Rekor düzeyde bir av haberi. Malesef ağa takılmış. Paylaşmak istedim... http://www.sabah.com.tr/Yasam/2013/02/21/balikci-agina-35-metrelik-yayin-baligi-takildi
Balığın maşallahı var gerçekten trofe bir yayın balığı ama resimden gördüğüm kadarıyla o balığın boyu 3,5 mt yok... Bence yine haberciler ilgi çeksin diye mübalağ etmişler
Bu haberler delil olmalı. Derelerin denize döküldüğü yerlerde 500 mt çapında kalan alanlara ağ atmak yasak. Olmaz ki böyle bişey ya...
Sanki ben nehir ağızlarında ticari amaçlı ağ çekilerek avcılık yapılmasının yasaklandığını hatırlıyor gibiyim.Eğer öyle ise bas bayağı belgeli kaçak ve yasadışı avcılık..
3-1 NOLU ticari balıkçılığı düzenleyen tebliğe göre,içinde kızılırmağın da bulunduğu ek 9 nolu listedeki akarsuların denize döküldüğü nokta merkez olmak üzere,500 m yarı çapında daire içinde hertürlü ticari avlanma yasak. Ancak atı alan üsküdarı geçmiş.600 m açığından tutuldu denir olur biter maalesef
fotoğrafta en sağda balığı tutan siyah kazaklı adamın iki katı o balık tabi adam 50 cm değilse ozaman 1 metre olur
ne yasağı....kılıfı hazır adamlar kıyıya yakın ağ döküyorlar tekne açıkta ağ toplamaya başlıyor yani kıyıyıda sarıyorlar ama tekne uzakta 26 metre sınırının dışında s.g geliyor soruyor ""kaç metre"...."komutan altımızda 30 metre var""".....defalarca şahit olduğumuz bir şey...vatandaş kıyıdaki tonozları ırgatla kaldırıp daha kıyıya götürüyor gece kimse görmesin diye...amaç oradaki iplerde tekelere toplanan balığı almak....tonozun altındaki derinlik ölçtüm inanın tam 10.5 metreydi ......
Varmi o kadar fransa rekoru 2.85di galiba yanlis hatirlamiyorsam. Bundan daha iriydi balik. Adam 1.75 olsa, varmi 2 kati sizce? Olabilir de. Ama yazik olmus hayvana. Senede kaç yavru verir halbuki o.
Fransa rekoru 2.60cm 140kiloymus. 2.68 dünya rekoru. Ag ile 306cm avlanmis. Bazi kaynaklarda 4metre rus yayini tüm zamanlarin rekoru olarak gösteriliyor. Eger bu balik cidden 3.50metre varsa tüm zamanlarin en büyük 2ci yayini olmaya aday
yazıyı yazdıktan 10 dk sonrası.... oturduğum yerden denizi görüyorum yazıyı güncelledim az sonra bir motor sesi küçükkumladaki lunaparkın az açığı derinlik azami 18-20 mt belkide yok adam tam yol botu kıyıya yakın bırakmış çevirdi botla birleşti ağının altını bastı va açığa çıktı işte bu ....anlatmaya çalışırken yaşadımsg yi ara demeyin arkadaşlar aradı verdikleri cevap şu"""kıyı ağcılarıdır onlar yanlış görmeyesiniz"""".......??????????.....
yazıyı yazdıktan 10 dk sonrası.... oturduğum yerden denizi görüyorum yazıyı güncelledim az sonra bir motor sesi küçükkumladaki lunaparkın az açığı derinlik azami 18-20 mt belkide yok adam tam yol botu kıyıya yakın bırakmış çevirdi botla birleşti ağının altını bastı va açığa çıktı işte bu ....anlatmaya çalışırken yaşadımsg yi ara demeyin arkadaşlar aradı verdikleri cevap şu"""kıyı ağcılarıdır onlar yanlış görmeyesiniz"""".......??????????.....fatih kardeşim bu kıyıdaki tutulan balıklar bu körfezde lüferi çinekopu buraya çeken yemler bunlarıda kıyıda ezdiğin zaman hepsi ezilir kaybolur zamanla....narlıdakilerin oraya ağ bırakmaları gibi..yok olur azar azaar....
Biyiklari sayma Fatih abi çene ucundan kuyruga. Ilginçtir nette dünya rekoru olarak büyük bir bilgi kirliligi söz konusu. Ulasabildigim en büyük yayin 2.68cm. Franra rekoru 2.60 denilmis lakin resmi rekor 2.58 114kg.
iki hafta önce canlı tarif yaptım(telefonla anlatıyorum nerede,kaç metrede,ne şekilde) 30 dakika konuştuk ,yollayalım dediler botu,adam ağı topladı gidiyor,boşuna devletin mazotunu yakmayın dedim.Birazda yanlış ihbarlardan bıkmış adamlar,o yüzden soruyorlar onca soruyu. Bu iş 24 m ile çözülecek gibi değil.
Bu arada Erçin kardes yanlis anlamissin o balik 1 metre demedim, verilen rakam 1metre fazla dedim. Bence 2.50metre ve 100kg civari o balik
Fatih abim selamlar, bir sorum olacak: Yayın balıklarının tuzlusuda olma ihtimali nedir abim? Bu mümkün mü ya da nasıl?
ALEYKÜM SELAM sevgili NURİ, Tatlısu balığı denize adapte olmaz ancak deniz balığının tatlısuda yaşama süresinden daha fazla dayanırlar.(ÇİPURA,LEVREK ,KEFAL,YILAN ,MERSİN VE BAZI TÜRLER HARİÇ) BUNUN SEBEBİ metabolizmalarındaki farktan kaynaklanır.Kabaca açıklarsak,deniz balıkları su içerler,içtikleri sudaki tuzuda dışarı atarlar.tatlısuya girdiklerinde yine su içmeye devam edip bünyelerindeki tuzu atmaya devam ettiklerinden dolayı vücutlarında tuz kaybından dolayı şoka girip kısa sürede ölürler.yukarıdaki örneğini verdiğim bazı türler buna karşı metabolizmalarını ayarlama kabiliyetine sahiptirler.Tatlısu balıkları ise su içmezler.,denize girdiklerinde şok olmazlar ancak süre uzadıkça tuzluluk mukoza,galsama vs. sine zarar vereceğinden tatlı suya dönmezlerse ölürler.(birde acısu balıkları dediğimiz grup varki çok ani değişiklikler olmadıkça hiç rahatsızlık duymadan tatlısuyun denize karıştığı yerlerdeyaşamakla beraber çok uzun sürelerle deniz ve tatlı sularda yaşayabilmektedirler.DAHA ÇOK TATLI SU BALIĞI ÖZELLİKLERİ TAŞIRLAR) araya garip bir tür örneğide vereyim.Şu meşhur israil sazanı ulubat gölünün denize ulaştığı kocaçayın ağzından 20 km kadar uzakta denizde ağlarda çıkıyor zaman zaman Yayının durumuna gelirsek,kızılırmak büyük bir nehir,denizin içine oldukça büyük bir alanda kanal oluşturabilecek debiye sahip.Bizim yayın birazda yolunu kaybederek gezintiye çıkmış olabilir.Gelen tatlı suyu izleyip geride dönebilirdi tabi.Deltanın içine doğruda girmiş olabilir tekne.
Fikrinize, emeğinize sağlık sevgili abim. Gayet doyurucu ve aydınlatıcı bilgiler için çok teşekkür ederim. İsrail sazanı'nın durumu daha bir ilginç. "istilacı tür" oluşuna hiçbir suda sınır tanımıyor. Denizleri de ele geçirirse kimse şaşırmasın. (Allah korusun)