Arkadaşlar, gerek tatlısu, gerekse deniz balıklarının yaşları nasıl tesbit edilir ? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Mesela örnek: http://www.marinebiodiversity.ca/otolith/english/determine.htm Pullundanmis..... Mikroskop veya güclü bir büyütecle, pullardaki tartaklamadan belli olurmus.... rsimlerde daha net inciliyebilirsiniz... Saygilarimla.
Pulsuz balıklarda ne yapacağız Bildiğin falcı varmı İşin aslına bakmak gerekirse..Balıkların geneli adına bir buyume cetveli bildiğim kadarı ile yok..Ancak Türler arasında çok farklılıklar olduğunu sanıyorum..
Deniz' cim teşekkür ederim, ama anlayabildiğim tek kısmı, pullarından tesbit edilebileceği. bu da bilimsel aletleri gerektiren bir çalışma zannedersem. Benim asıl merakım, örneğin: 40 cm lik bir turna kaç yaşındadır? Bunu ben en kolay nasıl tesbit ederim ? Ya da böyle bir yolu var mı
Bence imkansizdir.... yani turnanin pulluna bakmazsan. Bu suyun sicakligi, yedigi besin vs vs ortamada kiyaslanacak... Okudugum kadariyla pul yöntemi..... yani pullu baliklarda, en saglam verileri verir....
Şu durumda böyle bir tesbit mümkün değil öyle ise Eğer şartlar sözkonusu ise, her bir balık için, yaş belirleme yöntemi, ona göre olacaktır.
Bizim sıkça uyguladığımız çeşitli yöntemler var. En önemli ve yaygın olanı, pullar, otolitler (kulak taşları), operkulum (solungaç kapağı), omur, yüzgeç ışını ve diğer sert vücut parçalarıdır. Bu yöntem sadece soğuk ve ılıman iklim balıklarında uygulanır, tropik (sürekli sıcak) iklim balıklarında uygulanamaz. Yöntemin esası kışın az beslenilen dönemde kemiksi parçalarda oluşan yaş halkalarının zayıf, yazın ise güçlü olmasına dayanır. Deniz'in verdiği örnekte bu yaş halkaları net olarak görülebilmektedir. Tabii ki kendine özgü dikkat edilecek ayrıntıları vardır, fakat çıplak göz ile çoğu balıkların yaşı belirlenebilir. İkinci yaygın yöntem Peterson yöntemidir. Bu yöntem bireysel tespitte değil, çok sayıda balığın yaşını bir hamlede tespitte kullanılır. , Bunun temeli de her yaş grubunun boy skalası üzerinde ayrı bir çan eğrisi gruplaşması yapmasına dayanmaktadır. Detaylı ve uzmanlık gerektiren bir yöntemdir. Her balıkta çalışmaz.