Forumun bu tarafına hiç uğramamıştım. Et hastası bir insan olarak dışarıda yediğim güzel steak ve türevleri nasıl oluyor ve bu işin tek çözümü mangal diyordum ta ki döküm tavalarla tanışana kadar. Eğer ben evde et yapacağım ve sulu ama pişmiş dışı kararcak ama içi de pembe ve sulu kalacak diyorsanız Döküm tava şart. Bu konuyla ilgili çok şey yazabilirim öğrenmek isteyen olursa. Dünyanın en kral döküm markası : STAUB Benim kırmızı et tavam; Bu tavada balık yapıp ziyan etmemem gerektiğini anlayınca balık için de aşağıdakini aldım; Bu tavada lüfer ailesi 1 tatlı kaşığı zeytinyağıyla o kadar muhteşem oluyorki anlatamam.
STAUB markasını getiren firma bi aralar "YAKUT DIŞ TİCARET" idi fakat hala aynımı bilemiyorum. Yurt dışı fiyatı Türkiye'ye göre çok daha uygun. İndirim beklemenizi tavsiye ederim. İstinye Park / ISTANBUL içinde "Zwilling" mağazası var. Staub ürünlerinin yanısıra bu markanın muhteşem bıçaklarınıda bulmak mümkün. Esse mağazalarında bulanabiliyor. Keza çok pahalı Ben Et tavamı 220TL ye Almanya'dan / Tencerelerimi,balık tavamı ve ufak sahanı Zwilling'ten indirim zamanı Yurtdışındaki fiyattan daha bile ucuza yakaladım. Zannedersem 150TL vermiştim balık tavama. Ufak sahanda karides+domates+biber sonra üstüne kaşar ve hop fırına Döküm konusunda ben çok araştırma yaptım ve pahalı olsun ama zahmeti az ve kalıcı olsun diye Staub aldım. Diğer markaları ben şahsen tavsiye etmiyorum. Yılbaşı zamanı indirim zamanıdır. Haftasonu Zwillinge bir göz atacağım. Wok tava'da gözüm var
Biz fırının kendi tepsisine dizip fırına atıyoruz, çok lezzetli oluyor.. döküm tavayla fırınlanınca çok farkeder mi ki :hungry:
Bu da mutfak kültürümüzün bir yansıması. Erkekler mutfağa girmez derler ama, yöremizin verdiği kültürle, özellikle et ve balık konusunda evde sorumlu bakan benim. Zaman gelir mangal, zaman gelir çiğ olarak tüketiriz. Özellikle ÇİĞ olanı, ihtisas alanımdır. Üzerime bir 2. kişi tanımam. Tabii, İSOT olmadan olmaz.
Tevfik abi çiğ olanında ben de "yeme" üzerine ihtisas yaptım tabi ki İsotsuz olmaz :hungry: Bizim ailede de konu balık oldu mu mutfakta yerler değişir.. balığı ben tutarım, ben ayıklarım, ben pişiririm hep beraber götürürüz balık işini kimselere bırakamam
Döküm kullanarak yapılan yemeklerin lezzet farkı çok ortadadır. Sağlık konusu zaten ayrı Teflon kullanmanın zararları hele şükür ortaya çıktı. Döküm ve sağlık için bu linke bir göz atınız. Not : Balıkta kişniş / Kırmızı ette ve çok yağlı balıklarda Taze biberiye kullanımını tavsiye ederim Not : Döküm ömrü sizin ona davranmanızla doğru orantılı uzar. Yani torunlara bırakabilirsiniz. Ve kullanım süresi ile doğru orantılı olarak lezzet katlanır. Detaylara girmeyi çok istemiyorum ama; Döküm gözeneklerinden nefes alır. Bu sebeple balık ve kırmızı et tavanızı ayırın. Siz onda et yaptıkça içine kokusu sinecektir ve lezzet katlanacaktır. Aynı şekilde üstünde su,sabun varken asla ısıtmayın! Döküm bakımı çok zordur, staub alırsanız yarı yarıya azalır. Ben işim bittikten sonra elde yıkayıp iyice kurulayıp sonra peçete ile zeytinyağı sürüyorum. Ardından ısıtıp fazla kalan yağı alıp kaldırıyorum. Bu ne zahmet be diyen vardır. Ama önce şöyle 2-3 cm kalınlığında bir bonfile yapıp yiyin sonra tekrar tartışırız
Onun üstünde biraz kuruyabilir, fırın poşetleri bence yüzyılın en iyi buluşu aynı tandır.... Gerçi en ideali 2000 derece ateşi direk görmesidir , bizim mangal elin barbekü dediği şey Her hafta boğazda yakıyoruz bekleriz
Her ne kadar ısıya dayaklı dense de poşetin hammaddesi bildiğin plastik, ben plastik bardakla sıcak içecek bile içmiyorum, fırında yemek pişirmeyi aklımdan bile geçirmem.. tırsıyo insan, kanser vakaları çoğalmaya devam ediyor..
Tencere ve tavaya gösterdiğiniz özeni takdirle karşılıyorum. Bizim hanım bile sizinki kadar özenle kullanmıyor tencere tavalarını . En son esseden seramik bir tava almıştık , satıcı en az 4-5 yıl sorunsuz kullanırsınız demişti , ama 1 yıl dolmadan tavanın haşatı çıktı , yumurta bile yapışıyor
Seramik dedikleri mine yani cam yapışmayan tava pek sağlıklı değildir. ister teflon olsun ister kaplama yada döküm. paslanmaz çelik bile zararlıdır. içindeki nikel ısı ile yemeğe bulaşır. en ideali toprak kaptır , sonra bildiğiniz aliminyum tavaların kalaylanmış olanıdır. Teknoloji pek faydalı değildir , eskiden 100 yaşında insan kaç taneydi şimdi kaç tane
Sizi tebrik ediyorum. Ben de çok meraklıyım mutfak eşyalarına. Bıçak çeşitleri olsun, diğerleri olsun, sürekli alırım ve kullanırım. Mutfakta olmayı seviyorum. Siz de güle güle kullanın. (Esseden çaydanlık aldım, 5-6 ay sonra ibriğin yanlarından su kaçırdı. . zor bela değiştirdiler , sonuç yine aynı.)
adamin sigaradan bacak damari tikanmis bacani kesmisler.. geçmis olsun dediklerinde elinde sigara bir bacağım daha var feda olsun sigaraya demiş