Balıkların Poyrazı sevdiğine eminmiyiz?

Konu, 'Denizdeki Canlılar' kısmında kirik_cocuk_35 tarafından paylaşıldı.

  1. kirik_cocuk_35

    kirik_cocuk_35 onur

    Yaş:
    36
    Mesajlar:
    15
    Şehir:
    izmir
    Favori Makine:
    boş silikon
    En İyi Avı:
    çipura 4.130 gr
    Sunu farkettım ki yıllardır kıyıdan çipura levrek vb avlıyorum bana söylenılen hava poyraz olması lazım derlerdi ama hava ne zaman karısıksa o zaman kiloluk balıklar yakaladım. benle aynı fikirde olan var mı ?
     
  2. volex21

    volex21 Volkan

    Mesajlar:
    6.735
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    Okuma V System 2.40 Lineaeffe Spirit Surf 3.90 (fiyat performans 9/10)
    Favori Makine:
    Spro Red Arc 20'lik (Fiyat/Performans : 8/10)
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    Kısmen...

    Hangi kıyı veya körfezde avlandığınıza göre, körfezin yönüne göre değişir bence.

    Genelde deniz karıştırırken iri balıklar kıyılıyor tecrübelerime göre.
    Yalnız mırmır sakin havaları seviyor bildiğim kadarıyla.

    Mesela levrek için bazı avlaklarda akıntının güçlü olması istenir. Kuzey doğulu rüzgarı takip ederler, siz denize bakınca sakin bir deniz görürsünüz ve avlandığınız yer randıman vermez ama bazı bölgeler bazı rüzgarlarda daha verimlidir. O yüzden avlak yönü ve yapısına göre değişir diyorum. :)

    Sahilden avlanıyorsanız elbet karıştıran deniz daha verimli olacaktır. :)
     
  3. fortuna

    fortuna fatih

    Mesajlar:
    68
    Şehir:
    fransa
    Favori Kamış:
    crivit
    Favori Makine:
    crivit
    En İyi Avı:
    yayin 45 kilo
    tuzlu su avciligi konusunda bisey demiyecem ama fazla sansim olmadi ama tatli suda havanin karasik ve hafif firtinali yagmurlu zamanindada boyumca yayin baligi ve hatiri sayilir olcudue turna ve sudak cikardiklarini biliyorum
     
  4. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Dipten çıkan yengeç, kurt vs. yiyen balıklar için, dalganın dibi karıştırdığı havalar daha verimli olur. Sebep basit, dalga dibi karıştırıyor, ordaki yiyecekleri ortaya çıkarıyor. Elbette onları yiyen küçük balıkları vs. yiyen daha büyük avcılarda buna dahil.

    Fakat oşinodrom denen pelajik türler, yani su kütleleriyle hareket eden balıklar için -ki bunlar genelde planktonları takip eder- konu akıntıdır. Rüzgar, seise denen bir yolla (başka yollarda var elbet) akıntının yönünü belirleyebilir. Eğer akıntı, besin zengini derin suların olduğu yerden size doğru geliyorsa, bu planktonları size doğru taşıyacağı anlamına gelir ki, palamut, istavrit vs. gibi balıklar size doğru bolaracaktır. Ama dibi karıştıran ve suyu bulandıran hava, bu gibi balıkları bölgeden aksine uzaklaştırabilecektir de.

    Rüzgarın akıntıyı nasıl etkileyeceği karmaşık bir şey. Bu ancak tecrübeyle öğrenilebilir, yani avlakta poyraz, lodos vs. durumlarını uzun yıllar gözleyerek. Elbette deniz dip yapısına, kıyı yapısına vs. bakarak tutarlı tahminler yapılabilir ama bunları bilmek pek kolay değil. Zira olay bir avlağı değil, tüm denizleri birden bilmeyi gerektiriyor. Ve öyleki geçmişe dönük olarakta bilmek gerekiyor.

    Eğer bu bilgilere hakim olunursa, lodosta balık yapmayan bir yerin, özel bir durumda, bir tarihte, lodosta balık patlaması yapabileceğini kestirmek zor olmaz. Şunu unuturuz. Balıkların saati, takvimi, meteorolji istasyonları filan yok. Ve balıklar gökten zembille inip, gizemli şekilde ortadan yolmuyor. Onlar hep buralarda, atıyorum 50km çaplı bir kürenin içinde çoğu zaman. İşte rüzgar, sıcaklık vs. o anda nerde olduklarını belirliyor.

    Bunu açar ve özet geçersek, balık ulaşabileceğiniz bir yerde her zaman aslında. Lodosta balık yok değil, gene oralarda bir yerde ama, yakalaması vs. daha farklı. Yada, lodosta lüfer olmaz, ama kırlangıç yığınla olabilir belki o yerde.

    Hava, teknik olarak avlanacak balığı değiştirir, av tekniğini değiştirir ama, balığı yokta etmez, varda etmez genellikle.