Balıkçılık mesleğinin yüz karaları

Konu, 'Denizdeki Canlılar' kısmında Aret tarafından paylaşıldı.

1. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Tükeniş sadece denizin içinde değil maalesef, kıyıda doğru düzgün balıkçı da çok azaldı. Balıkçılık adı altında resmen dolandırıcılık yapılıyor, kokmuş veya kalitesiz balıkları bin türlü üç kağıtla millete kakalayıp para kazanan bir sektör türedi. Limit altı balık satışından bahsetmiyorum bile. Bu adamların yaptığı tek kelime ile sahtekarlık. Hem halkı kandırıyorlar, hem de halkın sağlığıyla oynuyorlar. Ülkede otorite olsa şu satıcıların hepsine ağır cezalar verilmesi gerekir. Maalesef bu yönde bir umudumuz olmadığına göre en azından çevremizdeki insanları bu sahtekarlar konusunda uyaralım.

Bu resimlerde gördüğünüz yalan isimle balık satışı dışında daha pek çok dolandırıcılık yöntemi kullanıyorlar. Lüfer, istavrit gibi balıkları satarken üste 2 tane canlı balık atıp, leğendeki suya attıkları bayat buzhane balıklarını tazeymiş gibi satıyorlar. Adeta bir tırnakçı gibi el çabukluğuyla çalıştıkları için balıktan anlayan adamı bile rahatlıkla kandırırlar. Kalkan gibi balıkların kokmuş olanlarının solungaçlarını boyayla kırmızıya boyayıp taze görüntüsü veriyorlar. Canlı balığı alıp arkada temizlermiş gibi yapıp, daha önceden temizledikleri kokmuş balıkları poşete koyup veriyorlar.

Maalesef gırgırcısı, toptancısı, tezgahçısı, sırf para hırsıyla önce denizlerde balığı tükettiler, sonra da para kazanmayı sürdürebilmek için yavru balık katliamından, sahtekarlığa her türlü yöntemi kullanmaktan çekinmiyorlar. Balık mevsimi olması gereken şu dönemde, balık tezgahlarını bu hale düşürdüler, biz de bu paylaşımı yapmak zorunda kaldık. Daha fazla söze gerek yok, resimler konuşsun...

2. balikci_82

balikci_82 nusret

Favori Kamış:
    okuma salina 4.20 3 parça
    Favori Makine:
    daiwa windcasst
    En İyi Avı:
    #direnlüfer
    allah ıslah etsin söylüyecek başka söz bulamıyorum şikayet etsen de değişen birşey olmuyor para için yapmıyacakları şey yok bunların

3. sabriyazici

sabriyazici sabri

şeref haysiyet yoksunu dolandırıcılar elbet cezasını çekicekler bu yaptıklarının
    keşke yer isim adres de belirtseydin bir video ile de desteklesen illaki buradan alışveriş yapan biri bu sahtekarlığı görüp oralar ile ilişkisini keserdi eline sağlık aret

4. ozkan_askan

ozkan_askan ÖZKAN AŞKAN

Favori Kamış:
    Alba star 3,90 - Alba Star İstanbul 1942 4,20 cm. D.A.M 2,70 cm. telespin, Alba Star Apache 2.40cm
    Favori Makine:
    Okuma Boxter 65 , Alba Star KK 55 , Lineaeffe rapid seal fd 40 , shimano hyperloop 25
    Hiç anlamayan insan bile o koca deniz levreğinin sürekli sıcak soğuk ortam değişiminden dolayı etinin taze olmayacağını tahmin edebilir. Koca levrek sürekli müşteri bekliyor , alan olmazsa akşama dolaba , sabah tekrar tezgaha . derken o et hiç taze kalırmı , kokmaz mı ? Soğuk zinciri çoktan bozulmuş.

5. ozkan79

ozkan79 özkan

Adam sudağa mezgit yazmış ya:eek:

üç kağıtçılık son senelerin revaşta mesleği oldu,

bu tarz fiiller sırf balıkçılık sektörü ile kalmıyor,otomativ sektöründen tutda elektroniğine,dometesinden pancarına kadar her alanda hile var,

kime nasıl ne zaman güveneceğini kestirmek çok zor artık,

keşke balıkla kalsa idk

6. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Okuma V System 2.40 Lineaeffe Spirit Surf 3.90 (fiyat performans 9/10)
    Favori Makine:
    Spro Red Arc 20'lik (Fiyat/Performans : 8/10)
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    Aynı şey Karşıyaka'da da var, maalesef. :(:(:(

Resimlere ve etiketlerde yazanlara bakınca bi yandan güleceğim de geldi.

Sarpalara doğal deniz çipurası yazmaz insan, biraz utanır.
    Demek bizim tuttuklarımız doğal değil. :D

Buralarda da kolyoza, uskumru. Yazılı orkinosa da palamut yazıp kaktırıyorlar. :(

Ayrıca o deniz levreği yazan en iri balığın da, deniz levreği olduğunu hiç sanmıyorum. Hatta büyük ihtimal deniz balığı bile olmayabilir bence. Gerçi tam kafa yapısı görülmüyor ama gördüğüm kadarıyla o da dolap. :(

El çabukluğuyla dolandırmaksa ata sporu gibi artık, her yerde. :(:(:(

7. can akgün

can akgün CAN

Favori Kamış:
    SHIMANO CATANA CX SPINNING 240 M 10-30gr SHIMANO BEASTMASTER CX SURF TE 4.30 200gr
    Favori Makine:
    SHIMANO ULTEGRA CI4 10000 XSA SHIMANO EXAGE 4000 FC
    En İyi Avı:
    1580 gr sazan
    Volkancım o bildiğin pullu sazan :)

8. HastaRuH

HastaRuH Erkan

En İyi Avı:
    55cm zargana--60 cm Lüfer (Kofana)--70 cm 3.750 gr Levrek
    deniz levreği yazan sanki sazandı ama benimki bir tahmin

9. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Okuma V System 2.40 Lineaeffe Spirit Surf 3.90 (fiyat performans 9/10)
    Favori Makine:
    Spro Red Arc 20'lik (Fiyat/Performans : 8/10)
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    :laughing: :laughing: :laughing: :laughing:

Bende levrek olmadığından emindim ama tatlı su balıklarını pek bilmediğim için birşey diyemedim. :p :p :p
    Yalnız satıcıdaki pişkinlik te 5 yıldız. :rolleyes: Ya biri çıkar da, tepki gösterir mi demeden nasıl da bu kadar alakasız isimler yazmış anlamak mümkün değil. :D:D:D Gerçi biri anlayıp tepki gösterse, böylesi : Vay şerefsizler, beni de balık halinde kandırmışlar demek, der. :D:D:D

Güzel konu için teşekkürler Aret. :thumb:

Bu aslında toplumun genelinin ne kadar balık cahili olduğunun göstergesi bi yerde :rolleyes:

Bilgilendirme için teşekkürler, arkadaşlar. :)

10. balikcigenc18

balikcigenc18 Emrah Gül

Favori Kamış:
    browning 3900 300 gr
    Favori Makine:
    ryobi naxo
    En İyi Avı:
    1 kg palamut
    bana da iri pullu sazan gibi geldi öyle levrek görmedim önceden işin b... çıkardı bunlar

11. pride75

pride75 Onur Aydoğan

Favori Kamış:
    x
    En İyi Avı:
    ...
    Benim başıma Karaköy balık pazarında geldi. 3 -4 sene önce canlı Lüfer aldığımı zannettim meğerse arka tarafta el çabukluğu ile buzhane Lüferleri koymuşlar. Torbanın içine bir bakayım dedim... içindeki balıklar buzhane. Geri döndüm yanlışlık oldu galiba torbalar karışmış dediğimde bir dayak yemediğim kalmıştı. Poşeti elimden alıp, parayı iade ettikten sonra tehdit ederk uzaklaştırdılar. O gün bu gün tezgahtan balık almıyorum. Marketlerde de sahtekarlık diz boyu ama reyondakiler ile ilişki kurarsanız telefon ile arayıp fiyat konusunda da yardımcı oluyorlar. denemenizi tavsiye ederim.

12. ozkan79

ozkan79 özkan

işin kötüsü halkın sağlığı ile ciddi anlamda oynanıyor cyrr

13. night fisher

night fisher fatih

Favori Kamış:
    kendisinin dizayn ettiği muhtelif kamışlar
    Favori Makine:
    çançinçon çinişi makineler
    En İyi Avı:
    kırlangıç 8.4 kg
    Bende,Mudanyadaki balıkçıları fırçalıyorum,granyoza minekop yazıyorlar diye:eek: :eek: :eek:
    İstanbulda aşmışlar olayı demekki,yalandan kim ölmüş dercesine,alayı yalan etiket bunların yahu:mad: ( YUHHH RESMEN YUHHH,bu kadar ayağa düşürülmez esnaflık ,bu üç kağıtçılardan limitlere uymayan balık satmamalarını falan bekliyoruz bi de.

14. REİS

REİS Mahir Ersin

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Torikler-Kofanalar
    Aret

Allah iyiliğini versin, çok güzel yakalamışsın.

Ancak bu kepazelik yeni değil, yıllardan beri sürüp gidiyor.

Belediye Zabıtası balıktan anlamıyor, ,iyi de kardeşim bunca Su Ürünleri Fakültesi mezunu var, ne olur her belediye hiç değilse bir tane mühendis istihdam etse, hem bu gençlere iş kapısı açılır hem de zabıta yavaş yavaş balıkları öğrenir ve görevini yapar.

Dediğin gibi bu ticaret değil tamamen dolandırıcılık.

İslam inancında,
    1-Aldatan bizden değildir.
    2- Allah her kulu rızkıyla beraber yaratır, kulların kimi rızkını helalden kimi de haramdan kazanır, yer .
    buyurulmuştur.

BUNlar haramdan yemeyi tercih ediyorlar demek ki.

Allah bizleri haramdan ve haramzadelerden korusun.

15. miller01

miller01 ali ihsan

Favori Kamış:
    OKUMA V SYSTEM 240cm DAIWA REGAL TELESPIN 15-60GR 2.75M
    Favori Makine:
    SPRO Passion 720 Ryobi Ecusima 4000 VI,Okuma Trio 55 Red Core
    En İyi Avı:
    SIRA ONDA...
    Bana da çiftlik levreğini 'lüfer' diye tanıtıp sonrasında da mercanı da 'deniz çipurası' diye itelemeye kalkmıştı da karşılıklı bayağı bir gülüşmüştük satıcıyla :) 'abi hiç sorma sazanı lagos diye satıyorum' demişti bir de utanmadan ...

16. xcebeci

xcebeci umut semi yavuz

En İyi Avı:
    geri saldıgım yapraklar...
    abi inanirmısın benim aklımdaydı karaköydeki bu reziligi belgelemek ama bence satıcıdan ziyade insanları ve gelecek nesillere sazan ile levregin farkını ögretemeyen egitim sistemini yargılamamız lazımm:mad: :mad: :mad: :mad: idk

17. aknysfsrn

aknysfsrn AKINYUSUF

Favori Kamış:
    D.A.M SPEZIPOWER TELE SURF 420
    Favori Makine:
    Shimano aero
    En İyi Avı:
    Yumurtalık Pistaş mevkii LAGOS 5 kg
    bunlar gerçek olabilirmi ya bu adamlar balıgın b sinden anlamıyorlar
    tatlı su balıgını levrek diye sudagı mezgit diye satıyorlar üstüne üstük kilosu 5 tl etmeyen balıga 20 tl yazmışlar resmen nitelikli dolandırıcılık

aret resimle sende ise bir haber ajansına göndermeni tavsiye ederim bundan haber çıkar çünkü

18. mehmet0625

mehmet0625 Mehmet

Favori Kamış:
    okuma v system 240cm 10-40
    Favori Makine:
    shımano exage 4000 fd
    En İyi Avı:
    Lambuka 63 CM
    bu pislikler palamudu lüfer diye satmaya başlamışlar insanlara :mad: türkiyede herşey kağıt üzerinde denetleme sıfır ancak kıyıdan olta avcılığı yapan kişilere hiç bir eğitim olmadan belge çıkarttırıp vatandaştan para kopartmanın peşinde bu yetkililer

ayrıca balık alıyorsun balıkhaneden adam 13tl dir senin için 11 tl olur diyor ondan sonra tezgahın arkasındaki terazide tartıyor 15 tl den hesap ediyor işte şu kadar tuttu bu kadar tuttu deyip sağdan soldan çarpmanın peşinde

19. befalcon

befalcon Sinan

Favori Kamış:
    Okuma V-System 2.70 10-40
    Favori Makine:
    Daiwa Megaforce 2500
    En İyi Avı:
    Dağ Alası 26 cm.,, Torik 3 kg
    Benim de alışveriş yapptığım tezgahta yazılı orkinosu palamut yazmışlardı. Ya abi bu yazılı orkinos dedim. Vatandaş onu Palamut diye biliyor dedi. Hatta uskumru, kolyos, palamut, torik ve yazılı orkinos; hepsine palamut diyor vatandaş:D Adam haklı Eğitim sisteminde yok ki bunlar!

20. fatihh

fatihh Fatih

Favori Kamış:
    Fury Caster ,L.Effe SeaMaster 4,20 Surf,ProCatch CS Ultra-2.40;Protackle FW-TS 3.60
    Favori Makine:
    Penn Affinty 7000, Okuma Avanger 30b
    4 tane iri balik 10 TL cinsi modeli ne kardeşim çok rahatlarmis gerçekten..

Malesef bu dolandiricilik sadece balik saticilarinda degil her yerde mevcut. Bakkal nanav boyaci tesisatci kaportaci nere el atsan var bu sikinti..