Evet arkadaşlar yıllarca olta balıkçılarının ve amatör balıkçılarının dile getirdiği balık neslinin yok olması ile ilgili konuyu bakın bu işi meslek olarak yapan kişilerin nasıl itiraf ettiği ile ilgili bir gazetede yapılan röportajı sizlerle paylaşmak dertleşmek istedim işte denizciliğimizin ve Türk balıkçılığının içler acısı durumu..... Denizleri biz bitirdik Denizlerimizden çıkan balık sayısı her geçen gün azalırken acı gerçeği Çanakkaleli trolcüler dile getirdi: Suçumuzu itiraf ediyoruz, bilinçsiz avlanma sonucu denizleri kuruttuk. Balık kalmadı, balıkçının işi bitti. Denetim yok, usulsüzlük dizboyu. ÇANAKKALE’nin Ezine İlçesi’ne bağlı Yeniköy Limanı’nda demir atan trol teknelerinin reisleri,"Denizleri biz kuruttuk" diyerek yılda iki kez yasak uygulanarak denizlerin dinlendirilmesini talep etti. Kuzey Ege Denizi’nde avlanan trolcüler bilinçsiz ve sorumsuzca avlanmanın sonunda denizlerde ortaya çıkan acı tabloyu gözler önüne serdi. İKİ DÖNEM YASAK KONSUN ’Genç Balıkçılık’ isimli trol teknesinin reisi Hasan Genç, "Biz suçumuzu itiraf ediyoruz. Denizleri kuruttuk. Bilinçsiz avlanmanın ve bilinçsiz konulan yasakların sonucunda denizlerimiz kurudu. Bundan trolcü de, gırgırcı da, lambacı da, dinamitçi de, dip ağcısı da, kısacası herkes sorumlu. Denizlerimizin her tarafında balık katliamı var. Mırlan, çinekop, kalkan, mezgit gibi birçok balık çeşidi artık yok ve balıkçının işi bitti. Türkiye’de su ürünleri müdürlükleri hiçbir şeyimizi denetlemiyor. Balıkhanelerde usulsüzlük diz boyu. İstanbul’un Kumkapı Balıkhanesi’nde küçücük çinekopların çöpe gittiğini kimse görmüyor mu" diye isyan etti. Yasaklarla oynandığına dikkat çeken Genç, "Kuzey Ege’de troller için 15 Nisan- 15 Eylül arasında yasak var. Ama bazı balıkçı arkadaşlarımız avlanma süresini 15 Haziran’a kadar 2 ay uzatmak istiyor. Buna kesinlikle karşıyız. Aksine biz yasağın 15 Nisan- 15 Temmuz olarak değiştirilmesini istiyoruz. Ayrıca mırmır, barbunya, sardalya, kolyoz, uskumru gibi küçük balıkların gelişmesi için 1 Eylül 30 Kasım tarihleri arasında ikinci bir yasak konulmasını istiyoruz" dedi. HAMSİ TÜKENMEK ÜZERE Malkoçoğlu’ isimli trol teknesinin reisi Ali Malkoç da Karadeniz’de gırgırların 24 saat hamsi avlayarak katliam yaptıklarını söyledi. Üç santimlik hamsinin yem fabrikalarına satıldığını belirten Ali Reis, "Denizde hamsi yok olursa, bütün balıklar yok olur. Hamsi denizdeki bütün balıkların yemidir. Karadeniz’de 24 saat hamsi avlanıyor. Nesli tükenmek üzere" diye konuştu. Torunlarımıza balık kalsın Ezine’nin Yeniköy Limanı’nda demir atan trol teknelerinin reisleri geçmişte yaptıkları hataların faturasını bugün ödediklerini belirtiyor. "Denizden artık balık çıkmıyor" diyen balıkçılar "Zaman zaman ara verip, denizi dinlendirirsek torunlarımıza balık bırakabiliriz" diye konuşuyor. KAYNAK :Erdem SÜREK- Burak GEZEN, DHA
Acaba neden biz Avrupalı gibi düşünmüyoruz ? onlar gibi hayvanlar dünyasına karşı saygımız yok? acaba neden hem cinslerimize bile saygımız yok.? yasaları çiğniyoruz? konuşurken mangalda kül bırakmıyoruz? iş yaparken havanda su dövüyoruz? eğitim felan demeyin sakın ha , sadece eğitim yetmez, eğitimsiz avrupalıda yasalara uyar..başka bişi ler var.. bunları çözsek, gerisi kolay..
Günaydın, tünaydın, iyi akşamlar, hayırlı geceler, bilmemki daha bu arkadaşlar için söylenecek ne var, dağıt talan et yakala yok et, efendim ondan sonra dön özeleştiri yap, hadi ordan, bu yapılanların ne kadar zararlı olduğu , balık ve diğer bilumum canlıların neslini tehlike altına soktuklarını bile bile , sen kalk öz eleştiri yap , baybaaaaaaay ,şimdi gidin kafanızı sahildeki taşlara ve kayalara vurun. Mustafa kardeşim emeklerin için ayrıca teşekkürler .
Bütün gırgırcılar teknelerini batırsınlar hem balıklar için mera olur hemde balıklar bir 5 - 10 sene rahat ederler.
Su ürünleri fakültesi denilen yer maaş bordrosu açısından diyer birçok benzeri kurumlara göre şartlar açısından son derece iyi durumda.Birde denetlemek gibi bir işleri oldugunu hatırlasalarda Aldıkları parayı haketseler.Balık hallerini zaten yıllardır gözlerimizle görüyoruz.Yazmaya bile gerek görmüyorum
Engin kardeş bu konuda görevli olanların görevlerini bihakkın yerine getirmedikleri/getiremedekleri doğru ancak, Su Ürünleri Fakültelerinin koruma ve kontrolle veya denetleme ile ilgili bir görevi yok.
____________________ Avrupalı gibi düşünmeyede gerek yok aslında, İNSAN olduğumuzdan insan gibi düşünsek, unuttuğumuz, EŞREF-İ MAHLÛK...!! olduğumuzu tekrar hatırlasak, belki herşey hallolacak ama, aradaki engelleri kaldıramadığımızdan dolayı hatırlayamıyoruz galiba..!! Bursada askerlik yaparken görmüştüm, setbaşı köprüsünün oralarda biryerde idi, ismide aklımda yanlış kalmadıysa, LÂKLÂKHANE idi, yani leylek hastahanesi..! yoksa dediğiniz gibi eğitim çokta yeterli olmuyor, içinde olması gereken mayası olmayınca..! ispatıda, yönetici ve idarecilerimiz, bu konuda dahi yaplıması gerekeni yapmayanlar yüksek eğitim almış kişiler zannedersem, başka bişiler var sözünüzede diğerleri gibi katılıyorumda, maalesef..!! başka bişiler'i bile konuşamıyoruz..! malum bazı konularda konuşmak yassah..! hihi bu memlekette sivrinek hakkında konuşacaksın, ama, sivrisineğin ürediği bataklığa dokunmayacaksın..!! hele hakkında zinhaaar..! konuşmayacaksın, yoksa mazallah insanın ağzına acı biber sürerler...!!!
Üzgünüm balık hallerini denetliyecek kurum belediye, ama onlarında çook..! işleri olduğundan sanırım bu işlere zaman ayıramıyorlar galiba..!! hihi bu konuda çalışamadıklarından, çalışınca oluyorda diyemiyoruz... “ Nasılsanız oyle idare edilirsiniz ” H. Şerif
Oo balik bitincemi akillari baslarina gelmiş bu arkadaslarin konularda oyle gezinirken 2006 yilinda bunun konuşuldugunu gördüm rahmetli babam 15 Sene once soylerdi bunun boyle olacagini bizim buyuk kaptanlarimiz uzman reislerimiz ön gorememişlermi baligin tukenecegini tüh tüh bilmiyorlarmiymiş butun agaclari kesilmiş bahçenin meyve vermeyecegini beter olsunlar diyorum ac acik kalsinlarda o katlettikleri baliklari korumayi onlara gözu gbi bakmayi öğrenirler belki saygilar
Bunlara müsamaha gösterenler bulundukları yere nereden, nasıl ve kimlerin desteğiyle geliyor..!!?? eğri oturup doğru düşünmek gerekir zannedersem..!! Suç kimde acaba..!!??
Oraya girersek işe siyaset karışabilir ki bunu hiç istemeyiz. Az önce Koruma ve Kontrol genel müdürlüğünden söyle bir e-mail geldi. Sizlerinde görmesi iyi olur diye düşündüyorum. "Sayın Emir ŞENGEZER; Sayın Genel Müdürümüze göndermiş olduğunuz e-postanız incelenmiştir. Öncelikle hassasiyetiniz için teşekkür ediyoruz. Bakanlığımız, Sivil Toplum Kuruluşlarının görüşlerine büyük önem vermekte, gerek duyduğunda Su Ürünleri Avcılığını düzenleyen Tebliğ hazırlık toplantılarına davet ederek görüşlerini almaktadır. Tüm karasularımızda genel av yasakları 15 Nisan tarihinde başlamaktadır. Geçtiğimiz yıllarda, karasularımızda 4 ay olarak uygulanan av yasakları, gırgır gemileri için 4,5 aya; Trol gemileri için ise 5 aya çıkarılmıştır. Bakanlığımız, balıkçılığımızın sürdürülebilirliği için korumacılık politikasını kararlılıkla sürdürecektir. Karasularımızda av yasakları başlarken, diğer ülke balıkçı gemilerinin de avcılık yaptığı, Akdeniz ve Ege denizinin uluslararası sularında balıkçılarımızın da avlanmalarına imkan tanımaktadır. Bu çerçevede, Bakanlığımızca, Balıkçılarımızın Akdenizin uluslararası sularında 15 Temmuza kadar, Gırgır ve Trol gemilerine, Ege denizinde ise, 15 Temmuzdan 15 Eylül tarihine kadar Trol gemileri ile avlanma izni verilmektedir. Geçen yıl, Ege denizinin uluslar arası sularında gırgır gemilerine verilen izin, bu yıl verilmemiştir. Önümüzdeki yıllarda da verilmesi düşünülmemektedir. Sivil Toplum Kuruluşlarının ve duyarlı insanlarımızın göstermiş oldukları bu girişimler, önemli farkındalık yaratmaktadır. Hassasiyetiniz için tekrar teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dileriz."