Hangi balıgın kıyıdan kamışla nasıl yakalacagı konusunda sizlere kendi deneyimimden bir kaç bilgi aktarmak istiyorum, ama bu bilgiler balıgın bol oldugu değilde nadiren oldugu zamanlarda işinize yarar çünkü balıgın çok oldugu zaman normal yemsiz igneye bile gelir. İlk Olarak genellikle Marmarada avlanan balıklardan bahsedeyim Mezgit: 8-10 numara 4 igneli takım yeterlidir. 0,35 beden 0,25 köstek 35/50 gram kursun yeterlidir.Kamışla kıyıdan 20 ila 50 metre uzaga atıp oltanızı sabit tutarak bekleyin. İstavrit:11-12 numara siyah çapraz igne.0,10 veya 0,15 köstek 0,15 veya 0,20 beden, 20 gram kursun, misinalar rodex veya mustand marka olmalı.Kaz tüğü ile 12 igneli çapari yapın. Kamışı savururken dikkat edin misinayı koparmadan atabildiğiniz kadar atın, genellikle balık yüzeyde ve orta suda olur. Olta suya düştüğü zaman kamışı yukarı kaldırarak darbeli olarak yavas yavas cekin kayalara takmamaya dikkat edin, eger bu yöntemi uygularsanız kimsenin yakalayamadıgı zamanlarda istavriti hatta sardalyayı yakalarsınız. Mercan :Mercan balıgı marmada denizinde bir tek sedef adasının arka tarafında taşlık bir bölge var orda olur bu bölgeyi kimsede bilmez.Fakat antalya civarında hem kumluk hem taşlık hemde 100 metre üzeri derin sularda avlanır. 0,25 köstek 0,35 beden 50 gram kursun kıyıdan tutanlar için idealdir.Mercan balıgı dipte olur o yüzden oltayı yatırmanız lazım yani takım suyun dibindeyken yatık olmalı igneler kuma degmeli, mercan balıgı oltaya vurdugu zaman yakarsınız çekmenize gerek yok oltaya kendi geçer hatta cogu zaman igneyi yutar. MendikDeniz mendiğide aynı mercan gibi tutulur tek farkı mercanda olta yatık ve sabit durmalıdır mendikte ise kursun dibe değdi degmedi durumunda olmalıdır. İskorpitİskorpit zoka ile tutulur, genelde kayaların altında yosunlu bölgelerde yaşar, kumdada tutuldugunu söylerler..ama ben rastlamadım.iskorpit yakalarken arada bi oltayı azcık yukarı kaldırıp tekrar salmanızı tavsiye ederim.yemi gördüğü zaman gelecektir. KırlangıçDipte yaşar,çok büyük olanlarıda vardır, oltayı yatırıp bekleyin.Agzı çok büyük oldugu için igneniz biraz büyük olsun vurdugu zaman oltaya geçer.Kumda yaşar. Pisi Marmarada çokça yakalanır akdeniz de de var..genellikle kursunun hemen üstüne takılan igneye geçer buda balıgın kumun altında oldugunu gösterir.Bu balıgı yakalamak için 8-9 numara igne yeterlidir.Bu balıgı yakalamanın püf noktası oltayı çok yavas yavas yere dogru çekmelisiniz. İspari / Karagözİspari ve Karagöz taşlık bölgelerde yaşar taşın kumla birlestiği kısımda bolca tutulur.015, ila 0,20 arası misina yaprak kursunlu midye veya tavuk gögsü ile yakalabilirsiniz.Aynı olta ile geceleri güneş balıgıda yakalama sansınız var. Şimdilik bu kadar birazdan balıga gidicem sorularınız olursa cevaplarım görüşmek üzere..
Haydar Bey öncelikle vermiş olduğunuz bu değerli bilgiler için teşekkür ederim Sanırım bu bilgiler sizin değenimleriniz sonucu elde etmiş olduğunuz veriler. Size izninizle benimde bir kaç sorum olacak mırmır avıda izmarit avında ispari avında eşkina avında önerebileceğiniz iğne ebatları ve marka ne olur ? Şimdiden teşekkürler saygılarımla
Haydar abiye sormuşsunuz ancak bu soruyu bir de kendime göre cevaplayayım izninizle : Mırmır > çok ta büyük olmayan iğneleri tavsiye ederim ( 4-8 no arası ) . Marka olarak mustad ve owner iyidir ancak malzemeciden aldığınız sıradan bir iğnede işinizi görebilir. İzmarit > 9-11 idealdir. saydığınız balıklar içinde en küçük iğneyle avlanılması gereken bu balıktır. sinek iğneler dahi kullanılabilir. marka hiç farketmez bence hele izmaritte. Ama tabi ki küflü ve en dandiğini seçmemek gerekir. İspari > 5-8 no arası kullanılabilir. Çok büyük iğneye gerek yoktur. Marka mırmırla aynı. Eşkina > kimileri bu balık için 1 no bile kullanır ama ben 2,3,4,5 no kullanırım. Kalın tipli olması iyidir iğnenin. İğne tipinin de saydığınız tüm balıklar için kısa pala ve çapraz olmasını tavsiye ederim.
Yakamoz selamlar. Açıkçası mırmır her oltaya gelir ama yinede mırmır da çapraz beyaz igneden şaşma, mırmırda önemli olan yemin duruşudur igne ucu kesinlikle görünmemeli.mırmır bi oltaya vurdugu zaman yemi igneyle birlikte yutar o yüzden balıgı kacırma sansınız çok az.Mustad ın süper capraz igneleri var beyaz 7 ile 10 numara arası işini görecektir. İzmarit ise 11 veya 12 numara igne kullanmanı tavsiye ediyorum.İgne mutlaka siyah capraz olmalı izmaritler çok iri ise 10 numara ignede kullanabilirsin.Fakat balıgı vurdugu anda almak istiyorum diyorsan 11 veya 12 numara igne idealdir.İzmarit balıgı hakkında sana bi ipucu daha vermek istiyorum izmarit çok kıskanc balıktır.Yani mesela diyelim 4 igneli takıma sahipsin oltanın ignenin birine izmarit yakalanmış ise hemen oltayı cekme izmarit kıskanc oldugu için diger oltalara saldıracaktır.İzmarit balıgını profesyonel olarak tutucam diyorsan dibe indirip dipten bi karıs yukarıda tut oltayı ve çok yavas bi sekilde yukarı aşagı dogru oltaya ritim ver kesinlikle vuracaktır.eger dipte oltayı bekletirsen ilk vuruşta yemi yer balıgı avlayamayabilirsin, ama sürekli yukarı asagı ritimle cekersen yavas bi sekilde balık ilk vurdugu anda yakalarsın. İspari balıgını hem şamandıra ile avlayabilirsin hemde dip oltasıyla,7 8 9 eger balık kucukse 10 numara igne yeterlidir.herkes sana sinek igneyi tavsiye edicektir ama ben sana yinede beyaz capraz igne tavsiye ediyorum çünkü sinek siyah igneler ince oldugu için kolayca eğilip bükülüyor izmariti rahat yakalarsın ama isparinin çeneleri çok güçlüdür o yüzden igneden kurtulabilir.her zaman norweç igne kullan. Eşkinada ise çapraz igne kullanmalısın yine isparide oldugu gibi 1 2 3 4 5 numara igneler yeterli olucaktır.Eşkina ispariden daha güclü oldugu oldugu için igneler daha büyük olmalı ayrıca misinanında önemi var yoksa kopartır.Köstekler 0,25, 0,30 beden ise 0,30 - 0,35 rodex marka misina yeterli olabilir. şimdiden iyi avlar diliyorum umarım faydalı olmusumdur.
vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkürler. Antalyada 100 mt derinlik avında yakalanabilecek çok balık var.. Barbun mercan izmarit istavrit. ve nadirde olsa çupra .. bunların hepsine mustad 1523 d çapraz beyaz iğne ile yakalıyorum.. Benim vazgeçilmezim bu iğne.. izmaritinden gölge balığına kadar yakalayabiliyorum.. şunuda yazmadan geçmeyeyim. Benim kullandğım ipek ip.. Ucuna sinek değse hissederim diyebileceğiniz tipten.. Kesinlikle derin deniz avında tavsiye ediyorum. Çünkü 100 mt kaldır bırak yaptığınız zaman misinalarda incelik ve kalınlıklarına göre lastik gibi bir esneme yapıyor.. örneğin 100 mt de .30 luk bir misina enaz 1-1.5 mt esneyebiliyor.. ama ipek ipte böyle birşeyyok. balık tıkırt dediği anda hafif kaldırıp bırakın elde var 1.. gerisi sizin sabrınıza kalıyor. benbekletiyorum. 3-4 lü çekiyorum.. bazen asansörün her katında farklı bi balık oluyor..