Ordu'da balıkçılar, tezgâhlarından hamsi aşıran martıya, yavrusu olduğu için göz yumuyor. Balıkçı Mehmet Yaşar, "Cemile" adını verdiği martının yavrusuna da Amerikalı yazar Richard Bach'ın, Martı adlı eserindeki martının adından esinlenerek "Johantan" adını vermiş. Ordu'da esnafın Cemile adını verdiği martı, bir balıkçının tezgâhından sürekli olarak hamsi aşırıyor. İşyerinde bulunmasına rağmen balıkçılar martıyı kovalamaya çalışmıyor. Balıkçı tezgâhının çevresinde birkaç tur attıktan sonra bir elektrik lambasının tepesine çıkarak etrafı gözetleyen martı, daha sonra uçuşa geçiyor ve birden alçalarak tezgâhtan balık yemeye başlıyor. Birkaç darbeden sonra hemen uzaklaşan martı daha sonra belli aralıklar ile yeni yeni sortiler gerçekleştiriyor. Martı hakkında ilginç bilgiler veren Balıkçı Mehmet Yaşar, çevredeki esnaflar tarafından martıya Cemile isminin verildiğini dile getirdi. Yaşar, "Amerikalı yazar Richard Bach'ın Martı isimli kitabı var. Oradaki martının adı Jonathan Livinsgton. Bir ara Ordu Valisi Said Vakkas Gözlügöl bu kitaptan çoğu konuşmalarında bahsederdi. Onun için martının yavrusuna "Johantan" adını verdik." diye konuştu. Cemile'nin çok zeki bir martı olduğunu aktaran balıkçı Mehmet Yaşar, "Aşağı yukarı 4-5 aydır bizimle. Biz daha önce şu anda olduğumuz yerden biraz daha ilerideydik. O zaman da gelirdi. Buraya taşındık yine geliyor. Bu caddede başka balıkçılar da var. Onlara gitmiyor. Hatta biz yere kasa ile hamsi bıraktığımızda onları da almıyor. İlla geliyor tezgâhtan hamsi alıyor. Biz de bir şey demiyoruz, biliyoruz ki yavrusu var onu doyurmaya gayret ediyor. Bazen bir iki gün görünmediği de oluyor. O zaman da başına bir şey mi geldi diye bizi endişelendiriyor." dedi.
Cemile'nin çok zeki bir martı olduğunu aktaran balıkçı Mehmet Yaşar, "Aşağı yukarı 4-5 aydır bizimle. Biz daha önce şu anda olduğumuz yerden biraz daha ilerideydik. O zaman da gelirdi. Buraya taşındık yine geliyor. Bu caddede başka balıkçılar da var. Onlara gitmiyor. Hatta biz yere kasa ile hamsi bıraktığımızda onları da almıyor. İlla geliyor tezgâhtan hamsi alıyor. Siz öyle sanın. Sizden haracını tahsil ediyor, farkında bile değilsiniz. hihi
Bu Cemile'nin Ali kaptanı nerede acaba ? o da kesin gemiyle yol alıp uzak diyarları geziyordur.. yakında bi martı Carolin alıp gelir anavatanına
Askerliğimi Tuzla Deniz Harp Okulunda yaptım. Benimde beslediğim bir martım vardı konuyu okuyunca o geldi aklıma. Sürekli bana gelir sabahları karnını doyururdum birbirimize o kadar alışmıştık. Adını Temel koymuştum sonra bir gün yavruladı Temel . Meğer dişiymiş hiç farketmedim. Görev yaptığım kulenin hemen yan tarafına. Yavrusu olduktan sonra Temel'in huyu suyu değişti artık beni düşmanı olarak görüyordu. Aylarca besleyip karnını doyurduğum Temel o kuleye ulaşmak için oradan her geçişimde bana sortiler yapıyor saldırmaya çalışıyor en kötüsü bilinçli olarak pisliğini yapıyordu kafama... Hayatım boyunca unutamayacağım günler geçirdim Temelle... Ama ayrılık vakti geldiğinde benden sonra orada görev yapacak arkadaşa Temelle ilgili gerekli uyarıyı yaptım. Kediden bile daha pis kardeşim bunun huyu, yedirirsin beslersin sonra bir gün gelir kafana....