Balık tasmalama işi nasıl oluyor.

Konu, 'Tatlı SU Balık Avcılığı' kısmında serguzest tarafından paylaşıldı.

1. serguzest

serguzest

Favori Kamış:
    OLTA
    En İyi Avı:
    2,5 kg turna
    Çoğunlukla turna avına gidiyorum. Oltama vuran balıkların beşte ikisini kıyıya çıkartmadan oltadan kaçırıyorum. Şimdi sorum şu arkadaşlar bu oran normal mi ? Yoksa balık ilk oltaya vurduğunda tasmala olarak tabir edilen çekme olayını gerçekleştirmediğimden mi. Tasmalama mutlaka gerekli mi ve amacı nedir ne şekilde yapılması gerekir, üstadların cevaplarını bekliyorum. Şimdiden teşekkürler..

2. point.shot

point.shot rıfat kayar

Favori Kamış:
    Spro Precision Hot Spin 210 cm 5-15 gr
    Favori Makine:
    Shimano Stradic 3000FI
    En İyi Avı:
    Anadolu Alası Gökkuşağı 63cm
    Tasmalama işi iğnenin balığın ağzına tam olarak oturması için yapılması gereken bir harekettir. Bunu bazen yeme çok sert şekilde saldırıp aniden geri dönen balık kendi damağına kendisi oturtarakta yapabilir. Ama bence senin kaçırdığın oran göz önüne alınca aklıma hemen iğnelerinin keskin olup olmadığı sorusu geldi. Uzun süre aynı iğnelerin kullanılmasının ve bazı yıpratıcı etkilerin sonucunda iğnelerdeki çıkıntılı kısım eriyip bitmişse balığın kaçma ihtimali yükselir.

3. mallaca

mallaca Halil Barış Şengül

Favori Kamış:
    Makinalı kamış olta,her türlü el oltası,rapala
    En İyi Avı:
    Kiloluk mırmır,Kiloluk iskorpit
    Tatlı sularda avların davranış özelliklerini bilmiyorum ama tasmalama balıktan balığa değişir.Kimisini hemen tasmalaman doğru olmaz mırmır gibi kimine de hemen tasmalaman gerekir.Rıfat arkadaşın dediğine ek olarak bu ayrıntıya da dikkat etmen gerekir.Ama dikkat et ben deniz balıkları ile ilgili konuşuyorum.Tatlı suda nasıldır bilemem.

4. 56561

56561 Yücel

Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    Turna çok da tasmalamayı gerektirecek bir balık değil tek önemli şey misinaya boşluk vermemek bir de çekerken misinan suyla çok fazla dik açı yapmasın bu iğneyi yerinden oynatarak çıkmasına sebep olabilir, balığı mutlaka kepçeyle alın kepçeniz yoksa alçaktan çekerek kıyıya çıkartın, asla sudayken kaldırarak almaya çalışmayın

5. Tasmalama genellikle yemli avlarda ve çupra,karagöz ve benzeri balıklarda balığın vuruşuyla beraber oltanın çekilerek iğnenin batmasını sağlamaktır.Ancak bazı balıklarda erken tasmalama balığın kaçmasına neden olur..Özellikle iri levreklerin ağız yapısı büyük olduğundan yemi tam yutmadan çekilmesi balığın kaçırılmasına neden olur..rapala gibi sahte balıklarla yapılan avlarda tasmalanmaya gerek yoktur.Çünkü sahteye hızla dalan balık zaten iğnelerin iyice oturmasını sağlar..Sahtelerle yapılan avlarda balığın kaçırılmasının en büyük nedeni balığın hızlı ve aceleyle çekilmesidr..İğneler genellikle yırtılan damaktan çıkarak balık kaçar..Çünkü sahtelerin üzerindeki iğneler genelde küçük iğnelerdir.:)

6. troster

troster İLHAN

Favori Kamış:
    lineaaffe 15 kilos
    Favori Makine:
    okuma rav2, okuma salina 10000
    En İyi Avı:
    lüfer,istavrit.turna v.s..
    bendende ufak bir tüyo...kullandığın sasi,sahte,kaşık,vb.malzemelerin 3 lü kancalarını değiştir.1 numara dakha büyüğünü takarsan,özelliklede bronz tip 3lü kanca kullanırsan balık kaçırma şansın azalacaktır..;)

7. Serkanmsg

Serkanmsg Serkan

Favori Kamış:
    Makaralı ve şamandıralı takım
    En İyi Avı:
    2 Kg. 150 gr. Yayın
    Muhtemelen kancaların ufak geliyordur, bir numara büyüğünü dene

8. serguzest

serguzest

Favori Kamış:
    OLTA
    En İyi Avı:
    2,5 kg turna
    Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler, faydalı oldu, sahtelerdeki iğneleri değiştirip bir deneyeceğim, birde heyecana kapılmadan sakin sakin çekerbilirsem herhelde daha iyi olacak.

9. sümer34

sümer34

Favori Kamış:
    Kamış
    En İyi Avı:
    turna 6,5 kg,aynalı sazan 14 kg
    turnada dikkat edecegin en önemli husus bana göre uygun büyüklükte igne kullanmalısın balıgın agzına tam oturursa çıkmaz

10. adrenalin

adrenalin

Favori Kamış:
    genelde olta bazen zıpkın
    En İyi Avı:
    Sazan 4,5 Kilo-Turna 4 Kilo
    Fatih en önemli tespiti kendin yapmışsın. Tüm arkadaşların önerileri yerinde. Ama sakin olmak serin kanlı olmak en önemlisi. Heyecanlanmaman mümkün değil hele hele gelen turnaysa ,heyecanlan heyecanlanmasınada heyecanını kontrol etmelisin. Birde ben bir hatırlatma yapayım. Turnayı yakaladığında kamışı aşağıda tut yaklaşık dizlerinin seviyesinde olsun ucu,en azından ben öyle yapıyorum. Kamışı yukarı diker ve geriye doğru çekersen balığın kaçmak için aradığı karşıt baskıyı yaratmış olursun.

11. volgym

volgym Volkan CANSEVER

hepsi doğru söylemiş, bana da diycek bi şey kalmamış tebrikler ;)

12. ercanguven

ercanguven Ercan

Favori Kamış:
    Spin kamış & fly
    En İyi Avı:
    Balık
    Arkadaşlar turna avında tasmalamayı uygun kamışın esnekliği,kaloma ayarı ve makinaya çevirmek için verdiğiniz ilk hamle,bu üçünün bileşimi tasmayı kendiliğinden yapar.

Sizin kamışı yukarı kaldırarak yaptığınız tasma kısmen doğru ancak balık sizin aksi yönünüze giderken sert yaptığınız tasma balığın ağzının yırtılamsı ve başka sebeple kaçabilir.

13. İğneleri çok aşırı büyütmeyin..Aksi takdirde Sahtenin dengesi bozulur ve verimi azalır;)

14. serguzest

serguzest

Favori Kamış:
    OLTA
    En İyi Avı:
    2,5 kg turna
    Teşekkürler verdiğiniz bilgiler için, peki merak ettiğim bir şey daha var sırf turna için konuşursak yakaladığınız balıkları kaçırma oranlarınız nedir. Şöyle genel bir yüzde ile söylersek örneğin benim % 30- 40 civarı.