Değerli Forum Üyeleri, değerli arkadaşlarım Ben balık parazitleri konusunda çalışmalar yapan Su Ürünleri Yüksek Mühendisi bir araştırmacıyım. Eğer balık yakalarken veya başka bir sebeple her türlü balık üzerinde (deri, yüzgeç, solungaç vb) veya temizlerken, ayıklarken içinde (kas, bağırsak ve diğer içorganlar) parazitle yani halk tabiriyle balık kenesi, biti, sülük vb asalak türü organizmalarla karşılaşırsanız bu örnekleri muhafaza edebilirseniz incelemeyi ve sonuçları sizle paylaşmayı da isterim. Balık haricinde diğer sucul organizmalarda da (kerevit, yengeç, midye vb) böyle parazitik organizmalara da bakabilirim. Örnekleri eczaneden veya hastanelerden temin edebileceğiniz % 70 lik alkol (70 birim alkol + 30 birim su) içine koyup cam şişe yada kavanoz içerisinde bana ulaştırabilirsiniz ben istanbulda ikamet etmekteyim. Alkol içinde fikse edeceğiniz şişe, kavonozlara örnekleri topladığınız balığın ismini, topladığınız yeri, yerin ismini.. (göl, deniz vb) yazabilirsiniz daha aydınlatıcı olur düşüncesindeyim. Aşağıda bana ulaşabileceğiniz emailim vardır. Ayrıca direkt olarak görüşmek isteyen dostlarımız Özel Mesaj yolu ile telefon numaramı isteyebilirler. mothocya@hotmail.com
Değerli üstad... Bu denli bir araştırma içerisinde olman, ülkemizde yapılan bilimsel araştırmaların program şemasını düşündüğümüzde gerçekten önemli bir basamağında olduğunu gözler önüne sermektedir. Kendi düşüncemce takım çantama 100 ml. lik minik bir şişe koymanın bana hiçbir zararı olmaz. Nerede ve ne zaman karşılacağımı bilmediğim bu parazitler hakkında, bilim adına sürdüreceğim bu davranış bana zahmet değil keyif ve onur vercektir. Eksikliği duyulan ve şuan için önem derecesi pek farkedilmeyen bu konuyu gündeme getirdiğin için teşekkür ederim. Gelecekte bu konunun ne denli önemli olduğunu farketmeden önce, şu an gerekli hassasiyetin gösterilmesi inancındayım. Bana lütfen PM (özel mesaj) yolu ile kargo adresin ve telefon numaranı gönderirmisin.
Şu sparidea ların yüzgeç arkalarında olan parazitleri hep merak etmişimdir. İlk balığa gidişimde mutlaka bir örnek ayarlamaya çalışacağım. Çok merak ediyorum nedir ne değildir. Hem bilgimiz olur hem size faydamız dokunur.
öncelikle bu şekilde bilimsel çalışmalara imza attığın için teşekkür ediyorum. bende özellikle izmarit balığında olan parazit'i merak ediyorum, eğer banada adres ve telefon numaranı gönderirsen sana örnek göderebilirim.
Sparidea : bir balık değil bir balık türünün genel adıdır..Örnek olarak sinarit bu familyadan olan bi türdür
izmarit balığında görülen parazitler Değerli forum üyeleri Cymothoidae (Crustacea, Isopoda) familyası üyeleri deniz, tatlı su ve acı su balıklarının ektoparazitleridir. Ciddi sayıda balık familyaları bu ektoparazitler tarafından enfekte edilmektedir. Bu parazitler daha çok balıkların ağız boşluklarına, deri üzerine ve solungaç boşluklarına bazen de kloaka (kıkırdaklı balıklar) yerleşebilmektedir. Bu mesajı yazmaktaki amacım daha çok forum üyelerinin izmarit balıklarında gördükleri isopodlar yani keneler üzerine açıklayıcı bir bilgi yazmak isteyişimden kaynaklanmaktadır. Ülkemizde izmarit balıklarından özellikle iki tür izmarit balığında bilimsel araştırmalar sonucu 5 tür isopod belirlenmiştir (Öktener, 2004). İki izmarit türü ve saptanan parazitler Spicara maena (Linnaeus, 1758) izmarit, menekşe, beyazgöz Anilocra physodes- deri üzerinde özellikle gövde üzerinde, bazen baş ve kuyruk yüzgeçlerine doğru yerleşir. Ceratothoa oestroides-özellikle ağız boşluğunda yerleşir, çok nadir olarak deri üzerinde ağız yakınında rapor edilebilmektedir. Ceratothoa italica - özellikle ağız boşluğunda yerleşir Ceratothoa parallela - özellikle ağız boşluğunda yerleşir Emetha audouini - özellikle ağız boşluğunda yerleşir Spicara smaris (Linnaeus,1758) istrangiloz Anilocra physodes Ceratothoa oestroides Ceratothoa sp. Emetha audouini Öktener, A., Trilles, J.P. 2004. Report on the Cymothoids Crustacea, Isopoda) collected from marine fishes in Turkey. Acta Adriatica vol 45-2:145-154. Not : Forum daha çok amatör balıkçılara yönelik olduğu için mesajıma çok fazla bilimsel içerik ve latince kelime girerek sıkıcı olmasını istemedim. Fotoğrafların bazıları bana ait olup, çekimlerim kalitesiz olabilir, bu yüzden özür dilerim, diğerleri izin alınarak kullanılmıştır. Eğer izmarit balığında mesajda belirttiklerime benzemeyen parazitler saptarsanız bana incelemem için yollayabilirsiniz sonuçları size bildiririm. Bunun dışında balıklardaki bazı parazit gruplarının resimlerini ve listesini içeren sitemin adresi aşağıdadır. http://mothocya.tripod.com/id5.html emailim : mothocya@hotmail.com
Size birşey sormak istiyorum, elimde resmi mevcut değil ancak Antalya' da gördüğüm ancak deniz canlısı mı kara canlısı mı anlayamadığım bir hayvan gördüm. Parazit olabileceğini düşünüyorum. Şekil olarak resimdeki ilk parazite benziyor, boğumları daha belirgin, rengi aynı rengin çok daha açığı hatta biraz şeffaf. Ancak belirgin şekilde uzun antenlere sahip, kayalıkların güneş görmeyen kısımlarında su seviyesine yakın yerlerde barınıyor. Böcek mi anlayamadım çünkü suyun altında ve üstünde oldukça iyi yüzüyor, şekil olarak karidese benziyor hatta kuyruğu da karides gibi, hareketleri karada tamamen böcek gibi ,ancak suya atıldığında gelip geri yerine dönüyor. Gördüğüm yer Antalya falezler.
resimde işaretlediğim yerlerde, yüzgeç arkalarında derilerine yapışmış gibi duran ve balığın yüzgecini tamamen kapatmasını engelleyen koyu kahverengi şeyler var. Gördüklerim daima balıkların sadece tek tarafında oluyor.Bunlar bir hastalık mı parazit mi çok merak ediyorum. Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
organizma Yücel Bey bahsettiğiniz organizma kesinlikle crustacea sınıfı bir organizma muhtemelen isopod veya amphipod olabilir ancak parazit mi serbest bir form mu onu ancak mikroskopta inceledikten sonra söyleyebiliriz ama tarifinizden serbest bir form olduğu anlaşılıyor serbest formlar da oldukça aktif olur.
isopod Bu parazitlerin insanlarda ciddi hastalıklara yol açtığı rapor edilmemiştir, ancak hassas derilerde dermatite deri iltihabına sebep olduğu rapor edilmiştir balıkların özellikle içorganlarında ve kaslarında yerleşen nematod türü parazitlerin bazıları (solucan, kurt vb) zoonoz karakterde olup çiğ veya az pişmiş olarak tüketildiğinde insanlara geçebilmekte oluşturdukları semptomlar farklı olabilmektedir.
Ahmet kardeş merhaba Önümüzdek hafta özel mesajdada belirttiğim gibi tatlısu levreğindeki parazitli balıkları size göndereceğim .Şimdi yazınızı okuyunca iki adet gördüğüm olayı size aktarmak ihtiyacını hissettim . 1-Kerevit gölette balık avlarken yaklaşık 10cm boyutunda bir kerevit iyice kıyıya gelince kepçeyle dışarı çıkardım üzerinde ve kollarında yüzlerce yavru midye ile kaplıydı üzerindeki kaplı midyecikleri temizlerken aralarında kıvır kıvır böcek ve kurtçuk vardı anlıyacağınız tam sizlik örnek diye düşündüm. 2-Deniz midyesi bildiğimiz deniz midyesi ısparoz yakalamak için midye ayıklıyordum irice bir midyenin iç sedefli kabuğunda leblebi yuvarlaklığı gibi kabartı görünce inci benzeyişinde olduğu için ilgimi çekti ve oradan onu koparayım derken kırıldı ve yine içinde kıvır kıvır kurtçuk vardı. Ben her hafta muhakkak balığa çıkıyorum şayet böyle ilginçliklerle karşılaşırsam size ulaştırmaya çalışırım. İyi geceler
işinize saygı duyuyorum. Bu seyler yakaladığım balıkların üzerinde çıktığında bana yapışması vs. korktuğumdan balık iyi olsa bile öyle geri attığım olmuştur. iri ve kahve rengilerinin yapıştığı balıkları yememizin bir sakıncası yoktur dimi olsa zaten uyarırdınız kolay gelsin