Artık tiksiniyom bu tartışmalardan. Kendi içimizde birbirimizi kırmak yerine beraber hareket ederek somut neticeler almaya baksak daha doğru olmaz mı? Biz birbirirmizden faydalanmak için burdayız. Bence Ali'nin en büyük hatası, bu işi nasıl yaptığı ile ilgili bilgi vermemesi. Anlaşılan o ki balık tutmayı bazılarımızdan iyi biliyor. Ama diğer bazı ustaların yaptığı gibi tecrübelerini buradan paylaşmalı. Gerçi buna pek de izin vermedik eleştirmekten. Ricam o ki; varsa uyarmamız gereken bir konu, özelinden yazalım. İlle de buradan uyarmak istiyorsak da, rapor başlığının altına değil yeni bir başlık açıp genel bir uyarı yapalım. Daha ETİK olur. "Olumsuz eleştiriler özelden, olumlular genelden". Bu genel bir ahlak kuralıdır. Gerçi bu durum forumdaki mesaj sayısını azaltıp, diğer forumlara karşı en aktif yarışında dezavantaj olacaktır ama herhalde adminin de böyle bir hesabı yoktur. http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=45281&page=4
Bu başlığın altında olmasa da değişik yerlerde bazı arkadaşlar konu ile ilgili görüş yazıyorlar. Ama hala başka teldeler. Laf oyunları ile destek ve onama mesajı avındalar. Üzüm yiyelim beyler. Temcit pilavı değil.
Yavuzcuğum, bende sıkıldım artık ama bir taraftan da sessiz kalamıyorum. Huyum kurusun. Olayın özü şu: Kimse "Dün kuyumcu soydum, arabayla ara sokakta 200 ile gittim, adamın ağzını burnunu dağıttım" vs gibi şeyler yazabiliyor mu? Niye? Çünkü suç! Tebliğ'de belirtilen limitlere uyulmadan yapılan avlar paylaşılıyor mu? Evet. Peki bu suç değil mi? Kanunları kafamıza, keyfimize göre esnetme alışkanlığımız yüzünden bu ülke, bugün bu halde değil mi? Limit 20 cm diyor. Hadi 19 cm'e birşey demedik. Diğeri çıkıp 18 cm tutarsa ve de "Kardeşim daha geçen 19 cm için birşey demiyordunuz ne oldu?" derse ne olacak? Sonu nereye varacak? Veya limit 5 kg iken biri 6 kilo tuttu. Hadi 1 kg için kalbini kırmadık. Ya 7 kg tutan ne olacak? Kurallar bir kere esnetildi mi kural olmaktan çıkar. Balık avı önemsiz, diğer suçlarla bir tutulmaz diyenleri duyar gibi oluyorum. Ne yazık ki prensipte aynı şey. Otobüs durağında sırayı bozan kişi, banka kuyruğunda da öne geçmeye çalışır. Hep bir mazeret de bulunur. İşe geç kaldım, hayat memat meselesi vesaire. O yüzden, forumda limit üstü avları tenkit eden arkadaşlara karşı olan kişilere bir tavsiyem olacak: Doğru ile yanlışın muhakemesini yapmayı öğrenin lütfen.
Ben de sadece onlara değil herkese diyorum ki; maksada uygun tavır koyalım. Yani? Yanisi şu; Yapıcı olalım, provokasyon yapmayalım, kısır çekişmelere mahal vermeyelim. İYİNİYETLİ olalım. Tekrar ediyorum; onama mesajı avcılığı yapmayalım.
Aslında bilimsel limit 24-25cm.Bu lüferin üreme olgunluğu olarak ilgili bilim adamları tarafından tesbit edilmiştir.Greenpeace örgütüne göre de bu böyledir. Devletimizin neden 24cm yerine 20cm dediğini de hepimiz biliyoruz. Ali'nin tutuyorum dediği 18cm balıkla 20cm balığın aslında bilimsel olarak hiç bir farkı yok. Ben çok fazla balık tutabilen birisi değilim.Maksimum bir seferde 20cm üstü 15 balık tutabildim en fazla. Bilimsel limitte bu yıl sadece 2 balık tutabildim. Sadece 2 balık gerisinin hiç bir farkı yok. Gelecek yıl devletimiz 15cm derse ne olacak?
Yahu gunesli mis gibi havada limit 5kg iken 70km firtina yagmurlu havada gece limit 10kiloya çikar gibi bir mantik olabilir mi. Provokasyon yapiyorsunuz diyorsun diger taraftan limit alti 100parça aldim diyeni savunuyorsun. Çeliskili degilmi bu durum? Sizin yüzünüzden rapor gelmiyor diyorsun. Teblige uymayan rapor gelmesin zaten. Nefsine hakim olabilmek bu kadar mi zor anlamiyorum ki.
Aslında buradaki konu forumda tebliğe uygun av raporu yayınlanmasından ziyade dışarıda balık avlayanların tebliğe gereken saygıyı göstermeleri olmalı.. Adam gitmiş yakalamış 10kg balık tebliğden kuraldan haberi yok veya önemsemiyor bunları düzeltmemiz lazım.. Bunun içinde balık avı forumlarında av kanallarında vb. platformlarda tebliğ kurallarına riayet edilerek örnek olunmalı.. Limit altı boy ve limit dışı kg ulaşan avları hiç bir şekilde savunmak doğru değil..
Yavuz abicim neden konuları alakasız şekillerde yorumluyorsunuz anlamıyorum doğrusu. Ali'nin en büyük hatası bu işi nasıl yaptığı ile ilgili bilgi vermemesi demişsin. Ne alakası var ki? Yani şu yöntemi kullanıyorum, yemi şu şekilde takıyorum derse, biz de bravo madem bu kadar ustasın limit üzerinde av yap mı diyeceğiz. Ne kadar usta olursa olsun kimse limit harici av yapmamalı. Yapmak isteyene bahane çok zaten. - Hava çok soğuktu - Fırtına vardı - Kaç gündür balıksız dönüyorum, bir sürü para harcıyorum - Zaten bu balık 24 cm'den önce yumurtlamıyor - Fakirlere dağıtıyorum - Gırgırlar bunun 1000 kat fazlasını yakalıyor Ve daha bunun gibi pek çoğu... Seç beğen al. Genel bir uyarı yapılması daha etik olur demişsin, Moderator defalarca yazdı, daha kaç kez yapılması gerekiyor bu genel uyarının?
Teferruata girip öyleydi böyleydi demiyorum. Kimseyi savunmak niyetinde de değilim. Evvelce Balıkmania'yla polemik de yaşayanlardanım. Yazdıklarımın içinden cımbızlayarak farklı zeminlere çekmeyin. De demek istediğimi anlayan anlamıştır.
Son nokta yukarıdaki yazıdır bence .... Gerisi laf kalabalığı .... Yasal limiti kimler koyuyor , bu işi yaparken nelere dikkat ediyor hepimiz biliyoruz... Ancak bilimsel limit 25 cm altı balığın yumurtlayamayıp , üreyemediğini söylüyorsa 3 cm'side aynı , 13 cm'side aynı , 23 cm'side aynı .... Onu da biliyoruz .... Peki daha neyi tartışıyoruz ??? Bu çerçevede hangi rapor övülmeli , hangi rapor yerilmeli varın siz düşünün .... İşin özü , aslında Kenan'ın sorusunda apaçık ortada : Gelecek yıl devletimiz 15cm derse ne olacak?
Mantıksız tezler almış başını gidiyor. Lüferin yumurtlama boyu 24 cm diye, şu anda 24 cm. boya gelmiş olan balık yumurtlamıyor. Balığın yumurtlama mevsimi var. O da Nisan-Haziran dönemidir. Şu an 18-20 cm. olan balık Nisan'a kadar 24 cm boya ulaşır ve Karadeniz'e geri dönüşünde yüzbinlerce yumurtasını bırakır. Şu anda 22 cm. olan veya 40 cm. olan balık için de aynısı geçerli. Önemli olan bir limit koymak ve "yakala yakalayabildiğin kadar" mantığının önüne geçmektir.
O zaman doğru olmadığına inandığımız her kanun ve düzenlemeye uymayalım, kendi doğru bildiğimiz şekilde hareket edelim.Otobanda hız sınırı 120 km., aslında 140 km. ile de giderken yaptığın kazadada aynı ölüm riskine veya zaiyatına sahipsin, o zaman 140 km. ile gidene neden ceza kesilir, mantığıyla hareket edip kendi sınır ve limitlerimizi koyalım. Trafik ışıklarını düşünün, kırmızı ile yeşil arasında bile sarı vardır.Nedir sarı? İlkokuldan hatırlıyorum, hazırlan demek diye...Şimdi daha iyi anlıyorum ki o limitmiş, (tıpkı 20cm gibi) durabiliyorsan dur, yapamıyorsan sınırda geçersin Sözün özü, ne günlere kaldık ki, kural tanımam diyenlere, lütfen, ne olur kurallara uy, böylesi daha iyi, gibisinden yalvarmak zorunda kalınıyor.Yazık... Çok yazık...
Şu balıkları 24 cm den aşağı tuttuğunuz zaman geri bırakın ...... O kısacık hayatlarında , en azından bir kere yumurtlayabilisinler ..... Bu dünyaya sadece insanların keYifleri olsun , karınları doysun , cepleri dolsun diye gelmiyorlar ..... 18-20 CM LİK BALIĞI ELİNİZE ALIP GÖZLERİNİN İÇİNE BAKTIĞINIZDA , ERGENLİĞİNİ BİLE TAMAMLAMAMIŞ BİR GENCİN HAYATINA SON VERDİĞİNİZİ GÖREMİYORMUSUNUZ ......
Aret üstadımız; Greenpeace örgütüne göre bizim 24lük lüferin geri dönüp yumurtlaması için limitin 28cm olması gerekiyormuş. Bir başka görüş de 25cm lüferin boğaza girmeden ve av yasağı kalkmadan önce mayıs-haziran ayında yumurtlamış olma ihtimali (en azından ihtimal de olsa) Şimdi biz 20cm altını koruyamıyoruz 24'ü nasıl koruyacağız dersen Ona gıkım çıkmazidk
Dostlar, sonuna geldik, az daha sikin disinizi. hihi Luferin Marmara ve Karadeniz'de tamamen yok olmasina belki de birkac sene kaldi. Biz teblig boyleydi, avlanan balik su kadardi diye birbirimizi yiyeduralim, yakinda hic bir sorunumuz kalmayacak. Lufer tarih olunca teblige filan gerek kalmayacak zaten. O gun gelince isteyen 10 cm'lik defne yapragini bile serbestce tutabilir denilecek. Tabi bulabilirse...
Bazen gereğinden fazlaca tepkiler veriyoruz. Bu tepkilerin ucu kaçtığında da asıl aşılanması gereken kişileri bu tür ortamlarda paylaşım yapıp katılmaktan soğutuyoruz. Ben diyorum ki küçük balık avlanmasın ama kilo ve adet limitlerine de pek takılmayalım. Zira ben aşırı bir abartı söz konusu değilse adet limitlerinin aşılmasına karşı değilim. Zaten bunu düşünen kişiler de 2 kişi 3 kişi uydurmacasına kayıyor. Bu mu yani. Avı meşru göstermek yetiyor mu? Daha önce sigaranın kutusunu renkli fotokopide küçültüp boy limiti verenleri de gördük buralarda. Gereksiz görüyorum ben bu tartışmaları. Hem kim kimi eleştiriyor veya daha ileri gidip tenkit ediyor? Bizler ne kolluk kuvvetiyiz ne Su Ürünleri Koruma Timi... Bizler tenkit etmekten ziyade tavsiyede bulunabiliriz. Tenkit edeceksek yanlış sularda dolaşıyoruz. Hep söylüyorum bu bazı arkadaşlarımıza göre kulp da olabilir ama bizim asıl savaş vermemiz gereken şey yasa dışı av yapan trol ve gırgırlardır. Bir yurtdışındaki Ticari balıkçılık düzenlemerine bakın bir de bizim ülkemizdeki. Marmaranın en büyük trolleri ve gırgırlarının sahibi bu ülkede Başbakan'a danışmanlık yapan kişi değil midir? Tenkit edeceksek bunu edelim. Yalandan yere burda fazladan alınmış 3-5 balığın hesabını yapmayalım. Tavsiye edelim tenkit değil...
Küçük balıkta kıstasın nedir Ergin kardeşim? Yani hangi tür balığın, hangi boyda (cm/mt) olup-olmaması onun küçük veya küçük değil olduğuna işarettir? Konu öznel mi yoksa bir kritere göre mi karar verelim, konuyu biraz açarmısın rica etsem?