Daha önce sitemizde de geçen bu parazit türü, bugün hürriyet gazetesine haber olmuş. Tuttuğumuz balıkları sudan çıkardıktan sonra ağızlarından dışarı çıkan bir canlıydı. Özellikle Ayvalıkta yaptığım avlarda sıkça rastlamıştım bu canlıya, acaba yem olurmu diye düşünüyordum. Sanıldığından fazla zararı varmış sanırım balıklara ve doğaya. İlginizi çekebileceğini düşündüğüm için linki aşağıda paylaşıyorum. Herkese sevgi ve saygılar, hayırlı cumalar dilerim! http://www.hurriyet.com.tr/dunya/14570375.asp?gid=373
Bende sıkça Ayvalık' ta avlanmaktayım. Bu parazitin bugüne kadar sadece Hanos türü balıklardan çıktığını gördüm. Enteresan bir şekilde balık öldüğü an bunu algılayıp balıktan ayrılıyor. Gördüğüm ve hala canlı olanları suya gitmeden mutlaka ezerek öldürüyorum. Bu parazit yüzündende Hanos yakalarsam ve eğer kurtulma şansı varsa mutlaka suya geri gönderiyorum.
galiba bu da onlardan arkadaşlar galiba bu da aynı cinsin en büyük hali...balık kenesi diyorlar burada...özellikle çiftlik civarında yakalanan balıklarda bunlardan hep çıkıyor...ne alaka bilmiyorum...benim yakaladıklarımda hep vardı...
Bu parazitlerden istinasiz Hirvatistan'da tuttugum tüm izmaritlerin agzinda vardi.. Sanirim yeni birsey degil. Gazetedeki yorumlara bakilirsa yillardir Türkiye'deki baliklarda da var olan bir parazit.. Yem olarak ben de kancaya birkac kez takmistim.
Arkadaşlar, Çeşme'de de bol miktarda var ne olduğunu bilmiyorduk. Evet balık ölürken hemen balığı terkediyor.
Berbat bir yaratık, tiksinç. Ben bizim sularda daha çok deriye yapışan ve top böceğine benzeyen parazitlerle karşılaştım onlarda tiksinç yaratıklar ama bu cins daha fena, yazık balıkcıklara
Bu canlıya izmarit biti de denir. Yeni bir kabus filan değil doğanın dengesi içinde var olmuş bir canlıdır. Balıkçıların en büyük ve tek kabusu olması gereken canlı insanoğludur.
İsparoz ve Karagözlerde de çok görülür. ÖZellikle liman içlerinde yakaladıklarımda görüyorum. Ancak ben kendimi bildim bileli vardı bu parazit. Yeni bir canlı değil. Yukarıda da yazıldığı gibi balıkların asıl kabusu bilinçsiz insanoğlu....
Bizler balıklara ve çevremize gerçekten çok daha fazla zararlıyız. Bir an önce kabuk değiştirip çevreye karşı bir çok huyumuzdan vazgeçmeliyiz
isopodlar Haber(?)de vurgulanmaya çalışıldığı gibi vahim bir durum yok. Konu enine-boyuna tartışılmış. http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=18177 .
bu parazit ben kendimi bildim bileli İzmarit,gopez ve isparozların ağzında özellikle daha derin sularda avlanmış balıkların ağzından çıkar.saygılar.
Çok iyi hatırlıyorum yine izmaritlerin ağzından çıkan bu parazit hakkında bir konu vardı. Kavurup yiyenler de var vardı bu böceği, çok şaşırmıştım okuyunca. Denizden çıkan bir böcek, karides gibi diye. Belki hatırlayan olacaktır konuyu.
Evet, bende daha cok kiyidan degilde, tekne gezisinde nispeten derin yerlerde tuttugum isparozlarin agzindan ciktiklarina sahit olmustum!
Abi bu ne yaaaa:S kofana tutsamda azından bu çıksa misinayı keser atarım. nası bi ürkünç hayvan bu tövbe estafurullah:S
ayak yapısından ve tırnaklarından anlaşılan o ki tesadüfen gelişmiş (son zamanlarda kirlilikten türemiş bi canlı olmadığı anlaşılmakta) bi parazit değil bu (iğrenç). devam edersek hayvanlarda, kuşlarda .. bir çok canlıda benzer parazitler görülebilmekte fakat avlanan bi kuşun bu yüzden yenilmeyeceği doğru değil... peki nasıl oluyoda balık lara bu parazit bulaşıyo ve nasıl bi üreme çoğal ma biçimne yayılma biçimi ne sahip ve düşmanları neler bunları bilebilirsek bu canlıları kontrol altına alabiliriz di ye düşünüyorum netice itibari ile bu canlıların balıkların yaşam sürecine bi katkısı yok gibi parazit zaten...
aynen katılıyorum bu da haber yapmak için yapılmış bir haber. ben kendimi bildim bileli izmaritlerin üstünde var hemen hemen yarısından fazlasında olur, gümüştede rastlamıştım bir kaç kez.
Bu Kene Sevimsiz Bir Seydir Ve Cok Eskiden Beri Var. Derin Sig Farketmez.bir Suru Balikta Gordum Bu Gune Kadar.... Baligin Lezzetini Etkilemez. Baligi Yerken Akliniza Bile Gelmez....