Arkadaşlar bir arkadaşımın (balıkçı değil) özel ilgi duyması üzerine size bir soru sormak istiyorum. balıkçılığın felsefi boyutunu ele alan bir kitap istedi benden. bende önerilerinizi almak için size soruyoruym bu işin felsefesini anlatan bir kitap arıyorum.
bende de bir öneri YAMAN KORAY - NE CENNET ŞEY ŞU DENİZ ben cok beğendim kendimden de bişeyler buldum okurken tavsiye ederim veya CEVAT ŞAKİR 'in ozellikle sunger dalgıçlarını ve denizi anlatan kitaplarını tavsiye ederim sevgiler / saygılar
trout baba forumda trout baba nın mesajlarını okusun hem gerçek hem balıkçılığın felsefesini çok iyi işleyen mesajlar.
Balıkçılığın felsefesi o nu yaşamak, avladığın balığı yiyemeyecek kadar sevebilmek ve onu hiç çekinmeden dünyasına geri gönderebilmeltir.
felsefe kitap okumak çok güzel ama kitapla olsaydı balıkçılık herkes gecelrini gündüzüne katıp balığa gitmezdi. oturur evinde 1 saat kitap okur zevk yapardı
Felsefenin bir doğrusu olmazki ..Taraflar ve durumlar belirler Felsefe aramak,fikir üretmek,yorum yapmaktır.kısca herşeyden bir parçadır.Net bir tanımı yapılamaz..Zaten bu yüzden felsefe denildiğinde tartışma akla ilk gelendir..Kimine göre soyut kimine göre somut sonuçlara ulaşmanın yolu gibi görünsede kimilerine göre fikir sentezi yapmaktır.. Bunlardan yola çıkarak Balıkçılık bana göre Dünya ile arama çektiğim bir perdedir..Arkadaşıma göre ise mangal ve tekir demektir..
sevgili ozan, arkadaşının "balıkçılığın felsefesi" derken tam ne demek istediğini kestirmek güç olsa da, "Moby-Dick" ve "İhtiyar Adam ve Deniz" kitapları adam-deniz-balık ilişkisi/savaşımı üstüne benim okuduklarım arasında anımsadığım iki güzel kitapdır. güzel olduklarını düşünen başkaları da olmalı ki, ikisinin de filmi yapılmıştır. Moby-Dick bir beyaz balinayı avlamayı tutkuya çevirmiş bir balıkçının (balıkçı teknesinin) balinayla savaşıdır, diğeri ise yaşlı bir balıkçının bir kılıç balığını tutması öyküdür. İki kitabın da taşıdığı felsefi içerik tartışmasızdır da isteneni karşılar mı bilemem, arkadaşın belki bu kitaplardan aradığı tür çıkarsamalar yapabilir. bütün bunlara benim ekleyeceğim kendimden bir söz de ; "denizler balıkların gözyaşları olmalı..."
Ernest Hemingway'in "İhtiyar Balıkçı" romanı İhtiyar balıkçı, Karayibler'de 85 gün olta salladıktan ve eve eli boş döndükten sonra bir gün iyice açılıp "büyük balık"ı yakalar. Lâkin kıyıya dönerken, yedeğine aldığı, teknesinden yarım metre daha büyük olan bu kılıç, yol boyu kan kokusuna gelen canavar köpekbalıklarınca didik didik edilir. Bu korkunç mücadeleden elinde kala kala dev balığın iskeleti kalmıştır. Kan revan içinde, uykusuz ve bitkin sahile yanaşırken "Beni adamakıllı yendiler... Hem de ne yeniş." diye geçirir içinden. Sonra silkinir ve yüksek sesle şunu söyler: "Yenilmedim aslında, belki biraz fazla açıldım, o kadar..." Hayat yolculuğumuz da öyle değil midir? Kimi için güzel bir kadındır "büyük balık", kimi için zengin bir damat... İyi bir hayat... Hayırlı evlat... Ya da müstakil ev, son model araba, sınırsız servet... Kimi, "büyük balık"ı hiç göremeden ölür. Kimi, bir kez tuttu mu, bir daha açılmaz hiç... Onunla gömülür. Kimi ise; yaşam denilen, şakaya gelmez deryanın dalgalarında yalpalana yalpalana arar büyük balığı bir ömür boyu... Açıldıkça bulma şansıyla birlikte artar, yitirme ihtimali... Zor bulanlar, çabuk yitirir bazen... Acımasızca yağmalanır ve sonuçta elde bir kılçıkla kalakalırlar Yenilgi değildir onlarınki aslında... Olsa olsa biraz fazla açılmışlardır. Ama insanlık, kısmen de, onların fazla açılması sayesinde ilerler. Ünlü romanın esin kaynağı olan Kübalı balıkçı Gregorio Fuentes 104 yaşında ölmüştü. Bir şişe rom karşılığı çektirdiği son fotoğraflarına bakarken, "Keşke bu fırtınalı yolculuğun sonunda hepimiz aynı şeyi yüksek sesle söyleyebilsek" dedim kendi kendime: "Yenilmedim aslında, belki biraz fazla açıldım, o kadar..."
Moby Dick, Heman MELVILLE İlk bakışta denizlerde geçen bir serüven romanı sanılabilir. Ne var ki insan Moby Dick'i okudukça, okuduklarını düşündükçe, kitabın derinliğini, gerçek anlamını sezmaye başlar. Bu derinliği, gerçek anlamını sezemeyenler ise, balina avı ile ilgili, heyecanlı bir öykü olarak genede Moby Dick'in pekala keyfini çıkarabilirler der Mina Urgan. Bu kitap tüm zamanların en iyi 10 kitabı arasına girmiş bir baş yapıt olarak edebiyat tarihinde de yerini almış bir eserdir. Sevgili dostum arkadaşının bu kitabı okumasını şiddetle tavsiye ederim.