Arkadaşlar , kamış makine sistemlerini yeni yeni tanıyorum , sormak istediğim bazı sorular var sizlere . - Oltayı yemleyip uzağa attık , şimdi nasıl beklememiz gerekiyor ? kalamayı biraz mı gevşetmeli sonuna kadar mı gevşetmeli ? - Makinelerimin alt kısmında bir kol var normalde makine kitli sadece tek yöne dönüyor, bu kolu çekince her iki yöne de dönüyor , öbür tarafa dönmesinin bana ne faydası var? - Balığın oltaya ilk vuruşunda hemen tasmalamak mı lazım? biraz bekleyip mi tasmalakmı lazım? - Diyelim ki kalama gevşek veya kolu çektik her iki yöne de dönüyor makine , balık aldı gitti oltayı , birden kalamayı sıkmak mı lazım , yoksa yavaş yavaş mı? - Genel de küçük balıkların peşinmdeyim , ben direkt oltayı atsam olta gergin dursa , bu şekilde avlanma yapamazmıyım ? - Balık yakalanınca , makineyi yavaş yavaş sarmak mı lazım yoksa büyük balık çeker gibi önce kamışla çekip sonra boşluk alarak bu şekildemi devam etmek lazım? Teşekkürler
Erdem merhaba,ustalarımdan özür dileyerek bildiğim kadarıyla ve elimden geldiğince sorularını yanıtlamaya çalışacağım.Bunları herhangi bir balıkçıyı izleyerek ve deneme yanılma yöntemiyle de öğrenebilirsin.Zaten en doğrusu da o olur. Anladığım kadarıyla yemli dip oltası ile avlanmak hakkında bu sorular. Oltamızı uygun beden ve uygun yem ile hazırladık ve yeterli mesafeye attık. Avlağımızdaki su ve zemin durumuna göre misina gerginliğimize karar vereceğiz. Sakin deniz ve düz zeminli bir avlakta avlanıyorsak; kurşunun dibe inmesinden sonra misinamızdaki boşluğu alıyoruz ve balığın vuruşlarını oltamızın ucundan hissedebileceğimiz gerginliğe getiriyoruz. Avladığımız balığın nasıl yem yediği de çok önemli. Kimi balık kapıp kaçmaya çalışır, kimi balık olduğu yerde yemi alır ve yutmaya çalışır kimi balık ise olduğu yerde yemi ısırarak yer. Balığın yeme vuruşlarını ve balığın yem yeme şekline göre tasmalama yapmalıyız. (Örneğin; karagöz yemi bir iki defa tırtıkladıktan sonra ağzına alır ve arkasını döner. Sen oltanda ilk tıkırtılarda tasmalarsan alamazsın. Bırak balık yem alsın ve oltayı çeksin. Ama levrekte ise levrek yemi alsa ve yüzmeye başlasa bile taslama yapmamalısın , biraz yüzmesine ve yemi mideye doğru indirmesine izin vermelisin.Çünkü balık bir yem kusma ustasıdır.) Deniz dalgalı ve dip zemin kayalık, taşlık yani takılmaya müsait bir zemin ise oltamızın dibi bulmasından sonra hafifçe boşluğu alarak ve fazla gergin olmamasına dikkat ederek beklemeliyiz.Gergin olduğu zaman, denizin dalgalarının misinayı itmesi ve çekmesi sonucu kurşunumuz dipte kayalara takılır. Tüm bunları aslında her avlak ve her balık için deneme yanılma ile çözebilirsin. aslında aynı yerde defalarca avladığın balık, zaman zaman kural dışı davranır.O anda çözüm üreterek avlamaya çalışmalısın. Avcılığın da asıl noktası budur. Tastamam kural ve kitap işi değildir. Pek çok değişken o anda ortaya çıkar ve avcı bu denklemi çözlek zorundadır. Makinanın arkasındaki küçük kulakçığı kapalı tut. Küçük balıklarla uğraşacağın için o senin pek işine yaramayacaktır. Yemi kapıp uzaklaşan balıklarda balığın yemi aldığını anlamak için o kulakçık açılır. Balık yemi alır ve gider,balıkçı bir süre bekler ve tasmalar. Balığı almak için oltanı nasıl toplaman gerekir; tuttuğun balığın ağız ve yem alma durumuna göre değişir. Zar ağızlı balıkları (izmarit gibi) veya ısırık ile avlanan ve ağzının ön tarafı ile yem alan balıkları (istavrit gibi) tempoyu bozmadan balığın yüzme hızına yakın bir hızda sarmalısın. Hızlı sararsan azını yırtarak kaçırırsın, yavaş sararsan balık ileri hamle ile iğneden kurtulabilir. Yutan veya ağzının içi ile yemi alan balıklarda (karagöz,levrek,mercan,vb.) misinayı hiç boşlamadan ve yine tempolu şekilde sarmalısın. Bu tip balıklar dirayetli balıklardır. Aşırı karşı koyduğu zaman dinlendirerek ama ağzını yırtmasına izin vermeden veya misinayı boşlamasına izin vermeden sarmalısın. Misinayı boşladığın zaman diğer tarafa sert kafa hareketi ile misinayı koparabileceği gibi kendini yırtarak kaçabilir. Bunlar sadece benim tecrübelerimden öğrendiğim şeyler , içlerinde üstatların düzelteceği noktalar da olabilir. Avın bol olsun.
Ben de yeni başladığımda bir tek bilgi veya tiyo için neler vermezdim. O yüzden anlıyorum. Pek çok bilmediğin şeyler oluyor ama soramıyorsun, sorarsan acaba cahil gözüyle bakarlarmı diyrsun. Hiç önemli değil. Bu bir hobi. Bildiğim bir şey varsa ve zamanım da varsa anlatırım. Tuttuğum balığın yerini de söylerim, tekniğini de söylerim.
Starmix kardeş çok teşekkürler , hemen hemen tüm sorularıma cevap olmuşsun , inşallah izin alabilirsem haftaya deniz kıyısında bu tavsiyelerini deneme fırsatı bulacağım..
Ellerine sağlık Murat kardeşim bende fırdöndüyle misinaya bakıp dakikalarca bunları nasıl bağlarsam daha sağlam olur dediğim günleri hatırlıyorum...... Yoo ciddi , hatta girer girmez ikinci mesajda avlak soran arkadaşların başlıklarından daha samimi ve değerli bir başlık...
Bencede güzel bir soru ve bilmeyenlere yardımcı olması açısından güzel değerli bir cevap verilmiş.Herkes bu soruları sorma konusunda biraz çekingen davransa da böyle sorular karşısında üşünmeden cevap yazan arkadaşlarımızda sağolsunlar.Ben bu forum sayesinde bilmediğim bir çok konu öğrendim.Değerli bilgilerini esirgemeyen herkese teşekkür...
Ne alakası var anlamayan adam nereden bilsin 2 ay önce arkadaşım oltayı bana anlatana kadar canı çıktı....Hala açıklarım var...Hiç bilmeyenler için bu sorulanlar anlatılanlar muamma.....
Senin bu yazdığın bir şaka olmalı.. Zira burası bir forum , insanlar bilgi paylaşıyor , bilmediklerini öğreniyor.. Bunu garipsemek ciddi olmamak bence...
Zannedersem diğer yorumlar cevap olmuştur ama yine de eklemek istedim; Balık forumlarının hemen hemen hepsi usta veya usta olmaya yakın (veya öyle olduğunu düşünen) balıkçılar ile dolu. (Bunu yazarken balıkçılığa gönül vermiş, doğaya saygılı ve kurallara uyan bilinçli balıkçıları ayrı tutuyorum ve onlardan özür diliyorum. ) Tüm forumlarda aynı yapı var " Merhaba ben falanca, filan yerde avlanıyorum, siz nerede avlanıyorsunuz, bana avlağınızı söylermisiniz?" Ayrıca kendi avlağını deşifre (!) etmek istemeyen, "aman sadece ben tutayım kimsecikler buraya gelmesin" anlayışı ile sessiz kalan ve hatta yanıltıcı bilgiler verenlere de şahit oldum. Bunlar herkesin kendi bileceği iş ve kendi tercihidir. Bana göre yanlış ama kararlarına saygı duyarım. Bilgisayarın başına geçip bu sayfaları okuyarak bir şeyler kapmaya çalışan, bu konuda ilgisi henüz yeni yeşermiş pek çok kişi olduğunu düşünüyorum. Haftasonu deniz kenarından geçerken "Laa olumm bi oltada biz atahh belki bi balıhh neyin gelir" diyenleri kastetmiyorum. İnternetin başına geçip, chat, erotik siteler, haber siteleri ve diğer tüm sitelerde gezinmeyi değil, bilhassa bu siteyi açıp, iğne nedir, misina nedir, nasıl tutucam, neler yapıcam diye gerçekten öğrenmeye çalışan pek çok kişi, sizin ve sizin gibi düşünen kişler nedeniyle bu kafasındaki soruları soramıyor. Balığa ilk başladığınız zamanları düşünün ve bu arkadaşların durumunu bir daha değerlendirin. Ben balıkçılığı bir hobi ve bir meditasyon olarak görüyorum. Balıkçılık benim rahatlama ve kısmen kendimi geliştirme için edindiğim bir uğraş ve bu konuda asla ve asla ustalık gibi bir iddiam yok. Bu konuya henüz yeni başlayacak veya yeni ilgi duyan bir kişinin bizim gibi sitelerde bulmak istediği ilk şey temel bilgiler olabilir. Bu kişilere "mustrad bilmem kaç numara çapraz ağız krom iğne kullanmalısın" demeden önce neden ve niçini anlatmak gerekebilir. Herkesin bu temel düzyde ve sıfır bilgide olmadığını ve biraz bile olsun konudan haberdar olduğunu bizde biliyoruz. Ama örnekte görüldüğü üzere bir kişinin en basit balıkçının bile bilebileceği sorularına cevap verdik ve o bunlarla bildiklerine +1 ekleyerek balığa çıkacak.Bilgilerimizi kullanarak balık tutarsa bize sormaya ve öğrenmeye devam edecek, belki de bizden örnek alıp yavruları öldürmeyecek, tırıvırı kullanmayacak ve balıkçılığı bilinçli yapacak. Diğer yolu da izleyebiliriz; "kardeş eline hiç mi olta almadın , ne biçim bir soru bunlar" da cevap olarak yazılabilir ve ve bilmedikleri ile başbaşa bırakabiliriz. Ben bu konuya bu kadar cevap yazılmasına istinaden en temel balıkçılık bilgilerini içeren, video ve fotoğrafla destekli bir başlık açmayı düşünüyorum. Umarım ki siz de bana yardımcı olursun ve bildiklerimizi yeni başlayan arkadaşlara aktarırız. Forum`un bir görevi de bu değilmidir zaten? Saygılarımla...
bir dokun bin ah işite döndü bu mevzu.. ama olan oldu bir kere bu arada öz verili yazılarınızı okudum gercektende gönülden tebrikler... ama ne biliyim o kadar basit cümlelerle kurulmuş sualleri peşin sıra görünce ben alay ediliyor dalga geçiliyor diye düşündüm.. ki o suallere ne kadar da özverili cvp yazılırsa yazılsın internet ortamında ne kadar bilgi paylasımı olabilir o da bir muamma tabiki.. neyse herkesin fikri kendine ben kendi fikrimi söyledim ,sevgiyle kalın selamlar.
Çok güzel sorular. İçlerinden bazılarını bende merak ediyorum. Ben de yeni yeni bu işi ciddiye almaya başladım. İlk elime olta aldığımda bende aynı soruları soruyordum. Çevremdeki arkadaşlarımdan bazı bilgileri aldım. Ama mesela kalamanın ne hala tam olarak bilmiyordum. Önemsemiyordum da zaten kapalı bırakıp öyle beklerim genelde. Kimse anasının karnından kalamanın, kamışın ne işe yaradığını bilerek doğmuyor. Soruları soran abiye de, samimiyetle üşenmeden cevaplayan abiye de çok teşekkür ederim. Saygılar...
selam arkadaşlar ben göksel siteye yeni üye oldum balığa çok merakım var 4 sene önce 3 mt lik bir olta almıştım bu sene makarası bozuldu ve yenisini aldım(hiç balık tutamama rağmen) çok değişik yerlerde balık tutmayı denedim ama en fazla 5-6 cm lik 1-2 tane balık tutmuşumdur sanırım taktiğini bilmiyorum yardımcı olursanız sevinirim sahilden mi daha kolay balık tutulur yoksa kayalıktan mı veya iğneleri nasıl ayarlamalıyım onu merak ediyorum şimdiden teşekkürler