Balık etinden sucuk yapımı : Balık etinden sucuk nasıl yapılır-balık etinden sucuk yapmak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Su Ürünleri Fakültesinde yapılan bir araştırmada, kefal balığının sucuk yapılabileceği belirlendi.ÇOMÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nermin Berik, yürüttükleri proje kapsamındaki çalışmalarda iki farklı sucuk formülasyonu kullanıldığını, birinci sucuk grubunun yüzde 100 balık etinden, ikinci grubun ise yüzde 75 balık, yüzde 25 dana etinden oluşturulduğunu, olgunlaştırılan sucukları, tüketicilerin çoğunun tercihi olduğu için yağda kızartma tekniği uygulanarak pişirildiğini söyledi. Daha sonra çiğ ve pişmiş sucukların duyusal ve besin kompozisyonundaki değişimlerin incelendiğini belirten Berik, besin değerlerinde her iki sucuk grubu arasında çok önemli farklılık tespit edilmediğini, kızartılmış sucukların protein ve yağ miktarının, yüzde 100 balık eti içeren sucuklarda, dana eti karıştırılanlara oranla daha yüksek bulunduğunu ifade etti. Berik, duyusal analiz sonucunda ise balık sucuklarının tüketilen kişiler tarafından beğenildiğini ifade ederek, ''Tadan kişiler, balıktan yapılan sucukları hem görsel hem de lezzet bakımından, alışık oldukları kırmızı etlerden üretilenlere benzetip, balığımsı koku ve tat almadıklarını vurguladı. Bu çalışmanın sonucunda kefal balığından tüketicinin alışık olduğu lezzette sucuk üretilebileceğini tespit ettik'' dedi. Sağlıklı beslenmek için protein gereksiniminin üçte birinin hayvansal kaynaklı olması gerektiğine işaret eden Berik, şu bilgileri verdi: ''Zengin protein yani temel aminoasitleri yeterince bulunduran, ayrıca mineral madde, vitamin ve çoklu doymamış yağ içeriği su ürünlerinin, özellikle de balıkların insan beslenmesindeki önemini artırmaktadır. Gıdaların hayvansal kaynaklı olması, sağlıklı beslenme gerekliliğini daha önemli hale getirmiş, halkın damak tadına uygun ekonomik ürünler oluşturulması çabalarını artırmıştır. Su ürünleri özellikle denize kıyısı olan ülkelerde farklı şekillerde tüketilirken, Türkiye'de taze tüketim alışkanlığı, işlenmiş ürünlerden fazladır. İşlenmiş ürünlerin çoğu yurt içinde tüketilmeyip, yurt dışına gönderilmektedir. Bunun nedeni ise tüketicinin taze ve işlenmemiş ürünün sağlıklı olduğuna inanması ve damak alışkanlığıdır. Buna bağlı olarak av sezonu dışında halk balık etinden yoksun kalmakta ya da av yasakları delinerek türlerin korunması güçleşmektedir. İşlenmiş su ürünlerinin ülkemizdeki tüketimini artırmak, her mevsim ve her bölgede su ürünü tüketilmesini, balıkların üremesini ve gelecek nesillerin su ürünlerinden yararlanmasını sağlayacaktır. İşlenmiş su ürünlerinde iyi bir planlamayla güvenli, ekonomik ve tüketicinin beklentilerine uygun lezzette ürünler geliştirilmektedir. Tüketimi daha az olan balıklar, farklı işleme teknikleriyle değerlendirilip, severek tüketilen ürünlere dönüştürülebilir. Bu ürünler içinde balık sucuğu ve balık sosisi de yer almaktadır.'' BALIK ETİNDEN SUCUK YAPIMI TARİFİ Yrd. Doç. Dr. Nermin Berik, araştırma kapsamında ortaya çıkardıkları kefal balığı etinden sucuğun yapılış tarifini ise şöyle verdi: ''Taze olarak temin edilen 5 kilogram ağırlığındaki kefal balıkları iç organları çıkartılıp, temizlendikten sonra fileto haline getirildi. Bu etler kıyma makinesinden geçirildi. Elde edilen kıyma, teknolojiye uygun olarak çeşitli baharatlarla karıştırıldı ve iki grup sucuk hamuru yapıldı. 1. grup sucuk hamuru yüzde 100 balık etinden, 2. grup sucuk hamuru ise yüzde 75 balık eti ile yüzde 25 dana eti karışımından elde edildi. Sucuk hamurları mayalanmaları için 24 saat süreyle 4 derece sıcaklıkta muhafaza edildi. Mayalanan sucuk hamurları, 36 kalibre yapay (kollajen) sucuk kılıflarına dolduruldu. Dolumu sonrası sucuklar, nem, sıcaklık ve hava akımı kontrollü şartlar altında 6 gün boyunca olgunlaştırıldı ve daha sonra kızartılarak duyusal ve besin kompozisyonu analizleri gerçekleştirildi.'' Uygun teknolojiler ve katkı maddeleriyle kefal balığı etinden sucuk üretilebileceğinin saptandığını, araştırmanın, değerlendirilmeyen farklı balıklarla sürdürülmesinin, ekonomik açıdan katkı sağlayacağı gibi halkın besin gereksinimini önemli ölçüde giderebileceğini vurgulayan Berik, bölgelere göre ucuz ve nitelikli ham maddelerin seçilerek, bu tür çalışmaların çeşitlendirilebileceğini kaydetti.
Kefalin ipi çekildi yani Bu arada neden nekropsi? Tiksindirici ve kötü şeyler hissettiren bir nick seçmenin ne gibi bir sebebi olabilir ki?
balık köftesi kefalı niye direk yemiyoruz anlamadım... tatsız diyenlere bir tarifte benden kefalı kafa ve kuyruğunu kesip içini temizledikten sonra büyükçe bir tencrede kaynatın. sonra beyaz eti dışındaki herşeyi çıkarıp atın. Haslanmış beyaz etleri rendelenmiş soğan, tuz karabiber biraz kimyon bir adet yumurta ve bayat ekmek içi ile köfte yoğurur gibi yoğurun. Kuru köfte formuna getirdikten sonra una bulayıp kızgın yağda kızartın.... kağıt havlu üzerine alıp yağını süzdürdüğünüz köftelerinizi ılık yada soğuk afiyetle yiyin....
Abi otopsi nihayetinde, demekki balıklar üzerinde öldükten sonra çalışıyor arkadaş, tiksindirici değil neden öyle olsun, hatta bu isimde bi müzik grubu bile vardı
otopsi, ceset falan degil,. tamamen muzikle alakali, bahsi gecen nekropsi grubundan dolayi bu ismi kullaniyorum.
Bi ara ben de dinliyordum, bende müzikle alakalı olduğunu düşündüm ilk seferde, tabi benimki biraz espri mahiyetinde direkt otopsi deyiverdim. Ama müzikleri güzel değil mi?
Otopsi, ölüleri kesip biçmek, doğramak, beynini çıkarmak, kalbini yerinden sökmek, çürümüş cesetlere de bulaşmak... Bunları kendinize nasıl yakıştırıyorsunuz, anlamış değilim. Ha, bunu kınıyor hiç değilim. Ama bu nick, bende hoş olmayan hisler uyandırıyor, hepsi bu. Dilerseniz size bir otopsi filmi asayım, hoşunuza gidecek mi?
Abi küfür değil bişey değil takılma bu kadar arkadaşa, söyledi ya işte müzik grubundan yola çıkarak düşünmüş.Her şeyimiz tam bi nickimiz eksikti Serdar Abi, boş ver sen nick konusunuda, sen bilirsin güzel lekarda yapan yer, sucuk deyince aklıma geldi valla.Varsa güzel yapan yer gidip alayım, gerçi palamuttan yapıyorlardır ama toriği kim kaybetmişki biz bulalım.
Arkadaşlar, sucuğu bilmem ama ben akya pastırması yedim, nefis bir şeydi, tam mezelik, buzdolabında duruyor, kesip kesip yiyoruz.
Usta dikkat ediyorum da çok agresifsin denk gelip okuduğum mesajlarının %90 'ı bu üslubla yazılmış. bilgi sahibisin ancak bu üslubun pek iyi değil. farkına varmadan insanları kırabilirsin. bu kısa ömürde de bu agresiflikler gereksiz be abi.
Al işte, zaten karnım acıktı bi taraftan sucuk, aklıma lekarda geldi, akya pastıması falan derken işin sonu kötü.Bu konuyu açan arkadaşın alacağı olsun zaten nick hiç olmamış
Arkadasim amacin nedir anlamadim. Kendi kendine bir kelimeden bu kadar cok anlam cikarmissin, yorum katmissin?!
Sende haklısın ama, illa küfür olması gerekmiyor. Otopsi gibi pek çok insanın görmeye dayanamayacağı bir olguyu nick yapmak? Kendine o şekilde hitap edilmesini istemek bana biraz acayip geldi. Atıyorum, kanalizasyon, foseptik, deve işkembesi vs. gibi bir şey bu. Bir insan kendinin bu şekilde iğrendirici bir imgeyle tanıtır mı? Tanıtıyormuş demek. Ama bu benim bu nicki görünce kötü şeyler hissetiğim gerçeğini değiştirmiyor. Ki bu tahiminim başkalarına da olacaktır, olmuşta olabilir. Ben olsaydım, başkalarına böyle kötü hissettirecek bir nicki kendime takmazdım.
Serdar Abi ne diyeyim şimdi bilmiyorumki, ben görünce müzik grubu geldi aklıma.Haaa sen söyleyinceye kadar anlamını merak eden, dikkat eden olmamıştır bence, belki çok bilende yoktur.Ben daha çok nicklerin altında yazan isimlere bakıyorum ama Engin memnunsa diyecek bir sey yok. Ama şu lekarda olayında yardımcı olursan sevinirim yani.Ciddiyim
Lakerda için müracaat makamı belli: Büyük, usta ve en baba balıkçımız: Orhan Babamız... O varken bize dizimizi kırıp oturmak, susmak ve dinlemek düşer.
Bunca yildir kullanirim bu takma adi, ilk defa boyle bir tepkiyle karsilasiyorum. Yine kendi kendinize bir suru yorum yapmissiniz, ama neyse takilmiyorum.... Hayat bu kadar stresle sinirle yasanmaz ki.... Bu arada sunu da belirtmek isterim, SKOYLU kelimesi de Ingilizcede baska bir anlami cagristiriyor. Ne bileyim sizin gibi baska birileri de bu anlami cikarabilir.... http://www.urbandictionary.com/define.php?term=SKOYL txt tlk for "soft kiss on your lips" "I love you baby...*SKOYL*"
Olabilir elbette, ama "Serdar KOYLU" olduğu sanırım her halukarda akla gelebiliyordur. Ve bence, dudaklardan yumuşak bir öpücük demenin iğrendirici bir tarafı olduğuna da sanmıyorum, ki zaten SKOYL ile SKOYLU arasında baya ciddi bir farkta var, kocaman bir "U"... Başkaları nekropsinin ne olduğunu bilmiyor, görmemiş vs. olabilir. Ama ben söylüyorum işte, bu kelime tek bir anlama gelir, zaten tek bir anlama gelmesi için özellikle latinceden seçilmiştir, o da ölüleri kesip biçmektir kaba tabiriyle. Ve ben bunu görünce iyi şeyler hissetmiyorum, hepsi de bu. Sen eğer insanların seni anarken öyle düşünmesini istiyorsan, bu da senin seçimindir, saygı duayrız, ama genede senin adını anacak olursak, tiksintide duyarız... Tiksintiyle anılmaktan mutlu oluyor musun?
Bende diyorum serdar abi bu konuya yazacak ne gibi ilginç birsey bulmus ( balik yemeyi pek sevmeyen biri oldugunuzu okudugumdan hareketle ).
yapılıyor ve bazı lokantalarda da var. http://www.buyukkeyif.com/readArticle.jsp?objectID=7000000000031839#!prettyPhoto