğsünün üzerindeki zar şeklinde eti toplu tutan bi yapısı var o bölgeyi yan şekilde floto kesip daha sonra iğneye takacağın parçları et in cizgileri yönünde keserek istediğin boyda ayala bu şekilde daha zor çıkar, iğne seçiine gelinde dediğinin aksine iğne numaraları büyüdükce iğnenin boyu küçülür 10-12numra küçüklüğünden dolayı sinek iğne diye geçer 1 numaraya kadar büyür1 numrayıda torik ,kofana,akya gibi balıklar için kullanılır o yüzden sen iğneleri küçültmüşsün büyütmemişsin iğneleri küçültürsen küçük balık tutma şansın artar büyük balıkta yakalarsın ama balığın yemi yutması lazım büyük balıkta iğnenin açılma, kancanın batmama gibi dezvantajları olduğunda iğne seçimini merandaki balıklara göre seçmelisin meranın yabancısı isen ordaki ustalrdan takımlarındaki iğnelere bakarak öğrene bilirsin rastgele
teşekürler.tamda sorucaktım millet bi atıyor 100 metre gidiyor ben atıyorum şabanın cirit atması gibi havada kayboluyor sona 10 metre öteye düşüyor yarın gidip 75 gramlık alayım
yanlış anlamayında öncelikle kamışın atarına göre alın eğer kamışınız 15-40 gr atarlıysa 100gr kuşunla kamışı kırarsınız
tamam işte burada yazdığı gibi50-100 gram arası diyor önerilen hiçbir zaman max değerlerde kullanmamak yani 100gr da kullanmamalısın ama ustalık kazandığın zaman kamışın aksiyonunu hisederek 100 gr atarsın maa sana önerim 75 gr kullanman uzağa atmak için kamışın boyu kısa ama ileride terknede kullanırsan uygun bir kamış olur ama kıyıdan uzağa atmak için uygun değildir
tavuk göğüslerini kibrit inceliğinde kesip çengele yarım kibrit uzunlugundamı taksam yoksa ekmek takar gibi hafif top şekildemi taksam nasıl daha iyi olur?
eni ve boyu 2-3mm uzunluklarında tombul şekilde tavukları küp yada dikdörtgen şerit halinde iğneyi tamamen kaplayacak şekilde ve iğneden sarkıntıları olmıycak şekilde 10 numara iğneye tak bol miktarda isparoz ve karagöz gibi balıklar vurur şansın varsa mırmır da gelir ama mırmır içi,n iğne iraz küçük kalır oyüzden avlıyacağın balığı önceden hedefliyeceksin hiç mevsimi omıyan piyasada bulunmayan balık içinde upraşmak boşuna olur o yüzden avlaktaki ustaları takip et ne yakalıyorlaryemi nasıl kesiyolar takımları nasıl takip et buradan yazmak ahkam kesmek olur. o yüzden en iyisi oradaki avcıları izlemen
teşekürler alikemal verdiğin bilgiler için.yarın hava güzel olursa az da olsa edindiğim tecrübeyle deniycem şansımı ama asıl soruya cevap alamadım Balik oltaya vurunca ne yapilir? bu balıklar mercan mırmır çipura.
oltayı düzelttim herşeyi yaptım ama yok arkadaş akyakada balık yok.bugun gittim en az 10 kişi vardıyine kimse balık tutamadı.balıklar vuruyor yemi yiyiyorlar ama takılmıyorlar.tavul taktım olmadı,kalamar taktım olmadı tektek taktım olmadı.havalar biraz daha ısınsın bidaha gidicem bakalım nasıl olucak
eğer bu işe heves ettiysen bence nisan - mayıs aylarını bekle yeni başladığını düşünerek yazıyorum havalar ve su biraz daha ısınsın yazın hem daha zevkli ve çeşitli olur hemde kışın zor şartlarından umudunu yitirmemiş olursun kışın bu dönemler yağmur sularının denize karışması , havanın soğuması ve rüzgarların artmasınjdan dolayı deniz ısısı hızla düşer o yüzden balıkların çoğu derin sularda gezer liman, balıkcı barınağı gibi olan yerde daha durgun su olduğu için yerli balık diye tabir edilen balıklar bulunur.birde bu dalgalı dönemlerde lodoslu, günbatımı yada kıbleli havlarda akrsu ırmak ağızlarına sahte balık yada sardalya yemi ile levrek avı yapılır. önemli olan gözlem yapı mera bulman herkez yabancıya yer söylemez , herşeyi hazır beklemiyeceksin ,biraz arşatır kolay gelsin
Benim fikrimi sorucak olursan başkalarının oltayı 100 mt ileri atması (100 mt atabilen bir insan yoktur) seninde tüm uğraşılarına ragmen onlara yaklaşamaman büyük ihtimal kurşun ağırlığındandır. İkinci hususda oltanın uzunluğudur.2 mt lik bir olta ile 3 mt lik olta arasında çok fark var.uzun olanın esneme payı daha fazla olduğundan daha uzaga atarsın.tabiki burada ustalıkta çok önemli.oltaya alıştıkça daha rahat kullanıyorsunuz.sizin bir uzvunuz gibi oluyor. Oltaya balık vurucanca ne zaman çekicem sorusu ise tam bir profesyonellik gerektiriyor...mesala levrek yemi ağzına alınca hemen alıp götürmez.ilk önce olduğu yerde yemi emer tadına bakar sonra asılır.yemi emerken hayatta farkına varmazsınız.ama gopez sürü olarak yaşadığı için.ilk ben alıp götüreyim yemi,başkaları almadan deyip anında asılır... Yani bölge ve balıklara göre değişiyor teknikler.en güzeli deneme yanılma yöntemi.sonuçta balık avı demek sabır demek ....
teşekürler. dediğiniz gibi oltaya alıştıkca uzaga atma problemim ortadan kalktı.kurşunu değiştirmedim 20 gramlık.igneler 9 luk yaptım.akyakada balıklar pirana gibi atar atmaz silip süpürüyorlar tavuk gögüsünü.benim iğne 7 lik sanırım büyük geliyordu ve bende göğüsü biraz büyük takınca küçük balıklar kenardan tırtıklayıp yemi götürüyorlardı.balıkçı 9 luk iğneye mercimek kadar takmamı söyledi. tabi ben sormadım yeşil mercimek kadarmı kırmızı mercimek kadarmı ) malüm boyları farklı. neyse havalar biraz düzelsin gidip deniyicem sonuçları yazarım.
ilk sefer gittiğimde sadece şekerle yapmıştım.sonra şeker ve kaya turuzla yaptım.lastik şeker gibi oldu tavuk
s.a.balık oltaya vurunca fazla hızlı asılma orta seviyede ve panik yapmadan çırp derim.zaten kamısın en ucunda ki ince bölüm balık tıkladığında balığı çırpma ve balığın vurdugunu anlama görevini üsteniyor.hangi balığa atıyorsan örneğin levrek büyük bir balık onu hızlı çekemezsin.örneğin levrek oltaya vurdu hemen eline aldın kamışı bi yokladın baktın geliyor.o zaman yapman gereken onu yormak o çekerse sen çekersen kamışdan ziyade takım gider.balık takımı zorladığı zaman boşa vereceksin misinayı.sonra çekeceksin.balık her zorladığın da misinayı boşalt baktın geliyor hızlı hızlı sar.büyük balık böyle çekilir yani yorarak.rastgele