Arkadaşlar balık sepeti kullanan bir arkadaşımdan aldığım bilgilere göre gece bırakma ile balık avlama şansımız oluyormuş. Konu hakkında bilgim yok ancak biraz araştırma yaptım.Yasal olup olmadığı konusunda şüphelerim var.Sadece yemlik balık tutmak için bu düzeneği kullanmak istiyorum.O yüzden küçük ve kayabalığı vs. yakalamak için kullanacağım bu sistemi.Sakıncası var mıdır ?
Yarım saatte kıyıda yeterince yem için kaya balığı yakalayabilirsin diye düşünüyorum sepete ne gerek var hem yasak sanırım
Denizde C4 patlatsanız bile bu ülkede bir yaptırım söz konusu değil. İnsan kendi vicdanıyla başbaşa bu ülkede. Yasal değil fakat bir kaç tane yemlik balık yakalamak için sepet kullanmanın bir zararı yok bence. Kayabalığı yakalamak için sepete gerek yok bence de. İğnelere herhangi bir yem takıp kayaların arasına indirin. Sepetten daha çok verim alırsınız. 1-2 kere Bostancı'da sepet çıkaranlara rastladım. İçlerinde 1-2 tane kayabalığından fazlası yoktu. Ben aynı yerden oltayla 1 saatte 8-10 tane yakalarım.
Peki yemlik veya yemelik balık tutmak için azıcık dinamit atmanın ne gibi bir zararı olabilir ki? Bana da dinamitle balık tutmanın inceliklerini öğretir misiniz hem?
dinamitle böyle balık tutuyoruz.... buradaki zamanlama, kendimizi öldürmeyecek kadar ama bir daha dinamit kullanmamaya tövbe edecek kadar olmalı http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=DwXyHgIBXG4
Dinamite vereceğin parayla balık almak daha akıllıca bence. Sonuçta patlayıcı madde kendine zarar verebilirsin. Ayrıca balık tutmak zevk işi stresten uzaklaşma kaçma yolu bizim için. Bu tür av şekli avcılık değil katli yam. Örneğin sazan için attın dinamiti. O landa yaşayan diğer tüm canlıları da öldürmüş olacaksın yuvalarına zarar vereceksin falan filan değer mi. 2 balı için yüzlercesini katletmeye?
Sepet ağ gibi değil ki. İçine giren balığa zarar vermez. Biraz insafınız varsa ve yemlik balığınızı alıp gerisini salarsanız bence vicdani sirkülere uyulmuş demektir. Önemli olan av şeklinden çok zihniyettir bana göre. Meşru tekniklerle avlanıp da 15 cm'lik levrekleri katledenleri de görüyoruz. Gerçi bir insanın zihniyeti iyi bile olsa sepete giren kiloluk levreği görünce bunu alıkoyacak mıdır yoksa salacak kadar mert midir? O yüzden sepeti meşru saymak da çok akıl kârı değil.
Benim vicdani sirkülerimde dinamit bir sorun teşkil etmiyor olamaz mı? Bu işler, vicdana bırakılacak işler mi? Meşru dediğin tekniklerle 15 cm levrekleri katledenlerin vicdanı, ellerine sepet alınca mı uyanacak? Diğer yandan, sepet umduğundan daha çok balık girer, pek çoğu da orada ölür, yengeçlere vs. yem olur. Tebliğlerde yasak denilen şeyleri, bu şekilde kendimizce hoş görmek, makul saymak vs. ancak kurallara uyulmamasını özendirir, meşru kılmaya başlar. Tebliğdeki bir takım yasakları eleştirebiliriz, anlamsız görebiliriz. Ama bu bizi ona uymaktan alıkoymamalı. Ve dahası, bu yasakları çiğnemeye hiç kimseyi de teşvik etmemeliyiz. Aksi durumda, hiç kimsenin yaptığı işe kötü demeye ve onu bundan alıkoymaya yüzümüz olmaz. Sepetle avlanmak yasak. Bunu tartışabiliriz, ama tartışırken bu yasağa uymak zorundayız. Hiç kimseye de, "aman canım bir kaç yemlik tutmak için sepetin ne mahzuru olabilir ki?" diyerek yasağı çiğnemeyi meşru gösteremeyiz. Sepetle amatör avcılık umulandan çok çok daha fazla zarar verir. Özellikle belli noktalarda, amatörün limtilerini kat kat aşan balık itlafına sebep olabilir. Bu yüzden bir amatör olarak, tebliğ aksini söylese bile sepet ile avcılığa karşı olurum her zaman. Bir kaç yemlik kefal (ilarya) tutmak için ne taklalar attığımı bir ben bilirim. Ama damacanayı kesip boğazını ters çevirmeyi, içine de ekmeği boca edip toplamayı da iyi bilirim aslında. Eğer bunu yapmıyorsam, tebliğe uygun olmadığından ziyade, nasıl gereksiz katliama sebep olduğunu çokca gördüğüm içindir.
Aaaa sen amatörmüydün Ama alt yazını alkışlıyorum işte amatör balıkcının düşünceleri böyle olmalı,Bravo Serdar:thumb:
Tam https://www.google.com.tr/search?q=...e_rd=ctrl&ei=Ksw5U9fqKaTo7AbphoGgDg&gws_rd=cr tadında olmuş...