Merhaba arkadaşlar, Hepimiz amatör veya sportif olarak balık tutma heyecanına sahibiz ancak aramızda bir çok arkadaşımızda balık maceralarını ve makalelerini okumayı sevdiğini tahmin ediyorum, daha önce forumda paylaşılmış olabilir ancak konuyu kaçıranlar veya ilk defa görenler için faydalı olabileceğini düşündüğüm bir bağlantıyı paylaşmak isterim. 1952 MAYIS ayı itibariyle Balık ve balıkçılık dergisinin 1976 NİSAN aynına kadar çıkarılmış olan tüm basımlarını okuyabilirsiniz, 1950 - 1976 yıllarında avlanmanın nasıl yapıldığı, o zamanlar ki denizlerimizde ve göllerimizde bulunan balık türlerini, ansiklopedik bilgileri ve daha bir çok önemli konuyu öğrenebilirsiniz. Bu kaynak ve dosyaların depolanması, Türkiye ziraat mühendisleri odasının web sitesinde bulunmaktadır. http://www.zmo.org.tr/yayinlar/balik_balikcilik.php İyi forumlar.
aralarından seçmece yaparak 10 sayıya göz atabildim pc de yükleme yaptığımdan pdf ler geç açılıyordu . hazine değerinde diyebilirim . elinize sağlık
Çok çok iyi paylaşım. Bilmiyordum... Teşekkürler. Lüfer hikayesi okumakla başladım. Vay bee... At kıllarıyla falan hırsızlı yapıyorlarmış. Naylon neredee...
Evet oldukça yüksek bir dosya sayısı mevcut, dergi içerikleri başlıklarda yazmasından dolayı ilginizi çeken tarihteki veya içerikteki makaleleri ve röportajları okumak güzel, Benim en dikkatimi çeken aşağıda bağlantısını da belirttiğim makale yer almakta, 1970 lere yazılan makale, bulunduğumuz yıllarda daha doğrusu şu son 5 senedir insanların devamlı dilinde olan deniz ve göllerimizde azalan balıkların sebeplerini konu almışlar ve sebeplerini aktarmışlar. http://www.zmo.org.tr/resimler/ekler/BALIK_BALIKCILIK/1970/70_06.pdf Aynı derginin bir başka basımında okuduğum bir başka makale ise 1950 yıllarında Portekiz gibi ülkelerde balıkçılık ile uğraşacak insanlara meslek okulu açılmış ve denize / deniz canlılarına zarar vermeden avlanma eğitimleri veriliyormuş bu çok hoşuma gitti, Bizim ülkemizde de bu faaliyetler varmı bilmiyorum, ben amatör olta balıkçı olduğum için ticari tekneler ile avlanmada çalışan personellerin bu tür eğitimsel bir faaliyetleri varmı bilmiyorum, ama bildiğim bir başka bir şey varki bugün tarım ve köy işleri bakanlığından amatör bir balıkçı ehliyeti almak için sadece 20 TL yetmekte hiç bir avlanma veya balık bilgisine sahip olmanıza gerek yok 20 TL 'niz olsun yeterli, Almanyada ve avusturyada yaşayan arkadaşlarım var onlarla bu konuda ki görüşmelerimde kendilerinin bu şekilde bir ehliyete sahip olabilmeleri için kendi bölgelerindeki tüm balık türlerini ve hangi balığın hangi avlanma şartlarına uyulmasına kadar bilmeleri gereken sınavlara girdiklerini belirtti, doğruluğu tartışılır tabi ancak bizim ülkemizde para toplanan her işte suistimal yollarının da açılabileceğine inanıyorum. İyi forumlar.
Aralık 1970 ve sayı 6'da Levrek ve Olta ile Avcılığı hakkında muazzam bilgiler mevcut. Gerçi az çok biliyoruz ama o zamanın yazım dili ile bile okunuyor. Muhteşem bir kaynak... Teşekkürler...