Çoğunlukla turna avına gidiyorum. Oltama vuran balıkların beşte ikisini kıyıya çıkartmadan oltadan kaçırıyorum. Şimdi sorum şu arkadaşlar bu oran normal mi ? Yoksa balık ilk oltaya vurduğunda tasmala olarak tabir edilen çekme olayını gerçekleştirmediğimden mi. Tasmalama mutlaka gerekli mi ve amacı nedir ne şekilde yapılması gerekir, üstadların cevaplarını bekliyorum. Şimdiden teşekkürler..
Tasmalama işi iğnenin balığın ağzına tam olarak oturması için yapılması gereken bir harekettir. Bunu bazen yeme çok sert şekilde saldırıp aniden geri dönen balık kendi damağına kendisi oturtarakta yapabilir. Ama bence senin kaçırdığın oran göz önüne alınca aklıma hemen iğnelerinin keskin olup olmadığı sorusu geldi. Uzun süre aynı iğnelerin kullanılmasının ve bazı yıpratıcı etkilerin sonucunda iğnelerdeki çıkıntılı kısım eriyip bitmişse balığın kaçma ihtimali yükselir.
Tatlı sularda avların davranış özelliklerini bilmiyorum ama tasmalama balıktan balığa değişir.Kimisini hemen tasmalaman doğru olmaz mırmır gibi kimine de hemen tasmalaman gerekir.Rıfat arkadaşın dediğine ek olarak bu ayrıntıya da dikkat etmen gerekir.Ama dikkat et ben deniz balıkları ile ilgili konuşuyorum.Tatlı suda nasıldır bilemem.
Turna çok da tasmalamayı gerektirecek bir balık değil tek önemli şey misinaya boşluk vermemek bir de çekerken misinan suyla çok fazla dik açı yapmasın bu iğneyi yerinden oynatarak çıkmasına sebep olabilir, balığı mutlaka kepçeyle alın kepçeniz yoksa alçaktan çekerek kıyıya çıkartın, asla sudayken kaldırarak almaya çalışmayın
Tasmalama genellikle yemli avlarda ve çupra,karagöz ve benzeri balıklarda balığın vuruşuyla beraber oltanın çekilerek iğnenin batmasını sağlamaktır.Ancak bazı balıklarda erken tasmalama balığın kaçmasına neden olur..Özellikle iri levreklerin ağız yapısı büyük olduğundan yemi tam yutmadan çekilmesi balığın kaçırılmasına neden olur..rapala gibi sahte balıklarla yapılan avlarda tasmalanmaya gerek yoktur.Çünkü sahteye hızla dalan balık zaten iğnelerin iyice oturmasını sağlar..Sahtelerle yapılan avlarda balığın kaçırılmasının en büyük nedeni balığın hızlı ve aceleyle çekilmesidr..İğneler genellikle yırtılan damaktan çıkarak balık kaçar..Çünkü sahtelerin üzerindeki iğneler genelde küçük iğnelerdir.
bendende ufak bir tüyo...kullandığın sasi,sahte,kaşık,vb.malzemelerin 3 lü kancalarını değiştir.1 numara dakha büyüğünü takarsan,özelliklede bronz tip 3lü kanca kullanırsan balık kaçırma şansın azalacaktır..
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler, faydalı oldu, sahtelerdeki iğneleri değiştirip bir deneyeceğim, birde heyecana kapılmadan sakin sakin çekerbilirsem herhelde daha iyi olacak.
turnada dikkat edecegin en önemli husus bana göre uygun büyüklükte igne kullanmalısın balıgın agzına tam oturursa çıkmaz
Fatih en önemli tespiti kendin yapmışsın. Tüm arkadaşların önerileri yerinde. Ama sakin olmak serin kanlı olmak en önemlisi. Heyecanlanmaman mümkün değil hele hele gelen turnaysa ,heyecanlan heyecanlanmasınada heyecanını kontrol etmelisin. Birde ben bir hatırlatma yapayım. Turnayı yakaladığında kamışı aşağıda tut yaklaşık dizlerinin seviyesinde olsun ucu,en azından ben öyle yapıyorum. Kamışı yukarı diker ve geriye doğru çekersen balığın kaçmak için aradığı karşıt baskıyı yaratmış olursun.
Arkadaşlar turna avında tasmalamayı uygun kamışın esnekliği,kaloma ayarı ve makinaya çevirmek için verdiğiniz ilk hamle,bu üçünün bileşimi tasmayı kendiliğinden yapar. Sizin kamışı yukarı kaldırarak yaptığınız tasma kısmen doğru ancak balık sizin aksi yönünüze giderken sert yaptığınız tasma balığın ağzının yırtılamsı ve başka sebeple kaçabilir.
Teşekkürler verdiğiniz bilgiler için, peki merak ettiğim bir şey daha var sırf turna için konuşursak yakaladığınız balıkları kaçırma oranlarınız nedir. Şöyle genel bir yüzde ile söylersek örneğin benim % 30- 40 civarı.